Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Regeringens proposition                                     Prop. 1978/79:4

1978/79:4

om landstingskommunal musiklärarutbildning i Arvika;

beslutad den 31 augusti 1978.

Regeringen föreslår riksdagen att antaga det förslag som har upptagits i bifogade utdrag av regeringsprotokoll.

På regeringens vägnar THORBJÖRN FÄLLDIN

BRITT MOGÅRD

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås att regeringen bemyndigas att vidta erforderliga åtgärder för att musiklärarlinjen skall kunna anordnas som landstingskom­munal högskoleutbildning förlagd till Folkliga musikskolans Ingesund lo­kaler.

I    Riksda,tn 1978179. 1 saml Nr4


 


Prop. 1978/79:4

Utdrag
UTBILDNINGSDEPARTEMENTET
          PROTOKOLL

vid regeringssammanträde 1978-08-31

Närvarande: statsministern Fälldin, ordförande, statsråden Bohman, Ull­sten, Gustavsson, Antonsson, Mogård, Olsson, Dahlgren, Åsling, Söder, Troedsson, Mundebo, Krönmark, Burenstam Linder, Wikström, Johans­son, Friggebo, Wirtén

Föredragande: statsrådet Mogård

Proposition om landstingskommunal musiklärarutbildning i Arvika.

Enligt riksdagens beslut om utbildning på musikområdet (prop. 1977/ 78:14, UbU 1977/78:12, rskr 1977/78:73) skall som allmän utbildningslinje i grundläggande högskoleutbildning finnas en musiklärarlinje. Propositio­nen utgick från att musiklärarlinje skulle anordnas i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i Arvika, Piteå och Örebro. På de tre sistnämnda orterna skulle musiklärarlinjen ersätta musikpedagogisk utbildning vid skolor som inte har statlig huvudman. I Arvika gäUer det utbildning vid Folkliga musikskolan Ingesund, som är en folkhögskola med Värmlands läns lands­tingskommun som huvudman, i Piteå utbildning vid Framnäs folkhögskola och i Örebro utbildning vid Örebro musikpedagogiska intitut, för vilket Örebro kommun och Örebro läns landstingskommun är huvudmän. I pro­positionen angavs att förhandlingar skulle tas upp med huvudmännen om utbildningarnas inlemmande i högskolesystemet. Regeringen erhöll riksda­gens bemyndigande att besluta om organisationen av musiklärarlinjen i Arvika, Piteå och Örebro. Enligt uttalande i propositionen skulle emeller­tid regeringen återkomma till riksdagen om organisationen av utbildnings­linjen på någon av orterna skulle kräva lösningar som i mer väsentliga avseenden avviker från vad som eljest gäller inom högskolan.

Genom beslut den 1 december 1977 uppdrog regeringen åt statens för­handlingsnämnd att ta upp förhandlingar med huvudmännen för Folkliga musikskolan Ingesund, Framnäs folkhögskola och Örebro musikpedago­giska institut.

Vad gäller Framnäs folkhögskola och Örebro musikpedagogiska institut har förhandlingarna resulterat i avtal som innebär att musiklärarlinjen med statligt huvudmannaskap skall anordnas i Piteå och Örebro fr. o. m. den 1 juh 1978.

Mot bakgmnd av tidigare uttalande från statsmakterna att en och samma högskoleutbildning inte bör anordnas av olika huvudmän har förhandlings-


 


Prop, 1978/79:4                                                                       3

nämnden även beträffande Ingesund sökt få till stånd ett avtal om statligt huvudmannaskap för musiklärarlinjen där.

Värmlands läns landstingskommun har emellertid bestämt yrkat alt få förbli huvudman för hela verksamheten vid Ingesund, alltså även för den blivande högskoleutbildningen. Som skäl har anförts att verksamheten utgör ett väsentligt inslag i det värmländska kulturlivet och att ett samlat huvudmannaskap innebär bättre möjligheter till samordning mellan musik­lärarlinjen och de övriga musikutbildningar som är förlagda till skolan. Landstingskommunen har samtidigt förklarat sig villig att som huvudman svara för att utbildningen får samma standard och bedrivs enligt samma planer som utbildningen på musiklärarlinjen med statligt huvudmanna­skap.

Förhandlingsnämnden har genom skrivelse den 25 april 1978 för rege­ringens prövning överlämnat ett avtal som har slutits med landstingskom­munen om musiklärarlinje i Arvika. Avtalet bör fogas till regeringsproto­kollet i detta ärende som bilaga.

Avtalet innebär att landstingskommunen skall vara huvudman för utbild­ningen och erhålla bidrag för denna dels med ett belopp per årsstudieplats motsvarande de kostnader som för den statliga musiklärarutbildningen täcks över anslaget Utbildning för undervisningsyrken, dels med ett be­lopp för sädana övriga kostnader som för den statliga utbildningen bestrids ur andra anslag. Med de beräkningsgrunder som i budgetpropositionen för budgetåret 1978/79 (prop. 1977/78: 100, bil. 12) tillämpats för musiklärariin-jen kommer landstingskommunen för budgetåret 1978/79 att erhålla stats­bidrag om I 035000 kr. för 30 årsstudieplatser. Därtill utgår enligt avtalet statsbidrag om 1250000 kr. enligt pris- och kostnadsläget i maj 1978. Totalt utgår sålunda under budgetåret 1978/79 2 285 000 kr. i statsbidrag för utbildningen. Motsvarande belopp för budgetåret 1979/80 är 2070000 (60 årsstudieplatser), 2 250000 resp. 4 320000 kr., för budgetåret 1980/81 3 105000 (90 årsstudieplatser), 3000000 resp. 6 105000 kr. och för budget­året 1981/82, då musiklärariinjen i Arvika är fullt utbyggd, 4 140000 (120 årsstudieplatser), 3 500000 resp. 7 600000 kr. Bidraget till utbildningen avser alla driftkostnader, inbegripet utrustningskostnader, samt kapital­kostnader som är förknippade med den.

Beträffande innehållet i avtalet i övrigt kan nämnas, att högskolan i Karlstad kommer att beredas möjlighet till representation i linjenämnden, och att landstingskommunen har ulfäst sig att inte utkräva sådan interkom-munal ersättning som avses i 34§ högskolelagen (1977:218). Antagningen till musiklärarlinjen i Arvika regleras inte i avtalet, men har av förhand­lingsparterna förutsatts ske på samma sätt som antagningen till den statliga musiklärarutbildningen. Avtalet gäller tillsvidare med en uppsägningstid av fem år. Avtalet kan dock ej upphöra att gälla före den 1 juli 1993.

Efter samråd med statsrådet Wikström får jag anföra följande.

Riksdagen har i anledning av prop. 1976/77:59 om utbildning och forsk-


 


Prop. 1978/79:4                                                                    4

ning inom högskolan m. m. uttalat (UbU 1976/77: 20, rskr \916m: 246) att en och samma utbildningslinje inte bör anordnas av såväl staten som kommunal eller landstingskommunal huvudman. Detta bör enligt min me­ning inte hindra atl undantag från denna princip görs för musiklärarutbild­ningen i Arvika med hänsyn lill de speciella omständigheter som visat sig föreligga där, och mol bakgrund av att ett för staten godtagbart avtal härom har kunnat slutas.

Genom att utbildningen anordnas med stöd av ett särskilt avtal får staten en garanti för att musiklärarutbildningen inte kan läggas ned genom ett ensidigt beslut av huvudmannen.

Inom denna högskoleutbildning, som anordnas av landstingskommunen, bör ingen personalgrupp ha statligt reglerade tjänster och de för annan kommunal högskoleutbildning tillämpliga bestämmelserna om statsbidrag skall inte gälla (jfr avtalet).

Införande av landstingskommunalt huvudmannaskap för musiklärarlin­jen i Arvika enligt avtalet kräver vissa ändringar i gällande förordningar. Vägledande vid utformningen av bestämmelserna om musiklärarlinjen i Arvika bör vara principen att utbildningen i möjligaste mån skall följa samma regler som den utbildning som ges vid statlig högskoleenhet. Sålun­da bör universitets- och högskoleämbetet (UHÄ) vara central förvaltnings­myndighet, och den utbildningsplan som UHÄ fastställer för musiklärar­linjen bör gälla även för utbildningen i Arvika.

Enligt avtalet skall musiklärarlinjen anordnas i Arvika fr. o. m. den 1 juli 1978. Godkännande av avtalet och erforderiiga författningsbestämmelser kan komma först efter detta datum. Jag räknar med att utbildningen under mellantiden anordnas på sådant sätt att den, om riksdagen bifaller försla­gen i föreliggande proposition, utan avbrott kan övergå i högskoleutbild­ning.

I regleringsbrev för budgetåret 1978/79 avseende anslag till vuxenutbild­ning har regeringen anvisat 860000 kr. för musiklärarlinjen i Arvika. Che­fen för utbildningsdepartementet avser att i annat sammanhang föreslå regeringen att föreslå riksdagen att på tilläggsbudget till statsbudgeten för 1978/79 anvisa de ytterligare medel för musiklärarlinjen som skall utgå enligt avtalet (142500 kr.). Detta innebär atl landstingskommunen sam­mantaget för hela budgetåret 1978/79 får bidrag enligt avtalet. Statsbidrag enligt folkhögskoleförordningen (1977:551) skall således inte utgå för nå­gon del av den nu aktuella utbildningen.

Jag vill slutligen framhålla att mitt ställningstagande i huvudmanna­skapsfrågan inte innebär något principiellt föregripande av den utredning om enhetligt huvudmannaskap för högskolan som begärts av riksdagen (UbU 1976/77: 20, rskr 1976/77: 246) och som regeringen nyligen bemyndi­gat statsrådet Wikström att tillkalla.


 


Prop. 1978/79:4                                                                   5

Hemställan

Med hänvisning till vad jag nu har anfört hemställer jag att regeringen föreslår riksdagen

att bemyndiga regeringen att vidta de åtgärder som erfordras för att möjliggöra att musiklärarlinjen anordnas med landstingskommunalt hu­vudmannaskap i Folkliga musikskolans Ingesund lokaler i Arvika enligt de riktlinjer som jag har förordat.

Beslut

Regeringen ansluter sig till föredragandens överväganden och beslutar att genom proposition föreslå riksdagen att antaga del förslag som föredra­ganden lagt fram.


 


Prop. 1978/79:4                                                                       6

Bilaga Avtal om musiklärarlinje i Arvika

1978-04-25

AVTAL

mellan svenska staten och Värmlands läns landstingskommun om musik­lärarlinje i Arvika.

1 §

Staten och Värmlands läns landstingskommun (landstinget) är eniga om att landstinget från och med den I juli 1978 skall anordna musiklärariinje i Folkliga musikskolans Ingesund lokaler i Arvika på grundval av riksdagens beslut med anledning av regeringens proposition 1977/78: 14.

2 §

Landstinget svarar för verksamheten och skall tillhandahålla lokaler, inredning, utrustning och materiel samt lärare och annan personal som erfordras för utbildningen.

3 §

Landstingskommunens utbildningsnämnd skall vara lokal styrelse för utbildningen. För utbildningen skall finnas linjenämnd. Om utbildningens innehåll meddelas särskilda bestämmelser av regeringen eller myndighet som regeringen bestämmer.

Protokollsanteckning till 3 §

Parterna förutsätter att högskolan i Karlstad kommer att representeras i linjenämnden.

4 8

Staten erlägger till kommunen per den I juli varje år dels ett belopp per årsstudieplats enligt grunderna för statlig musiklärarlinje, dels såsom er­sättning för samtliga övriga kostnader för landstingets åtaganden enligt I -3 8S följande ersättningsbelopp: 1250000 kronor för budgetåret 1978/79, 2 250000 kronor för budgetåret 1979/80, 3 000000 kronor för budgetåret 1980/81 och 3500000 kronor fr. o. m. budgetåret 1981/82.

Med konsumentprisindex (totalindex) för maj månad 1978 som bas an­passas 75 procent av ersättningsbeloppet till kostnadsutvecklingen enligt konsumentprisindex för maj månad det år utbetalningen avser. Med år 1978 som bas anpassas 25 procent av ersättningsbeloppet till kostnadsut­vecklingen enligt den genomsnittliga löneutvecklingen för anställda i of­fentlig tjänst för det år utbetalningen avser.

Protokollsanteckning till 4 §

1   Beloppet per årsstudieplats beräknas för budgetåret 1978/79 till 34 500 kr.

2   Ersättningsbeloppen har fastställts med utgångspunkt i följande års­studieplatser:

30 för budgetåret 1978/79, 60 för budgetåret 1979/80, 90 för budgetåret 1980/81 och 120 fr. o. m. budgetåret 1981/82.

Staten äger inom angivna ersättningsbelopp anordna sådana kurser som organisationskommittén för högre musikutbildning i sitt betänkande Musi­ken-människan-samhället (SOU 1976: 33) kallar linjeanknutna samt på-


 


Prop. 1978/79:4                                                        7

byggnadsutbildning till musiklärarlinjen vid Folkliga musikskolan Inge­sund. För övriga kostnader för sådan utbildning gäller vad därom stadgas i särskild ordning.

3   Beloppet per årsstudieplats och ersättningsbeloppet för budgetåret 1978/79 utbetalas per den 1 januari 1979.

4   Om någon part så begär kan förhandlingar om ersättningsbeloppet tagas upp inför budgetåren 1983/84 resp. 1988/89.

5 §

Landstinget ulfäster sig alt icke utkräva sådan ersättning från kommun som avses i 34 § högskolelagen (1977:218).

6 §

Avtalet gäller från och med den I juli 1978 tills vidare. Sker uppsägning upphör avtalet att gälla från och med den I juli det kalenderår som infaller sedan fem år förflutit efter uppsägningen dock tidigast från och med den I juli 1993.

7 §

Avtalet gäller under förbehåll att det godkännes av regeringen samt av landstinget genom beslut som vinner laga kraft.

Detta avtal är upprättat i två exemplar, av vilka parterna tagit var sitt. Stockholm och Karlstad den 25 april 1978.


För svenska staten Statens förhandlingsnämnd

Svante Englund

Ingrid Ericsson Söderlund


För Värmlands läns landstingskommun

Nils Wallander

Sven Jansson


Norstedts Tryckeri, Stockholm 1978