Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Försvarsutskottets betänkande nr 17                 FöU 1975:17

Nr 17

Försvarsutskottets betänkande med anledning av propositionen 1975:21 med förslag till nytt system för skyddsrumsbyggandet och dess finansiering jämte motioner

I propositionen 1975:21 (försvarsdepartementet) har regeringen -efter fö­redragning av statsrådet Holmquist - föreslagit riksdagen att

1.   godkänna de riktlinjer i fråga om skyddsrumsbyggandet som föredra­gande statsrådet har förordat i propositionen,

2.   anta inom försvarsdepartementet upprättat förslag till lag om ändring i civilförsvarslagen (1960:74).

Med anledning av propositionen har väckts motionerna 1975:1935 (fp), 1997 (fp) och 1998 (m).

Försvarsutskottet har i detta ärende inhämtat yttrande av civilutskottet. Yttrandet fogas till betänkandet som bilaga.

Propositionen

Regeringen föreslår i propositionen ett nytt system för skyddsrumsbyg­gandet och finansieringen av detta. Det nya systemet har i huvudsak ut­arbetats efter förslag av 1969 års skyddsrumsutredning och innebär väsentliga ändringar i nuvarande principer. I det nya systemet flr anordnandet av skyddsrum en fast anknytning till kommunernas planering av bebyggelsen, och kommunerna får därigenom ett ansvar för att skyddsrummen anordnas på ett ändamålsenligt sätt. Huvuddragen i förslaget är följande.

Skyddsrum skall som hittills anordnas i orter som bedöms kunna bli särskilt utsatta vid stridshandlingar. I andra områden skall enklare åtgärder kunna vidtas när det behövs. Skyddsrummen skall mer än tidigare anpassas till och planeras förde verkliga behoven. För detta ändamål införs en särskild skyddsrumsplanering i de kommuner där skyddsrum skall anordnas. Pla­neringen skall avse inte bara behovet av skyddsrum i anslutning till den fortlöpande byggnadsproduktionen utan också åtgärder för att avhjälpa brist på skyddsrumsplatser i redan bebyggda områden.

Regeringen utser de tätorter som skall omfattas av planeringen. För varje skyddsrumsort upprättar kommunen en skyddsrumsplan. Skyddsrumsorten delas enligt planen in i skyddsrumsområden. För varje område anges det antal skyddsrumsplatser som behövs, de skyddsrum som redan finns och behovet av nya skyddsrum. Skyddsrum skall anordnas i samband med att nya anläggningar och byggnader uppförs. Däremot skall skyddsrum inte som nu behöva byggas i varje enskild anläggning eller byggnad. Skyddsrum

1  Riksdagen 1975. 10 saml. Nr 17


 


FÖU 1975:17                                                            2

skall i stället anordnas i sådana anläggningar och byggnader där det är särskilt lämpligt med hänsyn till skyddstaktiska och ekonomiska synpunkter. I första hand skall skyddsrum anordnas i utrymmen som ändå skall finnas i bygg­naden. I varje fall skall skyddsrummet ha en meningsfull användning också i fredstid. Av skyddsrumsplanen skall framgå vilka planerade byggnads­projekt som är lämpliga för att inrymma skyddsrum. Kommunen beslutar med ledning av planen varskyddsrum skall inrättas. Skyddsrumsplaneringen medför besparingar, framförallt genom behovsanpassningen och kravet att skyddsrummen får en meningsfull fredsanvändning.

Fastighetsägare som åläggs att anordna skyddsrum skall (ä ersättning av statsmedel. Ersättningen beräknas bl. a. med ledning av normalkostnaden för att anordna en skyddsrumsplats. Normalkostnaden blir i princip lika stor för hela landet och bestäms i särskild lag.

Skyddsrummen skall i princip alltjämt betalas av dem som uppför nya anläggningar och byggnader i skyddsrumsorterna. Kostnaderna för det behov av skyddsrum som avser bostäder skall dock ersättas av statsmedel. I övrigt tas en särskild skyddsrumsavgift ut av anläggningens eller byggnadens ägare i samband med att byggnadslov ges för byggnadsföretaget.

I det nya systemet ingår också skyldighet för kommunen att i vissa fall ställa i ordning skyddsrum i anläggningar och byggnader som redan finns. Åtgärderna har betydelse framför allt för skyddet av befolkningen i de större tätorternas innerområden, där skyddsrum i stor utsträckning saknas för när­varande. Regler om ersättning av statsmedel för sådana åtgärder ingår också i det nya systemet.

Del föreslagna systemet medför en genomgripande omarbetning av ci­vilförsvarslagens regler om skyddsrum. I enlighet med tidigare principer tas bara de grundläggande bestämmelserna om skyddsrum och deras an­ordnande in i lagen. Den närmare regleringen bör som förut ske bl. a. genom verkställighetsföreskrifter till lagen.

Införandet av det nya systemet beräknas ta relativt lång tid i anspråk. Omfattande tillämpningsbestämmelser måste utarbetas och skyddsrumspla­ner måste finnas innan de nya reglerna kan börja tillämpas i sin helhet. I propositionen räknar man därför med att skyddsrum fortfarande anordnas enligt nuvarande system under en övergångstid av omkring tre år. Reformen skall vara helt genomförd senast den 1 juli 1979.

Det vid propositionen fogade lagförslaget har följande lydelse.


 


FÖU 1975:17

Förslag till

Lag om ändring i civilförsvarslagen (1960:74)

Härigenom föreskrives i fråga om civilförsvarslagen (1960:74)'

dels att 46 och 85 §§ skall upphöra att gälla,

delsan i 1-3, 5, 6, 8, 9 och 11 §§, 12 § l,2och4mom., 13, 14, 17,20, 34, 35, 37 och 39 §§, 40 § 3 mom., 47, 75 och 84 §§ ordet "Konungen" i olika böjningsformer skall bytas ut mot "regeringen" i motsvarande form,

dels att i 1 och 9 §§, 12 § 3 mom., 13, 38, 51, 73 och 84 §§ ordet "krigsmakten" i olika böjningsformer skall bytas ut mot "försvars­makten" i motsvarande form,

dels att 4, 10, 22-30, 32 och 33 §§, 40 § 1 och 2 mom,, 41 § 1 och 2 mom., 42, 43, 53-57, 62, 65, 68, 78, 80, 81 och 83 §§ skall ha nedan angivna lydelse.


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


4§

Inom varje län handhar  länsstyrelsen   ledningen av civilförsva­ret.

Om civilbefälhavares befattning med civilförsvaret stadgas särskilt.

Om kommuns befattning med civilförsvaret stadgas i 4, 6 och 7 kap.

10§


Civilförsvarets omfattning och beskaffenhet inom varje civilför­svarsområde skall till sina huvud­drag angivas i särskild organi­sationsplan.


Civilförsvarets omfattning och beskaffenhet inom varje civilför­svarsområde skall till sina huvud­drag angivas i särskild organi­sationsplan. Uppgifter om skyddsrum och provi­soriska skydd skola dock angivas i skyddsrums-plan. Om sådan plan finnas be­stämmelser i 4 kap.


I Senaste lydelse av

12        § 1 mom. 1970:308
12§2    "-

12§3    "-

13         § 1966:418
39
§ 1967:897
73
§ 1972:724


 


FÖU 1975:17

Nuvarande lydelse

Organisationsplan upprättas av län.sstyrelsen och skall, liksom ändring däri, fastställas av civilför­svarsstyrelsen i den mån Ko­nungen så förordnar.


Föreslagen lydelse

Organisationsplan upprättas av länsstyrelsen och skall, liksom ändring däri, antagas av regeringen eller myndighet som regeringen bestämmer.


22 §


l-'ör civilförsvarets verksamhet och befolkningens skydd under krig skola skyddsrum anordnas en­ligt bestämmelserna i detta kapi­tel.

Skyddsrum benämnes med hän­syn till den avsedda användningen allmänt skyddsrum eller enskilt skyddsrum.

I avseende å beskaffenheten skall skyddsrum inrättas som bergfast skyddsrum el­ler som normalskydds­rum.


I tätorter och på platser som under krig kunna antagas bli sär­skilt utsatta vid stridshandlingar eller hot om skadegörelse skola skyddsrum anordnas för befolk­ningens skydd. Sådana orter och platser benämnas i denna lag skyddsrumsorter. Rege­ringen eller myndighet som rege­ringen utser bestämmer vilka orter och platser som skola utgöra skyddsrumsorter.

Om regeringen eller myndighet som regeringen utser bestämmer det, skola i skyddsrumsort även vidtagas förberedelser för att un­der civilförsvarsberedskap kunna iordningställa skyddsrum i utrym­men, som äro lämpliga härför. Sådant utrymme benämnes i den­na lag provisoriskt skydd.


23 §


Allmänna skyddsrum skola, i den utsträckning del finnes erfor­derligt, anordnas inom stad, köping och annat tättbebyggt om­råde, som icke är av endast ringa oinfutlning och betydelse, samt annorstädes, där särskilda förhål­landen påkalla det, för att under krig bereda skydd åt tjänstgörande civilförsvarspersonal och, om Ko­nungen så förordnar, åt befolk­ningen inom området.


För varje skyddsrumsort skall finnas en skyddsrumsplan, som upprättas av kommunen och anta-ges av regeringen eller, efter rege­ringens bemyndigande, av kom­munen med iakttagande av be­stämmelserna i 24-26, 28 och 29 §§.


 


FÖU 1975:17


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


 


Konungen eller, i den mån Ko­nungen så förordnar, civilförsvars­styrelsen utser de orter, områden och platser, där allmänna skydds­rum för civilförsvarspersonal skola anordnas, samt fastställer antalet allmänna skyddsrum å sådan ort. De allmänna skyddsrummens när­mare belägenhet skall angivas i organisationsplanen.


Vad i första stycket sägs om upp­rättande och antagande av skydds­rumsplan gäller även ändring av planen.


24 §


1 m o m. Enskilda skyddsrum skola inom område eller å plats, som bestämmes av Konungen eller efter Konungens bemyndigande av civilförsvarsstyrelsen, anordnas vid följande anläggningar och byggna­der till skydd för dem, som uppe­hålla sig där, nämligen vid

1.    hamnar, flygplatser, järn­vägsstationer och därmed jämför­liga anläggningar, som äro av vikt för den allmänna samfärdseln;

2.    industriella anläggningar, vid vilka i regel minst tjugofem perso­ner samtidigt äro sysselsatta eller som tillsammans med annan eller andra närbelägna anläggningar ut­göra en grupp, inom vilken i regel minst tjugofem personer äro sys­selsatta;

3.    anläggningar, som inrymma undervisnings- eller vårdanstalter eller hotell eller pensionat och äro avsedda att hysa minst tjugofem personer;

4.    byggnader, som äro uppför­da i mera än två våningar och som till väsentlig del äro avsedda för bostads-, kontors- och affärsända­mål, dock ej en- eller tvåfamiljshus; samt

2 Senaste lydelse 1967:897.


Skyddsrumsplan skall till grän­serna angiva den del av kom­munen som skyddsrumsorten om­fattar. Gränserna bestämmas en­ligt de grunder som meddelas av regeringen eller myndighet som re­geringen bestämmer.


1 * Riksdagen 1975. 10 saml. Nr 17


 


FÖU 1975:17

Nuvarande lydelse                         Föreslagen lydelse

5. andra anläggningar eller byggnader, inom vilka människor bo eller eljest vanligen vistas, om länsstyrelsen finner skyddsrum er­forderligt med hänsyn till anlägg­ningens eller byggnadens beskaf­fenhet och läge.

Bestämmelserna i första stycket 3 gälla icke i fråga om byggnad som till väsentlig del är avsedd för barnstuga som avses i 35 § barna­vårdslagen den 29 april 1960 (nr 97).

2 mom. För två eller flera närbelägna anläggningar eller byggnader skall gemensamt skyddsrum vara anordnat, om an­läggningarna eller byggnaderna ej lämpligen kunna var för sig förses med skyddsrum.

Jämväl i andra fall må gemen­samt skyddsrum anordnas, om det vid prövning i den ordning Ko­nungen bestämmer finnes kunna ske utan eftergivande av skäliga anspråk på skydd mot skada av fientlig verksamhet.

25 §

Enskilt   skyddsrum   skall   vara       Skyddsrumsort        indelas        i

anordnat   på   sådant ställe  inom       skyddsrumsområden.   Behovet av eller i närheten av anläggning eller       skyddsrum prövas för varje områ-byggnad, för vilken det är avsett,        de för sig. att det snabbt kan uppnäs av dem, som    vistas   i   anläggningen   eller byggnaden.

26 §

1   mom.   Bergfast skyddsrum         Behovet av skyddsrum beräknas

skall  så   anordnas   att   det giver       med hänsyn till befintlig och pla-skydd  mot  verkningarna  av alla       nerad   bebyggelse   samt  med  ut-


 


FÖU 1975:17


Nuvarande lydelse slag av vapen, som kunna antagas komma till användning vid luftan­fall med massinsats, samt mot andra verkningar av kärnvapen än verkningarna i och närmast om­kring detonationscentrum.

Normalskyddsrum skall erhålla sådant utförande, att det giver skydd mot

aj andra verkningar av alla slag av vapen, som kunna antagas kom­ma till användning vid luftanfall med massinsats, än omedelbar träffverkan;

b)    tryckverkan av kärnvapen i den mån denna till sin styrka ej överstiger tryckverkan, mot vilken normalskyddsrum skall giva skydd enligt aj; samt

c)    radioaktiv strålning, som härrör från kärnvapen.

Vid anordnande av normal­skyddsrum inom eller i omedelbar närhet av byggnad skall särskilt iakttagas att skyddsrummet får så­dan hållfasthet, att det motstår den belastning, som kan uppkom­ma, om byggnaden störtar sam­man.

2 m o m. De byggnadstekniska anordningarna i skyddsrum skola vara av stadigvarande natur. Skyddsrum skall vara försett med reservutgång samt, om det är an­ordnat i byggnad, utföras på det sätt, som med hänsyn till byggna­dens beskaffenhet och läge är mest ändamålsenligt.

Tekniska bestämmelser för de olika slagen av skyddsrum faststäl­las av Konungen eller, efter Ko­nungens bemyndigande, av civil-förs varss t yre Isen.


Föreslagen lydelse gångspunkt i det största antal per­soner som under dag eller natt i allmänhet    vistas   inom   skydds­rumsområdet under fredstid.


 


FÖU 1975:17

Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


27 §


Skyddsrum bör om möjligt in­rättas på sådant sätt att det kan nyttjas under fred. Föreskrifter om fredsanvändning av skyddsrum utfärdas av   civilförsvarsstyrelsen.


När skyddsrumsplan har anta­gits och i förekommande fall fast­ställts åligger det kommunen att tillse att planen genomföres. Ge­nomförandet skall ske i den om­fattning som tillgängliga medel och övriga omständigheter med­giva. Av varje beslut som föranle-des av planen skall framgå var skyddsrum skall anordnas och hur många personer som skola beredas plats där.


28 §


Allmänt skyddsrum skall enligt Konungens bestämmande anord­nas som bergfast skyddsrum eller som normalskyddsrum.

Enskilt skyddsrum skall vara anordnat som normalskyddsrum, om ej Konungen för särskilt fall förordnar, alt det skall fylla större krav på skyddsförniåga.


Inom varje skyddsrumsområde skola finnas ett eller flera skydds­rum. Skyddsrums belägenhet och utformning skall bestämmas med hänsyn till befolkningens möjlig­heter att uppsöka skyddsrummet vid alarmering och att stadigvaran­de uppehålla sig där.


29 §


Enskilt skyddsrum, avsett för bostadshus, skall kunna hysa minst så många personer som be­räknas under fredstid i allmänhet vara bosatta inom byggnaden.

Det antal personer som enskilt skyddsrum, avsett för annan an­läggning eller byggnad, skall kun­na hysa bestämmes enligt grund-der, som Konungen eller, efter Konungens bemyndigande, civil­försvarsstyrelsen fastställer Här­vid må ej krävas alt skyddsrum­met skall kunna hysa flera personer än som under fredstid i allmänhet vistas i anläggningen eller byggna­den.


Skyddsrum bör i första hand anordnas i utrymme, som under fredstid är. avsett för annat än skyddsrumsändamäl. Om detta ej kan ske, bör skyddsrum anordnas på sådant sätt att det kan använ­das även under fredstid.


 


FöU 1975:17

Nuvarande lydelse

Konungen äger för särskilda fall förordna att enskilt skyddsrum skall fylla större krav på utrymme än som följer av denna paragraf


Föreslagen lydelse


30 §


Därest anordnande jämlikt be­stämmelserna i 23-26 samt 29 §§ av skyddsrum, som skall vara nor­malskyddsrum och som icke enligt Konungens förordnande skall fylla särskilda krav på skyddsförmåga eller utrymme, prövas medföra oskälig kostnad, äger länsstyrelsen medgiva undantag från bestäm­melserna om nonnalskyddsrum. Dylikt undantag må ock eljest medgivas i den mån det kan ske utan eftergivande av skäliga an­språk på skydd mot skada av fientlig verksamhet.

Konungen eller, efter ' Ko­nungens bemyndigande, civilför­svarsstyrelsen äger medgiva undan­tag från bestämmelserna i 26 § om beskaffenhet av bergfast skydds­rum.


Skyddsrum skall utföras och ut­rustas så att det giver skydd mot verkningar av stridsmedel, som kunna antagas komma till använd­ning i krig. Närmare föreskrifter härom meddelas av regeringen el­ler myndighet som regeringen be­stämmer.


32 §


Har på grund av föreskrift i denna lag skyddsrum anordnats i källare till byggnad eller byggna­der, som utgöra eller tillhöra slu­ten kvartersbebyggelse eller annan sammanhängande bebyggelse av minst fyrtio meters längd, och fin­nes i bebyggelsen byggnad med mer än två våningar, må civilför­svarschefen, då ledningen av civil­försvaret ankommer på honom, och eljest länsstyrelsen förordna, att öppning skall upptagas i källar-rnur mellan olika delar av bebyg-


Avser någon att uppföra ny an­läggning eller byggnad inom skyddsrumsort, skall han anmäla detta till kommunen. Det åligger kommunen att lämna den som har gjort anmälan besked huruvida skyddsrum skall anordnas i anlägg­ningen eller byggnaden och, om så är fallet, uppgift om det antal personer som skall beredas plats i detta.

Avvikelse frän besked som avses i första stycket får göras endast om


 


FÖU 1975:17


10


 


Nuvarande lydelse

gelsen        (källarmursge-

n o m b r o t t), därest föreskriv­na reservutgångar prövas icke sä­kerställa de förbindelser utåt, som äro möjliga i händelse av bygg­nadsras.


Föreslagen lydelse

1.   den som har gjort anmälan medgiver det,

2.   byggnadslov eller godkännan­de enligt 33 § andra stycket icke har sökts inom två är från beske­dets dag eller

3. i fråga om anläggning eller
byggnad som tillhör staten uppfö­
randet icke har påbörjats inom tid
som sägs i'2.

Vad i denna paragraf sägs om uppförande av ny anläggning eller byggnad skall även gälla tillbygg­nad av befintlig anläggning eller byggnad.


33 §


/ de fall, då skyldighet förelig­ger att söka byggnadslov, ankom­mer det på byggnadsnämnden att vid prövning av ansökan om så­dant lov tillse, att byggnadsföreta­get överensstämmer med bestäm­melserna i detta kapitel och med stöd därav meddelade föreskrifter.

Vill någon, då skyldighet ej föreligger att söka byggnadslov, utföra nybyggnad, beträffande vil­ken gäller skyldighet att anordna skyddsrum, åligger det honom att i förväg inhämta länsstyrelsens godkännande av byggnadsföreta­get i omförmälda hänseenden, dock ej i fråga om byggnad som tillhör kronan.

Vad i denna paragraf sägs om nybyggnad skall ock gälla om så­dan förändring av befintlig bygg­nad som enligt vad Konungen där­om stadgat är att hänföra till ny­byggnad.


Föreligger skyldighet att söka byggnadslov för anläggning eller byggnad inom skyddsrumsort, an­kommer det på byggnadsnämnden att vid prövning av ansökan om sådant lov tillse, att byggnadsföre­taget överensstämmer med besked enligt 32 § samt med bestämmel­serna i 29 och 30 §§ och med stöd av  dessa  meddelade föreskrifter.

Vill någon, då skyldighet ej föreligger att söka byggnadslov, utföra sådant byggnadsföretag som avses i 32 §, åligger det ho­nom att i förväg inhämta länssty­relsens godkännande av byggnads­företaget i omförmälda hänseen­den, dock ej i fråga om byggnad som tillhör staten.

Föreligger ej besked enligt 32 §, må byggnadslov eller godkännan­de erdigt andra stycket ej medde­las.


3 Sena.sfe lydelse \9(>1-21.


 


FÖU 1975:17

Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


11


40 §


att


1   mom.    Det åligger V.ommun


1 mom. Utöver de uppgifter som ankomma på kommun enligt 4 och 7 kap. åligger det kommun att


 


a)    genom sina myndigheter lämna länsstyrelsen och civilförsvarschefen biträde i sådana frågor rörande civilförsvaret som hava samband med de särskilda myndigheternas verksamhetsområden, varvid kommun bland annat har att på därom gjord framställning tillhandahålla tillgängliga, för civilförsvaret erforderliga byggnadsritningar, kartor och dylikt;

b)    i enlighet med gällande or-      b) i enhghet med gällande orga-ganisationsplan inrätta och utrusta        nisationsplan  inrätta och utrusta


allmänna skyddsrum samt vidtaga andra byggnadsanordningar även­som reservanordningar som äro av­sedda uteslutande för brandförsva­rets försörjning med vatten så ock under civilförsvarsberedskap, i den omfattning civilförsvarsstyrelsen eller efter dennas allmänna anvis­ningar länsstyrelsen bestämmer, utföra skyddsrum och vidtaga andra byggnadstekniska åtgärder avseende det lokala civilförsvaret, oaktat åtgärderna icke upptagits i organisationsplanen;

c) utföra källarmursgenom-brott för allmänna och enskilda skyddsrum;


ledningscentraler och andra skyddade uppehållsplatser för det allmänna civilförsvaret samt vidta­ga andra byggnadsanordningar ävensom reservanordningar som äro avsedda uteslutande för brand­försvarets försörining med vatten så ock under civilförsvarsbered­skap, i den omfattning civilför­svarsstyrelsen eller efter dennas allmänna anvisningar länsstyrelsen bestämmer, utföra ledningscen­traler och andra skyddade uppe­hållsplatser samt vidtaga andra byggnadstekniska åtgärder avseen­de det lokala civilförsvaret, oaktat åtgärderna icke upptagits i organi­sationsplanen;

c) inrätta och utrusta skydds­rum som på grund av beslut enligt 27 § skall anordnas i befintlig an­läggning eller byggnad utan sam­band med tillbyggnad eller på mark, som är avsedd för gata, torg, park eller annan allmän plats, ävensom vidtaga förberedel­ser avseende provisoriska skydd och,   enligt   vad   regeringen   eller


" Senaste lydelse 1969:63.


 


FÖU 1975:17                                                                        12

Nuvarande lydelse                         Föreslagen lydelse

myndighet som regeringen utser därom förordnar, under civilför­svarsberedskap iordningställa så­dana skydd till skyddsrum;

d) värda och underhålla de un-       d) vårda och underhålla de un-

der b) omförmälda anordningarna;       der b) och c) omförmälda anord­ningarna;

f)  tillhandahålla lämpliga lokaler för civilförsvarets administration
samt, i den mån skyldighet härutinnan icke åvilar ägare eller innehavare
av anläggning eller byggnad, för förvaring av materiel och utrustning för
civilförsvaret ävensom för utbildningsverksamheten inom civilförsvaret;

g) svara för avlöning och annan ersättning till personal, vars tjänstgö­
ring i civilförsvaret enKgt 20 § skall anses fullgjord i kommunal anställ­
ning;

h) under civilförsvarsberedskap samt vid utbildning och övning, i den omfattning organisationsplanen angiver, till allmänna civilförsvarets för­fogande ställa kommunen tillhörig materiel och annan egendom; samt

i) å trafikled eller annan allmän plats, där kommunen ansvarar för gatu- eller vägbelysning, vidtaga erforderliga anordningar för den vägle­dande belysning, som enligt organisationsplanen skall finnas där under mörkläggning.

2   m o m.'   Därest åtgärd, som      2   mom.   Därest  åtgärd, som

avses i 1 mom. bj-dj, enligt orga- avses i 1 mom. b) och d), enligt
nisationsplanen hänför sig till flera organisationsplanen hänför sig till
i Samma civilförsvarsområde helt flera i samma civilförsvarsområde
eller delvis ingående okommuncr, helt eller delvis ingående kommu-
skall den kommun länsstyrelsen ner, skall den kommun länsstyrel-
bestämmer vidtaga åtgärden och sen bestämmer vidtaga åtgärden
förskjuta kostnaderna därför.
     och förskjuta kostnaderna därför.

1 den mån kostnaderna icke täckas av statsmedel, skola kostnaderna eller, om dessa hava bestritts genom lån, amortering och ränta på lånet ärligen fördelas mellan kommunerna i förhållande till det antal skattekro­nor och skatteören, som inom varje kommun eller del av kommun påförts de skattskyldiga vid nästföregående års taxering till allmän kommunalskatt. Påstår kommun, att särskilda skäl finnas för annan fördelningsgrund, såsom att vidtagen åtgärd kan antagas bliva till särskilt gagn för viss kommun, eller uppkommer eljest tvist mellan kommunerna beträffande skyldigheten att bidraga till kostnaderna, äger länsstyrelsen efter framställning förordna, hur fördelningen skall ske. Sådan framställ­ning skall göras sist inom tre månader efter det kommun anmodats erlägga sin kostnadsandel eller, om framställningen göres av kommun, som förskjutit kostnaderna, efter utgången av det kalenderår, under vilket desamma förskjutits. Till den kommun, som förskjutit kostnader-

5 Senaste lydelse 1969:63.


 


FÖU 1975:17


13


 


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


na, hava övriga kommuner att i överensstämmelse med fördelning som nu sagts utgiva på dem belöpande andelar.

Vad i andra stycket stadgas skall äga motsvarande tillämpning beträf­fande sådan i 1 mom. g) avsedd kostnad som uppkommit under civilförsvarsberedskap och hänför sig till ändamål, vilket angivits i organisationsplanen såsom gemensamt för flera kommuner, samt beträf­fande förlust i anledning av skada å kommun tillhörig materiel eller annan egendom, som jämhkt 1 mom. h) under civilförsvarsberedskap ställts till civilförsvarets förfogande för ändamål som nu sagts.

41


1 m o m. 1 varje kommun sko­la de kommunen med avseende å civilförsvaret åvilande uppgifterna handhavas av en civilför­svarsnämnd.

Kommun äger tillsätta särskild civilförsvarsnämnd. Under civilför­svarsberedskap må Konungen för­ordna, att särskild civilförsvars­nämnd skall tillsättas.

.Där särskild civilförsvarsnämnd ej finnes, skall / stad drätselkam­maren och i annan kommun kom­munalnämnden vara civilförsvars­nämnd; kommun dock obetaget att uppdraga ät annat kommunalt organ att vara civilförsvarsnämnd.

2 mom. Ledamöter och sup­pleanter i särskild civilförsvars­nämnd väljas av kommunens full­mäktige till det antal fullmäktige bestämma. Antalet ledamöter må dock inte vara under fem. Valet skall vara proportionellt, därest det   begäres   av   minst  så   många


1  m o m. I varje kommun sko­
la de kommunen med avseende å
civilförsvaret åvilande uppgifterna
handhavas av en c i v i I f ö r -
s v a r s n ä m n d, ow e/ annat föl­
jer av andra stycket.

Kommun äger uppdraga åt an­nat kommunalt organ än civilför­svarsnämnden att upprätta skyddsrumsplan. Har enligt 23 § överlämnats åt kommunen att an­taga skyddsrumsplan, fattas beslu­tet härom av kommunfullmäktige.

Kommun äger tillsätta särskild civilförsvarsnämnd. Under civilför­svarsberedskap må regeringen för­ordna, att särskild civilförsvars­nämnd skall tillsättas.

Där särskild civilförsvarsnämnd ej finnes, skall kommunstyrelsen vara civilförsvarsnämnd; kommun dock obetaget att uppdraga åt annat kommunalt organ att vara civilförsvarsnämnd.

2  mom. Ledamöter och sup­
pleanter i särskild civilförsvars­
nämnd väljas av kommunfullmäk­
tige till det antal fullmäktige be­
stämma. Antalet ledamöter må
dock icke vara under fem. Valet
skall vara proportionellt, därest
det   begäres   av  minst  så  många


I** Riksdagen 1975. 10 saml. Nr 17


 


FÖU 1975:17


14


 


Nuvarande lydelse

väljande, som motsvara det tal, vilket erhålles, om samtliga väljan­des antal delas med det antal personer valet avser, ökat med 1. Om förfarandet vid sådant propor­tionellt val är särskilt stadgat. Sker ej val av suppleanter proportio­nellt skall tillika bestämmas den ordning, i vilken suppleanterna skola inkallas till tjänstgöring.

I fråga om civilförsvarsnämnd i annan kommun än Stockholm skall därjämte vad i 32-42 §§ kommunallagen är stadgat rörande kommunens styrelse även.som i 45 § andra och tredje styckena samma lag i fråga om där avsedd nämnd äga motsvarande tillämp­ning, dock att det ej är erforder­ligt att protokoll upptager annat än förteckning å närvarande leda­möter och beslutet i varje ärende.

Beträffande civilförsvarsnämnd i Stockholm skola, utöver vad i detta moments första stycke sägs, bestämmelserna i 51 § kommunal­lagen för Stockholm äga tillämp­ning, varjämte skall gälla vad stadsfullmäktige med iakttagande av stadgandena i sagda lag före­skriva. Protokoll som föres vid civilförsvarsnämndens samman­träde behöver dock ej upptaga annat än förteckning å närvarande ledamöter och beslutet i varje ärende.


Föreslagen lydelse

väljande, som motsvara det tal, vilket erhålles, om samtliga väljan­des antal delas med det antal personer valet avser, ökat med 1. Om förfarandet vid sådant propor­tionellt val är särskilt stadgat.

I fråga om särskild civilförsvars­nämnd i annan kommun än Stock­holm skall därjämte vad i 31 § andra stycket, 32-36 §§, 37 § första stycket och 38-42 §§ kom­munallagen (1953:753) är stadgat rörande kommunstyrelsen även­som i 45 § andra och tredje styc­kena samma lag i fråga om där avsedd nämnd äga motsvarande tillämpning, dock att det ej är erforderligt att protokoll upptager annat än förteckning ä närvarande ledamöter och beslutet i varje ärende.

Beträffande särskild civilför­svarsnämnd i Stockholm skola, utöver vad i detta moments första stycke sägs, bestämmelserna i 5 1 § kommunallagen (1957:50) för Stockholm, med undantag av hän­visningen till 39 § andra stycket nämnda lag, äga tillämpning, var­jämte skall gälla vad kommunfull­mäktige med iakttagande av stad­gandena i sagda lag föreskriva. Protokoll som föres vid civilför­svarsnämndens sammanträde be­höver dock ej upptaga annat än förteckning å närvarande ledamö­ter och beslutet i varje ärende.

Utan hinder av 2 § 2 förvalt­ningslagen (1971.290) äga 4 och 5 §§ nämnda lag tillämpning i samtliga ärenden hos särskild civil­försvarsnämnd.


 


FÖU 1975:17

Nuvarande lydelse


42


Föreslagen lydelse


15


 


För kostnad, som kommun fått vidkännas på grund av åtgärd en­ligt 40 § 1 mom. b) eller c) eller 54 §, äger kommunen erhålla statsbidrag med två tredjedelar av kostnadens belopp, i den mån kostnaden kan anses skälig. Från anskaffningskostnaden för skydds­rum, som inrättas av kommun, skall vid bidragets bestämmande dragas värdet av fredsanvänd­ningen. Till anskaffningskostna­den skall härvid hänföras jämväl den merkostnad, som betingas av att skyddsrummet utföres för fredsan vändning.

Innan medel finnas tillgängliga för beräknat statsbidrag må skyl­dighet för kommun att vidtaga åtgärd enligt 40 § 1 mom. b) eller c) ej göras gällande mot kommu­nen.

Statsbidrag fastställes för varje kalenderår av länsstyrelsen, om ej Konungen annorlunda förordnar. Ansökan om statsbidrag för visst kalenderår skall göras före ut­gången av nästa kalenderår. När skäl äro därtill, mä dock ansökan prövas, oaktat den göres senare. Finner länsstyrelsen ansökningen såsom för sent inkommen ej böra upptagas till prövning, skall avvis-ningsbesluttJt underställas Ko-, nungen.

Län.sstyrelsen äger att till kom­munen utgiva förskott ä statsbi­drag i enlighet med de närmare föreskrifter  Konungen   meddelar.


För kostnad, som kommun fått vidkännas pä grund av åtgärd en­ligt 40 § 1 mom. b) eller 54 § första stycket, äger kommunen er­hålla statsbidrag med två tredje­delar av kostnadens belopp, i den mån kostnaden kan anses skälig. För kostnad, som kommun fått vidkännas på grund av åtgärd en­ligt 40 § 1 mom. c), äger kommu­nen erhålla ersättning av stats­medel, i den mån kostnaden kan anses skälig.

Innan medel finnas tillgängliga för beräknat statsbidrag må skyl­dighet för kommun att vidtaga åtgärd enligt 40 § 1 mom. b) ej göras gällande mot kommunen.

Statsbidrag fastställes för varje kalenderår av länsstyrelsen, om ej regeringen annorlunda förordnar. Ansökan om statsbidrag för visst kalenderår skall göras före ut­gången av nästa kalenderår. När skäl äro därtill, må dock ansökan prövas, oaktat den göres senare. Finner länsstyrelsen ansökningen såsom för sent inkommen ej böra upptagas till prövning, skall avvis-ningsbeslutet underställas rege­ringen.

Länsstyrelsen äger att till kom­munen utgiva förskott å statsbi­drag i enlighet med de närmare föreskrifter regeringen   meddelar.


43


Därest särskilda omständigheter föranleda det, äger Konungen medgiva,   att    kommun   må   för


Därest särskilda omständigheter föranleda det, äger regeringen medgiva,    att   kommun   må   för


 


FÖU 1975:17


16


 


Nuvarande lydelse kostnad, som kommunen fått vid­kännas på grund av åtgärd enligt 40 § 1 mom. b) eller c) eller 54 §, erhålla högre statsbidrag än i 42 § stadgas.


Föreslagen lydelse kostnad, som kommunen fått vid­kännas på grund av åtgärd enligt 40 § 1 mom. b) eller 54 § första stycket, erhålla högre statsbidrag än i 42 § stadgas.


 


53 §

1 mom. Uppföres ny anlägg­ning eller byggnad inom skydds­rumsort på mark, som är avsedd för annat ändamål än gata, torg, park eller annan allmän plats, är anläggningens eller byggnadens ägare skyldig att inrätta och utrus­ta skyddsrum, som skall anordnas i anläggningen eller byggnaden på grund av beslut enligt 27 §. Den som med nyttjanderätt innehar fastighet eller byggnad eller del därav må ej hindra ägaren att där inrätta skyddsrum.

/   skyddsrummets    utrustning       Den som äger anläggning eller

skall ingå brand- och sjukvårdsma-       byggnad,  i vilken skyddsrum an-

1 mom. Enskilt skyddsrum, som enligt 24 § skall finnas för anläggning eller byggnad, skall in­rättas, utrustas och underhållas av dennas ägare.


teriel enligt anvisningar, som ut­färdas av civilförsvarsstyrelsen.

2   mom.   Upphör inom  visst område eller å viss plats skyldighet


ordnats enligt första stycket, är skyldig att vårda och underhålla skyddsrummet och dess utrust­ning.

Den som anordnar skyddsrum enligt första stycket äger rätt att av statsmedel utfå ersättning här­för. Denna ersättning beräknas med hänsyn till antalet platser i skyddsrummet och normalkostna­den för att anordna, värda och underhålla en skyddsrumsplats. Ersättningen bestämmes av läns­styrelsen och utbetalas när slutbe­siktning av skyddsrummet har ägt rum.

Vad i denna paragraf sägs om uppförande av ny anläggning eller byggnad skall även gälla tillbygg­nad av befintlig anläggning eller byggnad.

2 m o m. Skall ort eller plats ej   längre   utgöra  skyddsrumsort.


 


FöU 1975:17


17


 


Nuvarande lydelse

att anordna enskilt skyddsrum, må Konungen eller myndighet, som Konungen bestämmer, för­ordna, att där befintliga skydds­rum likväl skola utrustas och un­derhållas.


Föreslagen lydelse

må regeringen eller myndighet, som regeringen bestämmer, för­ordna, att där befintliga skydds­rum hkväl skola utrustas, vårdas och underhållas.


54 §


Skall ett i organisationsplanen upptaget allmänt skyddsrum inrät­tas som bergfast skyddsrum på mark, som äges eller nyttjas av annan än kommun, må länsstyrel­sen medgiva honom att i stället för kommunen inrätta och utrusta skyddsrummet, därest det kan ske utan olägenhet (ör skyddsrumsfrå­gans ordnande. Anordnaren äger för sådant fall att enligt de allmän­na föreskrifter Konungen med­delar av kommunen utfå den del av anläggningskostnaden, som överstiger skäligt fredsanvänd-ningsvärde. Fördelningen av kost­naden i fall som här avses bestäm­mes av länsstyrelsen.


Skall en ledningscentral eller annan skyddad uppehållsplats för det allmänna civilförsvaret enligt gällande organisationsplan anord­nas i anläggning eller byggnad eller på mark, som äges eller nyttjas av annan än kommun, må länsstyrel­sen medgiva honom att i stället för kommunen inrätta och utrusta uppehållsplatsen, därest det kan ske utan olägenhet för frågans ordnande. Anordnaren äger för sådant fall att enligt de allmänna föreskrifter regeringen meddelar av kommunen utfå den del av anläggningskostnaden, som över­stiger skäligt fredsanvändningsvär-de. Fördelningen av kostnaden i fall som här avses bestämmes av länsstyrelsen.

Skall åtgärd enligt 40 § 1 mom. c) vidtagas i sådan anläggning eller byggnad eller på sådan mark som äges eller nyttjas av annan än kommun, må länsstyrelsen med­giva honom att i stället för kom­munen vidtaga åtgärden, därest det kan ske utan olägenhet för frågans ordnande. Den som vid­tager åtgärden äger erhålla ersätt­ning av statsmedel för skäliga kostnader.


55 §


Kan ej överenskommelse träffas om   anordnande   av   gemensamt


Uppföres  inom skyddsrumsort ny   anläggning eller  byggnad,   är


 


FÖU 1975:17


\i


 


Nuvarande lydelse skyddsrum efter vad i 24 § 2 mom. första stycket sägs, ankom­mer det på länsstyrelsen att för­ordna om sådant skyddsrum och dess belägenhet, så ock att be­stämma grunderna för kostnadens fördelning.

Finnes ägare icke skäligen kun­na inrätta erforderligt skyddsrum i egen fastighet eller byggnad och kan behovet av skyddsrum icke lämpligen tillgodoses genom an­ordnande av gemensamt skydds­rum, äger länsstyrelsen medgiva ägaren rätt att inrätta skyddsrum i annan tillhörig fastighet eller byggnad.


Föreslagen lydelse

anläggningens eller byggnadens ägare skyldig att till staten utgiva skyddsrumsavgift enligt vad nedan sägs. Avgift utgår dock ej för byggnad som i sin helhet är avsedd för bostadsändamål.

Skyddsrumsavgiften utgår efter en viss procentsats av det enligt tredje stycket beräknade grund­värdet och bestämmes av länssty­relsen.

Grundvärdet beräknas med hän-sytt till det största antal personer, som under dag eller natt i allmän­het vistas i anläggningen eller byggnaden under fredstid, och normalkostnaden för att anordna, vårda och underhålla en skydds­rumsplats. Är anläggningen eller byggnaden delvis avsedd för bo­stadsändamål, beräknas grundvär­det dock endast för den del av anläggningen eller byggnaden som är avsedd för annat än bostadsän­damål.

Vad i denna paragraf sägs om

uppförande av ny anläggning eller

byggnad skall även gälla

1.   till- eller påbyggnad av be­fintlig anläggning eller byggnad,

2.   ombyggnad av befintlig an­läggning eller byggnad,

3.   inredande helt eller delvis av befintlig anläggning eller byggnad till väsentligen annat ändamål än det vartill anläggningen eller bygg­naden förut varit använd.

Om åtgärd som avses i fjärde stycket ej medför att anläggningen eller byggnaden kan beräknas kvarstå under avsevärt längre tid än eljest skulle ha skett, skall skyddsrumsavgift utgå endast till den del som svarar mot det ökade skyddsbehov som uppkommer genom åtgärden.


 


FÖU 1975:17

Nuvarande lydelse


19

Föreslagen lydelse

Om särskilda skäl föreligga, må länsstyrelsen meddela befrielse från skyldighet att utgiva skydds­rumsavgift.

Byggnadslov må ej utnyttjas in­nan skyldighet att erlägga skydds­rumsavgift fullgjorts.


56


För skada eller intrång, som genom inrättande av gemensamt skyddsrum eller av skyddsrum i annan tillhörig fastighet eller byggnad åsamkas ägaren till den fastighet eller byggnad, i vilken skyddsrummet inrättas, må äga­ren, om skadan eller intrånget icke är att anse såsom allenast ringa, erhålla skälig ersättning. Motsva­rande rätt till ersättning tillkom­mer jämväl nyttjanderättshavare.

Hos länsstyrelsen skall i förväg ställas pant eller borgen för ersätt­ningens gäldande; dock skall vad sålunda stadgas icke gälla kronan eller kommun.


Den normalkostnad och den procentsats som avses i 53 och 55 §§ fastställas i särskild lag.


57 §

Ägare av anläggning eller byggnad är pliktig

c) att, om det finnes vara av särskild betydelse att anläggningen eller byggnaden maskeras, under civilförsvarsberedskap tåla eller vidtaga sådan härför erforderiig åt­gärd, som'anbefalles a\ regeringen eller myndighet som regeringen bestämmer;

a)    att  vidtaga erforderliga anordningar för alarmering av dem som vistas i eller vid anläggningen eller byggnaden;

b)    att vidtaga erforderliga anordningar för mörkläggning av anlägg­ningen eller byggnaden;

c)    att, om det finnes vara av särskild betydelse att anläggningen eller byggnaden maskeras, under civilförsvarsberedskap tåla eller vidtaga sådan härför erforderlig åt­gärd, som anbefalles av länsstyrel­sen eller, efter länsstyrelsens be­myndigande, av civilförsvarsche­fen; samt


 


FÖU 1975:17


20


 


Nuvarande lydelse

d) att, enligt vad Konungen därom förordnar, förbereda och under civilförsvarsberedskap förse anläggningen eller byggnaden med anordningar, som kunna bereda dem som vistas där skäligt skydd mot radioaktiv strålning.

Är anläggningen eller byggna­den helt eller delvis upplåten till annan, skall i fråga om skyldighet som angives under b) och d) äga­ren vara ansvarig för anskaffning och tillpassning av materielen ävensom för anskaffning och upp­sättning av anordningar för dess anbringande, medan innehavaren skall svara för materielens anbring­ande och övriga åtgärder för dess användning. Vad under c) stadgas skall gälla jämväl innehavare.


Föreslagen lydelse

d) att, enligt vad regeringen el­
ler myndighet som regeringen ut­
ser därom förordnar, förbereda
och under civilförsvarsberedskap
förse anläggningen eller byggna­
den med skyddat utrymme, i vil­
ket de som vistas i anläggningen
eller byggnaden kunna beredas
skäligt skydd mot radioaktiv strål­
ning, kemiska stridsmedel samt
splitter och byggnadsras; samt

e) att, om skyddsrum finnes i
anläggningen eller byggimden, un­
der civilförsvarsberedskap upplåta
detta åt befolkningen enligt vad
som föreskrives av regeringen eller
myndighet som regeringen be­
stämmer.

Är anläggningen eller byggna­den helt eller delvis upplåten till annan, skall i fråga om skyldighet som angives under b) och d) äga­ren vara ansvarig för anskaffning och tillpassning av materielen ävensom för anskaffning och upp­sättning av anordningar för dess anbringande, medan innehavaren skall svara för materielens anbring­ande och övriga åtgärder för dess användning. Vad under c) eller e) stadgas skall gälla jämväl innehava­re.


62 §


Den som med stöd av 28 eller 29 § ålagts att anordna enskilt skyddsrum av särskild beskaffen­het eller storlek så ock den som med stöd av 57 § första stycket c) eller 61 § ålagts att vidtaga eller tåla åtgärd, som avses i nämnda lagrum, är berättigad till skälig ersättning av statsmedel för kost­nad eller skada, som åsamkats ho­nom. Vid ersättningens bestäm­mande skall hänsyn tagas till den


Den som med stöd av 57 § första stycket c) eller e) eller 61 § ålagts att vidtaga eller tåla åtgärd, som avses i nämnda lagrum, är berättigad till skälig ersättning av statsmedel för kostnad eller skada, som åsamkats honom. Vid ersätt­ningens bestämmande skall hän­syn tagas till den nytta, åtgärden kan medföra för honom. Är kost­naden eller skadan ringa, utgår icke ersättning.


 


FÖU 1975:17                                                                        21

Nuvarande lydelse                          Föreslagen lydelse

nytta, åtgärden kan medföra för honom. Är kostnaden eller skadan ringa, utgår icke ersättning.

Anspråk på ersättning prövas i       Anspråk på ersättning prövas i

den ordning som är stadgad be- den ordning som är stadgad be­
träffande rekvisition för krigsmak- träffande rekvisition för försvars­
tens behov.
                                  maktens behov.

65 §

För utrönande av vilka åtgärder som vidtagits eller böra vidtagas inom eller vid anläggning eller byggnad för bevakning, som ankommer på civilförsvaret, eller eljest till skydd mot skada av fientlig verksamhet, så ock i vad män anläggningen eller byggnaden lämpligen kan användas för civilförsvaret äger civilförsvarsmyndighet besiktiga anläggningen eller byggnaden.

För utrönande om och i vad mån skyddsrum bör anordnas eller förberedas inom anläggning eller byggnad äger kommunen besiktiga anläggningen eller byggnaden.

68 §'

Civilförsvarschef och chef för undsättningskår inom civilförsvaret ävensom länsstyrelse äga under civilförsvarsberedskap taga i anspråk markområden, byggnader, utrymmen, livsmedel, transportmedel, utrust­ningspersedlar, materiel och annan egendom, som innehaves av annan än staten, därest det finnes erforderligt för att statlig civilförsvarsuppgift skall kunna fullgöras och överenskommelse om egendomens avstående ej kan träffas tillräckligt skyndsamt. Civiltorsvarschef och länsstyrelse äga härvid enda.st taga i anspråk sådan egendom, som finnes inom deras verksamhetsområde; dock må efter länsstyrelsens medgivande civilför­svarschef taga motorfordon, släpfordon och motorredskap i anspråk, även om de finnas inom annat till länet hörande civilförsvarsområde.

lanspråktagande enligt första stycket av byggnad eller del därav för inkvartering av vårdbehövande i särskild förläggning ävensom lanspråkta­gande av utrustning, som erfordras för sådan förläggning, må bestå intill två veckor frän det att driften av förläggningen upphört att vara en civilförsvarsuppgift.

I den män det prövas nödigt för      1 den mån det prövas nödigt för

fullgörande av kommuns skyldig- tullgörande av kommuns skyldig­heter enligt 40 § 1 mom. b) och c)        heter enligt 40 § I mom. b) och c)

<> Senaste lydel.sc 1964:65.


 


FÖU 1975:17


22


 


Nuvarande lydelse att egendom tages i anspråk för kommuns räkning, skall vad i förs­ta stycket sägs äga motsvarande tillämpning såvitt gäller egendom, som finnes inom kommunen. Vad sålunda stadgats skall i fråga om utförande av byggnadsanordning och källarmursgenoinbrott gälla jämväl under tid, då civilförsvars­beredskap icke råder; förfogande­rätten mä härvid dock endast ut­övas av länsstyrelsen.


Föreslagen lydelse att egendom tages i anspråk för kommuns räkning, skall vad i förs­ta stycket sägs äga motsvarande tillämpning såvitt gäller egendom, som finnes inom kommunen. Vad sålunda stadgats skall i fråga om utförande av byggnadsanordning gälla jämväl under tid, dä civilför­svarsberedskap icke råder; förfo­ganderätten mä härvid dock en­dast utövas av länsstyrelsen.


78


Är någon jämlikt 15 § eller bestämmelse i 6 eller 7 kap. eller föreskrift, som meddelats med stöd av dylik bestämmelse, eller jämlikt 80 § andra stycket skyldig att fullgöra något och underlåter han det, äger länsstyrelsen föreläg­ga honom lämpligt vite. Länssty­relsen mä ock i sådant fall lämna erforderlig handräckning eller om­besörja föreskriven åtgärd samt uttaga kostnaden härför av den försumlige, i den mån han icke pä grund av stadgande i denna lag är berättigad till ersättning för kost­naden.


Är någon jämlikt 15 § eller bestämmelse i 4, 6 eller 7 kap. eller föreskrift, som meddelats med stöd av dylik bestämmelse, eller jämlikt 80 § andra stycket skyldig att fullgöra något och un­derlåter han det, äger länsstyrelsen förelägga honom läinpligt vite. Länsstyrelsen må ock i sådant fall lämna erforderlig handräckning el­ler ombesörja föreskriven åtgärd samt uttaga kostnaden härför av den försumlige, i den män han icke på grund av stadgande i den­na lag är berättigad till ersättning för kostnaden.


80


Den som underlåter att i förväg inhämta länsstyrelsens godkännan-

Den som underlåter att i förväg
inhämta länsstyrelsens godkännan­
de i fall, då så skall ske enligt de i fall, då sä skall ske enligt
33 , straffes med dagsböter.
         33 §, dömes till böter.

Det åligger den vilken gjort sig skyldig till underlåtenhet, som avses i första stycket, att i enlighet med länsstyrelsens anvisningar ändra vad som redan utförts. Samma skyldighet åvilar den som åsidosatt föreskrift, vilken meddelats av länsstyrelsen vid prövning enligt 33 §.

Den som utnyttjar byggnadslov utan ait ha erlagt skyddsrumsav­gift  enligt  55 § dömes till böter.


 


FöU 1975:17                                                                        23

Nuvarande lydelse                         Föreslagen lydelse

81 §'

Till  dagsböter  eller   fängelse  i   Till böter eller fängelse i högst

högst ett år eller, om brottet ett år eller, om brottet begåtts
begåtts under högsta civilförsvars- under högsta civilförsvars­
beredskap och är att anse som beredskap och är att anse som
grovt, till fängelse i högst två är grovt, till fängelse i högst två år
dömes
                                          dömes

1.    den som är civilförsvarspliktig eller eljest inskriven i civilförsvaret och som, i avsikt att undandraga sig sina skyldigheter, underlåter att efter vederbörlig kallelse inställa sig till tjänstgöring i civilförsvaret eller eljest olovligen undanhåller sig därifrån;

2.    den som under tjänstgöring i civilförsvaret vägrar att åtlyda vad vederbörande befäl under tjänsten befallt honom rörande denna eller som eljest under tjänstgöring i civilförsvaret uppsåtligen eller av oaktsamhet, som ej är ringa, åsidosätter vad som åligger honom enligt reglementen, instruktioner eller andra allmänna bestämmelser eller särskilda föreskrif­ter;

3.    den som uppsåtligen lämnar oriktig uppgift om förhållande, varom han enligt 15 § eller 47 § första stycket e) är pliktig att lämna upplysning;

4.    den som i strid mot föreskriften i 19 § eller särskilt meddelat bortflyttningsförbud lämnar sin vistelseort ävensom den som överträder särskilt meddelat inflyttningsförbud;

5.    den som uppenbart vanvårdar materiel, utrustning eller annan egendom, som han mottagit av civilförsvarsniyndigliet för förvaring;

6.    den som utan skälig anled-     6. den som utan skälig anled­ning vägrar att låta civilförsvars- ning vägrar att låta civilförsvars­myndighet besiktiga anläggning el- myndighet eller kommun besikti-ler byggnad efter vad i 65 § sägs;       ga  anläggning eller byggnad efter

vad i 65 § sägs;

7.    den som vid förfrågan jämlikt 66 § vägrar att lämna upplysning eller som vid sådan förfrågan eller i samband med undersökning eller granskning som avses i nämnda paragraf söker vilseleda myndighet rörande förhållande, som avses i samma paragrafs första stycke;

8.    den som med vetskap om att civilförsvarsmyndighet jämlikt 8 kap. beslutat taga i anspråk egendom, som innehaves av honom, vägrar eller försummar att behörigen eller i rätt tid tillhandahålla myndigheten egendomen eller genom att avhända sig egendomen eller på annat sätt omöjliggör egendomens tagande i anspråk; samt

9.    den som eljest åsidosätter        9. den som eljest ä.sidosätter föreskrift eller föreläggande, som        föreskrift,   som   meddelats   med

1 Senas/e lydelse 1964:213.


 


FöU 1975:17


24


 


Nuvarande lydelse meddelats med stöd av denna lag eller av Konungen meddelade tillämpningsbestämmelser till la­gen och ej avser åliggande, för vars fullgörande vite kan föreläggas en­ligt 78 §.

Har någon övertygats om gär­ning, som enligt denna paragraf är belagd med straff, må rätten, i den mån det finnes skäligt, förklara egendom, som undanhållits genom gärningen, förverkad till kronan eller, om egendomen ej kan tillrät-taskaffas, förplikta honom att ut­giva ersättning till kronan för egendomens värde.


Föreslagen lydelse stöd av bemyndigande i denna lag, eller föreläggande eller liknande heslut, som meddelats enligt lagen eller enligt föreskrift som nyss sades, dock ej om därmed avses åliggande, för vars fullgörande vite kan föreläggas enligt 78 §.

Har någon övertygats om gär­ning, som enligt denna paragraf är belagd med straff, må rätten, i den mån det finnes skäligt, förklara egendom, som undanhållits genom gärningen, förverkad. / stället för egendomen kan dess värde förkla­ras förverkat.


83 §"


Över beslut av civilförsvarschef, chef för undsättningskår eller po­lismyndighet i ärende, som avses i denna lag, må besvär anföras hos länsstyrelsen.

Mot länsstyrelses beslut om kostnadsfördelning enligt 49, 54 eller 55 §, om uttagande av egen­dom enligt 76 § eller om föreläg­gande av vite vid underlåtenhet att fullgöra skyldighet enligt 15 § föres talan hos kammarrätten ge­nom besvär. I samma ordning föres talan mot beslut, som läns­styrelse enligt denna lag eller med stöd därav utfärdade bestämmel­ser i särskilt fall meddelat om föreläggande, föreskrift, tillstånd eller godkännande i vad angår inrättande, utrustning eller under­håll av enskilt skyddsrum, dock ej beslut enligt 31 §.


Över beslut av civilförsvarschef, chef för undsättningskår eller po­lismyndighet i ärende, som avses i denna lag, må besvär anföras hos länsstyrelsen. / samma ordning föres talan mot kommunal myn­dighets beslut enligt 2 7 och 32 §§.

Mot länsstyrelses beslut om kostnadsfördelning enligt 49 eller 54 §, om ersättning enligt 53 § och skyddsrumsavgift enligt 55 §, om uttagande av egendom enligt 76 § eller om föreläggande av vite vid underlätenhet att fullgöra skyldighet enligt 15 § föres talan hos kammarrätten genom besvär. I samma ordning föres talan mot beslut, som länsstyrelse enligt denna lag eller med stöd därav utfärdade bestämmelser i särskilt fall meddelat om föreläggande, föreskrift, tillstånd eller god­kännande i vad angår inrättande, utrustning, vård eller underhåll av


' Senaste lydelse 1971:619.


 


FÖU 1975:17                                                                       25

Nuvarande lydelse                         Föreslagen lydelse

skyddsrum, dock ej beslut enligt 31 §.

I övrigt föres talan mot länssty-      1 övrigt föres talan mot länssty-

relses beslut enligt denna lag hos relses beslut enligt denna lag hos Konungen genom besvär. 1 samma regeringen genom besvär. I samma ordning föres talan mot civilför- ordning föres talan mot civilför­svarsstyrelsens beslut enligt lagen.        svarsstyrelsens beslut enligt lagen.

Talan må icke föras mot beslut, som meddelats enligt 19, 34, 35, 37 eller 58 §.

Under högsta civilförsvarsberedskap så ock eljest när särskilda skäl äro därtill må myndighet, som meddelat beslut enligt denna lag, förordna att beslutet omedelbart skall lända till efterrättelse.

Övergångsbestämmelser

1.     Denna lag träder i kraft en vecka efter den dag, då lagen enligt uppgift på den utkommit från trycket i Svensk författningssamling.

2.     Bestämmelserna 14, 10, 22-30, 32 och 33 §§, 40 § 1 och 2 mom. samt 42, 43, 53-57, 62, 65, 68, 78, 80, 81 och 83 §§ tillämpas alltjämt i den äldre lydelsen för tid till och med utgången av juni 1979.

3.     Utan hinder av att de äldre bestämmelserna fortfarande gäller får regeringen för viss tätort eller annan plats bestämma att skyddsrumsplan skall upprättas och antagas enligt grunderna för 24-26, 28 och 29 §§ i den nya lydelsen.

4.     Har före den 1 juli 1979 byggnadslov eller godkännande enligt 33 § i den äldre lydelsen sökts för byggnadsföretag, som påbörjas efter denna dag, skall äldre bestämmelser tillämpas på byggnadsföretaget, om ej besked påkallas enligt 5.

5.     Den som avser att efter den 30 juni 1979 påbörja byggnadsföretag som avses i 32 § i den nya lydelsen får från och med den dag regeringen dessförinnan bestämmer påkalla besked enligt nänmda lagrum huruvida skyddsrum skall anordnas i anläggningen eller byggnaden och, om så är fallet, uppgift om det antal personer som skall beredas plats i detta.

6.     Skyddsrum som anordnats enligt äldre bestämmelser skall vårdas och underhällas enligt de nya bestämmelserna i 40 och 53 §§ eller med stöd av förordnande enligt 53 § 2 mom. i den nya lydelsen.

7.     Skyddsrum vilket har anordnats som enskilt skyddsrum enligt äldre bestämmelser skall under civilförsvarsberedskap utan ersättning upplåtas åt befolkningen enligt vad som föreskrives av regeringen eller myndighet som regeringen bestämmer.

8.     Förekommer i lag eller annan författning hänvisning till föreskrift som har ersatts genom bestämmelse i denna lag tillämpas i stället den nya bestämmelsen.


 


FÖU 1975:17                                                                        26

Motionerna

I motionen 1975:1935 av herr Jonsson i Mora m. fi. (fp) hemställs att riksdagen hos regeringen begär förslag om statlig finansiering av allt skydds­rumsbyggande.

I motionen 1975:1997 av herrar Petersson i Röstånga (fp) och Westberg i Ljusdal (fp) hemställs

1.   att riksdagen nu avslår propositionen 1975:21 och i skrivelse till re­geringen begär att frågan om inriktningen av skyddsrumsbyggandet tas upp antingen i samband med 1977 års försvarsbeslut eller under 1976, sedan totalförsvarsutredningen lagt sina förslag angående perspektivplaner för to­talförsvaret för perioden 1977-1991,

2.   att riksdagen i skrivelse till regeringen begär att förslag om utökning av kommunernas ansvar för skyddsrumsplaneringen inte föreläggs riksdagen utan att kostnaderna för detta redovisats samt att kommunerna fullt ut ersätts för nya kostnader,

3.   att riksdagen i skrivelse till regeringen begär att kommunernas kost­nader för skolskyddsrummen inte ökar,

4.   att riksdagen i skrivelse till regeringen framhåller att frågan om sam­bandet mellan förvarning och skyddsrummens dimensionering och placering

 

-    ett problem som särskilt uppmärksammades vid 1972 års försvarsbeslut

-    skall vara belyst innan regeringen förelägger riksdagen nytt förslag om den framtida inriktningen av skyddsrumsbyggandet,

 

5.   alt riksdagen i skrivelse till regeringen begär att förslag om framtida statlig finansiering av bostadsskyddsrum skall utformas så att inte vissa hyresgäster via hyran får subventionera andras skyddsrum,

6.   att riksdagen i skrivelse till regeringen framhåller att underiag inte nu finns för att ålägga kommunerna planering förs. k. "provisoriska skydd", varför den frågan bör aktualiseras först sedan civilförsvarets perspektivplan föreligger och risker och kostnader för dylika skydd belysts.

I motionen 1975:1998 av herr Strindberg m. fi. (m) hemställs

1.   att riksdagen beslutar avslå propositionen 1975:21,

2.   att riksdagen hos regeringen hemställeratt förslag avseende det fram­tida skyddsrumsbyggandet och dess finansiering föreläggs riksdagen i sam­band med 1977 års försvarsbeslut.


 


FÖU 1975:17                                                                        27

Utskottet

1 propositionen redogörs för gällande regler beträffande skyddsrumsbyg­gandet och för resultaten av 1969 års skyddsrumsutredning.

Regeringens förslag till ändring i civilförsvarslagen innehåller de grund­läggande reglerna för skyddsrumsbyggandets utförande och planering medan frågor som avser omfattningen av skyddsrumsbyggandet och liknande am­bitionsfrågor behandlas i andra sammanhang. I första hand avses den lång­siktiga säkerhets- och försvarspolitiken samt försvarets planerings- och eko­nomisystem ge bakgrunden till beslut i sådana frågor. Föredragande stats­rådet framhåller som väsentligt att de regler som utformas i civilförsvarslagen får en långsiktig inriktning och görs allmängiltiga så långt det är möjligt. Tillämpningen av reglerna bör kunna anpassas till de för varje tidsperiod gällande riktlinjerna för civilförsvarets utveckling.

1972 års försvarsbeslut innebär i vissa avseenden ändrade utgångspunkter för civilförsvarets planering. Befolkningsskyddet bör enligt försvarsbeslutet i fortsättningen inte inriktas på skydd mot verkningar av vapen som används i direkt bekämpning av befolkningen. Grundläggande för planeringen av åtgärder bör i stället vara att befolkningen kan komma att beröras när militära mål bekämpas i samband med en invasion och vid markstrider. Befolk­ningscentra som sådana bör inte ses som primära mål för angriparen. I första hand skall verkningarna av konventionella stridsmedel beaktas. Åt­gärderna skall dessutom utformas så alt möjligheterna tas till vara att till måttliga kostnadsökningar åstadkomma skydd mot ABC-stridsmedel, dvs. kärnvapen samt biologiska och kemiska stridsmedel.

Den inriktning av befolkningsskyddet som 1972 års försvarsbeslut innebär inverkar på civilförsvarets fortsatta planering i olika avseenden. I fråga om organisationen för undsättning, andra skadeavhjälpande åtgärder och ut­rymning pågår redan en anpassning till de ändrade förutsättningarna. För­svarsministern anser det vara angeläget att också skyddsrumsbyggandet an­passas till grundsynen i försvarsbeslutet.

F. n. råder brist på skyddsrum. Bristen på skyddsrum är stor i vissa tätorter. Detta gäller särskilt de större tätorternas innerområden, som praktiskt taget helt har varit undantagna från skyddsrumsbyggande sedan år 1957. För­svarsministern avser att i annat sammanhang föreslå regeringen att häva det undantag som finns för innerområdena. På lång sikt blir det härigenom möjligt att förbättra skyddet för befolkningen där. Det kommer emellertid att råda brist på skyddsrum under en avsevärd tid framåt om inte andra åtgärder också vidtas för att hjälpa upp situationen. Skyddsrum saknas också på grund av att de nuvarande reglerna undantar låghusbebyggelsen.

I propositionen redovisas synpunkter och förslag i fråga om skyddsrums­byggandets planering och genomförande samt finansiering. Vidare redogörs för hur det nya systemet är avsett att införas. Beträffande förslagen hänvisas till propositionen (s. 110-132) och till den sammanfattning av propositionen


 


FÖU 1975:17                                                           28

som har återgetts inledningsvis i betänkandet. När det gäller författnings­förslaget finns specialmotivering i propositionen (s.  133-148).

Riktlinjer för skyddsrumsbyggandets planering och genomförande

I de tre motioner som har väckts med anledning av propositionen hävdas att bifall till regeringens förslag innebär att man föregriper nästa försvars­beslut. Motionärerna uttalar bl. a. att man f. n. saknar viktiga delar av det nödvändiga beslutsunderiaget, främst resultaten av det studie- och plane­ringsarbete som pågår inför försvarsbeslutet.

Huvudpunkterna i de föreslagna riktlinjerna för skyddsrumsbyggandets planering och genomförande är följande:

1. Som hittills skall skyddsrum anordnas endast i orter som bedöms kunna
bli särskilt utsatta vid stridshandlingar eller hot om skadegörelse -
skyddsrumsorter. 1 sådana orter skall också kunna beslutas om för­
beredelser för att under civilförsvarsberedskap ställa i ordning lämpliga ut­
rymmen till skyddsrum. Utrymme där man har gjort sådana förberedelser
kaUas provisoriskt skydd. Tiden för att ställa i ordning utrymmena till skydds­
rum kan enligt nuvarande bedömning uppgå till två år (jfr prop. 1975:1
bil. 6 s. 47).

I skyddsrumsorter liksom i andra delar av landet skall fastighetsägare kunna åläggas förberedelser för atl under civilförsvarsberedskap ordna skyd­dat utiymme som ger skäligt skydd mot radioaktiv strålning, kemiska strids­medel, splitter och byggnadsras (f n. endast skydd mol radioaktiv strålning).

2.   I skyddsrumsorterna skall skyddsrumsbehovet bedömas områdesvis (skyddsrumsområde) och skyddsrum skall inte behöva anordnas i varje bygg­nad. Härigenom anses vara möjligt att finna de från civilförsvarstaktiska och ekonomiska synpunkter mest fördelaktiga skyddsrumslösningarna och att få till stånd en ökad fredsanvändning av skyddsrummen. Några bestämda gränser rör gångavstånden (f n. i allmänhet högst 200 m) till skyddsrummen anges inte. Gångavstånden blir beroende av bl. a. förutsättningarna att för­varna befolkningen vid fiyganfall.

3.   Skyddseffekten hos skyddsrummen skall främst avse konventionella vapen men också innefatta visst skydd mot kärnvapen saml biologiska och kemiska stridsmedel, i huvudsak motsvarande skyddseffekten enligt nu­varande bestämmelser för normalskyddsrum.

4.   Skyddsrumsutiymmet per person beror bl. a. på hur skyddsrummen ut­nyttjas med hänsyn till den förvarning som kan istadkommas. Problemen angående förvarning m. m. studeras av civilförsvarsstyrelsen i samverkan med överbefälhavaren. T. v. behålls den nuvarande beräkningsgrunden 0,75 m' platsyta per person.

5.   Skyddsrum skall liksom hittills anordnas i samband med nyproduktion av bostadshus och andra byggnader eller anläggningar. Vid beräkning av det antal skyddsrumsplatser som behövs i ett skyddsrumsområde skall räknas in alla personer som i allmänhet vistas inom området under fredstid, oavsett vilken typ av bebyggelse det är fråga om. Några undantag mot­svarande dem som nu gäller beträffande låghusbebyggelse saml för anlägg­ningar, anstalter, hotell och pensionat om de är avsedda för mindre än 25 personer avses alltså inte förekomma.


 


FÖU 1975:17                                                           29

6.   Något undantag från skyddsrumsbyggande i de större tätorternas in­nerområden skall inte finnas. De stora brister på skyddsrumsplatser som finns i dessa områden och i områden med viss låghusbebyggelse m. m. skall beaktas genom särskilda åtgärder för bristtäckning.

7.   1 skyddsrumsorterna skall det framtida skyddsrumsbyggandet regleras genom alt kommunen utarbetar en skyddsrumsplan som samordnas med den allmänna samhällsplaneringen inom kommunen. Länsstyrelsen medverkar i planeringen och har liksom hittills tillsyn över byggandet och underhållet av skyddsrum.

8.   Skyddsrumsptanen avses innehålla översiktliga behovsberäkningar och ge underiag för atl välja ut sådana byggnadsprojekt som lämpligen bör kom­ma i fråga för att inrymma skyddsrum. Planen skall också ge underiag för det handlingsprogram som kan behövas för alt avhjälpa brist på skydds­rum inom redan bebyggda områden. Det skall åligga kommunen all med ledning av skyddsrumsplanen besluta om att skyddsrum skall inrättas.

9.   Skyldighet att vid byggnadsproduktionen inrätta, utrusta och under­hålla skyddsrum skall som hittills vila på byggnadens ägare. Åtgärder för bristtäckning i befintlig bebyggelse skall kommunen svara för.

Enligt utskottels mening kan nästa försvarsbeslut fl betydelse för skydds­rumsbyggandet främst beträffande

-    de strategiska hotbedömningarna (punkten 1 ovan)

-    den bedömda hotbilden i fråga om vapenverkan (punkterna I och 3 ovan)

-    ambitionen när del gäller civilförsvarels förmåga med hänsyn till bedömda behov och kostnader

-    möjligheterna inom totalförsvaret att åstadkomma förvarning vid flyg­anfall (punkterna 2 och 4 ovan).

1 propositionen föreslås att det som hittills skall vara regeringen som fastställer vilka orter som skall vara skyddsrumsorter. Detta skedde senast år 1957. Antalet skyddsrumsorter är f. n. ca 200, huvudsakligen orter med mer än 5 000 invånare. Civilförsvarets perspektivplan och förslag från 1974 års försvarsutredning avses ge underiag för att bedöma vilka orter som i fortsättningen bör vara skyddsrumsorter.

Beträffande valet av skyddsrumsorter måste hänsyn tas till att skyddet genom skyddsrum förutsätter en långsiktig inriktning av skyddsrumsbyg­gandet. Förteckningen av skyddsrumsorter bör därför ändras relativt sällan och först efter ingående överväganden. Utskottet - som inte har något att erinra mot att det får ankomma på regeringen att fastställa förteckning av skyddsrumsorter - erinrar om att utgångspunkterna för val av sådana orter kommer atl finnas i den strategiska synen enligt nästa försvarsbeslut.

Den bedömda hotbilden i fråga om vapenverkan flr betydelse för skydds­nivån beträffande både skyddsrum och skyddade utrymmen. De föreslagna riktlinjerna innebär i detta avseende en kvalitet på skyddsrummen i hu­vudsak motsvarande den hos de nuvarande normalskyddsrummen. När det gäller eventuella förberedelser för s. k. skyddade utrymmen blir det fråga om ett förbättrat skydd jämfört med motsvarande anordningar enligt gäl-


 


FÖU 1975:17                                                           30

lande bestämmelser ("skäligt skydd mol radioaktiv strålning"). Ändringen av civilförsvarslagen i denna del avses inte börja tillämpas före den 1 juli 1979.

Civilförsvarets uppgifter i vårt totalförsvar och den ekonomiska plane­ringsramen för civilförsvaret kommer att omprövas i samband med nästa försvarsbeslut. Frågan är då om ell bifall till de nu föreslagna riktlinjerna innebär en olämplig bindning inför försvarsbeslutet. Utskottet anser att så inte är fallet. De stora brister i fråga om skyddsrum som har uppkommit genom undantagen från skyddsrumsbyggande i vissa tätorters innerområden och beträffande viss låghusbebyggelse m. m. saml den sedan år 1972 ändrade synen på behovet av skyddsrum påkallar under alla förhållanden åtgärder av det slag som riktlinjerna innebär. Enligt utskottets mening innebär re­geringens förslag i denna del ett konsekvent fullföljande av 1972 års för­svarsbeslut. Inom del föreslagna systemet för ett planmässigt skyddsrums­byggande finns utrymme för olika ambitioner med hänsyn till civilförsvarets uppgifter och tillgängliga resurser. Nuvarande system med viss automatik i skyddsrumsbyggandet skulle såvitt utskottet kan bedöma inte motsvara behoven i fortsättningen.

Frågan om skyddsrummens användning med hänsyn till möjlig förvarning vid flyganfall m. m. är under utredning. Utskottet räknar med atl resultaten därav liksom nästa försvarsbeslut kommer alt påverka planeringen för skyddsrummens belägenhet och utformning.

Av det sagda framgår atl utskottet inte kan dela motionärernas uppfattning alt regeringens förslag föregriper nästa försvarsbeslut eller all nuvarande beslutsunderiag inte är godtagbart. Riktlinjerna och den till dessa knutna lagen om ändring i civilförsvarslagen ger en moderniserad ram för verk­samheten inom denna del av befolkningsskyddet.

Såväl i årets budgetproposition (bil. 6 s. 44) som i den nu aktuella pro­positionen (s. 114) anmäler försvarsministern att han i enlighet med 1972 års försvarsbeslut avser atl föreslå atl det generella undantaget från atl bygga skyddsrum i de största tätorternas innerområden upphör. År 1972 uttalade statsmakterna att det inte längre fanns skäl att generellt undanta dessa in­nerområden från enskilt skyddsrumsbyggande (prop. 1972:75 s. 118-119, FöU 1972:17 s. 42). Utskottet anser alt det generella undantaget bör upphävas utan ytteriigare dröjsmål. Planering och åtgärder för atl börja minska bris­terna i fråga om skyddsrum i dessa innerområden bör sättas i gång snarast. Sådana åtgärder bör ersättas med statliga medel. Vad utskottet nu har anfört bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

I detta sammanhang vill utskottet understryka atl en planläggning för utrymning av tätorter och andra områden bör behållas för att ge hand­lingsfrihet att besluta efter den rådande situationen (jfr FöU 1972:17 s. 42).

I motionen 1975:1997 (fp) uttrycks oro för atl "provisoriska skydd" kan bli verkliga dödsfällor. Som tidigare har redovisats avses med provisoriskt skydd ett utrymme där man har gjort vissa förberedelser som underiättar


 


FÖU 1975:17                                            .              31

atl utrymmet senare anordnas som skyddsrum. Arbetet härmed förutsätts enligt nuvarande bedömningar kunna ske inom två år och bli beroende av tillgången på byggnadsresurser m. m. Ett provisoriskt skydd har alltså inget definierat skyddsvärde och ingår inte bland skyddstillgångarna förrän del kan anses vara skyddsrum genom att i huvudsak fylla de krav som i dagens läge gäller för normalskyddsrum. Enligt utskottets mening bör utrymmen av del slag som del nu är fråga om inte ha en benämning som, ger antydan om skyddsvärde. Utskottet förordar alt benämningen slopas. Detta påverkar lagtexten i 10,22 och 40 §§. Utskottet erinrar om att utrymme med begränsat skyddsvärde i förslaget benämns "skyddat utrymme" (57 ij).

Utskottet förordar vidare några redaktionella jämkningar i 22 och 29 §§.

Försvarsministern anmäler (s. 131) att chefen för kommundepariementet avser alt föreslå regeringen alt en ralionaliseringsundersökning görs beträf­fande länsstyrelsernas försvarsenheter. Utskottet vill i anslutning härtill erin­ra om sitt tidigare uttalande rörande kraven på försvarsenheterna (FöU 1974:20 s. 11).

Civilutskottet har beträffande skyddsrumsplaneringen lämnat synpunkter rörande skyddsrumsplanernas karaktär m. m. Försvarsutskottet delar civil-ulskottels uppfattning atl skyddsrumsplanen inte skall uppfattas som en fysisk plan i byggnadslagstiftningens mening, konkurrerande med existe­rande planinslilut Qh prop. 1975:1 bil. 6 s. 46). Utarbetandet av skydds­rumsplanen liksom dess realiserande förutsätter självfallet en nära samver­kan med kommunens byggnadsnämnd. Som framhållits av civilutskottel är det lämpligt atl arbetet med anvisningar för skyddsrumsplaneringen -vilket är avsett atl bedrivas i en särskild delegation - så långt möjligt sam­ordnas med det pågående arbetet på en ny byggnads- och planlagstiftning.

Skyddsrum.sbyggandels finansiering m. m.

I motionerna 1975:1935 (fp) och 1975:1997 (fp) anförs åtskilliga invänd­ningar mot det föreslagna systemet för finansiering av skyddsrumsbyggan­det. Vidare framhålls alt kommunernas ansvar för skyddsrumsplaneringen medför en ekonomisk belastning för dem.

Som uttalas i propositionen (s. 126) är del en säkerhetspolitisk motivering för att anordna skyddsrum för befolkningen och atl ställa i ordning dem i fredstid. Möjlighet alt skydda befolkningen är en av förutsättningarna för ett meningsfullt försvar. Från denna synpunkt ligger del nära till hands alt betrakta skyddsrumskoslnaderna som en allmän försvarsulgift. I pro­positionen föreslås att skyddsrummen i princip alltjämt skall betalas av dem som uppför nya anläggningar och byggnader i skyddsrumsorterna. Kost­naderna för det behov av skyddsrum som avser bostäder skall dock ersättas av statsmedel. Vid en sammanlagd åriig kostnad för skyddsrumsproduktion av omkring 125 milj. kr. beräknas ca en tredjedel komma alt finansieras med avgifter och återstoden med statsmedel.


 


FÖU 1975:17                       .                                   32

Utskottet är för sin del berett atl godta det föreslagna finansieringssys­temet, som bl. a. förutsätter att man - när det gäller annat ändamål än bostäder - tar ut en särskild skyddsrumsavgift av ägare till anläggningar och byggnader i samband med att byggnadslov ges för byggnadsföretaget.

Normalkostnaden för en skyddsmmsplats och skyddsrumsavgiftens stor­lek skall övervägas särskilt och senare underställas riksdagen genom lag­förslag. Enligt utskottets mening får man i det sammanhanget anpassa fi­nansieringssystemet så atl man undviker eventuella risker för regionala olik­heter när det gäller den ekonomiska belastningen. Vad utskottet har anfört i denna del bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

I motionen 1975:1997 (fp) finns ett yrkande som särskilt avser kommu­nernas kostnader för skolskyddsrum. Sådan kostnad uppkommer då skolan byggs, dels i form av en skyddsrumsavgift, dels som en byggnadskostnad om skyddsrum skall anordnas i skolbyggnaden. Enligt de föreslagna reglerna skall utgå statsbidrag till skyddsrumsavgiften med två tredjedelar samt er­sättning för skyddsrummets anordnande, vård och underhåll enligt samma regler som för andra skyddsrum. Eftersom gällande regler innebär atl kom­munerna ges statsbidrag för anordnande av skyddsrum med två tredjedelar av kostnaden kommer kommunernas finansieringsansvar för skolskydds­rum inte atl ändras.

Skyddsrumsplaneringen kommer alt medföra vissa kostnader för kom­muner med skyddsrumsorter. Samtidigt är det så att kommunerna får del av de besparingseffekter som det nya systemet innebär. Den särskilda dele­gation som avses förbereda införandet av den nya planeringen torde kunna belysa dessa frågor. Utskottel förutsätter att det nya systemet inte föranleder ökade kostnader för kommunerna. Vad utskottet nu har anfört bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Civilutskottet ansluter sig till regeringens förslag i fråga om principerna för finansieringen av skyddsrum i bostadshus. Civilutskottel har synpunkter på del fortsatta arbetet med ett nytt finansieringssystem som försvarsut­skottet ansluter sig till såvitt gäller samordningen med det nya bostadsfi-nansieringssystemel.Försvarsutskottet vill däremot inte förorda att man i vissa fall lämnar särskild ersättning för vissa utrymmen. En sådan möjlighet skulle enligt utskottets bedömning kunna motverka strävan efter lämplig meranvändning av skyddsrummen i fredstid.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställer utskottet

beträffande riktlinjer för skyddsrumsbyggandets planering och genom­förande

1. att riksdagen med avslag pä motionen 1975:1997, yrkandena 1, 4 och 6, och motionen 1975:1998 i denna del bifaller re­geringens förslag.


 


FÖU 1975:17                                                           33

2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad
utskottet med anledning av propositionen har anfört om upp­
hävande snarast av det generella undantaget från att bygga
skyddsrum i de största tätorternas innerområden samt om åt­
gärder för bristtäckning i dessa områden,

beträffande riktlinjer för skyddsrumsbyggandets finansiering m. m.

3.    att riksdagen med avslag på motionen 1975:1997, yrkande 3, och motionen 1975:1998 i denna del bifaller regeringens förslag,

4.    alt riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad utskottet med anledning av propositionen saml motionerna 1975:1935 och 1975:1997, yrkande 5, har anfört om kommande prövning av normalkoslnaden för skyddsrumsplats och av skyddsrumsavgiftens storlek,

5.    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad utskottet med anledning av propositionen och motionen 1975:1997, yrkande 2, har anfört om kommunernas kostnader för skyddsrumsplaneringen,

beträffande lag om ändring i civilförsvarslagen (1960:74)

6. att riksdagen antar regeringens förslag med den ändring atl
10, 22, 29 och 40 §§ erhåller följande såsom utskottets förslag
betecknade lydelse:

Regeringensförslag                Utskottets förslag

10 S Civilförsvarets omfattning och be- Civilförsvarels omfattning och be­skaffenhet inom varje civilförsvars- skaffenhet inom varje civilförsvars­område skall till sina huvuddrag an- område skall till sina huvuddrag an­givas i särskild organisa- givas i särskild organisa­tionsplan. Uppgifter om lionsplan. Uppgifter om skyddsrum och provisoriska skyddsrum och utrymmen som skydd skola dock angivas i avses i 22 § andra stycket skola dock s k y dd sru m s pla n. Om sådan angivas i skyddsrumsplan. plan finnas bestämmelser i 4 kap.      Om sådan plan finnas bestämmelser

i 4 kap.

22 s I tätorter och på platser som under 1 tätorter och på platser som kunna krig kunna antagas bli särskilt utsatta antagas under krig bli särskilt utsatta vid stridshandlingar eller hot om vid stridshandlingar eller hot om skadegörelse skola skyddsrum an- skadegörelse skola skyddsrum an­ordnas för befolkningens skydd. Så-     ordnas föi' befolkningens skydd. Så-


 


FöU 1975:17


34


 


Regeringensförslag

dana orter och platser benämnas i denna lag skyddsrumsorter. Regeringen eller myndighet som re­geringen utser bestämmer vilka orter och platser som skola utgöra skydds-rumsorter.

Om regeringen eller myndighet som regeringen utser bestämmer del, skola i skyddsrumsort även vid­tagas förberedelser för att under ci­vilförsvarsberedskap kunna iord­ningställa skyddsrum i utrymmen, som äro lämpliga härför. Sådant ut­rymme benämnes i denna lag proviso­riskt skydd.


Utskottets förslag

dana orter och platser benämnas i denna lag skyddsrumsorter. Regeringen eller myndighet som re­geringen utser bestämmer vilka orter och platser som skola utgöra skydds­rumsorter.

Om regeringen eller myndighet som regeringen utser bestämmer det, skola i skyddsrumsorl även vid­tagas förberedelser för att under ci­vilförsvarsberedskap kunna iord­ningställa skyddsrum i utrymmen, som äro lämpliga härför.


 


29 fj


Skyddsrum bör i första hand an­ordnas i utrymme, som under freds­tid är avsett för annat än skydds­rumsändamål. Om detta ej kan ske, bör skyddsrum anordnas på sådant sätt att det kan användas även under .fredstid.


Skyddsrum bör i första hand an­ordnas i utrymme, som är avsett att under fredstid användas för annat än skyddsrumsändamål. Om detta ej kan ske, bör skyddsrum anordnas på sådant sätt att del under fredstid kan användas för annat ändamål.


40 § 1 mom. Utöver de uppgifter som ankonima på kommun enligt 4 och 7 kap. åligger det kommun.,att

a)   genom sina myndigheter lämna länsstyrelsen och civilförsvarschefen biträde i sådana frågor rörande civilförsvaret som hava samband med de särskilda myndigheternas verksamhetsområden, varvid kommun bland an­nat har att på därom gjord framställning tillhandahålla tillgängliga, för ci­vilförsvaret erforderiiga byggnadsritningar, kartor och dylikt;

b)  i enlighet med gällande organisationsplan inrätta och utrusta lednings­centraler och andra skyddade uppehållsplalser för del allmänna civilförsvaret samt vidtaga andra byggnadsanordningar ävensom reservanordningar som äro avsedda uteslutande för brandförsvarets försörjning med vatten så ock under civilförsvarsberedskap, i den omfattning civilförsvarsstyrelsen eller efter dennas allmänna anvisningar länsstyrelsen bestämmer, utföra lednings­centraler och andra skyddade uppehållsplatser samt vidtaga andra byggnads­tekniska åtgärder avseende det lokala civilförsvaret, oaktat åtgärderna icke upptagits i organisationsplanen;


 


FöU 1975:17                                                           35

Regeringensförslag                Utskottets förslag

c)                                  imätta och utrusta skyddsrum        c) inrätta och utrusta skyddsrum
som på grund av beslut enligt 27 §
som på grund av beslut enligt 27 §
skall anordnas i befintlig anläggning
skall anordnas i befintlig anläggning
eller byggnad utan samband med
eller byggnad utan samband med
tillbyggnad eller på mark, som är av-
tillbyggnad eller på mark, som är av­
sedd för gata, torg, park eller annan
sedd för gata, torg, park eller annan
allmän plats, ävensom vidtaga för-
allmän plats, ävensom vidtaga för­
beredelser avseende provisoriska
beredelser som avses i 22 § andra
skyddoc\\,tn\\%\. vad regeringen eller
stycket och, enligt vad regeringen el-
myndighet som regeringen utser
ler myndighet som regeringen utser
därom förordnar, under civilför-
därom förordnar, under civilför­
svarsberedskap iordningställa så-
svarsberedskap iordningställa j/z/yw-
dana skydd till skyddsrum;
men som där avses till skyddsrum;

d)   vårda och underhålla de under b) och c) omförmälda anordningarna;

0 tillhandahålla lämpliga lokaler för civilförsvarets administration saml,
i den mån skyldighet härutinnan icke åvilar ägare eller innehavare av an­
läggning eller byggnad, för förvaring av materiel och utrustning för civil­
försvaret ävensom för utbildningsverksamheten inom civilförsvaret;

g)svara för avlöning och annan ersättning till personal, vars tjänstgöring i civilförsvaret enligt 20 S skall anses fullgjord i kommunal anställning;

h) under civilförsvarsberedskap samt vid utbildning och övning, i den omfattning organisationsplanen angiver, till allmänna civilförsvarets förfo­gande ställa kommunen tillhörig materiel och annan egendom; samt

i) å trafikled eller annan allmän plats, där kommunen ansvarar för gatu-eller vägbelysning, vidtaga erforderiiga anordningar för den vägledande be­lysning, som enligt organisationsplanen skall finnas där under mörkläggning.

2 mom. Därest åtgärd, som avses i I mom. b) och d), enligt organi­sationsplanen hänför sig till flera i samma civil försvarsområde helt eller delvis ingående kommuner, skall den kommun länsstyrelsen bestämmer vidtaga åtgärden och förskjuta kostnaderna därför.

1     den mån kostnaderna icke täckas av statsmedel, skola kostnaderna eller,
om dessa hava bestritts genom lån, amortering och ränta på lånet åriigen
fördelas mellan kommunerna i förhållande till det antal skattekronor och
skatteören, som inom varje kommun eller del av kommun påförts de skatt­
skyldiga vid nästföregående års taxering till allmän kommunalskatt. Påstår
kommun, atl särskilda skäl finnas för annan fördelningsgrund, såsom alt
vidtagen åtgärd kan antagas bliva till särskilt gagn för viss kommun, eller
uppkommer eljest tvist mellan kommunerna beträffande skyldigheten alt
bidraga till kostnaderna, äger länsstyrelsen efter framställning förordna, hur
fördelningen skall ske. Sådan framställning skall göras sist inom tre månader
efter det kommun anmodats eriägga sin koslnadsandel eller, om framställ­
ningen göres av kommun, som förskjutit kostnaderna, efter utgången av


 


FÖU 1975:17                                                           36

del kalenderår, under vilket desamma förskjutits. Till den kommun, som förskjutit kostnaderna, hava övriga kommuner alt i överensstämmelse med fördelning som nu sagts utgiva pä dem belöpande andelar.

Vad i andra stycket stadgas skall äga motsvarande tillämpning beträffande sådan i 1 mom. g) avsedd kostnad som uppkommit under civilförsvars­beredskap och hänför sig till ändamål, vilket angivits i organisationsplanen såsom gemensamt för flera kommuner, saml beträffande förlust i anledning av skada å kommun tillhörig materiel eller annan egendom, som jämlikt 1 mom. h) under civilförsvarsberedskap ställts till civilförsvarets förfogande för ändamål som nu sagts.

Slockholm den 29 april 1975

På försvarsutskottets vägnar PER PETERSSON

Närvarande: herrar Petersson i Gäddvik (m), Gustavsson i Eskilstuna (s), Gustafsson i Stenkyrka (c), Glimnér (c), Kari Bengtsson i Varberg (fp), Pet­tersson i Örebro (c). Brännström (s), herr andre vice talmannen Virgin (m), herrar Gustavsson i Nässjö (s), Gernandt (c), Olsson i Asarum (s), Hedberg (s). Konradsson (s), Kindbom (c) och Wååg (s).

Särskilt yttrande

av herr Petersson i Gäddvik (m) och herr andre vice talmannen Virgin (m).

De föreslagna riktlinjerna för skyddsrumsbyggandels planering, genom­förande och finansiering har i stora delar samband med de överväganden som måste ske vid nästa försvarsbeslut. Riktlinjerna bygger på 1972 års försvarsbeslut, som beräknas bli prövat från grunden inom några år.

Enligt vad utskottet har inhämtat kommer emellertid resultaten av för­beredelserna för nästa försvarsbeslut att i olika avseenden kunna påverka planeringen för skyddsrumsbyggandel. På grund av detta saml genom de uttalanden som utskottet gör och hemställer alt riksdagen som sin mening skall ge regeringen till känna är det möjligt för oss alt stå bakom utskottets betänkande.


 


FÖU 1975:17                                                           37

Bilaga Till försvarsutskottet

Propositionen m. m.

Regeringen har i propositionen 1975:21 föreslagit riksdagen alt

1.   godkänna de riktlinjer i fråga om skyddsrumsbyggandet som förordals i regeringsprotokollel,

2.   antaga inom försvarsdepartementet upprättat förslag till lag om ändring i civilförsvarslagen (1960:74).

Med anledning av propositionen har väckts motionerna 1975:1935 (fp), 1997 (fp) och 1998 (m).

Försvarsutskottet, till vilket propositionen och motionerna hänvisats, har den 22 april 1975 beslutat att från civilutskottel inhämta yttrande över för­slagen i de delar som de berör civilutskottets beredningsområde.

Utskottet

Civilutskottet begränsar sitt yttrande till frågorna om skyddsrumsplane­ringen, samordningen med övriga byggnadsbestämmelser och finansieringen av skyddsrum i bostadshus - frågor som endast indirekt berörs av framställda motionsyrkanden.

I fråga om skyddsrumsplaneringen har utskottet uppfatlat förslagen som närmast syftande till att skapa ett beslutsunderiag av motsvarande art som t. ex. de kommunala bostadsbyggnadsprogrammen och de därtill knutna saneringsprogrammen. De skall därmed inte anses ha karaktär av fysisk plan i byggnadslagstiftningens mening. Det bör därför övervägas om inte detta borde fä uttryck även i lagstiftningen genom att ordet skyddsrumsplan byttes ut mot ordet skyddsrumsbyggnadsprogram eller i allt fall härtill knöts förtydligande motivutlalanden i sådan riktning. Därmed skulle undanröjas grunder för att uppfatta skyddsrumsplanen som en med de existerande planinstituten konkurrerande planform.

Det förhållandet alt det kommunala programarbetet i föreslagen form har en självklar och nära anknytning till del fysiska planarbetet aktualiserar ett understrykande av vikten av att skyddsrumsbedömningarna sker i nära samarbete med byggnadsnämnden. Frågan om och i vilken omfattning be­slut om skyddsrumsbyggandet skall sammanfattas eller redovisas i anslut­ning till de fysiska planerna torde böra prövas ytteriigare vid överväganden om nya planinslilut.

Civilutskottel förordar i anslutning till det ovan anförda att försvarsut­skottet betonar lämligheten av att erfarenheter från det fortsatta arbetet på delta område tillgodoförs det inom bostadsdepartementet pågående ar­betet på en ny byggnads- och planlagstiftning.


 


FÖU 1975:17                                                           38

Enligt utskottets mening bör vidare framhållas vikten av att tillämpnings-bestämmelserna till civilförsvarslagen samordnas inom de övriga byggnads­bestämmelsernas ram.

Vad gäller principerna Vötfinansieringen av .skyddsrum i bostadshus ansluter sig utskottet till propositionsförslaget. Utskottet förordar emellertid att över­gångsfrågorna ytteriigare övervägs i samråd med bostadsdepartementet och mot bakgrund bl. a. av alt den nu förordade reformen direkt knutits till det nya bostadsfinansieringssystemets grunder för skilda garanterade ka­pitalkostnadsnivåer (prop. 1974:150, s. 406). Härtill kommer att det enligt utskottets mening även i sådant sammanhang bör ytteriigare övervägas om inte möjlighet bör öppnas att, då särskilda skäl talar därför, lämna viss ersättning även för sådana extra utrymmen som med hänsyn till skydds­rumskravens omfattning m. m. inte kan anpassas till husets funktioner eller hyras ut självständigt. Det bör även uttalas att kostnaderna för skydds­rumsbyggande enligt kommunala beslut i sin helhet bör bli låneunderiags-grundande för statliga bostadslån och att bidraget enligt eljest gällande prin­ciper skall dras av från bostadslånet. Utskottet har förutsatt att frågorna om finansiering under byggnadstiden av även bidraget motsvarande pro­duktionskostnader kommer att lösas.

Stockholm den 24 april 1975

På civilutskottels vägnar ELVY OLSSON

Närvarande: fru Olsson i Hölö (c), herrar Bergman i Göteborg (s), Petersson i Nybro (s), Wennerfors (m), Lindkvist (s), Åkerfeldt (c), Henrikson (s), Strömberg i Botkyrka (fp), Mattsson i Skee (c), Jadestig (s). Häll (s), Claeson (vpk), fru Landberg (s), fru Ingvar-Svensson (c) och herr Danell (m).