Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Socialförsäkringsutskottets betänkande

1976/77:27

med anledning av dels propositionen 1976/77:100 i vad avser visst anslag för budgetåret 1977/78 till allmän försäkring m. m., dels propositionen 1976/77:117 om utbyggnad av föräldraförsäkringen m. m. jämte motioner

Propositionerna

1 budgetpropositionen 1976/77:100, bilaga 8 (socialdepartementet), under litt. C, punkten C 3. Bidrag till sjukförsäkringen för föräldraförsäkringen (s. 55 och 56) har regeringen föreslagit riksdagen

au till Bidrag till sjukförsäkringen för föräldraförsäkringen för budgetåret 1977/78 anvisa ett förslagsanslag av 270 000 000 kr.

I propositionen 1976/77:117 (socialdepartementet) har regeringen före­slagit riksdagen att anta de i propositionen intagna förslagen till

1.   lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring,

2.   lag om ändring i lagen (1976:280) om rätt lill föräldraledighet.

I propositionen 1976/77:117 föreslås att garantinivån inom föräldraförsäk­ringen höjs från 25 lill 32 kr. per dag.

Enligt nuvarande regler har förälder räll lill föräldrapenning under sju månader i samband med barns födelse. I propositionen läggs fram förslag om utbyggnad av föräldraförsäkringen genom rält lill föräldrapenning under ytterligare två månader.

Förslaget innebär att tre månader av den sammanlagda ersältningsiiden om nio månader skall kunna tas ut i enlighet med föräldrarnas önskan i form av särskild föräldrapenning fram lill och med barnels första skolår.

Del föreslås alt den särskilda föräldrapenningen under två månader beräknas på grundval av förälderns aktuella sjukpenninggrundande inkomsi, dock lägst garantinivån. Under återstående en månad föreslås föräldrapen­ningen i samtliga fall utgå med belopp motsvarande garantinivån eller del därav.

Den särskilda föräldrapenningen för tas ut under den tid som föräldrarna själva finner lämpligast och skall kunna användas både vid förkortad arbetstid och vid heltidsledighei. Den särskilda föräldrapenningen föreslås därför kunna utgå som hel, halv eller en fjärdedels föräldrapenning.

Var och en av föräldrarna disponerar enligt förslaget en och en halv månad av den ersätlningstid under vilken den särskilda föräldrapenningen kan utgå. Förälder skall dock kunna när han så önskar genom en anmälan till försäkringskassan avstå från sin räll till särskild föräldrapenning lill förmån för den andre föräldern. I Riksdagen 1976/77. II saml. Nr 27


SfU 1976/77:27


 


SfU 1976/77:27                                                         2

Ensamstående förälder föreslås själv få disponera hela ersättningstiden om tre månader. Han får därjämte rält alt låta styvförälder eller förälder, som inte har barnet i sin vård men som tillfälligt vårdar detta, disponera den särskilda föräldrapenningen.

De nya reglerna föreslås träda i krafl den 1 januari 1978 och gälla för barn födda fr. o. m. detta datum. För barn födda under åren 1971-1977 föreslås särskilda övergångsregler med viss ersättningstid.

I propositionen läggs vidare fram förslag om räll till ledighet från anställningen under tid då särskild föräldrapenning utgår. Förslaget innebär att förvärvsarbetande förälder ges lagfäst räll lill ledighet under den lid då hel, halv eller en fjärdedels föräldrapenning utgår. Varje förälder har rätt alt dela upp sådan ledighet på två perioder. Frågor om ledighetens förläggning under arbetsdagen och andra med ledigheten sammanhängande frågor handläggs i enlighet med bestämmelserna i lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet.

Propositionen innehåller också förslag om gynnsammare regler i fråga om föräldrapenning vid adoption liksom förslag om rält till föräldrapenning för tillfällig vård av barn också vid första barnels födelse.

Kostnaderna för den föreslagna utbyggnaden av föräldraförsäkringen beräknas uppgå till ca 500 milj. kr. per år.

Förslagen i denna proposition utgör första steget i den av regeringen planerade utbyggnaden av föräldraförsäkringen, rätten lill föräldraledighet saml vårdnadsbidrag. Del andra steget avses kunna läggas fram som ett remissbehandlat förslag till höstriksdagen delta år och omfalta frislående rält till föräldraledighet från anställningen för småbarnsföräldrar. I enlighet med regeringsförklaringen den 8 oktober 1976 planeras slutligen ett förslag med samlad lösning av frågorna om vårdnadsbidrag och utbyggnad av den särskilda föräldrapenningen så all den i sin helhet utgår efter förälderns aktuella sjukpenninggrundande inkomst. Den fortsatta utbyggnaden kommer att ske i den takt som det ekonomiska utrymmet medger.

De i propositionen 1976/77:117 intagna förfatiningsförslagen är följande.


 


SfU 1976/77:27                                                                    3

1 Förslag till

Lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring

Härigenom föreskrives i fråga om lagen (1962:381) om allmän försäk­ring'

dels all nuvarande 4 kap. 11-12 iji; skall betecknas 4 kap. 19-20 Si?.

dels att 4 kap. 2, 4, 7-9 SS och de nya 4 kap. 19 och 20 ij§ skall ha nedan angivna lydelse,

dels att i lagen skall införas åtta nya paragrafer, 4 kap. 11-18 SS, av nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

4 kap. 22

Föräldrapenning   i   sam-          Föräldrapenning   i   sam-

band med barns födelse band med barns födelse
ulgårunder högst nio/7i//;rfra//o dagar utgår under högst etthundraåttio
sammanlagt för föräldrarna.
     dagar sammanlagt för föräldrarna.

Moder har rätt lill föräldrapenning tidigast från och med den sextionde dagen före den beräknade tidpunkten för barnets födelse. För tiden efter barnets födelse är den av föräldrarna som till huvudsaklig del ombesörjer vården om barnet berättigad till föräldrapenning.

Förälder som ej har barnet i sin vård har rätt lill föräldrapenning endast om särskilda skäl föreligga. Moder har dock alltid räll till föräldrapenning till och med den tjugunionde dagen efter förlossningsdagen, även om hon ej har barnet i sin vård.

Föräldrapenning för utgå längst lill Ivåhundrasjuttionde dagen efter den då barnet fölls. Har sjukdom hos barnet eller föräldrarna under viss tid hindrat föräldrarna från all vårda barnet, förlänges den i första punkten angivna liden i motsvarande mån.

4S
Hel föräldrapenning enligt 2 tj
Hel föräldrapenning enligt 2 S
utgår med tjugufem kronorom dagen
utgårmed f/eff/o/va kronorom dagen
(garantinivå). Har föräldern under
(garantinivå). Har föräldern under
minsl Ivåhundrasjullio dagar i följd
minst tvåhundrasjullio dagar i följd
före barnets födelse eller den beräk-
före barnets födelse eller den beräk­
nade lidpunkten härför varit, eller
nade tidpunkten härför varit, eller
skulle föräldern, om försäkringskas-
skulle föräldern, om försäkringskas-

1 Lagen omtryckt 1973:908.

2 Senaste lydelse 1976:279.

3 Senaste lydelse 1976:279.


 


Ha föräldrar gemensamt barn i sin värd, utgår föräldrapenning över garanlinivån lill fadern endast under förutsättning att även modern är eller enligt vad förut sagts bort vara försäkrad för sjukpenning som överstiger garantinivån. Undantag från vad nu sagts får medgivas när del visas alt modern till följd av sjukdom eller av andra särskilda skäl icke kan anses ha möjlighet att vårda barnet.

SfU 1976/77:27

Nuvarande lydelse

san haft kännedom om samtliga föreliggande förhållanden, ha varit försäkrad för en sjukpenning översti­gande nämnda belopp, utgår föräld­rapenningen med belopp motsva­rande förälderns sjukpenning enligt 3 kap. 4 S.


Föreslagen lydelse

san haft kännedom om samtliga föreliggande förhållanden, ha varit försäkrad för en sjukpenning översti­gande nämnda belopp, utgår föräld­rapenningen med belopp motsva­rande förälderns sjukpenning enligt 3 kap. 4 S.


Adoptivföräldrar ha från den dag de fö barnet i sin vård rätt till föräld­rapenning under sammanlagt högst

1. etthundraåttio dagar om barnet
ej har fyllt åtta år,

2. fyrtiofem dagar om barnet har
fyllt åtta men ej tio år.

7S Adoptivföräldrar ha från den dag de fö barnet i sin vård rätt till föräl­drapenning     under     sammanlagt högst

1. tvåhundratio dagar om barnet ej
har fyllt sju år,

2.    fyrtiofem dagar om barnet har fyllt sju men ej tio år och båda föräldrarna eller ensamstående för­älder under minst tvåhundrasjullio dagar i följd närmast före den tidpunkt då de få barnet i sin vård varit eller enligt vad som sägs i 4 § första stycket bort vara försäkrade för en sjukpen­ning som överstiger garantinivån,

3.    Ifugu dagar i övriga fäll om barnet ej har fyllt tio år.

Bestämmelserna för föräldrapenning i samband med barns födelse äga motsvarande tillämpning på föräldrapenning enligt första stycket. Tidpunk­ten då adoptivföräldrarna fö barnet i sin vård jämställes därvid med tidpunkten för barnets födelse.

Första och andra styckena äga motsvarande tillämpning i fråga om fosterföräldrar som mottaga barn i avsikt att adoptera det, i den mån föräldrapenning ej utgår till dem enligt bestämmelserna i 6 §.

"Senaste lydelse 1976:279.


 


SfU 1976/77:27


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


 


Förälder har rätt till föräldrapenning för tillfällig vård av barn om barnet ej har fyllt tio år och föräldern behöver avstå från förvärvsarbete i samband med

1.   sjukdom hos barnet,

2.   sjukdom hos barnets ordinarie vårdare,

3.   besök i samhällets förebyggande barnhälsovård,

4.   annat barns födelse.

5. besök i förskoleverksamhet inom samhällets barnomsorg i vil­ken barnet deltar.


4. besök i förskoleverksamhet inom samhällets barnomsorg i vil­ken barnet deltar.

Rätt till föräldrapenning enligt för­sta stycket tillkommer även fader som för biträde i hemmet eller för vård av barn avstår från förvärvsarbete i samband med barns födelse.


9!j* Föräldrapenning enligt 8 S utgår för förälder som har barnet i sin vård eller, om föräldrar gemensamt ha barn i sin vård, för föräldrarna tillsammans varje år under högst

1.   tolv dagar om i familjen finns elt barn,

2.   femton dagar om i familjen finns två barn,

3.   aderlon dagar om i familjen finns tre eller flera barn.

Av det antal dagar som anges i     Av del antal dagar som anges i

första stycket för varje förälder använda en dag för ändamål som avses i 8 S 5. Vid beräkning av antalet dagar med rält lill föräldra­penning enligt första stycket anses två dagar med halv föräldrapenning som en dag.

första stycket för varje förälder använda en dag för ändamål som avses i 8 S '. Vid beräkning av antalet dagar med rätt lill föräldra­penning enligt första stycket anses två dagar med halv föräldrapenning som en dag.

Förälder, som vanligen ej barbarn i sin vård men som tillfälligt vårdar barn, har rält till föräldrapenning inom ramen för det anlal dagar för vilket föräldrapenning kan utgå till den andre av föräldrarna enligt första stycket.

5 Senaste lydelse 1976:279. * Senaste lydelse 1976:279.


 


SfU 1976/77:27

Nuvarande Ivdelse


Föreslagen lydelse


11 S

5'ärskitd föräldrapenning för vård av barn utgår för varje barn under högst nittio dagar sammanlagt för föräldrarna. Särskild föräldrapen­ning får utgå längst lill dess barnet fyller åtta år. Utan hinder härav får dock särskild föräldrapenning uppbä­ras till utgången av det första skol­året.

Ha föräldrar gemensamt barn i sin vård, utgår särskild föräldrapenning under hälften av den i första stycket angivna tiden till var och en av dem.

Förälder som ensam har vårdnaden om barnet har rätt att själv uppbära föräldrapenningen under hela den tid som angives i första stycket.

Vidflerbörd fördelas i forsla stycket angiven tid med lika lid för varje barn.

12 S

Förälder kan avstå rält att uppbära särskild föräldra/wnning lill förmån för

a)   den andre föräldern eller

b)   den som vårdar barnet i hemmet som fosterbarn.

Står barn under vårdnad av särskilt förordnad förmyndare, avgör denne fördelningen mellan föräldrarna av den lid under vilken föräldrapenning kan utgå.

Avslående från rätt all uppbära särskild föräldrapenning göres genom skrifilig anmälan lill jörsäkringskas-sa.


 


SfU 1976/77:27

Nuvarande lydelse                       Föreslagen lydelse

13 S

För sextio dagar av den i 11 § angivna tiden beräknas jöräldrapen-ningen på sätt som anges i 14 och /i.W.

För övriga trettio dagar beräknas föräldrapenningen enligt 16 <}.

Ha föräldrar gemensamt barn i sin vård, beräknas ersättningen enligt första och andra styckena för var och en av föräldrarna under trettio respek­tive femton dagar.

14§

Under lid som anges i f3 I första stycket utgår särskild föräldtapenning jör dag, då

a)  förälder ej förvärvsarbetar, med belopp motsvarande förälderns sfiik-penning enligt 3 kap. 4 .>!>, dock lägst trettiotvå kronor (garantinivå).

b)  förälder förvärvsarbetar högst hälften av normal arbetstid, med belopp motsvarande hälften av det belopp som anges under a),

c)   förälder förvärvsarbetar högst tre fjärdedelar av normal arbetstid, med belopp motsvarande en fjärdedel av det belopp som anges under a).

15§

Såvitt gäller hel särskild föräldra­penning äga bestämmelserna i 4 § andra stycket motsvarande tillämp­ning beträffande både fader och moder i fråga o/n rätt till föräldrapen­ning över garantinivån.

16§

Under lid som anges i 13 !>' andra stycke! utgår särskild föräldrapenning


 


SfU 1976/77:27


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

för dag, då förälder förvärvsarbetar högst tre fjärdedelar av normal arbets­tid, i enlighet med förälderns önskan med belopp motsvarande hel, halv eller Jjärdedels garantinivå.


17 §

Särskild föräldrapenning enligt f I § utgår ej för tid då den andre föräldern uppbär föräldrapenning enligt 2 § för samma barn.

För samma barn utgår till föräld­rarna sammanlagt per dag högst hel särskild föräldrapenning. Oavsett an­lal barn utgår till en förälder ej mer än sammanlagt hel föräldrapenning per dag.

Vid beräkning av antalet dagar med rätt till särskild JÖräldrapenning anses två dagar med halv föräldrapenning eller fyra dagar med ftärdedels föräl­drapenning som en dag.

18 §

Som villkor för särskild föräldrapen -ning enligt tl§ gäller att föräldern varit inskriven hos altmän försäkrings­kassa under minst etthundraåttio dagar ijöljd närmast före den dag för vilken JÖräldrapenning skall uttagas. 1 övrigt äga bestämmelserna i 5§ motsvarande tillämpning.

Bestämmelserna i 10 § andra punk­ten äga motsvarande tillämpning på särskild föräldrapenning.


19 §7


Föräldrapenning utgår ej  i den mån föräldem för samma dag uppbär


Föräldrapenning utgår ej  i den mån föräldern för samma dag uppbär


' Lydelse (11 !j) enligt prop. 1976/77:64.


 


SfU 1976/77:27


Nuvarande lydelse

sjukpenning enligt denna lag eller lagen (1976:380) om arbetsskadeför­säkring eller uppbär motsvarande ersättning som utgår enligt annan författning eller på gmnd av rege­ringens förordnande.


Föreslagen lydelse

sjukpenning enligt denna lag eller lagen (1976:380) om arbetsskadeför­säkring eller uppbär motsvarande ersättning som utgår enligt annan författning eller på grund av rege­ringens förordnande. Utan hinder härav må dock föräldrapenning utgå om den avser annan tid än sjukpen­ningen eller den andra ersättningen.


20 §8


Bestämmelserna i 2 kap. 10 § samt 3 kap. 7 § första och andra styckena, 12 § och 16-18 §§ äga motsvarande tillämpning i fråga om föräldrapen­ning. I fall som avses i 3 kap. 12 § skall föräldrapenning enligt 4 kap. 2 § alltid utgå med minst ett belopp som motsvarar garantinivån enligt 4 kap. 4 § minskad med den sjukpen­ning som skulle belöpa på vårder­sättningen.

Bestämmelserna i 2 kap. 10 § saml 3 kap. 12 § och 16-18 §§ äga motsva­rande tillämpning i fråga om föräld­rapenning. I fall som avses i 3 kap. 12 § skall föräldrapenning enligt 4 kap. 2 och 11 §§ alltid utgå med minsl ett belopp som motsvarar garantinivån enligt 4 kap. 4 § mins­kad med den sjukpenning som skulle belöpa på vårdersätiningen. Bestämmelserna 13 kap. 7 §Jörsia och andra styckena äga motsvarande till-lämpning i fråga om föräldrapenning enligt 4 kap. 2 och 8 §§. Beträffande föräldrapenning, som tilllkommer förälder vilken ej har uppnått aderlon års ålder, får försäkringskassan på framställning av barna­vårdsnämnd besluta om utbetalning till annan enligt 3 kap. 18 §.

Är moder vid tiden för barnets födelse intagen i barnhem, ungdomsvårds­skola, fångvårdsansialt eller vårdanstalt för alkoholmissbrukare, får försäk­ringskassan på framställning av föreståndare för inrättningen besluta, all den föräldrapenning som tillkommer modern skall utbetalas till föreståndaren för alt användas till, kvinnans och barnets nytta.

1.   Denna lag träder i kraft den 1 januari 1978.

2.   Föräldrapenning enligt 11 § utgår för barn födda under åren 1971-1974 under sammanlagt fem dagar och för barn födda under åren 1975-1977 under sammanlagt tio dagar. För dessa dagar beräknas särskild föräldrapenning med tillämpning av bestämmelserna i 14 och 15 §§.

»Senaste lydelse (12!;) 1976:279.


 


SfU 1976/77:27                                                       10

3.    För barn födda innan lagen har trätt i kraft skall föräldrapenning förden jrsäuningstid som vid utgången av år 1977 återstår enligt 4 kap. 2 § och 7 § första stycket 1., dock högst trettio dagar, utgå i form av särskild föräldra­penning enligt 4 kap. 11 §. Härvid tillämpas 14 och 15 §§.

4.    För fosterförälder som med tillämpning av 4 kap. 6 § vid ikraftträdandet av denna lag uppbär föräldrapenning tillämpas 4 kap. 2 § i dess äldre lydelse.


 


SfU 1976/77:27                                                 11

2 Förslag till

Lag om ändring i lagen (1976:280) om rätt till föräldraledighet

Härigenom föreskrives i fråga om lagen (1976:280) om räll lill föräldrale­dighet

dels alt nuvarande 8-12 SS skall betecknas 11-15 SS,

dels att nya 11 S skall ha nedan angivna lydelse,

dels all rubrikerna närmast före nuvarande 8, 9 och 11 SS skall sättas närmast före nya 11, 12 respektive 14 S,

dels att i lagen skall införas tre nya paragrafer, 8-10 SS, samt närmast före 8 S en ny rubrik av nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

Ledighet för vård av barn

8S

Arbetstagare har rätt lill ledighet för vård av barn antingen som hel ledighet eller som förkortning av arbetstiden till hälften eller till ire fjärdedelar av normal arbetstid under tid då han enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring är beiättlgad till särskild föräldrapenning för sådant ändamål.

För rält till ledighet enligt första stycket fordras all arbetstagaren har varit anställd hos arbetsgivaren de senaste sex månaderna eller samman­lagt minst tolv månader under de senaste två åren.

Vid bestämmande av anställnings­tid enligt andra stycket har 4 § lagen (f974:f2) om anställningsskydd mot­svarande tillämpning.

9S

Ledighet som avses i 8 ij får delas upp på två perioder.

Arbetstagare som vill utnyitja sin räll till ledighet enligt 8 i} skall anmäla detta till arbetsgivaren minsl en månad Jöre ledighetens början.


 


SfU 1976/77:27


12


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


lOS

Ledighet enligt 8 § skall föriäggas till dag som arbetslagaren begär.

1 fråga om ledighetens föriäggning under dagen eller andra med ledig­heten sammanhängande .frågor skatt arbetsgivaren samråda med arbetsta­garen, om förhandling med dennes organisation icke har ägt rum. Uppnås ej överenskommelse, bestämmer ar­betsgivaren i nu nämnda frågor i den mån ej annat har avtalats.

Har beslut i fråga som avses i andra stycket träffats iiå annat sätt än genom överenskommelse med arbetstagaren eller företrädare för honom, skall arbetsgivaren underrätta arbetstaga­ren om beslutet. Underrättelsen skall om möjligt lämnas senast en vecka före ledighetens början.

Ils'

Avbryter   arbetstagare    ledighet Avbryter   arbetstagare    ledighet

som avses i 3,4 och 6 SS, har han räll som avses i 3, 4, 6 och 8 SS, har han
all åter böria arbeta i samma omfatl- rätt att åter böria arbeta i samma
ning som före ledigheten.
           omfattning som före ledigheten.

Vill arbetstagare utnyitja sin rätt enligt första stycket, skall han underrätta arbetsgivaren om att han vill återgå i arbete. Arbetsgivaren är dock ej skyldig att låta arbetstagaren återgå i arbete tidigare än en månad efter det att han mottog underrättelsen.

Andra stycket gäller ej i fråga om ledighet som har varit avsedd all pågå kortare tid än en månad.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1978. Lagen gäller ej i fråga om ledighet enligt den nya lydelsen av 8 S, om ansökan om ledighet har gjorts före ikraftträdandet.

' Nuvarande 8 S.


 


SfU 1916/11:21                                                        13

Motionerna

Motioner väckta med anledning av propositionen 1976/77:117

1976/77:1570 av fru Håvik (s) och fru Hörnlund (s) vari hemställs all riksdagen beslutar att sammanboende under äkienskapsliknande förhållan­den, där den ena parten har barn till vilket eller vilka den andra parten inte är biologisk förälder, skall ha rätt lill föräldraförsäkring enligt samma bestäm­melser som gäller för biologiska föräldrar.

1976/77:1571 av fröken Littmarck m. fl. (m) vari hemställs att riksdagen med bifall till propositionen 1976/77:117 hos regeringen begären skyndsam utvärdering av reglerna för föräldraförsäkringen i syfte alt åstadkomma förenklingar i regelsystemet.

1976/77:1572 av herr Palme m. fi. (s) vari hemställs att riksdagen

1. beslutar att föräldrapenning i samband med barns födelse alltjämt skall
utgå under högst tvåhundralio dagar,

2.   beslutar att rätlen till föräldrapenning och särskild föräldrapenning överstigande garanlinivån skall knytas lill individen,

3.   beslutar att särskild föräldrapenning skall utgå för varje barn under en tid motsvarande högst sextio dagars hel ledighet sammanlagt för föräld­rarna,

4.   beslutar att särskild föräldrapenning under hela tiden skall utgå med belopp motsvarande förälderns sjukpenning, dock lägst 35 kr. (garantini­vå),

5.   beslutar att om barnet står under vårdnad av bägge föräldrarna tiden för särskild föräldrapenning skall delas lika mellan föräldrarna, därest inte försäkringskassan på särskilda skäl medger undanlag,

6.   beslutar utforma övergångsreglerna i lagen om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring enligt vad som föreslagits i motionen,

7.   hos regeringen begär förslag till nästa riksmöte om utbyggnad av föräldraförsäkringen enligt de riktlinjer som anges i motionen.

1976/77:1573 av herr Werner m. fl. (vpk) vari hemställs att riksdagen

1.   beslutar att, utom i fråga om höjningen av garantinivån inom föräldra­försäkringen från 25 till 32 kr., avvisa propositionen 1976/77:117,

2.   uttalar att de åtgärder av generell natur som bör ges högsta prioritet inom socialpolitiken dels är en utbyggnad av barnomsorgen, så att alla barn i förskoleåldern och i åldrarna 7-14 år ges räll till barnstugeplals, dels ell genomförande av sex limmars arbetsdag.


 


SfU 1976/77:27                                                                     14

Motioner väckta under allmänna motionstiden vid riksmötet 1976/77

1976/77:61 av herr Werner m. fl. (vpk) vari hemställs alt riksdagen beslutar

I. alt 4 kap. 7, 8 och 9 SS lagen om allmän försäkring erhåller följande lydelse:


Nuvarande Ivdelse


Motionärernas förslag


Adoptivföräldrar ha från den dag de få barnet i sin vård räll lill föräld­rapenning under sammanlagt högst tvåhundratio dagar om barnet ej har fyllt florlon år.

Adoptivföräldrar ha från den dag de fö barnet i sin vård rätt till föräld­rapenning under sammanlagt högst

f. tvåhundralio dagar om barnet ef har fyllt sju år

2.    fyrtiofem dagar om barnet har fyllt sju men ej tio år och båda föräld­rarna eller ensamstående förälder under minst tvåhundrasjuttio dagar i följd närmast före den tidpunkt då de få barnet i sin vård varit eller enligt vad som sägs i 4 ij första stycket bon vara försäkrade fÖr en sjukpenning som överstiger garantinivån,

3.    tjugu dagar i övriga fäll om barnet ej har fyllt tio år.

Bestämmelserna för----------- barnets födelse

Första och andra---------------------- i 6 §.


Förälder har rält till föräldra­penning för tillfällig vård av bar nom barnet ej har fyllt/mår och föräldern behöver avstå från förvärvsarbete i samband med

1.   sjukdom hos barnet,

2.   sjukdom hos barnets ordinarie vårdare,

3.   besök i samhällets förebyggan­de barnhälsovård,

4.   annat barns födelse,

5.   besök    i    förskoleverksamhet


Förälder har rält till föräldrapen­ning för lillfiillig vård av barn om barnet ej har fyllt fjorton år samt därefier om .särskilda medicinska skäl föreligger och föräldern behöver av­stå från förvärvsarbele i samband med

1.   sjukdom hos barnet,

2.   sjukdom hos barnets ordinarie vårdare,

3.   besök i samhällets förebyggan­de barnhälsovård,

4.   annat barns födelse,

5.   besök    i    förskoleverksamhet


 


SfU 1976/77:27


15


 


Nuvarande lydelse

inom samhällets barnomsorg i vil ken barnet deltar.


Motionärernas förslag

inom samhällets barnomsorg i vil ken barnet deltar.


Föräldrapenning enligt 8 S utgår för förälder som har barnet i sin vård eller, om föräldrar gemensafnl ha barn i sin vård, för föräldrarna till­sammans varie år under högst tjugu dagar samt därjämte for besök i förskoleverksamheten fyra dagar för vart och ett av de barn i familjen som dehär i förskola.

Föräldrapenning enligt 8 S utgår för förälder som har barnet i sin vård eller, om föräldrar gemensamt ha barn i sin vård, för föräldrarna till­sammans varie år under högst

f. tolv dagar om i familjen finns ett barn.

Vid beräkning av anlalet dagar med räll till föräldrapenning enligt första stycket anses två dagar med halv föräldrapenning som en dag.

2.    femton dagarom i familjen finns två barn.

3.    aderlon dagar om i familjen finns tre eller flera barn.

Av det antal dagar som anges i första stycket får varje förälder använ­da en dag för ändamål som avses i 8 § 5. Vid beräkning av anlalet dagar med rält lill föräldrapenning enligt första stycket anses två dagar med halv föräldrapenning som en dag.

Rätt till föräldrapenning kan med­ges för tid utöver den som anges i första stycket om barn vistas på sjukhus och förälders närvaro bedöms som värde­full for vården av barnet.

Förälder, som------------- första slyckei.

2.  alt hos regeringen hemställa om en utredning i syfte alt klarlägga behovet av en differentiering av antalet dagar med rätt lill föräldrapenning för tillfällig vård av barn,

3.  att hos regeringen hemställa om förslag till lag beträffande differentie­ringen av antalet dagar med rätt till föräldrapenning för tillfällig vård av barn, grundat på den utredning varom hemställan görs under 2,

4.  att uttalaatt möjligheter snarast bör skapas för att läcka inkomstbortfall i samband med barns eller ordinarie vårdares sjukdom, utan annan begräns­ning än vad som förekommer i lagen om allmän försäkring, vad beträffar försäkrads rätt till sjukpenning,

1976/77:257 av herr Palme m. fl. (s) vari hemställs att riksdagen

I. fattar principbeslut om etappvis genomförande fr. o. m. den I januari

1978 av ett utbyggnadsprogram för föräldraförsäkringen med det innehåll

som angetts i motionen.


 


SfU 1976/77:27                                                        16

2.    beslutar höja garanlinivån för föräldrapenning från 25 kr. lill 35 kr. per dag fr. o. m. den 1 januari 1978,

3.    med anledning av yrkandena under punkterna 1 och 2 beslutar höja den socialförsäkringsavgift från arbetsgivare m. fl. som avser föräldraförsäk­ringen med 0,2 procentenheter fr. o. m. den 1 januari 1978,

4.    till Bidrag till sjukförsäkringen för föräldraförsäkringen (socialdeparte­mentet) för budgetåret 1977/78 anvisar elt i förhållande till regeringens förslag med 25 000 000 kr. förhöjt förslagsanslag av 295 000 000 kr.,

1976/77:348 av fru Hörnlund (s) och fru Håvik (s) vari hemställs att riksdagen beslutar att även "förslagångsfäder" får rätt lill ledighet med ersättning från föräldraförsäkringen i samband med barns födelse,

1976/77:350 av fru Johansson i Tidaholm (s) och fröken Öhrsvik (s) vari hemställs all riksdagen hos regeringen begär en utvärdering av nuvarande åldersgräns vid vård av sjukt barn,

1976/77:1084 av fru Nilsson i Sunne m. fl. (s) vari hemställs att riksdagen hos regeringen anhåller om förslag till ändring av 4 kap. 8 S lagen om allmän försäkring så att ersättningen vid sjukdom för försäkrad, som arbetar varannan dag, blir densamma oavsett om det är fråga om egen eller barns sjukdom.

Utskottet har inhämtat yttrande över motiianen 1976/77:257 från riksför­säkringsverket.

Två vid denna motion fogade förfailningsförslag har tagils in som bilaga till detta betänkande.

Utskottet Inledning

Genom beslutav 1973 års riksdag (prop. 1973:47,SfU 1973:19, rskr 198)om införande av föräldraförsäkringen genomfördes fr. o. m. den 1 januari 1974 betydande förbättringar av samhällets ekonomiska slöd lill barnfamiljer, särskilt i samband med barns födelse och vid vård av sjukt barn. Föräldra­försäkringen har efter hand byggts ut genom beslut av riksdagen åren 1974 (prop. 1974:15, SfU 1974:5. rskr 37) och 1976 (prop. 1975/76:133, SfU 1975/ 76:30, rskr 283).

Bestämmelserna om föräldraförsäkring innebär i sin nuvarande lydelse att föräldrar, som stannar hemma från arbetet i samband med barns födelse, har rätt till föräldrapenning i sammanlagt sju månader med belopp motsvarande 90 % av förvärvsinkomsten i den mån denna inte överstiger 7,5 basbelopp. Om föräldern inie förvärvsarbetar är han/hon berättigad till ett grundlag-


 


SfU 1916/11:21                                                       17

gande försöriningsskydd i form av föräldrapenning med 25 kr. om dagen under motsvarande tid. Förälder har också rätt att i viss utsträckning uppbära föräldrapenning för tillfällig vård av barn som inte fyllt tio år. Sådan föräldrapenning utgår vid sjukdom hos barnet eller hos dess ordinarie vårdare samt vid besök inom samhällets förebyggande barnhälsovård och vid kontakter med förskoleverksamheten inom samhällets barnomsorg.

Samtidigt med att föräldraförsäkringen trädde i kraft den 1 januari 1974 tillkallades en utredning (familjestödsutredningen, S 1974:01) för att göra en första sammanställning och bedömning av erfarenheterna av de nya reglerna.

1        elt delbetänkande avlämnat i juli 1975 (Förkortad arbetstid för småbarns­
föräldrar, SOU 1975:62), som i vissa delar låg till grund för 1976 års
riksdagsbeslut, föreslogs en förlängning av ersältningsiiden från sju lill åtta
månader. Den åttonde månaden skulle enligt förslaget kunna bytas ut mot
fem månaders delföräldrapenning och en rätt för vissa heltidsarbetande
föräldrar med barn under tre år att under viss tid förkorta sin arbetsdag till sex
timmar. Utredningens förslag om förkortad arbetstid och delföräldrapenning
vann vid remissbehandlingen stöd i principfrågan men mötte invändningar i
fråga om del praktiska genomförandet.

Som ett led i den fortsatta behandlingen av del föreslagna ulbyggnadspro-grammet tillkallade den förra regeringen efter överiäggningar med lönla­garnas organisationer en arbetsgrupp med representanter för arbetsmarkna­dens parter med uppdrag att närmare undersöka de vid remissbehandlingen aktualiserade frågorna och att framlägga förslag lill ett alternativt utbygg­nadsprogram. I en i maj 1976 publicerad rapport (Ökade möjligheter lill föräldraledighet genom föräldraförsäkringen, Ds S 1976:5) har arbetsgruppen lämnat ett principförslag lill utformning av ett sådant utbyggnadsprogram.

Förslagen i propositionen, som i väsentlig mån bygger på arbetsgruppens rapport, innebär bl. a. att reglerna för de nuvarande formerna av föräldrapen­ning i huvudsak lämnas oförändrade och all familjerna - utöver nuvarande förmåner - för varje barn för rätt lill en särskild föräldrapenning, vilken kan las ut t. o. m. barnets första skolår.

Av uttalanden i propositionen framgår all familjepoliliken har en fram­skjuten plats i regeringens socialpolitiska reformarbete och alt regeringen har för avsikt att fortlöpande utveckla samhällets stöd lill barnfamiljerna. Förslagen i propositionen skall enligt departementschefen ses mot bakgrund av den svenska ekonomins f n. ansträngda läge och del starkt begränsade samhällsekonomiska utrymme som lill följd härav står till förfogande för kostnadskrävande reformer. Enligt utskottets mening är de förslag lill en begränsad utbyggnad av föräldraförsäkringen som lämnas i propositionen förenade med betydande fördelar genom att de ger föräldrarna avsevärt större valfrihet än nuvarande regler när del gäller alt utnyttja föräldraförsäkringens förmåner. Inte minst torde föräldraledighetens förläggning t. o. m. barnets första skolår och möjligheten att lä ul partiell föräldrapenning komma all underiätta för småbarnsföräldrar att kombinera förvärvsarbele med omsorg

2  Riksdagen 1976/77. II saml. Nr 27


 


SfU 1976/77:27                                                        18

om barnen. Propositionens förslag om vidgad rätt för förälder till ledighet från anställning tillgodoser de vid remissbehandlingen av arbetsgruppens förslag från bl. a. LO och TCO framställda önskemålen om en lagfäst rätt till ledighet för småbarnsföräldrar. Utskottet biträder därför förslaget om all en särskild föräldrapenning införs fr. o. m. den 1 januari 1978. Härav följer all utskottet avstyrker bifall till yrkandet i motionen 1573 av herr Werner m. fl. om avslag på propositionen i vad den innehåller förslag om annat än höjning av garantinivån för föräldrapenningen i samband med barns födelse lill 32 kr.

Utskoltel behandlar i det följande de fyra motioner som väckts med anledning av propositionen saml fem motioner från den allmänna motions-liden i år. I samband därmed kommer utskottet alt mera utförligt redovisa de olika förslagen i propositionen.

Den särskilda föräldrapenningen

Ersättningstid och ersättningsnivå

Enligt gällande bestämmelser har föräldrar i samband med barns födelse rätt till föräldrapenning under sammanlagt högst sju månader. Föräldrapen-ningen kan disponeras tidigast från 60:e dagen före barnets födelse och längst till 270:e dagen därefter. Om sjukdom hos barnet eller föräldrarna hindrar dessa från all vårda barnet under viss tid föriängs de 270 dagarna i motsvarande mån. Föräldrapenningen utgår med lägst 25 kr. (den s. k. garantinivån) och - om vissa kvalifikationskrav är uppfyllda - med belopp motsvarande förälders sjukpenning, dvs. 90 % av inkomsten upp till 7,5 gånger basbeloppet.

Förslaget i propositionen innebär att rätten lill föräldrapenning utökas med två månader lill nio månader. Tre månader av den sammanlagda ersättnings-tiden skall, efter föräldrarnas eget val, kunna las ut i form av särskild föräldrapenning och disponeras till och med barnels första skolår. Ersätt­ningen skall kunna tas ut i form av hel, halv eller fjärdedels föräldrapenning i enlighet med förälderns önskan och under två av de tre månaderna beräknas på grundval av förälderns aktuella sjukpenninggrundande inkomsi, dock lägst garanlinivån, som enligt förslaget höjs från 25 kr. lill 32 kr. per dag. Under den återstående nionde månaden skall föräldrapenningen i samtliga fall utgå med belopp motsvarande garantinivån eller del därav. Förälder som förvärvsarbetar högst tre fjärdedelar av normal arbetstid skall emellertid under denna månad ha möjlighet att efter fritt val ta ut föräldrapenning motsvarande antingen hel, halv eller en fjärdedels garantinivå.

Förvärvsarbetande förälder för lagfäst rätt till ledighet från anställningen under tid då särskild föräldrapenning utgår. Fördelningen av ledigheten kan ske på olika sätt. Varje förälder har dock alltid rätt lill minsl två ledighets­perioder.


 


SfU 1976/77:27                                                       19

Herr Palme m. fi. yrkar i motionen 1572 lagstiftning av innebörd att föräldrapenning i samband med barns födelse även i fortsättningen skall utgå under sju månader och alt i enlighet härmed ersältningsiiden för den särskilda föräldrapenningen skall utgöra två månader. De begär också att den särskilda föräldrapenningen under hela ersättningstiden skall utgå med belopp motsvarande föräldrarnas sjukpenning dock lägst garanlinivån. Denna skall enligt motionärernas förslag i förhållande till propositionen räknas upp med ytteriigare tre kronor lill 35 kr. per dag. Motionärerna framhåller alt garanlinivån - med den i propositionen föreslagna uppräk­ningen - inte kommer all återfå sitt realvärde från 1974 och anser att förslaget i propositionen innebär en försämring av den ersättningstid som gäller för föräldrapenning i samband med barns födelse. De menaratt många mödrar, som behöver ta ul en del av föräldrapenningen under tiden närmast före nedkomsten, kommer all ha mindre än sex månaders ersättningstid till förfogande efter denna tidpunkt. Del förhållandel att ersättningen under den nionde månaden begränsats till belopp motsvarande garantinivån innebär enligt motionärernas mening all man i praktiken fråntar förvärvsarbetande föräldrar möjligheten att utnyttja en del av försäkringen. En förutsäUning för att föräldi:aledigheten skall kunna utnyttjas är nämligen - menar motionä­rerna - att ersättning utgår för del faktiska inkomstbortfallet.

Utskottet har tidigare uttalat den meningen att förslagen i propositionen innebär flera betydande fördelar för småbarnsföräldrar, inte minsl genom den valfrihet mellan olika former av föräldraledighet som kommer all föreligga om propositionen antas. Utskottet finner motionärernas påstående om att propositionen innebär en försämring av föräldrapenningen i samband med barns födelse svårförståeligt. Den särskilda föräldrapenningen skall enligt propositionen kunna tas ul antingen omedelbart efter den nuvarande föräldraledigheten i anslutning lill barnets födelse eller senare. Föräldrar, som föredrar all la ut hela ledigheten på en gång, kommer således alt vara berättigade till föräldrapenning i nio månader i stället för de sju som nuvarande regler medger. Det förhållandet all ersättningen för tre av dessa månader kommer alt utgå i form av särskild föräldrapenning och inte som föräldrapenning i samband med barns födelse innebär givelvis inte någon förkortning av ersättningstiden för sistnämnda föräldrapenning ulan i realiteten tvärtom en föriängning av densamma från sju till nio månader. Att tre av dessa månader kan utnyttjas vid ett senare tillfälle än i samband med barnets födelse är enligt utskottets mening bara ägnat att förbättra föräld­rarnas möjligheter till samvaro med barnen. Det är också ägnat att åstadkomma en önskvärd minskning av de ofta alltför långa tiderna för barns vistelse på daghem. Utskottet vill erinra om att föräldrarna skall kunna - med räll till föräldrapenning - avstå från förvärvsarbele antingen på heltid eller deltid och att ersättningen knyts lill den aktuella arbetstiden. Föräldrapen­ning skall således kunna utgå också till den förälder som redan minskat sin arbetstid för vård av barn och till hemarbetande föräldrar som börjar


 


SfU 1976/77:27                                                       20

förvärvsarbeta som deltidsarbetande. Förslaget i propositionen får med hänsyn härtill anses tillgodose rimliga krav på valfrihet, och utskoltel tillstyrker därför bifall till den i propositionen förordade uppdelningen av ersältningsiiden. Vad särskilt angår frågan om föräldrapenningens storlek under den nionde månaden skall - som utskottet tidigare framhållit -förslaget om särskild föräldrapenning ses endast som en begränsad utbyggnad av föräldraförsäkringen. Utskottet, som i nuvarande samhälls­ekonomiska läge anser sig böra biträda förslaget om alt ersättningsnivån för nämnda månad begränsas till garantinivån och att denna i nuläget bestäms lill 32 kr., vill erinra om all en förälder under den tredje ersättningsmånaden kommer alt ha möjlighet att ta ut hel särskild föräldrapenning också vid en förkortning av arbetstiden med endast en fjärdedel och all förälder som förvärvsarbetar högst tre fjärdedelar av normal arbetstid skall kunna, efter eget val, ta ut hel, halv eller en Qärdedels garantinivå. Förslaget medger alltså, inom ramen för garantinivån, stor valfrihet i fråga om kombinationer av olika uttag i synnerhet för familjer där endast den ena av föräldrarna förvärvsar­betar. Avslutningsvis vill utskottet erinra om all chefen för socialdeparte­mentet i propositionen framhåller all regeringen j enlighet med regeringsför­klaringen i oktober 1976 planeraren förslag till samlad lösning av frågorna om vårdnadsbidrag och utbyggnad av den särskilda föräldrapenningen att i sin helhet utgå efter förälderns aktuella sjukpenninggmndande inkomsi.

Med del anförda tillstyrker utskottet bifall till propositionen i nu nämnda delar. Utskottet avstyrker följaktligen motionen 1572, yrkandena 1 och 4.

Den särskilda föräldrapenningen vid flerbarnsfödsel

Ersättningen från föräldraförsäkringen i samband med barns födelse utgår under samma lid vid enkel- som vid flerbörd. I enlighet härmed föreslås i propositionen att särskild föräldrapenning vid flerbörd skall fördelas med lika lid för varie barn.

I motionen 1572 av herr Palme m. fl. framhåller motionärerna att i det socialdemokratiska utbyggnadsprogrammet för föräldraförsäkringen -vilket för övrigt helt överensstämmer med det som utarbetats av den tidigare omnämnda särskilda arbetsgruppen - rätten till den särskilda föräldrapen­ningen knutits till varje barn. I enlighet härmed och då motionärerna anseratt ersältningsiiden för den särskilda föräldrapenningen i nuläget bör bestämmas lill två månader yrkar de att ersättning vid flerbörd skall utgå under två månader för varje barn.

Utskoltel kan inte dela motionärernas uppfattning all man vid två- eller flerbörd bör knyta ersättningsrätten till varje barn. Även om olika barn givetvis kan ha varierande behov av tillsyn och vård måste det med hänsyn till att barns vårdbehov ofta sammanfaller anses rimligt alt man inom ramen för en allmän föräldraförsäkring bestämmer ersättningen i samband med föräldraledighet till samma belopp oavsett om föräldern vårdar ett barn eller


 


SfU 1976/77:27                                                       21

flera barn i samma ålder. Utskottet avstyrker därför bifall till nu berörda yrkande (3) i motionen 1572.

Uppdelningen av ersältningsiiden

I propositionen föreslås att ensamslående förälder skall disponera hela och två föräldrar vardera hälften av ersältningsiiden för den särskilda föräldra­penningen. När två föräldrar gemensamt är berättigade till förmånen skall emellertid ena föräldern ha möjlighet att genom en skrifilig anmälan hos försäkringskassan avstå från ersättningstid till förmån för den andra föräl­dern. Förälder som inte har den rättsliga vårdnaden för också möjlighet att under vis.sa förutsättningar uppbära den särskilda föräldrapenningen genom alt förälder som har vårdnaden om barnet skall kunna inom ramen för ersältningsiiden om tre månader avstå från ersättning till förmån för exempelvis förälder som utövar umgängesräll med barnet eller för slyv-förälder.

I motionen 1572 av herr Palme m. fl. liksom i den under den allmänna motionstiden av samma motionärer väckta motionen 257 - den sistnämnda innehåller liksom motionen 1572 förslag om utbyggnad av föräldraförsäk­ringen i enlighet med de riktlinjer som dragits upp av den tidigare nämnda arbetsgruppen för behandling av vissa frågor med anledning av familjeslöds-ulredningens betänkande om föräldraförsäkring - framhåller motionärerna att en formell regel om fördelning av ersältningsiiden, som ulan vidare kan upphävas, inte är till fyllest om man vill lillgodose kravet på jämställdhet mellan män och kvinnor. Vill man göra jämställdheten till en realitet krävs en strikt lika fördelning av ersältningsiiden mellan föräldrarna. Arbetsgmppens rapport innehöll - framhåller motionärerna - förslag om en obligatorisk uppdelning av ersältningsiiden, och delta förslag fick en betydande anslut­ning från remissinstanserna, bl. a. alla de större löntagarorganisationerna. Yrkandet i motionerna går ul på att ersältningsiiden skall delas lika mellan föräldrarna och att undanlag från denna regel endast skall få ske när det kan anses motiverat av särskilda skäl.

Som framhållits i motionerna bemöttes arbetsgruppens förslag om en obligatorisk uppdelning av ersältningsiiden positivt av ell fiertal remissin­stanser. Andra har emellertid riklat kritik mot en sådan uppdelning med hänvisning till alt vissa föräldrar därigenom skulle kunna gå miste om sin andel av föräldraledigheten. Enligt utskottets mening är det angeläget att fäder i större utsträckning än f n. utnyttjar föräldraförsäkringens förmåner. Samtidigt måste det anses rimligt att den av föräldrarna som är bäst skickad all vårda barnet också skall kunna göra delta ulan risk för att familjen därigenom går miste om särskild föräldrapenning för viss tid. Enligt utskottets mening kan del inte uteslutas att en regel om obligatorisk uppdelning av föräldraledigheten - även om den förses med en dispensbe­stämmelse av den art som föreslås i motionen 1572 - kan komma all få en


 


SfU 1976/77:27                                                       22

sådan negativ effekt. En dispensregel kan också, som departementschefen framhåller, komma all innebära en onödig och kostsam belastning på försäkringskassorna. Med hänsyn till del anförda anser utskottet sig inte böra - innan närmare erfarenheter vunnits vid den praktiska tillämpningen av de nya reglerna - medverka till en tvingande regel om uppdelning av ersält­ningsiiden. Ulskotlel anser del emellertid angeläget att den i motionerna aktualiserade frågan ägnas uppmärksamhet vid den fortsatta uppföljningen av erfarenheterna av föräldraförsäkringens ersättningsregler. I likhet med departementschefen anser utskottet att man, i samband med all de nya reglerna träder i krafl, genom särskilda informationsinsatser bör betona det värdefulla i att fäder i ökad utsträckning lar aktiv del i vårdnaden om barnen. Med det anförda avstyrker utskottet bifall till nu berörda yrkande i motionerna 257 och 1572.

Öve rgångsbestäm m el serna

De nya reglerna om särskild föräldrapenning är avsedda alt träda i kraft den I januari 1978 och i sin helhet bli tillämpliga på barn födda år 1978 och senare. För barn födda under de närmaste åren före ikraftträdandet skall gälla särskilda övergångsregler. Dessa har utformats så att för barn födda under åren 1971-1974 föräldrapenning skall utgå under 5 dagar för varje barn. För barn födda under åren 1975-1977 blir ersältningsiiden 10 dagar.

Herr Palme m. fl. anser de i propositionen föreslagna övergångsbestäm­melserna otillräckliga och föreslår i motionen 1572all dessa utformas så alt de i hel ledighet omfattar, för barn födda 1971 och 1972 5 dagar, för barn födda 1973 och 1974 10 dagar, för barn födda 1975 och 1976 20 dagar och för barn som fölls eller föds under år 1977 30 dagar. När del gäller barn födda under åren 1971-1974 kräver motionärerna inte någon obligatorisk uppdelning mellan föräldrarna av ersältningsiiden.

Ell bifall lill de i motionen föreslagna övergångsbestämmelserna skulle enligt vad utskoltel inhämtat medföra betydligt ökade kostnader för föräldraförsäkringen. Med hänsyn härtill och då förslaget i propositionen gör det möjligt för alla föräldrar med barn födda 1971-1977 all vara lediga vid bl. a. barnens skolstart avstyrker utskoltel bifall till yrkandet 6 i motionen 1572.

Fortsatt utbyggnad av den särskilda föräldrapenningen m. m.

I den rapport med principförslag till ett utbyggnadsprogram för föräldra­försäkringen som i maj 1976 avlämnades av den särskilt tillkallade arbeis-gmppen (se ovan s. 17) föreslogs att ersäUningstiden för den särskilda föräldrapenningen, när denna var fullt utbyggd, skulle utgöra fem månader. Programmet skulle genomföras etappvis under en femårsperiod. Under de två första åren skulle införas en ersätlningstid motsvarande ivå femtedelar av


 


SfU 1976/77:27                                                       23

den lid som skulle gälla vid fullt genomförande. Därefter skulle ersättnings­tiden åriigen utsträckas med en femtedel till dess den särskilda föräldrapen­ningen vid femårsperiodens slut var fullt utbyggd.

1 motionen 1572 av herr Palme m.,fl. yrkar motionärerna att riksdagen hos regeringen begär förslag till nästa riksmöte om utbyggnad av föräldraförsäk­ringen i enlighet med arbetsgruppens rapport. Ett bifall lill yrkandet innebär alt den särskilda föräldrapenningen kommeratt omfatta en ersätlningstid om fem månader redan fr. o. m. den 1 januari 1982. Elt yrkande av motsvarande innebörd återfinns i den av socialdemokraterna under den allmänna motions­tiden väckta motionen 257.

Kostnaderna för ett genomförande av nämnda förslag har i arbetsgruppens rapport beräknats till 600-700 milj. kr. under slutet av femårsperioden och -på längre sikt - till något över en miljard kr. per år.

1 den regeringsförklaring som lämnades i samband med regeringsskiftet i oktober 1976 angavs som riktlinjer för familjepolitiken bl. a. att föräldrapen­ningen skulle utvidgas till att omfatta även ledighet vid skolstart och att föräldraförsäkringen under valperioden skulle byggas ut med en rält lill ytterligare ledighet motsvarande två månader på heltid. Dessa mål för regeringens familjepolitik tillgodoses i icke oväsentlig mån genom den nu aktuella propositionen.

Departementschefen hänvisar i propositionen till att utrednings- och utvecklingsarbete f n. pågår inom flera viktiga områden av familjepolitiken. Han pekar bl. a. på barnomsorgsgmppen, på familjestödsutredningen och dess arbete med att följa erfarenheterna av föräldraförsäkringens ersättnings­regler samt på att frågor om vårdnadsbidrag, utbyggnad av föräldraförsäk­ringen och utvidgad rätt till föräldraledighet från anställning f n. bereds inom regeringskansliet under medverkan av särskilt utsedda företrädare för regeringspartierna.

Av propositionen framgår också att departementschefen - som ell andia steg i den av regeringen beslutade utbyggnaden av föräldraförsäkringen -avser all kunna lill höstsessionen av nästkommande riksmöte lägga fram elt remissbehandlat förslag om frislående räll till föräldraledighet för småbarns­föräldrar och att han planerar ett förslag lill samlad lösning av frågorna om vårdnadsbidrag och utbyggnad av den särskilda föräldrapenningen sä att denna kan utgå efter förälderns aktuella sjukpenninggrundande inkomst.

Med hänsyn härtill och mot bakgrund av den f. n. hårt ansträngda samhällsekonomin finner utskottet del naturiigt att departementschefen inte velat i nuläget binda sig för en ytteriigare utbyggnad av föräldraförsäkringen. Såvill utskottet kan bedöma innebär uttalandena i propositionen en garanti för all regeringen i det kommande reformarbetet kommer alt ägna veder-böriig uppmärksamhet åt frågor avseende fortsatt utbyggnad av föräldraför­säkringen. Ulskotlel avstyrker därför bifall lill motionerna 257 och 1572även i denna del.

Vad utskottet nu anfört innebär enligt utskottets mening också elt


 


SfU 1976/77:27                                                       24

besvarandeav motionen 1573av herrWernerm. fl. som-utöver yrkande om avslag på propositionen utom såvitt avser höjningen av garantinivån för föräldrapenning i samband med barns födelse - också innehåller en begäran om alt riksdagen skall uttala att utbyggnaden av bat;nomsorgen och genomförandet av sex limmars arbetsdag bör ges högsta prioritet inom socialpolitiken. Utskottet avstyrker följaktligen bifall även till detta yrkande i motionen.

Administrativa .frågor

Fröken Littmarck m. fi. framhåller i motionen 1571 all de nya reglerna om särskild föräldrapenning kan komma att medföra betydande administrativa svårigheter i första hand för de redan nu arbetstyngda försäkringskassorna. Även på arbetsplatserna kan -menar motionärerna -den nya lagstiftningen komma all innebära problem och de yrkar därför alt riksdagen hos regeringen skall begära en skyndsam utvärdering av föräldraförsäkringen i syfte att åstadkomma förenklingar i regelsystemet.

Vid remissbehandlingen av den särskilt tillkallade arbetsgruppens förslag lill föräldrapenning har från flera håU uttalals farhågor av den art som framförts i motionen 1571. Även enligt utskottets mening är del sannolikt att de nya bestämmelserna kommer alt medföra problem av såväl administrativ och avlalsmässig som organisatorisk art. Utskottet tänker i sammanhanget bl. a. på att kvalifikationsreglerna för föräldrapenning i samband med barns födelse inte överensstämmer med dem som kommer au gälla i fråga om den särskilda föräldrapenningen och alt del fortsättningsvis kommer att finnas tre olika former av föräldrapenning, för vilka skall gälla sinsemellan diverge­rande och delvis komplicerade regler.

Departementschefen framhåller i propositionen all framför allt i fråga om beräkning av den särskilda föräldrapenningens ersättningsnivå och ersätl­ningstid det inte är möjligt att nu förutse alla de olika fall som kan bli aktuella i praktiken och all försäkringskassorna och riksförsäkringsverket kommer alt ha viktiga uppgifter i fråga om tillämpningen av de nya bestämmelserna. Med hänsyn till att dessa rör nyheter i fråga om såväl beräkning av ersättning som räu till ledighet ligger det enligt departementschefen i sakens natur att de nya bestämmelserna efter hand kan behöva justeras med ledning av erfarenhe­terna vid tillämpningen. Utskoltel, som förulsäiter att man i det fortsatta reformarbetet så långt det är möjligt kommer att söka göra lagstiftningen överskådlig och lätlillämpad, anser med hänsyn lill uttalandena i proposi­tionen någon omedelbar utvärdering av reglerna om föräldraförsäkring i enlighet med yrkandet i motionen 1571 inte erforderlig och avstyrker följaktligen bifall till motionen.


 


SfU 1976/77:27                                                                   25

Föräldrapenningens garantinivå

En förvärvsarbetande förälder, som i sambänd med barns födelse avslår från förvärvsarbele, har - som tidigare nämnts - under vissa förutsättningar rätt lill ersättning försitt inkomstbortfall genom föräldrapenning med lägst 25 kr. om dagen (den s. k. garantinivån). Om föräldern under 270 dagar före barnets födelse eller den beräknade tidpunkten för denna varit eller bort vara försäkrad för en högre sjukpenning än 25 kr., utgår föräldrapenning med samma belopp som sjukpenningen, dvs. med 90 % av inkomsten upp till ett maximum av 7,5 gånger basbeloppet. Har föräldrar gemensamt barn i sin vård, är emellertid fadern berättigad till föräldrapenning överstigande garanlinivån endast under förutsäUning alt modern är eller bort vara försäkrad för en sjukpenning över den nivån.

I propositionen föreslås i fråga om såväl föräldrapenning i samband med barns födelse som den särskilda föräldrapenningen att garantinivån höjs från 25 till 32 kr. per dag. Del nuvarande villkoret för att fader skall ha räll lill föräldrapenning i samband med barns födelse med belopp över garantinivån skall emellertid kvarstå, och i fråga om hel särskild föräldrapenning gäller enligt förslaget att båda föräldrarnas rätt att uppbära högre belopp än garantinivån skall vara beroende av alt även andra föräldern försäkrats för en sjukpenning över den nivån. I syfte alt skapa möjligheter för förvärvsarbe­tande föräldrar att nyttja föräldraförsäkringen föreslås emellertid att förälder med hemarbetande make under de två första månaderna av ersättningstiden för den särskilda föräldrapenningen alltid skall ha rätt alt uppbära högst halv särskild föräldrapenning beräknad på grundval av egen sjukpenninggrun­dande inkomst. Om den hemarbetande föräldern av särskilda skäl inte har möjlighet att själv vårda barnet, skall försäkringskassa - i enlighet med den praxis som nu tillämpas i fråga om föräldrapenning i samband med barns födelse - kunna medge undantag från huvudregeln. För rätt till särskild föräldrapenning skall enligt förslaget inte gälla någon kvalifikationstid motsvarande de 270 dagarna vid föräldrapenning i samband med barns födelse.

Herr Palme m. fl. yrkar i motionen 1572 - liksom i fråga om den särskilda föräldrapenningen - att garantinivån för föräldrapenning i samband med barns födelse höjs lill 35 kr. Motionärerna begär också lagstiftning av innebörd att rätten att uppbära sådan föräldrapenning liksom särskild föräldrapenning med belopp överstigande garanlinivån knyts till individen. Yrkanden av motsvarande innebörd återfinns i motionen 257 av samma motionärer. 1 sistnämnda fråga anför motionärerna att man med en sådan utvidgning av ersättnings rätlen ger förälder, som för vård av barn avslår från förvärvsarble, möjlighet alt uppbära föräldrapenning med högre belopp än garantinivån även i del fall andra föräldern är hemarbetande och följaktligen inte bärälligad till föräldraförsäkringens garantibelopp. En förutsättning för rätten att uppbära den högre ersättningen bör enligt motionärerna vara att


 


SfU 1976/77:27                                                       26

föräldern under ersältningsiiden faktiskt värdar barnet.

Ulskotlel har tidigare i detta betänkande, med hänvisning till det samhällsekonomiska läget, avstyrkt bifall lill omedelbar uppräkning av den särskilda föräldrapenningens garanlinivå till 35 kr. Av samma skäl avstyrker utskottet bifall till motsvarande yrkande i fråga om föräldrapenningen i samband med barns födelse. Vad härefter angår frågan om förälders rätt till föräldrapenning med belopp över garanlinivån vill utskottet inte bestrida alt en anknytning av denna räll lill individen skulle kunna vara ägnad alt stimulera fäder alt i ökad omfattning utnyttja föräldraförsäkringens förmå­ner. I fråga om den särskilda föräldrapenningen innebär förslaget i proposi­tionen, som redan nämnts, att man delvis frångår del i fråga om föräldra­penning i samband med barns födelse gällande kravet på att båda föräldrarna skall ha sjukpenninggrundande inkomsi över garanlinivån för alt fadern skall vara berättigad lill föräldrapenning över denna nivå.

Enligt utskottets mening är förslaget i propositionen så lill vida mera tillfredsställande än det i motionerna framställda som alt del förra i större utsträckning än det senare är ägnat att stimulera till förvärvsarbete jämsides med att föräldrar lar vård om barnen. Ulskotlel anser sig med hänsyn härtill böra avstyrka bifall till nu berörda yrkande i motionerna 257 och 1572.

Föräldrapenning för tillfällig vård av barn

Som framgår av den inledningsvis lämnade redogörelsen har förälder, som för tillfällig vård av barn avslår från förvärvsarbete, rätt lill föräldrapen­ning under visst antal dagar per år. Föräldrapenning utgår bl. a. vid sjukdom hos barnet, besök i barnhälsovård och förskoleverksamhet samt då fadern stannar hemma för all la hand om barn vid annat barns födelse i familjen. Rätten till föräldrapenning för tillfällig vård av barn upphör i och med alt barnet fyllt tio år.

1 propositionen föreslås den ändringen av gällande bestämmelser att föräldrapenning skall kunna utgå lill fadern även vid första barnels födelse. Departementschefen framhåller i propositionen alt förslaget i avvaktan på familjestödsuiredningens nästa belänkande bör anses som en provisorisk lösning.

Fru Hörnlund och fru Håvik har i den under den allmänna motionstiden väckta motionen 348 yrkat att föräldrapenning lill fadern skall Utgå även vid första barnets födelse. Detta yrkande är-som framgår av vad utskottet redan anfört - tillgodosett i propositionen. Ulskotlel, som förutsätter att departe­mentschefens uttalande inte skall tolkas så all framtida reformförslag kommer alt innebära någon försämring av förstagångsfädernas räll till föräldrapenning för tillfällig vård av barn, avstyrker därför bifall lill motionen 348.


 


SfU 1976/77:27                                                        27

1 två motioner, väckta under den allmänna motionstiden, har framställts yrkanden om utvidgning i olika hänseenden av rätten lill ersättning vid tillfällig vård av barn. 1 motionen 61 av herr Werner m. fl. begärs sålunda en förlängning av ersältningsiiden lill 20 dagar. 1 vissa fall - när barnen är sjuka länge och måste vistas på sjukhus saml föräldrars närvaro bedöms som värdefull för vården av barnet - bör enligt motionärerna ersättning kunna utgå utan någon tidsgräns. För besök i förskolan bör - menar motionärema -ersättning kunna utgå utöver och oberoende av de i motionen föreslagna 20 dagarna och ersättningen utökas till två dagar per halvår för vart och ett av barnen i familjen. Motionärerna anser vidare åldersgränsen 10 år alltför lågt satt och yrkar att denna höjs till Mår. Vid vissa allvarliga sjukdomstillstånd hos barnet, såsom asimaliska besvär och cystisk fibros, bör ersättningsrätten gälla utan någon åldersgräns. Motionärerna begär slutligen också utredning och förslag i syfte att klarlägga behovet av en differentiering av antalet ersältningsdagar med rätt till föräldrapenning för tillfällig vård av barn samt ell riksdagsuttalande av innebörd att möjligheter snarast skapas för att täcka inkomstbortfall i samband med barns eller ordinarie vårdares sjukdom ulan annan begränsning än den som gäller i fråga om försäkrads rält till sjukpenning.

Frågan om åldersgränsen las också upp i motionen 350 av fru Johansson i Tidaholm och fröken Öhrsvik. Motionärerna anseratt även barn som fyllt 10 år i vissa fall - motionärerna nämner infektionstoppar och barnsjukdomar -kan behöva vård av förälder och begär därför en utvärdering av den nuvarande åldersgränsen vid vård av sjukt barn.

Med anledning av yrkandena i motionen 61 om en utvidgning av bl. a. ersältningsiiden för föräldrapenning för tillfällig vård av barn vill utskottet erinra om att riksdagen så sent som förra årel genomförde avsevärda förbättringar av föräldraförsäkringen genom utökning och differentiering av antalet ersältningsdagar fördenna föräldrapenning och en betydande ut vidg­ning av dess lillämplighetsområde. Även den nu aktuella propositionen innebär härvidlag en förbällring genom all föräldrapenning för tillfällig vård av barn i fortsättningen skall kunna utgå till fader redan i samband med första barnets födelse. Mot bakgrund härav och med hänsyn lill den utvärdering av erfarenheterna av föräldraförsäkringen som f n. pågår inom familjestödsut­redningen är utskottet inte berett tillstyrka den i motionen begärda utvidg­ningen av ersältningsiiden. Vad särskilt angår den i motionen aktualiserade frågan om kompensalionsnivån vill utskottet erinra om all föräldrapenning för tillfällig vård av barn utgår redan fr. o. m. den första frånvarodagen och att förmånen i övrigt är underkastad samma bestämmelser som gäller för sjukpenning vid egen sjukdom. Detta betyder bl. a. att föräldrapenning för tillfällig vård av barn - inom ramen för ersältningsiiden - lill beloppet alllid motsvarar förälderns sjukpenning.

Vad härefter angår frågan om åldersgränsen är ulskotlel av skäl som redan anförts inte berett medverka lill omedelbar lagstiftning om én höjning av den


 


SfU 1976/77:27                                                       28

nuvarande lioårsgränsen.

1 fråga om denna åldersgräns vill ulskotlel i övrigt framhålla följande. Behovet av ersättning för tillsyn och vård av barn varierar givetvis högst avsevärt beroende på såväl barnen som på den aktuella vårdsituationen. All man i samband med föräldraförsäkringsreformen 1973 vid valet av en åldersgräns, som inom ramen för en allmän försäkring skulle vara generellt tillämplig i fråga om rätten till ersättning för vård av sjukt barn, iakttog viss försiktighet finner utskottet naturiigt, inte minst med hänsyn till alt föräldraförsäkringen vid dess införande var en principiell nyhet för Sverige.

Enligt utskottets mening torde barnens behov av personlig tillsyn och vård i normalfallen minska i samband med att de passerar grundskolans lågsta­dium, dvs. i allmänhet tio års ålder. Som motionärerna framhållit finns del givetvis situationer då det kan föreligga elt verkligt vårdbehov även efter det barnet uppnått denna åldersgräns. Utskoltel vill erinra om att enligt K Cirk. 1970:388 omtryckt 1974:1018 om tjänstledighet medC-avdrag m. m. i statlig tjänst förälder i allmänhet är berättigad till partiell tjänstledighet med C-avdrag för barntillsyn till dess barnet uppnår tolv års ålder.

Även om enligt utskoltels mening vissa skäl talar för en höjning av åldersgränsen för tillfällig vård av barn, är utskottet inte berett att f n. ta närmare ställning till frågor om en uppräkning eller en utvärdering av den nu gällande tioårsgränsen. En fortsatt utbyggnad av föräldraförsäkringen ulgör en viktig del av regeringens reformpolitik, och frågan om en höjning av åldersgränsen bör enligt utskottels mening tas upp lill prövning vid utformningen av det fortsatta utbyggnadsprogrammei.

På grund av del anförda och då -som lidigare nämnts-en utvärdering av erfarenheterna av föräldraförsäkringen f n. pågår inom familjestödsutred­ningen avstyrker ulskotlel bifall lill molionen 61 även i nu nämnda delar och lill molionen 350.

För räll lill föräldrapenning för tillfällig vård av barn krävs att den försäkrade tvingats avstå från förvärvsarbete. Föräldrapenning utgår alltså inte för ledig dag. Däremot utgår föräldrapenning - i motsats till sjukpenning - från första sjukdomsdagen.

Fru Nilsson i Sunne m. fl. anseratt bestämmelserna om föräldrapenning för deltidsarbetande som arbetar varannan dag ger ett otillfredsställande resultat, eftersom dessa får en ersättning per dag motsvarande hälften av en heltidsarbetande och dessutom endast varannan dag. Är föräldern själv sjuk utgår däremot i regel ersättning för varje dag. Motionärerna anser alt ersättning bör utgå med samma belopp oavsett om bortovaron från arbetet beror på förälderns egen eller barnels sjukdom och begär därför författnings­ändring av nu angiven innebörd.

Ett motionsyrkande av samma innehåll prövades av riksdagen förra årel i samband med behandlingen av propositionen 1975/76:133 om utbyggnad av


 


SfU 1976/77:27                                                        29

föräldraförsäkringen m. m. Utskottet hänvisade i samband därmed (SfU 1975/76:30) lill alt inom riksförsäkringsverket pågick en översyn av reglerna om sjukpenning i syfte alt fö lill stånd en förbättring av de ogynnsamma effekter som kunde uppslå för delårs- och deltidsarbetande, bl. a. genom all sjukpenningen kompenserade inkomstbortfall motsvarande en trehundra­sextiofemtedel av årsinkomsten. Till den del den påtalade underkompensa-lionen från föräldraförsäkringen hänförde sig till detta förhållande kunde enligt utskottets mening yrkandet i motionen komma att bli tillgodosett. Utskottet ansåg däremot, med hänsyn till alt föräldrapenning ulgår redan fr. o. m. första sjukdagen, inte att det fanns skäl all kompensera den försäkrade för dagar då vederbörande ändå hade möjlighet att vårda barnet. Utskottet avstyrkte därför bifall lill molionen, och riksdagen följde utskottets hemställan.

Enligt utskottets mening saknar riksdagen anledning att nu inta en annan ståndpunkt än förra året. Utskottet avstyrker följaktligen bifall till motionen 1084.

Adoptiv- och fosterföräldrars rätt till föräldrapenning

Adoptivföräldrar har från den dag då de fått barnet i sin vård rätt till föräldrapenning under sammanlagt 210 dagar om barnet inte har fyllt sju år. Har barnet fyllt sju men inte tio år ulgår föräldrapenning under 45 dagar förutsatt att båda föräldrarna eller ensamstående förälder under minst 270 dagar före den tidpunkt då de fick barnet i sin vård hade varit eller bort vara försäkrade för en sjukpenning överstigande garantinivån. I övriga fall har de räll lill ersättning under 20 dagar om barnet inte har fyllt tio år. Bestämmel­serna för föräldrapenning i samband med barns födelse äger i övrigt motsvarande tillämpning på den föräldrapenning som utgår för adoptivbarn. Tidpunkten då adoptivföräldrarna för barnet i sin vård jämställs därvid med tidpunkten för barnets födelse. För fosterföräldrar som mottar barn i avsikt alt adoptera del gäller samma regler som för adoptivföräldrar.

Adoptivföräldrar skall enligt förslaget i propositionen ha samma rätt till särskild föräldrapenning som andra föräldrar. Vid i övrigt oförändrade regler skulle ell införande av den särskilda föräldrapenningen komma att medföra alt i fråga om föräldrapenning lill adoptivföräldrar skulle komma att gälla tre olika åldersgränser, en vid sju år då rätten till 180 dagars föräldrapenning vid barnets ankomst lill familjen upphörde, en vid åtta år då rätten till särskild föräldrapenning upphörde och en vid tio år då rätten till 45, alternativt 20 dagars föräldrapenning skulle upphöra.

I syfte att undvika särskilda bestämmelser beträffande föräldrapenning i samband med adoptivbarns ankomst till familjen föreslås i propositionen att åldersgränsen sju höjs lill åtta år.

Mot detla förslag som innebär en förbällring av rätten till föräldrapenning för adoptivbarn har utskottet inte funnit anledning till erinran.


 


SfU 1976/77:27                                                       30

1 den under den allmänna motionstiden av herr Werner m. fl. väckta molionen 61 yrkas alt rätten till föräldrapenning i samband med adoptiv- och fosterbarns ankomst till familjen skall gälla till dess barnet fyllt 14 år.

Utskoltel är av skal som redovisats ovan under avsnittet Föräldrapenning för tillfällig vård av barn inte berett att föreslå en generell uppräkning av den i motionen aktualiserade åldersgränsen för adoptiv- och fosterbarn och avstyrker därför bifall till molionen i denna del.

Föräldrapenning för sammanboende i vissa fall

Enligl20kap. 2 S lagen om allmän försäkring skall vid tillämpning av 4 kap. AFL med förälder likställas den med vilken förälder är eller varit gift eller har eller har haft barn. Bestämmelsen innebär all exempelvis en kvinna som sammanbor med en man inte kan få föräldrapenning för vård av dennes barn om hon inte är eller varit gift och inte har eller har haft barn med honom.

Fru Håvik och fru Hörnlund framhåller i molionen 1570 att man och kvinna, som lever under äkienskapsliknande förhållanden och har gemen­samt hushåll, i fråga om räll till statliga bostadsbidrag lill barnfamiljer jämställs med makar. Enligt motionärernas mening bör, i överensstämmelse med dessa regler, för sammanboende där den ena parten har barn skapas en möjlighet att fö del av de rättigheter som föräldraförsäkringen ger biologiska föräldrar eller styvföräldrar. Motionärerna yrkaratt riksdagen beslutar anta en bestämmelse av sådant innehåll.

Utskottet finner de i motionen framförda synpunkterna värda beaktande men är för sin del inte berell alt tillstyrka omedelbar lagstiftning i ämnet. Enligt ulskottels mening bör frågan hur en bestämmelse av angiven innebörd skall närmare utformas lämpligen prövas av familjestödsutredningen i samband med dess uppföljning av erfarenheterna av föräldraförsäkringen. Utskoltel tillstyrker därför att molionen överlämnas lill denna utredning för beaktande. Härigenom anser utskottet sig ha tillgodosett yrkandet i motio­nen.

Anslagsfrågan m. m.

Kostnaderna förde föreslagna förbättringarna av föräldraförsäkringen kan enligt propositionen beräknas lill ca 500 milj. kr. för helt år närde nya reglerna fött fullt kostnadsgenomslag. För budgetåret 1977/78 beräknas kostnadsök­ningen till ca 150 milj. kr. Av dessa kostnader faller enligt gällande finansieringsregler 15 96 på staten medan återstående 85 % bekostas av gällande socialförsäkringsavgift lill sjukförsäkringen inkl. föräldraförsäk­ringen. Kostnadsökningen förståten budgetåret 1977/78 uppgår således lill ca 25 milj. kr.


 


SfU 1916/11:21                                                       31

Förslag beträffande avgiftsnivån för år 1978 har lagts fram i prop. 1976/ 77:116.

I propositionen 1976/77:100 har, som framgår av inledningen till detla betänkande, regeringen föreslagit riksdagen att lill Bidrag lill sjukförsäk­ringen för föräldraförsäkringen för budgetåret 1977/78 anvisa elt förslagsan­slag av 270 milj. kr.

1 molionen 257, väckt under den allmänna motionstiden av herr Palme m. fi., har framställts ell yrkande om viss höjning av socialförsäkringsav­giften till sjukförsäkringen. Därefter har socialdemokraterna i en motion 1569, väckt av herr Aspling m. fl. i anslutning lill propositionen 1976/77:116 om ändrade ersättningsregler inom sjukförsäkringen m. m., yrkat höjning av nämnda avgifi från i propositionen föreslagna 9,60 till 9,65 %. Detla yrkande har tillkommit med anledning av den av socialdemokraterna i molionen 1572 begärda utbyggnaden av föräldraförsäkringen. Vid angivna förhållanden för enligt utskottets mening höjningsyrkandet i molionen 257 numera anses ha förfallit. Molionen 1569 behandlas av socialförsäkringsutskottel i dess betänkande 1976/77:28.

Molionen 257 av herr Palme m. fl. innehåller också en begäran om ökad medelsanvisning under anslaget Bidrag till sjukförsäkringen för föräldraför­säkringen. Motionärerna vill att anslaget skall räknas upp med 25 milj. kr. i förhållande lill de 270 milj. kr. som föreslås i propositionen 1976/77:100.

Utskottet har på samtliga punkter avstyrkt bifall till de yrkanden om utbyggnad av föräldraförsäkringen som framförts i motionerna 257 och 1572. Utskottet avstyrker i enlighet härmed också bifall lill anslagsyrkandel i förstnämnda motion. Kostnadsökningen för staten budgetåret 1977/78, avseende den utbyggda föräldraförsäkringen och av regeringen beräknad till ca 25 milj. kr. bör enligt utskoltels mening inte medföra någon uppräkning av anslaget till föräldraförsäkringen i budgetpropositionen.

Mot de delar av propositionen som utskoltel inte tagit upp till särskild behandling har utskottet inte funnil anledning til! erinran. Utskottet har inte heller något att invända mot förslaget till författningstext men vill i sammanhanget gärna ånyo understryka angelägenheten av all man i del fortsatta reformarbetet söker åstadkomma enkla och överskådliga regler.

Avslutningsvis vill utskottet erinra om att regeringen i prop. 1976/77:90, hänvisad till socialutskottet, lagt fram förslag till ny semesieriag m. m. Den nya lagen skall enligt förslaget träda i kraft den 1 januari 1978.1 propositionen har angivits den principiella uppfattningen att ledighet som beräuigar till föräldrapenning bör grunda rätt till semester. Ulskotlel hänvisar i denna fråga till vad socialutskottet anför i sitt belänkande 1976/77:32.


 


SfU 1976/77:27                                                                   32

Hemställan

Utskottet hemställer att riksdagen

1.    beträffande yrkande om avslag på propositionen 1976/77:f 17 utom såvitt avser garantinivån for föräldrapenning i samband med barns födelse avslår molionen 1976/77:1573, yrkandet 1,

2.    beträffande adoptivförälders rätt till föräldrapenning (åldersgrän­sen) avslår motionen 1976/77:61, yrkandet 1 i motsvarande del,

3.    beträffande föräldrapenning i samband med barns födelse m. m. avslår motionerna 1976/77:257, yrkandet 2 i motsvarande del och 1976/77:1572, yrkandena 1 och 2, sistnämnda yrkande i motsvarande del,

4.    beträffande föräldrapenning för tillfällig vård av barn avslår motionerna 1976/77:61, yrkandet 1 i motsvarande del och 1976/ 77:348,

5.    beträffande särskild föräldrapenning avslår motionerna 1976/ 77:257, yrkandet 2 i motsvarande del och 1976/77:1572, yrkan­dena 2-6, förstnämnda yrkande i motsvarande del,

6.    beträffande författningsförslagen antar de i propositionen 1976/77:117 framlagda förslagen till

a.                  lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring,

b.                  lag om ändring i lagen (1976:280) om rätt till föräldraledig­
het,

7.    beträffande fortsatt utbyggnad av föräldraförsäkringen m. m. avslår motionerna 1976/77:257, yrkandet I, 1976/77:1572, yrkandet 7 och  1976/77:1573, yrkandet 2,

8.    beträffande utvärdering av föräldraförsäkringen avslår motionen 1976/77:1571,

9.    beträffande utredning och förslag om differentiering av ersält­ningsiiden för föräldrapenning för tillfällig vård av barn m. m. avslår motionen 1976/77:61, yrkandena 2, 3 och 4,

 

10.    beträffande utvärdering av nuvarande åldersgräns för föräldra­penning för tillfällig vård av barn avslår molionen 1976/ 77:350,

11.    beträffande föräldrapenning för deltidsarbetande avslår motio­nen 1976/77:1084,

12.    beträffande föräldrapenning för sammanboende I vissa fall med anledning av molionen 1976/77:1570 hos regeringen begär all molionen överlämnas lill familjestödsutredningen för be­aktande,

13.    beträffande,///ians/eringen med bifall till regeringens i proposi­tionen 1976/77:100 under punkten C 3 framlagda förslag och


 


SfU 1976/77:27                                                      

med avslag på molionen 1976/77:257, yrkandena 3 och 4, till Bidrag till sjukförsäkringen för föräldraförsäkringen för bud­getåret 1977/78 anvisar elt förslagsanslag av 270 000 000 kr.

Stockholm den 4 maj 1977

På socialförsäkringsulskoltets vägnar SVEN ASPLING

Närvarande: herrar Aspling (s), Ringaby (m), Karisson i Ronneby (s), fru Håvik (s), fröken Pehrsson (c), herrar Marcusson (s), Andersson i Nybro (c), Lindström (s), Andersson i Edsbro (c). Hörnlund* (c), Nilsson i Norrköping (s), fröken Engman (s), fru Andersson i Täby (c), fru Hedvall (m) och herr Gahrton (fp).

*Ej närvarande vid betänkandets justering.

Reservation

Herrar Aspling, Karisson i Ronneby, fm Håvik, herrar Marcusson, Lind­ström, Nilsson i Norrköping och fröken Engman (alla s).

Reservanterna anser

dels att utskottets yttrande bort ha följande lydelse:

Genom beslut- (=majorileten s. 16-s. 17) sådant utbyggnads-
program.

Utskottet vill framhålla att ökade insatser för att förbättra barnens levnads-och uppväxivillkor bör slå i centrum för del politiska arbetet. Del är i första hand barnens behov som därvid skall påverka inriktningen av familjepolili­ken. Stora och betydelsefulla sådana insatser har redan gjorts bl. a. genom föräldraförsäkringsreformen 1973 och den fortsatta utbyggnaden av denna försäkring åren 1974 och 1976 liksom genom beslutet 1973 om allmän förskola och genom det år 1976 beslutade utbyggnadsprogrammei för barnomsorgen. Ännu återstår emellertid mycket ogjort. Enligt en undersök­ning som under våren 1976 gjordes av den arbetsgrupp som då föreslog en omfattande utbyggnad av föräldraförsäkringen är närmare 80 % av alla föräldrar med barn i förskoleåldern förvärvsarbetande på heltid eller deltid. Mot bakgrund härav måste det enligt utskottets mening anses angeläget att regeringen snarast möjligt fullföljer de av denna arbetsgrupp redan uppdragna riktlinjerna för ett utbyggnadsprogram som ger föräldrarna mer tid för

3 Riksdagen 1976/77. II saml. Nr 27


 


SfU 1976/77:27                                                       34

samvaro med barnen. Därigenom skulle riksdagen ges möjlighet att ta ställning till elt reformförslag som skapar nya dimensioner åt en aktiv och framåtsyftande familjepolitik med tillgodoseende av kraven på ett barnvän-ligl samhälle och en ökad jämställdhet mellan kvinnor och män.

Det av arbelsgmppen framlagda förslaget skulle - såvitt utskottet kan bedöma - ha varit väl ägnat all ligga till grund för en helhetslösning av denna vikliga famiijepoliliska fråga. Denna uppfattning delades uppenbarligen av det helt övervägande antalet remissinstanser som yttrat sig över arbetsgmp­pens rapport. Förslaget tillstyrktes uttryckligen av bl. a. de tre största löntagarorganisationerna, socialstyrelsen. Kommunförbundet och Lands­tingsförbundet. Med hänsyn härtill är del enligt utskottets mening beklagligt att regeringen i sin proposition ansett sig böra i flera betydelsefulla avseenden frångå arbetsgruppens förslag. Utskottet tänker då särskilt på att proposi­tionen inte innehåller några konkreta förslag lill föräldraförsäkringens fortsatta utbyggnad, att den föreslagna särskilda föräldrapenningen inte ger full ersättning för inkomstbortfall och på alt den nuvarande ersättningstiden för föräldrapenning i samband med barns födelse i propositionen förkortats med en månad. I propositionen återfinns inte heller arbetsgmppens mycket vikliga förslag med garantier fören lika fördelning mellan föräldrarna av tiden för den särskilda föräldrapenningen. Även i andra hänseenden - som utskottet kommer all närmare beröra i del följande - kan enligt utskoltels mening betydande invändningar riktas mot regeringens förslag.

I motionen 1573 av herr Werner m. fl. har yrkats avslag på propositionen i vad den innehåller förslag om annat än höjning av garantinivån för föräldrapenning i samband med barns födelse från 25 till 32 kr. Eftersom ulskotlel i princip biträder förslaget om en utbyggnad av föräldraförsäkringen, avstyrker utskottet bifall till detla yrkande.

Utskottet kommer i del följande huvudsakligen att uppehålla sig vid de fyra motioner som väckts med anledning av propositionen. Utskottet be­handlar också fem motioner från den allmänna motionstiden i år. I samband med molionsbehandlingen kommer ulskotlel också all mera ulföriigl pre-seniera de olika förslagen i proposilionen och med anledning av molionerna 257 och 1572 av herr Palme m. fl. därvid framlägga de ändringsförslag som är nödvändiga för all en förslå ulbyggnadseiapp skall slamma bättre överens med den förut nämnda arbetsgruppens principförslag om föräldraförsäkring­ens utbyggnad.

Den särskilda föräldrapenningen

Ersätlningstid och ersäilnlngsnivå

Enligt gällande- (= majoriteten s. 18-s. 19)       faktiska inkomst­
bortfallet.

Den förut nämnda arbetsgruppen föreslog alt nuvarande förmåner inom föräldraförsäkringen skulle bibehållas oförändrade men att de, etappvis under


 


SfU 1976/77:27                                                       35

en femårsperiod, skulle byggas ut med ytterligare fem månaders föräldrale­dighet genom föräldraförsäkringen. Detta förslag vann-som tidigare nämnts - betydande anslutning från remissinstanserna.

I propositionen föreslås att. föräldrapenning skall kunna uppbäras under sammanlagt nio i stället för nuvarande sju månader. Av de nio månaderna avser emellertid tre särskild föräldrapenning fram t. o. m. barnets första skolår. Ersältningsiiden för föräldrapenning i samband med barns födelse har alltså i propositionen minskats från sju till sex månader.

Familjestödsutredningen, vars belänkande Familjeslöd (SOU 1972:34) låg till gmnd för 1973 års föräldraförsäkringsreform, föreslog att ersältningsiiden för föräldrapenning i samband med barns födelse skulle omfatta åtta månader och motiverade delta bl. a. med att en kvinna, som utnyttjade sin rätt till ersättning redan två månader före nedkomsten skulle - med den er­sätlningstid om sex månader som då gällde - komma att stå ulan sjuk­penning redan när barnet var bara fyra månader gammalt. Liknande tan­kegångar låg bakom riksdagens beslut år 1974 alt förlänga ersältningsiiden från sex lill sju månader. I likhet med motionärerna anser utskottet att nuvarande förmåner inom föräldraförsäkringen bör bibehållas oföränd­rade. Som framhålls av motionärerna är det inte rimligt all - såsom föreslås i propositionen - införa regler som tvingar till utnyttjande av en redan befintlig förmån i föräldraförsäkringen för att man skall få del av den nya särskilda föräldrapenningen. Ulskotlel tillstyrker således yrkandet i motionen om att föräldraförsäkringens nuvarande ersätlningstid på sju månader i samband med barns födelse behålls och att ersältningsiiden för den särskilda föräldrapenningen i en första utbyggnadsetapp skall avse två månader. Samtidigt anser utskottet - som kommer alt framgå av del följande - alt man redan nu bör fastlägga ell femårigi uibyggnadsprogram för den särskilda föräldrapenningen så att den redan den I januari 1982 omfattar en ersätlningstid på fem månader, dvs. tillsammans med föräl­drapenningen vid barns födelse en ersättningstid på totalt 12 månader.

Av den i propositionen föreslagna ersättningstiden för särskild föräldrapen­ning om tre månader motsvarar, som redan nämnts, den första månaden en redan nu existerande förmån. Inte heller den tredje månaden kan anses utgöra någon reell föriängning av ersältningsiiden, eftersom föräldrapenning under denna månad aldrig skall kunna utgå med högre belopp än garanlini­vån. Genom en sådan regel fråntar man enligt utskottets mening förvärvs­arbetande förälder den reella möjligheten alt utnyitja förmånen. Utskoltel anser del angeläget att man inte motverkar syftet med den särskilda föräldrapenningen genom en sådan från flera synpunkter klart otillfredsstäl­lande begränsningsregel. Utskouet anser sig därför böra tillstyrka även del yrkande i motionen av herr Palme m. fi. som går ui på alt särskild föräldrapenning under hela ersältningsiiden i första hand skall beräknas med utgångspunkt i föräldei;ns sjukpenninggrundande itikomsl. Enbart om sådan inkomst saknas eller om inkomsten understiger garantinivån får således


 


SfU 1976/77:27                                                      36

föräldrapenningen begränsas lill belopp motsvarande denna nivå.

Vad särskilt angår frågan om kompensationsgraden vill ulskotlel erinra om att den nuvarande garantinivån om 25 kr. fastställdes i samband med att föräldraförsäkringen infördes den 1 januari 1974. För att garanlinivån i dag skall kunna behålla sitt ursprungliga realvärde från 1974 måste den enligt vad utskottet inhämtat höjas från 25 kr. lill mellan 34 och 35 kr. Den i motionen 1572 föreslagna uppräkningen kan således enligt utskoltels mening anses väl avvägd. Utskottet tillstyrker därför bifall även lill detta yrkande i motio­nen.

Den särskilda föräldrapenningen vid fierbarnsfödsel

Ersättningen från-- (= majoriteten s. 20)   varje barn.

Enligt utskottets mening bör rätten till den särskilda föräldrapenningen knytas lill varje barn. Även vid flerbörd är det rimligt att varje barn i familjen medför rält lill en i lid angiven föräldraledighet med föräldrapenning. Utskottet kan således inte acceptera den i proposilionen framförda uppfatt­ningen alt ersältningsiiden vid flerbörd bör vara densamma som för ett barn. Utskottet tillstyrker följaktligen bifall lill motionen 1572 i denna del.

Uppdelningen av cisällnlngslideii

I proposilionen---- (= majoriielen s. 21)- särskilda skäl.

Som framhåll ils i motionerna bemöttes arbetsgruppens förslag om en obligatorisk uppdelning av ersältningsiiden myckel positivt av ett flertal remissinstanser, däribland alla de stora löntagarorganisationerna. Ett av de allra väsentligaste syftena med föräldraförsäkringen, när den genomfördes, var all försöka stimulera fäderna all i ökad omfattning la del i vården av barnen. De erfarenheter man hittills har av försäkringen ger vid handen all detta syfte ännu är långt ifrån tillgodosett. Andelen män som avstår från förvärvsarbete för att vårda barn är alltjämt mycket låg.

Med hänsyn härtill och till att ett betydande anlal tungt vägande remissinstanser haft en positiv inställning till en obligatorisk uppdelning av ersältningsiiden mellan föräldrarna finner utskottet det anmärkningsvärt all regeringen inte ansett sig kunna acceptera arbetsgruppens förslag på denna punkl. Proposilionen innehåller visseriigen en formell regel om att ersätt­ningstiden skall fördelas lika mellan föräldrarna men dessa skall efter en enkel anmälan till försäkringskassan kunna - utan alt ange några skäl -automatiskt upphäva denna regel. Kombinationen av propositionens förslag att det enbart genom en anmälan till försäkringskassan skall vara möjligt all avstå från rättigheten att vara ledig för samvaro med barnen, att det under den ena månaden av föräldraförsäkringen oavsett inkomstbortfall bara skall utgå en ersättning på 32 kr. per dag och alt en förvärvsarbetande man med hemmaarbetande hustru inte skall kunna utnyitja ledigheten med belopp


 


SfU 1976/77:27                                                       37

motsvarande sin sjukpenning leder enligt ulskottels mening lill all re­formen från jämställdhelssynpunkt kan bli utan värde. Vill man skapa ökade möjligheter för föräldrar all på jämlika villkor delta i arbetsliv och vård av barn lorde en tvingande regel om fördelning av ersättnings-tiden mellan föräldrarna vara en nödvändighet. Enligt utskottets mening skulle det vara lill stor skada för jämsiälldhelssträvandena om man inte genomför en strikt lika fördelning av ersältningsiiden mellan föräldrarna vid föräldraförsäkringens utbyggnad till en förmån som sträcker sig upp t. o. m. barnels första skolår. Utskottet tillstyrker med del anförda bifall till nu berörda yrkande i molionerna 257 och  1572.

Övergångsbestämmelserna

De nya---- (= majoriteten s. 22)     av ersältningsiiden.

Utskoltel delar motionärernas uppfattning. De avsevärda förbättringar av föräldraförsäkringens förmåner som föreslagils i molionerna 257 och 1572 av herr Palme m. fi. och som tillstyrkts av utskottet gör det enligt utskottets mening motiverat att man i samband med övergången till den nya lagstiftningen inför någoriunda generösa övergångsbestämmelser så att alla föräldrar med barn födda 1971 eller senare får rätt till föräldraledighet. Enligt utskottets mening är förslaget i motionen 1572 väl avvägt och utskottet tillstyrker därför bifall till nu nämnda yrkande i motionen.

Fortsatt utbyggnad av den särskilda föräldrapenningen m. m.

I den----- (= majoriteten s. 22-s. 23)        molionen 257.

Som ulskotlel lidigare framhållit bemöttes den särskilda arbetsgruppens förslag om utbyggnad av föräldraförsäkringen i huvudsak mycket positivt av remissinstanserna. Arbetsgruppens rapport innehöll som tidigare nämnts ell konkret förslag till en etappvis genomförd utbyggnad av den särskilda föräldrapenningen fram lill den 1 januari 1982 då förmånen skulle omfatta rätt lill ersättning under fem månader med heltidsledighei.

Förslaget i proposilionen innebär däremot i realiteten ingenting annat än en föriängning av den nuvarande ersältningsiiden med en månad. Den andra månaden lorde man i praktiken enligt utskottets mening kunna i huvudsak bortse från, eftersom försäkringen under denna månad inte är avsedd alt ersätta förvärvsarbetande föräldrars inkomstbortfall.

Utskottet anser det angeläget att riksdagen i ett sammanhang tar ställning till del uibyggnadsprogram för föräldraförsäkringen som lagts fram av arbelsgmppen. Detla program måste som ulskotlel lidigare framhållit vid en jämförelse med förslagen i propositionen - med dess vaga, delvis motsägel­sefulla uttalanden om den framtida reformpolitiken - anses vara förenat med uppenbara fördelar. Ulskotlel anser sig därför böra biträda även nu berörda yrkande i motionerna 257 och 1572.


 


SfU 1976/77:27                                                       38

Vad ulskotlel---- (= majoriteten s. 23-s. 24)        till motionen.

Föräldrapenningens garantinivå

En förvärvsarbetande- (= majoriteten s. 25-s. 26) vårdar barnet.

Utskottet har tidigare i delta betänkande tillstyrkt att garanlinivån för den särskilda föräldrapenningen höjs från 25 till 35 kr. 1 enlighet härmed tillstyrker utskottet också förslaget i molionerna 257 och 1572 av herr Palme m. fl. om en motsvarande höjning av garanlinivån för föräldrapenning i samband med barns födelse. Vad härefter angår frågan om förälders räll lill föräldrapenning med belopp över garanlinivån lorde det enligt utskottets mening inte kunna bestridas att en anknytning av denna rätt lill individen är ägnad alt i väsentlig mån stimulera fäderatt i ökad omfattning ta del i vården av barnen. Eftersom detta enligt utskottets mening måste vara ett viktigt mål fören aktiv familjepolitik anser utskottet sig böra biträda även delta yrkande i molionerna. Därigenom ges en förvärvsarbetande make rält alt utnyitja föräldraförsäkringen med föräldrapenning över garanlinivån även i del fall den andre föräldern är hemarbetande och för samma tid inte uppbär föräldraförsäkringens garaniibelopp. En förutsättning för rätten att uppbära den högre ersättningen bör som framhålls i molionerna givetvis vara att föräldern under ersäUningstiden faktiskt vårdar barnet.

Föräldrapenning för tillfällig vård av barn m. m.

Som framgår--- (= majoriteten s. 26-s. 30)         i motionen.

Anslagsfrågan m. m.

Kostnaderna för--- (= majoriteten s.  30-s.  31)   propositionen

1976/77:100.

Utskottet har på alla punkter tillstyrkt bifall till den i motionerna 257 och 1572 av herr Palme m. fl. föreslagna utbyggnaden av föräldraförsäkringen. I enlighet härmed tillstyrker utskottet också bifall till den i motionen 257 begärda ökningen av anslaget Bidrag lill sjukförsäkringen för föräldraförsäk­ringen med 25 milj. kr.

Mot de delar av proposilionen som utskottet inte tagit upp lill särskild behandling har utskottet inte funnit anledning till erinran. Ulskotlel redovisar i samband med sin hemställan det förslag lill ändrad författnings­text i torhållande till propositionens förslag som föranleds av ulskottels tillstyrkan på alla punkter av den i molionerna 257 och 1572 av herr Palme m. fl. föreslagna utbyggnaden av föräldraförsäkringen.

Avslutningsvis vill-- (= majoritetens. 31)    betänkande 1976/77:32.


 


SfU 1976/77:27                                                       39

dels all utskottet under nedan angivna moment bort hemställa att riksdagen

3. beträffande föräldrapenning i samband med barns födelse m. m. bifaller motionema 1976/77:257, yrkandet 2 i motsvarande del och 1976/77:1572, yrkandena 1 och 2, sistnämnda yrkande i motsvarande del,

5.    beträffande särskild föräldrapenning bifaller molionerna 1976/ 77:257, yrkandet 2 i motsvarande del och 1976/77:1572, yrkan­dena 2-6, förstnämnda yrkande i motsvarande del,

6.    beträffande JÖijäitningsförslagen antar de i proposilionen 1976/ 77:117 framlagda förslagen till

a. lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring med de ändringar att

dels 4 kap. 16-18 SS utgår,

dels 4 kap. 19 och 20 SS skall betecknas 4 kap. 16 och 17 SS, dels 4 kap. 2,4, 7 och 11-15 SS samt övergångsbestämmelserna erhåller följande såsom reservanternas förslag betecknade lydel­se:

Regeringens förslag               Reservanternas förslag

4 kap. 2 § Föräldrapenning   i   sam-        Föräldrapenning   i   sam­band    med    barns    födelse     band    med    barns    födelse utgår   under   högst   etthundraåttio     utgär under högst tvåhundratio dagar dagar sammanlagt för föräldrarna.       sammanlagt för föräldrarna.

Moder har------------- lill föräldrapenning.

Förälder som------------ sin vård.

Föräldrapenning får----------- molsvarande mån.

Hel   föräldrapenning   enligl   2 § Hel   föräldrapenning   enligt   2 §

utgår med//e//o/vn kronor om dagen ulgår   med   trettiofem   kronor  om

(garantinivå). Har föräldern under dagen (garantinivå). Har föräldern

minst tvåhundrasjullio dagar i följd under minst tvåhundrasjullio dagar i

före barnels födelse eller den beräk- följd före barnets födelse eller den

nade lidpunkten härför varit, eller beräknade tidpunkten härför varit,

skulle föräldern, om försäkringskas- eller skulle föräldern, om försäk-

san  haft  kännedom  om  samtliga ringskassan   haft   kännedom   om

föreliggande förhållanden, ha varit samtliga föreliggande förhållanden,

försäkrad för en sjukpenning översti- ha varit försäkrad fören sjukpenning

gande  nämnda  belopp,  utgår  för- överstigande nämnda belopp, utgår

äldrapenningen med belopp motsva- föräldrapenningen med belopp mot-


 


SfU 1976/77:27


40


 


Regeringens förslag

rande förälders sjukpenning enligt 3 kap. 4 §.

Ha föräldrar gemensamt barn i sin vård, utgår föräldrapenning över ga­ranlinivån lill jädern endast under föruisällniiig all även modern är eller enligl vad förut sagts bort vara Jörsäkiad för sjukitenning som över­stiger garanlinivån. Undanlag från vad nu sagts får medgivas när det visas alt modern tillföljd av sjukdom eller av andra särskilda skäl icke kan anses ha möjlighet all vårda barnet.


Reservanternas förslag

svarande förälderns sjukpenning en­ligt 3 kap. 4 §.


7S

Adoptivföräldrar ha från den dag Adoptivföräldrar ha från den dag
de få barnet i sin vård rält lill föräld- de få barnet i sin vård rätt lill föräld­
rapenning under sammanlagt rapenning under sammanlagt
högst
                                           högst

!. eiihundiaåiiio dagar om barnet    1. n'ö7«//;rfra«o dagar om barnet ej

ej har fyllt åtta år,                       har fyllt åtta år,

2. fyrtiofem dagar----------------- tio år.

Bestämmelserna för------------ barnels födelse.

Första och--------------------------- i 6S.


11§

S ä r s k i I d fö rä Id ra pe n n i n g för vård av barn utgår för varje barn under högst nittio dagar sammanlagt för föräldrarna. Särskild föräldrapen­ning får utgå längst lill dess barnet fyller åtta år. Ulan hinder härav får dock särskild föräldrapenning upp­bäras till utgången av det första skolåret.

Ha föräldrar----------------------

Förälder som---------------------

Vid fierbörd fördelas i första stycket angiven tid med lika tid för varje barn.


Särs k i I d fö räld rape n n i n g för vård av barn ulgår för varje barn under högst SC.X7/0 dagar sammanlagt för föräldrarna. Särskild föräldrapen­ning får utgå längst till dess barnet fyller åtta år. Ulan hinder härav för dock särskild föräldrapenning upp­bäras lill utgången av del första skolåret.

—   av dem.

-  första stycket.


 


SfU 1976/77:27


41


 


R egen ngens förslag


Reservanternas .förslag


125


Försäkringskassan får medge undaniagfrån den fördelning av tid för särskild föräldrapenning som stadgats i 11 § andra stycket då särskilda skäl föreligga.

Förälder kan avstå rätt att upp­bära särskild föräldrapenning till för­mån för

a)   den andre föräldern eller

b)   den som vårdar barnet i hemmet som fosterbarn.

Slår barn----------------------------- kan utgå

Avslående från rätt att uppbära särskild föräldrapenning göres genom skriftlig anmälan till försäkringskas­sa.


För .sextio dagar av den i f t  angivna liden beräknas föräldrapen­ningen på sätt som anges i 14 och 15,«.

För övriga trettio dagar beräknas föräldrapenningen enligt 16 §.

Ha föräldrar gemensamt barn i sin vård, beräknas ersättningen enligt första och andra styckena för var och en av föräldrarna under trettio re­spektive femton dagar.

13§

Särskild föräldrafjenning utgår för dag då

a)   förälder ej föiyäiysarbetar, med belopp motsvarande förälderns sjuk­penning enligt 3 kap. 4 ij, dock lägst trettiofem kronor (garantinivå).

b)   förälder förväiysarbetar högst hälften av normal arbetstid, med belopp motsvarande hälften av det belopp som anges under a).

c)   förälder förväiysarbetar högst tre fjärdedelar av normal arbetstid, med belopp molsvarande en fjärdedel av det belopp som anges under a).


14:

Under tid som anges i 13 jj första stycket ulgår särskild föräldrapenning för dag. då

a)  förälder ej förvärvsarbetar, med belopp molsvarande förälderns sjuk­penning enligt 3 kap. 4 if. dock lägst trettiotvå kronor (garanlinivå).

b)  förälder föiyärvsarbetar högst hälften av normal arbetstid, med belopp molsvarande hälften av det belopp som anges under a).

c)  förälder förvärvsarbetar högst


Särskild föräldrai)enning enligt 11 § ulgår ej för lid då den andre föräldern uppbär föräldrapenning enligt 2 § fÖr samma barn.

För samma barn utgår till föräld­rarna sammanlagt per dag högst hel särskild föräldrapenning.

Vid beräkning av antalet dagar med rätt till särskild föräldrapenning anses två dagar med halv föräldrapenning eller fyra dagar med flärdedels för­äldrapenning som en dag.


4 Riksdagen 1976/77.  II saml. Nr 27


 


SfU 1976/77:27


42


 


Regeringens förslag

tre ftärdedelar av normal arbetstid, med belopp motsvarande en flärdedel av det belopp som anges under a).


Reseiyanternas förslag


 


15§

Såvitt gäller hel särskild föräldra­penning äga bestämmelserna i 4§ andra stycket molsvarande tillämp­ning beträffande både fader och moder i fråga om rätt till föräldrapen­ning över garantinivån.

1.    Denna lag-------------- januari

2.    Föräldrapenning enligl 11 § ul­går för barn födda under åren 197f-t974 under sammanlagi fem dagar och för barn födda under åren f975-f977 under sammanlagi tio dagar. För dessa dagar beräknas särskild föräldrapenning med tillämp­ning av bestämmelserna i f4 och 15i

3.    För barn födda innan lagen har trätt i kraft skall föräldrapenning för den ersättningstid som vid utgången av år 1977 återstår enligt 4 kap. 2  och 7§ första stycket t., dock högst trettio dagar, utgå i form av särskild föräldra­penning enligt 4 kap. It § Häiyid till-lämpas 14 och 15 §§.

4. För fosterförälder som med till-lämpning av 4 kap. 6 § vid ikrajiträ-dandet av denna lag uppbär föräldra­penning tillämpas 4 kap. 2  i dess äld­re lydelse.


Som villkor jör särskild föiäldrapen -ning enligt 11 § gäller att föräldern varit inskriven hos allmän föisäkrings- kassa under minst ciihundraåiiio dagar 1 följd närmast före den dag Jör vilken föl äldrapenning skall uttagas. I övrigt äga bestämmelserna I 5 s'' motsvarande tillämpning.

Bestämmelserna i 10  andra punk­ten äga motsvarande tillämpning på särskild föräldrapenning.

1978.

2.    Föräldrapenning enligt II S ulgår för barn födda under åren 1971 och 1972 under sammanlagt fem dagar, för barn födda under åren 1973 och 1974 under samman­lagt tio dagar, /Ö/- barn födda under åren f975 och 1976 under samman­lagt tjugo dagar och för barn som föds under 1977 under sammanlagi trettio dagar.

3.    För barn födda imder åren 1971-1974 äger föräldrarna nyttja er­sältningsiiden under vilken den särskil­da föräldrapenningen kan utgå utan fördelning. För barn födda under åren

f 975-1977 skall angiven ersätlningstid fördelas lika mellan föräldrarna.


 


SfU 1976/77:27                                                       43

b. lag om ändring i lagen (1976:280) om rätt till föräldraledig­het,

7. beträffande fortsatt utbyggnad av föräldraförsäkringen m. m. med bifall lill molionen 1976/77:1572, yrkandet 7, med an­ledning av motionen 1976/77:257, yrkandet 1 och med avslag på motionen 1976/77:1573, yrkandet 2, hos regeringen begär förslag till nästa riksmöte om utbyggnad av föräldraförsäkring­en enligl de riktlinjer som anges i molionen 1976/77:1572,

13. beträffande finansieringen med bifall lill molionen 1976/77: 257, yrkandet 4 och med anledning av regeringens i propo­sitionen 1976/77:100 under punkten C 3 framlagda förslag samt med avslag på molionen 1976/77:257, yrkandet 3, till Bidrag till sfukförsäkringen för föräldraförsäkringen anvisar ett förslags­anslag av 295 000 000 kr.


 


SfU 1976/77:27


44 Bilaga


Lagtext innefattande den i motionen 1976/77:257 föreslagna utbyggnaden av föräldraförsäkringen

I. Förslag till

Lag om ändring I lagen (1962:381) om allmän försäkring

Härigenom föreskrives i fråga om lagen (1962:381) om allmän försäkring dels att 4 kap. 3-12 SS och 19 kap. 4S skall ha nedan angivna lydelse, dels all i lagen skall införas två nya paragrafer, 4 kap. 13-14 SS, av nedan angivna lydelse.


Nuvarande Ivdelse


Föreslagen lydelse


4 kap.


Föräldrapenning enligt 2  ulgår ej lill båda föräldrarna för samma dag. Halv föräldrapenning får dock utgå till båda föräldrarna för samma dag, när de avlösa varandra i vården av barnet.

Hel föräldrapenning enligt 2  utgår med tjugufem kronor om dagen (gar­anlinivå). Har föräldern under minst tvåhundrasjuttio dagar i följd före bar­nets földelse eller den beräknade tid­punkten härför varit, eller skulle för­äldern, om försäkringskassan hafi kännedom om samtliga föreliggande förhållanden, ha varit försäkrad för en sjukpenning överstigande nämnda be­lopp, utgår föräldrapenningen med belopp motsvarande förälderns sfuk-


Hel föräldrapenning enligt 2  utgår med trettiofem kronor om dagen (gar­antinivå). Har föräldern under minst tvåhundrasjuttio dagar i följd före bar­nets födelse eller den beräknade tid­punkten härför varit, eller skidle för­äldern, om försäkringskassan hafi kännedom om samtliga föreliggande föl hållanden, ha varit försäkrad för en sfukfienning överstigande nämnda be­lopp, utgår förätdraiJenningen med belopp motsvarande förälderns sjuk­penning enligt 3 kap. 4 \. S

Som villkor för föräldrapenning en­ligl 2 gäller att föräldern varit in­skriven hos allmän försäkringskassa under minst etlhundiäåtlio dagar i följd närmast före barnels födelse eller den beräknade tidpunkten för denna. Föräldiafienning får utgå även om för­äldern icke har varit inskriven hos för­säkringskassa enligt vad nu sagts men skulle ha varit inskriven om kassan hade ägt kännedom om samtliga de förhållanden som förelegal.


 


SfU 1976/77:27


45


 


Nuvarande lydelse

l)enning enligt 3 kap. 4 .

Ha föräldrar gemensamt barn i sin vård, utgår föräldrapenning över ga­rantinivån till fadern endast under för-utsätining att även modern är eller en­ligt vad förut sagts bort vara försäkrad fik sjukpenning som överstiger garan­linivån. Undantag från vad nu sagts får medgivas när det visas att modern till följd av sjukdom eller av andra sär­skilda skäl icke kan anses ha möjlighet att vårda barnet.


Föreslagen lydelse

Villkor om inskrivning hos försäk­ringskassa etter försäkring för viss sjuk­penning enligt 4  anses uppfyllt om det har berott i>å åldersregeln i I kap. 4 I att viltkorei ej har kunnat uppfyl­las.


 


Som villkor för föräldrapenning en­ligt 2  gäller att föräldern varit in­skriven hos allmän försäkringskassa under minsl etthundraåttio dagar i föl/d närmast före barnets födelse eller den beräknade tidimnkten för denna. Föiäldraf)enningfår utgå även om för­äldern icke har varit Inskriven hos för­säkringskassa enligl vad nu sagts men skulle ha varit Inskriven om kassan hade ägt kännedom om samtliga de förhållanden som förelegat.

Villkor om inskrivning hos försäk­ringskassa eller försäkring för viss sjuk­penning enligl 4  anses upi)fylh om del har berott på åldersregeln i 1 kap. 4  att villkoret ej har kunnat uppfyl­las.


Fosterföräldrar likställes med för­äldrar vid tillämpningen av bestäm­melserna om föräldrapenning i sam­band med liarns födelse. Föräldrapen­ning ulgår ej för lid innan de ha fått barnet i sin vård.


 


Fosterföräldrar likställas med för­äldrar vid tillämpningen av bestäm­melserna om föräldrapenning i sam­band med barns födelse. Föräldrapen­ning utgår ej för lid innan de ha fått barnet i sin vård.


Särskild föl äldrai>enniiigfl)r vård av barn. som ej fyllt åtta år. utgår jör varje barn under högst etthundrafem­tio dagar sammanlagt för föräldrarna.

Står barnet under vårdnad av bägge föräldrarna, utgår särskild föräldra­penning under högst sjuttiojem dagar till envar av dem. Försäkringskassa får medge undantag från denna fördel­ning då särskilda skäl fiireligga.


 


SfU 1976/77:27


46


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

Förälder, som ensam har vårdna­den om barnet, har räll att sfälv upp­bära föräldrapenningen under hela den tid som angives i första stycket. Föräldern har också rätt att inom ra­men för hälften av denna tid till

a)   förälder, som inte har vårdnaden om barnet men som tillfälligt vårdar barnet, eller

b)   den, som enligt 20 kap. 2  and­ra stycket, skall likställas med förälder (styvförälder),

överlåta rätt att uppbära föräldrapen­ning.

Står barn under vårdnad av säiskili förordnad förmyndare avgör denne fördelningen mellan föräldrarna av den tid under vilken föräldrapenning kan utgå.


 


Adoptivföräldrar ha från den dag de få barnet i sin vård rält till föräldra­penning under sammanlagt högst

1.   tvåhundratio dagar om barnet ej har fyllt sju år,

2.   fyrtiofem dagar om barnet har fylh sju men ej tio år och båda för­äldrarna eller ensamstående förälder under minst tvåhundrasjuttio dagar i följd närmast före den tidpimkt då de få barnet i sin vård varit eller enligt vad som sägs i 4 I första stycket bort

1 vara försäkrade för en sjukpenning som överstiger garantinivån,

3.   tjugu dagar i övriga fäll om bar­
net ej har fyllt tio år.

Bestämmelserna för föräldrapen­ning i samband med barns födelse äga motsvarande tillämpning på föräldra­penning enligt första stycket. Tidpunk­ten då adoptivföräldrarna få barnet i sin vård jämställes däiyid med tid-


Hel föiäldraiienning enligt 6  ulgår med belopp som motsvarar förälderns sfukpennlng enligl 3 kap.


 


SfU 1976/77:27


47


 


Nuvarande lydelse

punkten för barnets födelse.

Första och andra styckena äga mot­svarande tillämpning i fråga om fos­terföräldrar som mottaga barn i avsikt alt adoptera det, i den mån föräldra­penning ef Ulgår till dem enligt bestäm­melserna i 6 .


Föreslagen lydelse


 


Förälder har rätt till föräldrapen­ning för tillfällig vård av barn om bar­net ej har fyllt tio år och föräldern be­höver avstå från förvärvsarbete i sam­band med

1.    sfukdom hos barnet,

2.    sfukdom hos barnets ordinarie vårdare,

3.    besök i samhällets förebyggande barnhälsovård,

4.    annat barns födelse,

5.    besök i förskoleverksamhet inom samhällets barnomsorg i vilket barnet deltar.


Adoptivföräldrar ha från den dag de få barnet i sin vård rätt till föräldra­penning om barnet ej har fyllt åtta år.

Bestämmelserna för föräldrapen­ning i samband med barns födelse äga motsvarande tillämpning på föräldra-fienning enligl första stycket under sammanlagt högst tvåhundralio dagar. Tidpunkten då adoptivföräldrarna få barnet i sin vård jämställes däiyid med tidpunkten för barnets födelse.

Bestämmelserna om särskild föräl­drapenning för vård av barn äga mot­svarande tillämpning på föiäldrapen-n/ng enligl första stycket under sam­manlagt högst elthundrafemtlo dagar.

Första och andra styckena äga mot­svarande tillämpning i'fråga om fos­terföräldrar som mottaga barn i avsikt all adoptera det, i den mån föräldra­penning ej utgår lill dem enligt bestäm­melserna I 5 i;.


 


Föräldrapenning enligl 8  utgår för förälder som har barnet i sin vård el­ler, om föräldrar gemensamt ha barn i sin vård. för föräldrarna tillsammans varje år under högst

1.    tolv dagar om i familjen finns ett barn.

2.    femton dagar om I fämilfen finns två barn,

3.    aderlon dagar om i familjen finns tre eller flera barn.


Förälder har rätt till föräldia/ien-nlng för tillfällig vård av barn om bar­net ej har fylh tio år och föräldern be­höver avstå jrån föiyäiysarbete i sam­band med

1.    sjukdom hos barnet,

2.    .sjukdom hos barnets ordinarie vårdare,

3.    besök i samhällets förebyggande barnhälsovård,

4.    annat barns födelse.


 


SfU 1976/77:27


48


 


Nuvarande lydelse

Av det antal dagar som anges i för­sta stycket får varje förälder använda en dag Jör ändamål som avses i 8  5. Vid beräkning av antalet dagar med rätt till föiäldrai)enning enligt första stycket anses två dagar med halv JÖr­äldrapenning som en dag.

Förälder, som vanligen ej har barn i sin vård men som tillfälligt vårdar barn, har rätt till föräldrapenning inom ramen för det antal dagar för vil­ket föräldrapenning kan utgå till den andre   av  föräldrarna   enligl   första

stvcket.

10

Föräldrapenning enligl 8 utgår med belopp som motsvarar förälderns sjukpenning enligt 3 kap. 4 {. Bestäm­melserna i 3 kap. 10 I fjärde stycket och 15 § äga motsvarande tillämpning på föräldrapenning enligl 8 i.


Föreslagen lydelse

5. besök i förskoleverksamhci inom samhällets barnomsorg i vilken barnet deltar.

Föräldrapenning enligt 9 ; utgår fiir förälder stnn har barnet i sin vård eller, om föl åtdrar gemensamt ha barn i sin vård. för föräldrarna tillsammans varje år under högst

1. tolv dagar om i familjen finns ett
barn,

2.   femton dagen-om i familjen finns två barn.

3.   aderlon dagar om i jämiljen finns tre eller flera barn.

A v del antal dagar .som anges i för­sta stycket får varje förälder använda en dag för ändamål som avses i 7  5.

Förälder, som vanligen ej har barn i sin vård men som tillfälligt vårdar barn, har rätt till föräldrapenning inom ramen för del anlal dagar jör vilket föräldrapenning kan utgå lill den andre av föräldrarna enligt första stvcket.


 


Föräldrapenning utgår ej i den mån föräldern för samma dag uppbär .sjuk­penning enligl denna lag eller lagen (f 954:243) om yrkesskadeförsäkring eller motsvarande ersättning som ulgår enligl annan författning eller på grund av regeringens förordnande.


Het föräldrapenning enligt 7 ' ulgår med belopp .som motsvarar förälderns sjukpenning enligt 3 kap. 4 \V Bestäm­melserna i 3 kap. 10 fjärde stycket äga molsvarande tillämpning på JÖr­äldrapenning enligt 7 \V


 


SfU 1976/77:27


49


 


Nuvarande Ivdelse


Föreslagen lydelse


 


Besiämmelserna i 2 kap. fO  saml

3  kap. 7 i; Jörsia och andra styckena, 12 s och 16-18 H åga motsvarande tillämpning i Jiåga om föräldrapen­ning. 1 fäll som avses i 3 kap. 12  skall föräldrapenning enligt 4 kap. 2  alltid utgå med minst ett belopp .som motsvarar garanlinivån enligl 4 kap.

4  ii minskad med den sjukpenning som skulle belöpa på vårdersätiningen.

Beträffande föräldrapenning, som tillkommer förälder vilken ej har upp­nått aderlon års ålder, får försäkrings­kassan på framställning av barna­vårdsnämnd besluta om utbetalning till annan enligl 3 kap.   18 >*.

Ar moder vid tiden för barnets fö­delse inlagen i barnhem, ungdoms­vårdskola, fångvårdsanstalt eller vård­anstalt för alkoholmissbrukare, får försäkringskassan på framställning av föreståndare för inrättningen besluta, att den föräldrapenning som tillkom­mer modern skall inbetalas till före­ståndaren för att användas till k\'in-nans och barnets nvtta.

13


Föräldraiwnnliig enligt 2. 6 eller 9 s' Ulgår ej i den mån föräldern för sam­ma dag uppbärsfukpeniiiiig enligt den­na lag eller lagen (1954:243) om yr­kesskadeförsäkring eller motsvarande ersättning som utgår enligt annan för­fattning eller på grund av regeringens förordnande.

Bestämmelserna i 3 kap. 15  äga molsvarande tillämpning på JÖräldra­penning.

Förälder som ombesörjer hela vår­den av barnet erhåller hel JÖräldra­penning. Vid vård av barnet under del av dag ulgår en eller två fjäriledeliir av hel föräldrapenning i Jörhållandc lill den tid jöräldern vårdar barnet.

Föräldrapenning ulgår ej Jör lid då den andre föräldern åtnjuter JÖräldra­penning föl' samma barn.

A vlöser jörätdrariia varandra under samma dag i vården av barnet ulgår en eller ivå jjärdedelar av hel JÖräl­drapenning till envar av föräldrarna I föl hållande lill den tid de vårdar har-


 


SfU 1976/77:27


50


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse

iiet. För samma barn ulgår för för­äldrarna sammanlagt per dag högst hel föräldrapenning.


Bestämmelserna i 2 kap. 10  samt 3 kap. 7  första och andra styckena, 12}! och 16-18 i äga motsvarande tillämpning i fråga om JÖräldrapen­ning. f fäll som avses i 3 kap. 12  skall föräldrapenning enligl 4 kap. 2 s- alltid utgå med minsl ett belopp som motsvarar garanlinivån enligl 4 kap. 3  minskad med den sjukpenning som skutte belöpa på vårdersätiningen.

Beträffande föräldrapenning som tillkommer förälder, vilken ej har upp­nått aderlon års ålder, får försäkrings­kassan på framställning av barna­vårdsnämnd besluta om iiibeialiiing lill annan enligl 3 kap.  /A'sV

Avgift lill sjukförsäkringen enligt

1  S eller sjukförsäkringsavgift enligl

2  S skall utgå med åtta procent av del belopp, vara avgiften skall be­räknas.   

Ar moder vid tiden för barnets fö­delse inlagen i barnhem, ungdoms­vårdsskola, fångvårdsansialt eller vårdanstalt för alkoholmissbrukare, får försäkringskassan på framställning av föreståndare för Inrättningen beslu­ta, all den föräldrapenning som till­kommer modern skatt utbetalas till fö­reståndaren för au användas till kvin­nans och barnets nytta. 9 kap. 4 S

Avgift till sjukförsäkringen enligt

1  S eller sjukförsäkringsavgift enligt

2  S skall utgå med åtta och lem tion­dels procent av det belopp, vara av-uiften skall beräknas.        

 

1.    Denna lag träder i kraft den  I januari  1978.

2.    Föräldrapenning enligt 4 kap. 6 S utgår för barn födda under åren 1971-1981  under sammanlagi följande antal dagar.


 


SfU 1976/77:27


51


 


Nuvarande Ivdelse


Föreslagen lydelse


 

Födelseår

Antal dagar

1971-1972

5

1973- 1974

10

1975- 1976

20

1977

iO

1978-1979

60

1980

90

1981

120

3.    För barn födda under åren 1971-1974 äger föräldrarna nyttja ersält­ningsiiden under vilken den särskilda föräldrapenningen kan utgå utan för­delning. För barn födda under åren 1975-1981 skall angiven ersättningstid fördelas lika mellan föräldrarna.

4.    Är adopiivförälder på grund av äldre bestämmelser berättigad till för­äldrapenning för barn som fyllt åtta år, skall förmånen ej upphöra med mindre så skulle ha skett om äldre bestämmelser alltjämt hade ägt lill-lämpning.

5.    Avgift till sjukförsäkringen enligt 19 kap. 4 S skall under åren 1978-82 utgå med följande procent

Ar                               Procent

1978                                                   8,2

1979                                                   8,2

1980                                                   8,3

1981                                                   8,3

1982                                                   8,4


 


SfU 1976/77:27


52


2. Förslag till

Lag om ändring i lagen (1976:280) om rätt till föräldraledighet

Härigenom föreskrives i fråga om lagen (1976:280) om rätt lill föräldra­ledighet

dels all 6-12 SS skall ha nedan angivna lydelse,

delsatt i lagen skall införas fyra nya paragrafer, 13-16 SS,av nedan angivna lydelse,

dels att rubrikerna skall ha nedan angivna lydelse och plats.


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


Ledighet för tillfällig vård av barn       Ledighet för vård av barn


Arbetstagare har rätt till ledighet för tillfällig vård av barn under lid då han enligl tagen (f 962:381) om allmän för­säkring är berättigad till föräldrapen­ning för sådant ändamål.

Ledighet enligt 6  skall, om ledig­heten ej föranledes av sjukdom, an­mälas till arbetsgivaren minsl en vecka före ledighetens början.


1


Arbetstagare har räll lill ledighet.for vård av barn då han enligl lagen (f962:38t) om allmän försäkring är berättigad till särskild föräldrapenning för sådant ändamål, om han vid le­dighetens början har varit anställd hos arbetsgivaren de senaste sex månader­na eller sammanlagt minsl tolv må­nader under de senaste två åren.

Vid bestämmande av anställningstid enligl första stycket har 4 •i lagen (1974:12) om anställningsskydd mol­svarande tillämpning.

Ledighet som avses i 6  får las ut i lönn av förkortad arbetstid eller som hel ledighet under olika perioder i en­lighet med överenskommelse mellan arbetsgivaren och arbetstagaren.

Arbetstagare har räll an erhålla le­dighet enligl 6  i form ov hel ledighet upihletad på två perioder.

För arhelstagare som vill utnyttja sin rätt lill ledighet enligl 6  äger bestäm­melserna i 5  andra och tredje styck­ena molsvarande tillämpning.


 


SfU 1916/11:11


53


 


Nuvarande Ivdelse

8 Återgång i arbete

Avbryter arbetstagare ledighet som avses i 3, 4 och 6 if, har han rätt att åter börja arbeta i samma omfatt­ning som före ledigheten.

Vill arbetstagare utnyttja sin rätt en­ligt första stycket, skall han underrätta arbetsgivaren om att han vill återgå i arbete. A rhetsgivaren är dock ej skyl­dig att låta arbetstagaren återgå i ar­bete tidigare än en månad efier det att han mottog underrättelsen.

Andra stycket gäller ej i fråga om ledighet som har varit avsedd att pågå kortare tid än en månad.


Föreslagen lydelse

öm arbetsgivare och arbetstagare ej kan träffa överenskommelse i fråga som avses i 7 \f har arbetstagarorga­nisationen, i vilken arbetstagaren är medlem, rätt till förhandling med ar­betsgivaren rörande denna fråga.

Vid sådan förhandhng äger 1-6 saml 10-17 s\ lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet mot­svarande tillämpning.


 


Anställningsskydd

Arbetstagare får ej sägas upp eller avskedas enbart av det skälet att han begär eller tar i anspråk sin rätt till ledighet enligt denna lag.

Sker uppsägning eller avskedande i strid mot denna lag, skall åtgärden förklaras ogiltig, om arbetslagaren be­gär det. Däiyid har 34-47i;, 39 if samt 41 }f första och andra styckena tagen (t974:f2) om anställningsskydd motsvarande tillämpning.

10

Vid ledighet enligt denna lag är ar­betstagare ej skyldig att vidkännas minskning av deJÖrmåner som är för­enade med anställningen i annan mån än som följer av uppehållet i arbetet. Arbetstagares arbetsförhållanden far ej försämras på grund av att han begär eller tar i ansinåk sin rätt till ledighet.

Ii Övriga bestämmelser

Åsidosätter arbetsgivare sina för-l)liktelser enligl denna lag skall han


Innehåller kollektivavtal föreskrlfi om medbestämmanderätt för arbets­tagarna i fråga .som avses i 7 <,' och kyarstår tvist om sådan fråga efier för­handling mellan parterna, gäller ar-betstagaipartens mening till dess tvis­ten har slutligt prövats.

Vid sådan tvist äger 33-37 i lagen (1976:58())om medbestämmande i ar­betslivet molsvarande lilläminiing.

Arbetstagare har rätt till ledighet för tillfällig vård av barn under tid dä han enligt lagen (1962:381) om allmän jör-säkring är berättigad till JÖräldrapen­ning fiir sådant ändamål.

Ledighet enligt It)  skall, om le­digheten ej föranledes av sjukdom, an-


 


SfU 1976/77:27


54


 


Nuvarande lydelse

utge, förutom lön och andra anställ­ningsförmåner vartill arbetstagaren på grund av lagen kan vara berättigad, ersättning för den skada som har upp­kommit. Häiyid har 38 i tredje och fjärde styckena samt 40 lagen (t974:t2) om anställningsskydd mol­svarande tillämpning.


Föreslagen lydelse

malas till arbetsgivaren minst en vecka före tedigheiens böljan.


 


Mål om tillämpningen av denna lag handlägges enligt lagen (1974:371) om lättegången I arbetstvisier.


Återgång i arbete

Avbryter arbetstagare ledighet som avses i 3, 4, 6 och 10 , har han rätt att åter börja arbeta i samma omfatt­ning som före ledigheten.

Vill arbetstagare uinytlfa sin rätt en­ligt första stycket, skall han underrätta arbetsgivaren om alt han vill återgå i arbete. Arbetsgivaren är dock ej skyl­dig all låta arbetstagaren återgå i ar­bete tidigare än en månad eller det an han mottog underrättelsen.

Andra stycket gäller ej i fråga om ledighet som har varit avsedd att pågå kortare tid än en månad.


Anställningsskydd

Arbetstagare får ej sägas upp eller avskedas enbart av der skälet att han begär eller lar i anspråk sin rätt till ledighet enligl denna lag.

Sker uppsägning eller avskedande I strid mot denna lag, skall åtgärden förklaras ogiltig, om arbetstagaren be­gär det. Dämd har 34-37 s'. 39, samt 41 i; första och andra siyckeita lagen (1974:12) om anställningsskydd molsvarande tillämpning. 14 S

Vid ledighet enligt denna lag är ar­helstagare ej skyldig all   vidkännas


 


SfU 1976/77:27

Nuvarande lydelse


Förestagen lydelse


55


 


16


minskning av de förmåner som är för­enade med anställningen i annan mån än som följer av upiiehållet i arbetet. Arbetstagares arbcisförliållanden får ej försämras på grund av att han begär eller tar i anspråk sin rätt till ledighet.

Övriga bestämmelser

S

Åsidosätter arbetsgivare sina för­pliktelser enligt denna lag skall han utge, förutom lön och andra anställ­ningsförmåner vartill arbetstagaren i)å grund av lagen kan vara berättigad, ersättning för den skada som har upp­kommit. Häivid har 38 tredje och fjärde styckena samt 40 lagen (1974:12) om anställningsskydd mot­svarande littämpning. S

Mål om tillämpningen av denna lag handlägges enligl lagen (1974:371) om rättegången i arbetstvisier.


Denna lag träder i kraft den I januari 1978. Lagen gäller ej i fråga om ledighet enligt den nya lydelsen av 6 S om ansökan om ledighet har gjorts före ikraftträdandet.


 


SfU 1976/77:27                                                                 56

Innehållsförteckning

Propositionerna..............................................................          I

Förslag lill lagom ändring i lagen om allmän försäkring ..         3

Förslag till lag om ändring i lagen om rätt lill föriildraledighei  . .          11

Motionerna

Väckta med anledning av proposilionen ........................ ..... 13

Väckta under allmänna motionstiden 1977..................... ..... 14

Utskottet

Inledning.........................................................................      16

Den särskilda föräldrapenningen

Ersättningstid och ersättningsnivå................................. ..... 18

Den särskilda föräldrapenningen vid flerbarnsfödsel  .... ..... 20

Uppdelningen av ersättningstiden    .............................. ..... 21

övergångsbestämmelserna ...........................................       22

Fortsatt utbyggnad av den särskilda föräldrapenningen m. m. 22

Administrativa frågor  .................................................... ..... 24

Föriildrapenningens garantinivå..................................... ..... 25

Föräldrapenning för tillfällig vård av barn....................... ..... 26

Adoptiv- och fosterföräldrars rätt till föräldrapenning..... ..... 29

Föräldrapenning för sammanboende i vissa fall ............       30

Anslagsfrågan m. m........................................................       30

Hemställan.....................................................................       32

Reservation

Den särskilda föräldrapenningen

Ersätlningstid och ersättningsnivå ................................ ...... 34

Den särskilda föräldrapenningen vid flerbarnsfödsel  ... ...... 36

Uppdelningen av ersältningsiiden....................................      36

Övergångsbestämmelserna.............................................      37

Fortsatt utbyggnad av den särskilda föräldrapenningen m. m..      37

Föräldrapenningens garantinivå.....................................       38

Föräldrapenning för tillfällig vård av barn m. m.............. ...... 38

Anslagsfrågan m. m........................................................ ...... 38

Bilaga............................................................................. ...... 44

CiOTAB 538S5    Stockholm W77