Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Trafikutskottets betänkande nr 13                 TU 1975:13

Nr 13

Trafikutskottets betänkande med anledning av propositionen 1975:22 med forslag till lag om ändring i lagen (1951:649) om straff för vissa trafikbrott, m. m. jämte motion

Propositionen

1 propositionen 1975:22 har regeringen (kommunikationsdepartementet) föreslagit riksdagen att dels antaga inom kommunikationsdepartementet upprättat förslag till lag om ändring i lagen (1951:649) om straff för vissa trafikbrott, dels godkänna de riktlinjer för ändrad lagstiftning rörande spår­vägstrafiken som av departementschefen i propositionen förordats.

I propositionen föreslås att som villkor för rätten att föra spårvagn skall krävas körkort för personbil och att bestämmelserna i trafikbrotts­lagen om vårdslöshet i trafik, hinder i trafik, olovlig körning, rattonyk­terhet, rattfylleri och smitning skall tillämpas på förare av spårvagn. Vidare redovisas i propositionen hur spårvägstrafiken bör inordnas un­der vägtrafikreglema, varvid de bestämmelser som gäller för fordons­förare föreslås i princip bli tillämpliga på förare av spårvagn.

1 Riksdagen 1975. 15 samt. Nr 13


 


TU 1975:13

Lagförslaget

Det vid propositionen fogade lagförslaget har följande lydelse.

Förslag till

Lag om ändring i lagen (1951: 649) om straff för vissa trafikbrott

Härigenom föreskrives att 1—5 §§ lagen (1951: 649) om straff för vissa trafikbrott skall ha nedan angivna lydelse.


1 §'

Nuvarande lydelse

Brister vägtrafikant eller den som annorstädes än på väg för motordrivet fordon i den omsorg och varsamhet, som till förekom­mande av trafikolycka betingas av omständigheterna, och är ej oaktsamheten ringa, dömes för vårdslöshet i trafik till böter.

Där någon vid förande av mo­tordrivet fordon ådagalägger grov oaktsamhet eller visar uppenbar likgiltighet för andra människors liv eller egendom, dömes för grov vårdslöshet i trafik till fängelse i högst två år.


Föreslagen lydelse

Brister vägtrafikant, den som för spårvagn eller den som annor­städes än på väg för motordrivet fordon i den omsorg och varsam­het, som till förekommande av trafikolycka betingas av omstän­digheterna, och är ej oaktsamhe­ten ringa, dömes för vårdslöshet i trafik till böter.

Där någon vid förande av mo­tordrivet fordon eller spårvagn ådagalägger grov oaktsamhet eller visar uppenbar likgiltighet för andra människors liv eller egen­dom, dömes för grov vårdslöshet i trafik till fängelse i högst två år.


 


2 §2
Hindrar eller stör vägtrafikant     Hindrar eller stör vägtrafikant

onödigtvis i väsentlig mån trafi­ken på väg, dömes, där ej gär­ningen är belagd med straff en­ligt 1 §, till böter.


eller den som för spårvagn onö­digtvis i väsentlig mån trafiken på väg, dömes, där ej gärningen är belagd med straff enligt 1 §, till böter.


3 §*

För någon körkortspliktigt fordon utan att vara berättigad att föra sådant fordon, dömes för olovlig körning till böter. Har han tidigare innehaft körkort som blivit återkallat eller har brottet skett vanemässigt eller är det eljest att anse som grovt, må dömas till fängelse i högst sex månader.

För någon körkortspliktigt fordon med åsidosättande av föreskrift, som meddelats i fråga om rätten att föra sådant fordon, dömes till böter.

Anställer och brukar någon såsom förare av körkortspliktigt fordon den, som icke äger rätt att föra fordonet, eller tillåter någon eljest annan att föra sådant fordon utan att denne är berättigad därtill, dömes likaledes till böter.

' Senaste lydelse 1972: 749. ' Senaste lydelse 1972: 749. ' Senaste lydelse 1972: 749.


 


TU 1975:13


Nuvarande lydelse

Första, andra och tredje styc­kena äger motsvarande tillämp­ning på förare av traktor och på den som anställer eller brukar så­dan förare eller eljest tillåter nå­gon att föra traktor.


Föreslagen lydelse

Första, andra och tredje styc­kena äger motsvarande tillämp­ning på förare av traktor eller spårvagn och på den som anstäl­ler eller brukar sådan förare eller eljest tillåter någon att föra trak­tor eller spårvagn.


4 §


1 mom. Den som vid förande
av motordrivet fordon varit så
påverkad av starka drycker, att
det kan antagas, att han icke på
betryggande sätt kunnat föra for­
donet, dömes för rattfylleri till
fängelse i högst ett år eller, där
omständigheterna är mildrande,
till böter, dock lägst tjugofem
dagsböter.

Till samma straff dömes föraren, var så påverkad som nyss sagts.

Den som fört motorfordon eller terrängmotorfordon eller traktor med släpfordon efter att ha förtärt starka drycker i sådan mängd att alkoholkoncentratio­nen i hans blod under eller efter färden uppgick till 1,5 promille eller däröver, skall anses ha varit så påverkad av starka drycker under färden, som i första stycket sägs.

2 mom. Är det ej styrkt, alt
förare av motorfordon eller ter­
rängmotorfordon eller av traktor
med släpfordon var så påverkad,
som i 1 mom. första stycket sägs,
men har han fört fordonet efter
att ha förtärt starka drycker i så­
dan mängd att alkoholkoncentra­
tionen i hans blod under eller
efter färden uppgick till 0,5 men
ej till 1,5 promille, dömes till bö­
ter, dock lägst tio dagsböter, eller
fängelse i högst sex månader.


1  mom. Den som vid förande
av motordrivet fordon eller spår­
vagn varit så påverkad av starka
drycker, att det kan antagas, att
han icke på betryggande sätt kun­
nat föra fordonet eller spårvag­
nen, dömes för rattfylleri till
fängelse i högst ett år eller,
där omständigheterna är mildran­
de, till böter, dock lägst tjugofem
dagsböter.

om han av annat berusningsmedel

Den som fört motorfordon, terrängmotorfordon, traktor med släpfordon eller spårvagn efter att ha förtärt starka drycker i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i hans blod under eller efter fär­den uppgick till 1,5 promille eller däröver, skall anses ha varit så påverkad av starka drycker under färden, som i första stycket sägs.

2  mom. Är det ej styrkt, att
förare av motorfordon, terrängmo­
torfordon, traktor med släpfordon
eller spårvagn var så påverkad,
som i 1 mom. första stycket sägs,
men har han fört fordonet eller
spårvagnen efter att ha förtärt star­
ka drycker i sådan mängd att al­
koholkoncentrationen i hans blod
under eller efter färden uppgick
till 0,5 men ej till 1,5 promille,
dömes till böter, dock lägst tio
dagsböter, eller fängelse i högst sex
månader.


* Senaste lydelse 1974: 830.


 


TU 1975:13                                                              4

Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

5 §5 Om vägtrafikant, som med eller utan skuld haft del i uppkomsten av trafikolycka, genom att avlägsna sig från olycksplatsen undandrager sig att i mån av förmåga medverka till de åtgärder, vartill olyckan skäligen bör föranleda, eller om han undandrager sig att uppgiva namn och hemvist eller lämna upplysningar om händelsen, dömes till fängelse i högst ett år eller böter.

Bestämmelserna i första stycket Bestämmelserna   i   första   styc-

gäller även den som annorstädes     ket gäller även den som för spår-än på väg för motordrivet fordon.     vagn   och   den   som   annorstädes

än  på väg  för motordrivet for­don.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1976.

Motionen

I motionen 1975:1936 av herr Lothigius m. fl. (m) hemställs att riksdagen bifaller propositionen 1975:22 med den ändringen att nu anställda spår­vagnsförare undantages genom generell dispens, att särskilda dispensmöj­ligheter bör finnas vid nyanställning och att en övergångstid om minst 5 år införs innan de nu föreslagna bestämmelserna i sin helhet skall äga till-lämpning.

Utskottet

Nordisk vägtrafikkommitté har i betänkandet (NU 1970:10) Vägtrafikreg­ler, reviderat förslag, för Norden förordat gemensamma bestämmelser om trafik med spårvagn. Mot bakgrund bl. a. härav föreslås i propositionen atl trafik med spårväg, som går i kontakt med vägtrafik anpassas till vägtrafikens regelsystem. Vissa bestämmelser i vägtrafikkungörelsen (1972:603) bör bli tillämpliga på förare av spårvagn. Detta anses gälla de mera allmänt for­mulerade bestämmelserna om vägtrafikants eller fordonsförares skyldighet beträffande aklsamhet i olika avseenden eller åligganden vid trafikolycka. Vidare avses vissa föreskrifter om skyldighet atl följa anvisningar för tra­fiken. Slutligen tas en gmpp upp som omfattar mera detaljerade bestäm-mefser om bl. a. kraven på att fordon inte fSr föras av den som är sjuk, berusad o. d. och reglerna om skyldighet alt i vissa angivna fall iaktta särskild försiktighet och att hålla tillräckligt låg hastighet, i. ex. vid vägkorsning.

Därjämte föreslås i propositionen dels att som villkor för rätten att föra spårvagn skall krävas körkort för personbil, dvs. körkort lägst klass AB

Senaste lydelse 1972:749.


 


TU 1975:13                                                              5

dels att bestämmelserna i lagen (1951:649) om straff för vissa trafikbrott görs tillämpliga på förare av spårvagn.

Föredragande departementschefen avser alt - om riksdagen beslutar om de ändringar i irafikbrottslagen som förordas i propositionen - föreslå re­geringen erforderiiga ändringar i bl. a. vägtrafikkungörelsen och kungörelsen (1967:604) om tillsyn över enskilda järnvägar, spårvägar och tunnelbanor (tillsynskungörelsen).

Utskoltel tillstyrker förslaget till lag om ändring i lagen om straff för vissa trafikbrott.

I moiionen 1936 har hemställts att riksdagen bifaller propositionen med den ändringen att nu anställda spårvägsförare undantas genom generell dis­pens från körkortskravet och att särskilda dispensmöjligheler i delta av­seende bör finnas vid nyanställning av personer som tidigare varit spår­vagnsförare.

Med anledning härav vill utskottet erinra om att enligt propositionen innehav av körkort för personbil inte anses kunna krävas undantagslöst med hänsyn till redan anställda spårvagnsförare som inte är innehavare av körkort. För sådana och liknande fall föreslås att en möjlighet till dispens från körkortskravet öppnas. Behovet - särskilt övergångsvis - av dispens från körkortskravet kan enligt departementschefen tillgodoses antingen genom en särskild övergångsbestämmelse eller individuell prövning på mot­svarande sätt som enligt 136 5; körkortskungörelsen (1972:592).

Utskottet anser i likhet med departementschefen att den senare lösningen - med hänsyn till den betydelse som körkortskravet har från trafiksäker­hetssynpunkt - torde vara att föredraga. Härav följer att utskottet ej funnit skäl biträda yrkandet i motionen om en generell dispens. Utskottet vill dock starkt betona vikten av alt hänsyn tas till nu anställda eller tidigare anställda spårvagnsförares speciella situation i sammanhanget och att dis-pensgivningen för dessa personer - då de genom praktisk erfarenhet do­kumenterat sin förmåga som spårvagnsförare - göres mycket liberal.

Med hänsyn till behovet av skälig övergångstid bl. a. för prövning av ansökningar om dispens från körkorlskravet förordas i propositionen att de nya bestämmelserna träder i kraft den 1 januari 1976.

1 moiionen 1936 har hemställts om en femårig övergångstid för bestäm­melsernas ikraftträdande. Utskottet finner en så lång övergångstid ej nöd­vändig. Motionen bör därför i denna del ej föranleda någon särskild åtgärd från riksdagens sida.

Vad departementschefen i övrigt anfört om riktlinjerna för en ändrad lagstiftning rörande spårvägstrafiken har inle gen utskoltet anledning till erinran eller särskilt utlalande.


 


TU 1975:13                                                              6

Utskottet hemställer att riksdagen

1.    antager det i propositionen 1975:22 framlagda förslaget till lag om ändring i lagen (1951:649) om straff för vissa trafikbrott,

2.    med anledning av departementschefens förslag och motionen 1975:1936 som sin mening ger regeringen till känna vad ut­skottet anfört beträffande riktlinjerna för ändrad lagstiftning rörande spårvägstrafiken.

Stockholm den 22 april 1975

På trafikutskottets vägnar SVEN GUSTAFSON

Närvarande: herrar Sven Gustafson i Göteborg (fp), Lindahl i Lidingö (s), Persson i Heden (c), Hjorth (s). Hugosson (s), Håkansson i Rönneberga (c), Rosqvist (s). Clarkson (m), Magnusson i Kristinehamn (vpk), Johansson i Hållsta (c), Johansson i Åmål (s), Komstedt (m), fru Swartz (fp), fm Sandéhn (s) och herr Kariehagen (c).