Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Prop. 1979/80:93

Regeringens proposition

1979/80:93

om vissa kompletterande åtgärder ifråga om anställning med lönebi­drag, yrkesinriktad rehabilitering, m.m.

beslutad den 28 februari 1980.

Regeringen föreslår riksdagen att antaga de förslag som har upptagits i bifogade uldrag ur regeringsprotokoll.

På regeringens vägnar THORBJÖRN FÄLLDIN

ROLF WIRTÉN

Propositionens innehåll

I propositionen föreslås sådan ändring av reglerna för bidrag lill speciel­la arbelstekniska hjälpmedel och arbetsbiträde åt handikappade, alt in­skrivna sökande vid arbetsmarknadsinstitut redan under budgetåret 1979/80 skall kunna fä del av sådana anpassningsätgärder.

Vidare föreslås att AMS - om den nya sysselsältningsformen ansläll­ning med lönebidrag inte kan genomföras fullt ut den I juli 1980 - skall få föranstalta om erforderliga övergångslösningar.

1 propositionen redovisas också bakgi-unden till beräkning av medel på tilläggsbudget III till statsbudgeten för budgetåret 1979/80 under tolfte hu­vudfitelns anslag C 8. Bidrag till yrkesinriktad rehabilitering. Dessulom läggs förslag om disposition av medel som beräknats för budgetåret 1980/81 under samma anslag, då benämnt C 6. Bidrag till yrkesinriktad re­habilitering.

1    Riksdagen 1979180. I saml. Nr 93


 


Prop. 1979/80:93

Uldrag ARBETSMARKNADSDEPARTEMENTET  PROTOKOLL

vid regeringssammanträde 1980-02-28

Närvarande: statsministern Fälidin. ordförande, och statsråden Ullsten, Bohman, Mundebo, Mogård, Dahlgren, Äsling, Söder, Krönmark. Buren­stam Linder, Johansson, Wirtén. Holm, Andersson, Boo, Winberg, Adel-.sohn. Danell, Petri

Föredragande: statsrådet Wirtén

Proposition om vissa kompletterande ätgärder i fråga om anställning med lönebidrag, yrkesinriktad rehabilitering m.m.

Inledning

Rå grundval av förslag i prop. 1978/79:73 om ätgärder för arbetshandi­kappade beslutade riksdagen den 15 mars 1979 (AU 1978/79:20, rskr 1978/79:186) att arkivarbele/musikerhjälp och halvskyddad sysselsältning skall omvandlas till en ny gemensam sysselsätlningsform kallad anställ­ning med lönebidrag. Reformen skall träda i kraft den I juli 1980. Under rubriken C 3. Särskilda åtgärder för arbetsanpassning och sysselsättning har i budgelproposilionen (1979/80:100, bil 15) för 1980/81 lagts förslag om riktlinjer för slatsbidrag till anställning med lönebidrag.

Riksdagens beslut om åtgärder för arbelshandikappade innefattade ock­så beslut om grunder för inrättande av arbetsmarknadsinstitut inom ar­betsmarknadsverket liksom av elt cenlrall institut för metodutveckling, forskning och personalutbildning inom den yrkesinriktade rehabilitering­en. På grundval av förslag i budgelproposilionen för 1979/80 beslutade riksdagen samtidigt om medel för verksamheten.

Genom beslut den 13december 1979 (prop. 1979/80:25, AU 1979/80:11, rskr 1979/80:118) har riksdagen godkänt av regeringen förordad disposi­tion av anslaget C 8. Bidrag till yrkesinriktad rehabililering under budget­året 1979/80. Beslutel innebar atl arbelsmarknadsslyrelsen (AMS) gavs möjlighet atl använda medel, som anvisats under delprogrammet Institu­tet för metodutveckling och forskning, dels för verksamhet som slalens arbelsklinik bedriver under andra hälften av budgetåret 1979/80, dels ock-


 


Prop. 1979/80:93                                                                     3

så för sådan ytterligare metodutveckling och personalutbildning avseende verksamheten vid de regionala arbelsmarknadsinslilulen, som övergångs­vis kan erfordras.

I 1980 års budgetproposition har ett preliminärt belopp om 428500000 kr. beräknats under anslaget C 6. Bidrag till yrkesinriktad rehabililering för budgetåret 1980/81, i avvaktan på att förslag kan läggas med närmare be­räkning av kostnaderna för verksamheten, liksom om lokalisering av det centrala institutet för metodutveckling, forskning m. m.

Riksdagen har också beslutat (prop. 1979/80:25, AU 1979/80:11, rskr 1979/80:118) om vissa övergångsregler för anordnande av korla anpass­ningskurser för synskadade, genom all skolöverslyrelsen (SÖ) bemyndi­gats att hos AMS rekvirera högsl 1,9 milj. kr. för sådan kursverksamhet under andra hälften av budgetåret 1979/80.

Föredragandens överväganden

Bidrag tdl arbelstekniska hjälpmedel och arbetsbiträde åt handikappade

1 budgelproposilionen för 1980/81 harjag förordat att bidrag lill arbets­biträde resp. lill speciella arbelstekniska hjälpmedel skall kunna utgå för inskrivna sökande vid arbetsmarknadsinstitut. Jag har samtidigt redovisai bakgrunden lill mitt förslag. AMS har i en särskild framslällning lill arbets­marknadsdepartementet den 6 november 1979 begärt all bidrag lill sökan­de vid arbetsmarknadsinstituten skall få utgå redan under innevarande budgetår. Enligt AMS inryms kostnaderna härför i för budgetåret 1979/80 anvisade medel. Jag förordar mot denna bakgrund, all dessa möjligheter redan nu skall stå lill förfogande för inskrivna sökande vid arbetsmark­nadsinstitut, som på grund av grava handikapp har behov av anpassnings­åtgärder i samband med prövning och träning på arbetsplatser på den re­guljära arbetsmarknaden. Kostnaderna härför bör bestridas av medel anvi­sade under anslaget C 5. Särskilda åtgärder för arbetsanpassning, delpro­grammet Arbetshjälpmedel åt handikappade.

Anslällning med lönebidrag

Reformen i fråga om arkivarbele/musikerhjälp och halvskyddad syssel­sältning innebär viktiga förändringar för dem, som nu sysselsätts i arkiv­arbele/musikerhjälp men som övergår till anställning med lönebidrag. Re­formen syflar i försia hand till en normalisering av deras arbets- och an­ställningsvillkor och arbelsrättsliga ställning i övrigl. En följd av reformen blir all del nuvarande särskilda arkivarbetsavtalet inte längre skall lilläm­pas. Arbets- och lönevillkor för dem som är anställda med lönebidrag skall i slällel faslslällas utifrån vad som gäller för övriga anställda på arbetsplat­sen, liksom nu sker i fråga om den halvskyddade sysselsättningen. Detta innebär konkret all nya arbels- och lönevillkor skall fastställas för de ca 14000 personer som idag sysselsätts i arkivarbete.


 


Prop. 1979/80:93                                                                     4

Arbetsmarknadsverket har nyligen genomfört en kartläggning av syssel­sättningsförhållandena fr.o.m. den 1 juli 1980 för dem, som nu har arkivar­bete hos allmännyttiga organisationer. Karlläggningen har bl. a. legat till grund för uppgifler till berörda fackliga organisationer, som har att för­handla om arbets- och lönevillkor för dem som anställts med lönebidrag.

Enligt vad jag har inhämtat från AMS och de fackliga organisationerna kommer sådana förhandlingar att vara genomförda till den I juli 1980 vad gäller den offenlliga seklorn. I fråga om de allmännyttiga organisationerna finns dock vissa risker för all alla uppgörelser inle hinner träffas före den­na tidpunkt. Detta gäller främst i slorstadsregionerna med många mindre arbetsplatser. Jag vill därför förorda alt AMS - om försening uppkommer - får föranstalta om de övergångslösningar som kan erfordras. Eventuella utgifter för sädana övergängslösningar bör belasta anslaget C 3. Särskilda åtgärder för arbetsanpassning och sysselsättning, delprogrammet Arkiv-arbete/anslällning med lönebidrag. Della innebär inga merkoslnader för statsverket, eftersom motsvarande utgifter skulle ha uppstått om berörda arbetstagare hade överförts till anställning med lönebidrag.

Jag förutsäller dock atl överföringen av i arkivarbete sysselsatta till an­ställning med lönebidrag är fullt genomförd före utgången av kalenderåret 1980. Vad jag nu har föreslagil bör inle föranleda någon förlängning av den övergångslid fram till den I juli 1983 varunder statsbidrag utgår till allmän­nyttiga organisationer med hela lönekostnaden för med lönebidrag anställ­da, som tidigare sysselsatts i arkivarbele hos organisationerna.

Yrkesinriktad rehabiUt?ring

Den nya organisalionen med arbetsmarknadsinstitut inom arbetsmark­nadsverket ersätter den verksamhel som före den 1 januari 1980 har bedri­vits med arbetsprövning och arbetsträning vid främsl landslingskommu­nala institut, kurserna Omställning och Träning (OT) samt Arbetsliv och Utbildning (ALU) inom arbetsmarknadsutbildningen liksom de arbetspsy­kologiska insalser som arbetsmarknadsverket köpt på konsultbasis från fristående arbetspsykologiska institut.

En särskild kommitté (A 1978:04) - nya ulredningen om yrkesinriktad rehabilitering m.m. (NYR) - har förberett organisationsförändringen.

Organisationen omfattar etl 80-tal mindre och större institut. Verksam­heten vid instituten skall rikla sig till såväl yrkesobestämda sökande som sökande med nedsatt eller begränsad arbetsförmåga. Genom korlare eller längre arbetsinsatser skall instituten bislå sökande i svåra val- eller om­ställningssituationer. De tidigare verksamheterna integreras i instituten.

Kostnaderna för arbetsmarknadsinstituten beräknades i budgetproposi­tionen för 1979/80 på grundval av de utgifter som staten hade för de verk­samheler som organisationsförändringen omfattade. De närmare konse­kvenserna av reformen, bl. a. för personal- och lokalkostnder, kunde inle överblickas i detalj vid denna lidpunki. 1 prop. 1978/79:73 förulskickade


 


Prop. 1979/80:93                                                      5

jag, alt den personal, som sysselsattes i verksamheter som organisations­förändringen omfattade, i princip skulle erbjudas fortsatt anslällning hos den nye huvudmannen. Vidare anmälde jag att statens arbetsgivarverk skulle få i uppdrag att förhandla om anställnings- och lönevillkor för be­rörd personal.

Regeringen har genom beslut den 22 november och den 21 december 1979 godkänt avlal om lönegradsplacering m.m. för Ijänster vid arbels­marknadsinslilulen, sedan riksdagens lönedelegalion dessförinnan på riksdagens vägnar godkänt avialen.

Genom beslut den 30 november och den 21 december 1979 har regering­en inrättat 1 402 tjänster vid arbetsmarknadsinstitut eller länskanslier för dessa saml medgivit att högst 867 tjänster därutöver, i vilka högsl lönegrad F 10 får lillämpas på innehavarna, får finnas inrättade. Därutöver kan ar­belsmarknadsslyrelsen inrätta särskilda arvodestjänster för sådana befall­ningshavare som lill följd av överenskommelser härom mellan slalen och lidigare huvudmän erbjudils anslällning, men som inte kunnal erbjudas exlra ordinarie tjänst inom den fasta organisationen. Detla kan exempel­vis gälla, när det finns övertalighel av vissa yrkeskategorier på en ort.

Arbelsmarknadsstyrelsen har i skrivelse fill arbetsmarknadsdeparte­mentet den 25 januari 1980 - i enlighet med vad jag anförde i budgetpro­positionen för 1979/80 - närmare beräknat lönekostnaderna för personal vid arbetsmarknadsinstituten under institutens första verksamhetshalvår.

Enligt styrelsens beräkning kommer utgifterna för löner till personalen atl uppgå lill 113,4milj. kr., vilket innebär en merkostnad om ca 8milj. kr. i förhållande till därför anvisade medel. Enligt AMS bedömning bör dock ell tillskott om 3,9 milj. kr. räcka, eflersom man inte kan räkna med snabb bemanning av vakanser och eflersom överlalighelen inte synes bli så stor.

Även i fråga om kostnader för lokaler m. m. har betydande osäkerhei rått. Organisationsförändringen innebär i sig en betydande decentralise­ring av resurserna för yrkesinriktad rehabilitering.

Genom beslut den 30 november 1979 har regeringen meddelat rikllinjer för regional organisation av arbetsmarknadsinstitut. Beslutet innebär att arbetsprövning, arbetsträning och andra former av fördjupad vägledning och arbelsförberedelse kan slå lill buds för de sökande närmare den egna hemorten. Enligt AMS beräkningar uppgår decentraliseringskostnaderna under innevarande budgelår lill 3,5 milj. kr.

1 budgetpropositionen för 1979/80 har beräknats 23.5 milj. kr. för lokal­kostnader.

Enligt AMS beräkningar kommer kostnaderna för lokaler all överstiga härför beräknade medel med 7,1 milj. kr. Härav utgör 3,1 milj. kr. koslna­der för elevinlernat.

Den sammantagna merkostnaden för arbetsmarknadsinstitutens verk­samhel under budgetåret 1979/80 kommer således enligl AMS beräkning­ar, att uppgå till 11 OOOOOO kr. För egen del beräknar jag att ylleriigare 3


 


Prop. 1979/80:93                                                                     6

milj. kr. behöver anslås för ökade lönekoslnader och 7,1 milj. kr. för lokal­kostnader. Jag kommer att beräkna medel på tillägijsbudget 111 till stats­budgeten för budgetåret 1979/80 under tolfte huvudtitelns anslag C 8. Bi­drag till yrkesinriktad rehabililering till merkostnader för löner och lokaler.

I budgetpropositionen för 1980/81 har kostnaderna för arbetsmarknads­instituten beräknats preliminärt i avvaktan på yllerligare underlag. AMS har i sin skrivelse den 25 januari 1980 meddelat atl styrelsen avser alt åter­komma med uppgifter om beräknade koslnader för budgetåret 1980/81 se­dan länsorganisationen lämnat ytterligare underlag för sådana beräkning­ar. Enligt AMS preliminära bedömning kommer etl lillskott av medel all erfordras.

För egen del anser jag atl kostnaderna för verksamheten under budget­året 1980/81 ännu inte kan slutgiltigt beräknas. Som AMS har angivit i sin skrivelse måste underlag från länsorganisationen inhämtas och bearbetas innan kostnaderna för 1980/81 kan anges närmare. I nuvarande läge beräk­nar jag därför anslagsbehovet till det i budgetpropositionen för 1980/81 angivna beloppet 428500 000 kr.

Som jag har anfört i budgetpropositionen för 1980/81 är frågan om lokali­sering av det cenirala institutet för metodutveckling, forskning och perso­nalutbildning inom den yrkesinriktade rehabiliteringen under ulredning i enlighet med riksdagens beslut härom (prop. 1978/79:216, AU 1978/79:40, rskr 1978/79:441). Jag har samtidigt meddelat all jag avser alt återkomma med närmare beräkning av kostnaderna för institutets verksamhel i sam­band med att riksdagen föreläggs förslag om lokalisering av instilulel.

Enligt vad jag har inhämtat kan utredningen och lemissbehandlingen av dess förslag inte slulföras i sådan tid att förslag i lokaliseringsfrågan kan föreläggas vårriksdagen.

1 enlighet med riksdagens beslut (prop. 1979/80:25, AU 1979/80:11, rskr 1979/80:118) har AMS fått medgivande all använda medel, som anvisals för institutets verksamhet för alt övergångsvis svara för de uppgifter, som skulle ha åvilat institutet.

Jag förordar mot denna bakgrund att de medel som preliminärt beräk­nals för institutets verksamhet under budgetåret 1980/81 tills vidare får an­vändas av AMS för alt bedriva metodutveckling, forskning och personal­utbildning avseende verksamhelen vid arbetsmarknadsinstituten. Ett så­dant bemyndigande för AMS bör gälla fram till den tidpunkt, då det cen­trala institutet kan böija sin verksamhet.

I prop. 1978/79:73 om ålgärder för arbetshandikappade behandlades frå­gan om korla anpassningskurser för främsl äldre synskadade. Somjag an­förde har dessa korla kurser ingen egentlig arbetsmarknadsanknytning utan syftar främst till att lära de synskadade alt klara sig i hem och samhäl­le. Del fanns därför inle skäl all överföra denna verksamhel lill den nya organisationen för yrkesinriktad rehabilitering tillsammans med annan ul­bildning för svårplacerade. Efter särskild framslällning härom från NYR


 


Prop. 1979/80:93                                                                     7

har regeringen den 7 december 1978 uppdragil ät SÖ och AMS all i samråd med Synskadades Riksförbund och kommunförbundeh planera för en kursverksamhei inom folkhögskolan med korlaie anpassniiigskurser.

Somjag tidigare har meddelat (prop. 1979/80:25) har SÖ genom rege­ringens beslut den 13 september 1979 erhållil bemyndigande all hos AMS rekvirera högsl 1,9 milj. kr. för verksamhel med korta anpassningskurser under andra hälften av budgetåret 1979, i avvaktan på att ulredningen om kurserna slutfördes. Utgiften belaslar tolfte huvudtitelns anslag C 8. Bi­drag till yrkesinriktad rehabilitering.

SÖ härden I 8 december 1979 redovisat sitt uppdrag till regeringen. Den
arbelsgmpp inom SÖ som har berett ärendet har bl. a. konstaterat att flera
olika delfrågor måsle lösas innan överförandet till ny huvudman kan ske.
Det gäller t.ex. behovet av nya tjänster, anställningsförhållanden, lokali­
sering lill olika regioner och folkhögskolor, kursernas uppläggning och in­
nehåll, rekrytering, ulrustning, lokaler samt finansieriiigen. SÖ föreslår
därför all särskilda resurser skall tilldelas folkhögskolor, som anordnar
kurserna, så alt kurserna kan få högre lärartäthet än vad stalsbidragsbe­
slämmelserna för folkhögskolan medger. Därutöver behöver de berörda
skolorna, enligl SÖ:s bedömning, få medel för anskaffning av viss utrust­
ning samt för lokalkompletteringar.
                   i

För egen del bedömer jag all den nuvarande ordningen har vissa förde­lar som kan bli svåra atl nå om bidrag lill kurserna skall; ulgå endast enligt reglerna i folkhögskoleförordningen (1977:551, ändradisenast 1979:715). Elt smidigare sätt att garantera kursernas standard skulle vara att erbjuda de folkhögskolor som kommer all anordna korla anpassningskurser för synskadade ersättning för sådana lesurser som f. n. utgår men som inte medges i folkhögskolans statsbidragssystem. Folkhögskolans frihet att själv ulforma kursplaner måsle givelvis respekleras äyen i denna verk­samhet.

Under budgetåret 1980/81 bör verksamheten bedrivas enligt samma principer som för närvarande. Jag förordar därför all SQ erhåller bemyndi­gande alt också under budgetåret 1980/81 rekvirera medel hos AMS för korta anpassningskurser för synskadade. Jag förutsätter atl SÖ, i enlighel med sill förslag, medverkar lill att sådana kurser förläggs till folkhögsko­lor. Merkostnaderna för kursverksamheten får uppgå lill högsl 4,3 milj. kr. och skall belasta anslaget C 6. Bidrag lill yrkesinriktad rehabilitering.

Som jag lidigare har anförl är syftet med dessa särskilda insalser inle främsl arbetsmarknadspolitiskt. Det finns därför inte skäl att utbildnings­bidrag enligt arbetsmarknadskungörelsen generellt skall utgå till deltagare i korta anpassningskurser.

F. n. gälleratt försäkringskassorna betalar utbildningsbidrag bl.a. i form av bidrag lill inackorderingskoslnader och resor till och från kursorten. Eftersom de verkliga kostnaderna för inackordering överstiger detla bi­drag, har överskjulande koslnader bestridits av för kursverksamheten an­slagna medel.


 


Prop. 1979/80:93                                                       8

Med hänsyn till kursernas särskilda karaklär bör koslnader för resor och inackordering beslridas med medel lill verksamhelen. Dessa bör därför räknas upp med belopp molsvarande vad som tidigare utbetalats från för­säkringskassorna för de här aktuella kostnaderna. Jag har beräknat utgif­terna för särskilda resurser lill korta anpassningskurser med utgångspunkl härifrån. Frågan om i vilka former verksamheten skall bedrivas i framti­den får beredas ytterligare. Förslag om den framlida verksamhelen får därför läggas i budgetpropositionen för 1981/82.

Hemställan

Med hänvisning lill vad jag nu har anfört hemställer jag atl regeringen föreslår riksdagen alt

1.   godkänna de av mig förordade riktlinjerna för bidrag till arbels­tekniska hjälpmedel och arbetsbiträde åt handikappade,

2.   godkänna de av mig förordade riktlinjerna för övergång lill an­ställning med lönebidrag,

3.   till Bidrag till yrkesinriktad rehablUtering för budgetåret 1980/81 anvisa eU anslag av 428500000 kr.

Beslut

Regeringen ansluter sig till föredragandens överväganden och beslutar all genom proposition föreslå riksdagen att anlaga de förslag som föredra­ganden har lagt fram.

Norstedts Trycken, Stockholm 1980