Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Socialförsäkringsutskottets betänkande nr 19 år 1973   SfU 1973:19

Nr 19

Socialförsäkringsutskottets betänkande i anledning av propositionen 1973: 47 angående förbättrade familjeförmåner inom den allmänna försäkringen, m. m., jämte motioner.

Propositionen

I propositionen läggs fram förslag om betydande förbättringar av samhällets ekonomiska stöd tiU barnfamiljer, särskilt i anslutning till barns födelse och vid vård av sjukt eller handikappat barn.

I fråga om stödet i samband med barns födelse föreslås att den nu­varande aioderskapsförsäkringen ersätts av en föräldraförsäkring med garantinivå. Garantinivån skall innebära ett grundläggande försörjnings­skydd i form av föräldrapenning med 25 kr. om dagen under sex må­nader i anslutning till barnets födelse. Till försäkrade med rätt till högre sjukpenning än garantinivån föreslås föräldrapenningen utgå med samma belopp som sjukpenningen. För tiden efter barnets födelse av­ses att den av barnets föräldrar som ombesörjer den huvudsakliga vår­den av barnet skall bli berättigad till föräldrapenningen. Enligt förslaget skall föräldrarna själva få avgöra vem av dem som skall stanna hemma hos barnet och uppbära föräldrapeimingen. Förslaget om föräldrapen­ning innebär en ersättning vid barns födelse som avsevärt överstiger den nuvarande moderskapsförsäkringens förmåner särskilt för de lägst avlö­nade och för dem som inte haft förvärvsarbete viss tid före bamaföd-seln. Föräldrapenningen skall liksom sjukpeimingen utgöra skattepliktig inkomst och därigenom bli ATP-grundande.

Vidare föreslås rätt till sjukpenning för förälder som behöver ta vård om sjukt barn och för fader som behöver ta vård om äldre barn i sam­band med att ytterligare barn föds i familjen.

Förbättringar föreslås också i fråga om det särskilda vårdbidrag som utgår om barn på grund av sjukdom eller allvarligt bandikapp är i behov av särskild tillsyn och vård. Vårdbidraget höjs till samma nivå som för­tidspensionen inom folkpensioneringen, samtidigt som förmånen blir skattepliktig och ATP-grundande för den förälder som vårdar barnet.

Propositionen innehåller även förslag om en förstärkning av barn­pensionerna så att mer enhetliga regler skapas för barnpensioner och bidragsförskott. Barnpensionen från folkpensioneringen höjs till 40 % av basbeloppet d de fall då änkepension eller barnpension från tilläggs­pensioneringen inte utgår och till 60 % av basbeloppet för barn vars båda föräldrar avlidit. Vidare höjs åldersgränsen för barnpensionen från 16 år till 18 år.

1 Riksdagen 1973.11 saml. Nr 19


 


SfU 1973:19                                                             2

De nämnda familjepolitiska reformerna föreslås träda i kraft den 1 januari 1974. Kostnadsökningen för de förbättrade förmånerna beräk­nas till ca 275 milj. kr. för helt år.

Författningsförslagen är av följande lydelse.


 


SfU 1973:19                                                                           3

1    Förslag till

Läggom ändring i lagen (1962: 381) om allmän försäkring

Härigenom förordnas i fråga om lagen (1962: 381) om allmän för-säkringi,

dels att 3 kap. 12—14 §§, 8 kap. 5 och 6 §§, 9 kap. 3—5 §§, 10 kap. 4 §, 16 kap. 5 § och 20 kap. 2 § skall ha nedan angivna lydelse,

dels att i lagen skall införas två nya paragrafer, 3 kap. 9 § och 9 kap. 6 § av nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

3 kap. 9 §

Hos allmän försäkringskassa in­skriven försäkrad förälder som för vård av barn, vilket ej fyllt tio år, under barnets sjukdom behöver helt eller delvis avstå från för­värvsarbete, äger rätt till sjukpen­ning om hans sjukpenninggrun­dande inkomst uppgår till i 1 § första stycket angivet belopp. Där­vid äga bestämmelserna i 7 § förs­ta och andra styckena motsvaran­de tillämpning.

Även om sjukdom ej föreligger äger fader, som avstår från för­värvsarbete för vård av barn som i första stycket sägs när sådant på­kallas i anslutning till annat barns födelse, rätt till sjukpenning un­der de i första stycket nämnda förutsättningarna.

Sjukpenning enligt första och andra styckena utgår för högst tio dagar varje år för försäkrad för­älder som har barn i sin vård el­ler, där föräldrar gemensamt ha barn i sin vård, för föräldrarna tillsammans. Utan hinder av vad nu sagts får förälder, som vanli­gen icke har barn i sin vård men som tillfälligt vårdar barn, i fall som avses i första eller andra stycket åtnjuta sjukpenning enligt vad där sägs inom ramen för det antal dagar, för vilket sjukpenning kan utgå till den andre av föräld­rarna enligt första punkten.

• Enligt den lydelse som föreslagits i prop. 1973: 46. It   Riksdagen 1973.11 saml. Nr 19


 


SfU 1973:19


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


12 §2


Kvinnlig försäkrad, som är in­skriven hos allmän försäkringskas­sa eller skulle hava varit inskriven därest hon uppfyllt åldersvlllkoret i 1 kap. 4 §, äger vid barnsbörd rätt till moderskap sp e n-ning. Moderskapspenning utgör vid enkelbörd ettusenåttio kronor och vid flerbörd nämnda belopp ökat med femhundrafyrtio kronor för varje barn utöver ett.

Av moderskapspenningen äger den försäkrade lyfta trehundra kronor före nedkomsten, dock ti­digast å etthundratjugonde dagen före den beräknade tidpunkten därför.

' Senaste lydelse 1966: 350.


Försäkrad förälder som icke förvärvsarbetar äger i samband med barns födelse rätt till för­äldrapenning.

Föräldrapenning utgår om för­äldern varit inskriven hos allmän försäkringskassa under minst ett­hundraåttio dagar i följd närmast före barnets födelse eller den be­räknade tidpunkten för denna. Föräldrapenning får utgå även om föräldern icke varit inskriven hos försäkringskassa enligt vad nu sagts men skulle ha varit inskriven om kassan ägt kännedom om samt­liga de förhållanden som förele­gat.

Hel föräldrapenning utgår med tjugufem kronor om dagen (ga­rantinivå). Har föräldern under minst tvåhundrasjuttio dagar i följd före barnets födelse eller den beräknade tidpunkten härför va­rit, eller skulle föräldern, om för­säkringskassan haft kännedom om samtliga föreliggande förhållan­den, ha varit försäkrad för en sjukpenning överstigande nämnda belopp, utgår föräldrapenningen med belopp motsvarande föräl­derns sjukpenning enligt 4 §.

Ha föräldrar gemensamt barn i sin vård, utgår föräldrapenning över garantinivån till fadern en­dast under förutsättning att även modern är eller enligt vad förut sagts bort vara försäkrad för sjuk­penning överstigande garantinivån. Undantag från vad nu sagts får medgivas när det visas att modern till följd av sjukdom eller av andra särskilda skäl icke kan anses ha möjlighet att vårda barnet.

Villkor om inskrivning hos för­säkringskassa eller försäkring för viss sjukpenning som angives i denna paragraf anses uppfyllt om det berott på åldersregeln i 1 kap. 4 § att villkoret ef kunnat uppfyl­las.


 


SfU1973:19


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


13 §3


Även om sjukdom som i 7 § sägs icke är för handen, utgår till-läggssjukpenning till kvinnlig för­säkrad, som i anledning av barns­börd avhåller sig från förvärvsar­bete, såframt hon omedelbart före nedkomsten eller den beräknade tidpunkten därför under minst tvåhundrasjuttio dagar i följd va­rit placerad i sfukpenningklass nr 3 eller högre sjukpenningklass el­ler skulle hava varit placerad i så­dan sjukpenningklass, därest hon uppfyllt åldersvillkoret i 1 kap. 4§.

Sfukpenningen utgår tidigast från och med den sextionde dagen före den beräknade tidpunkten för nedkomsten och senast från och med förlossningsdagen. Sjuk­penningen utgår endast för dag då kvinnan avhåller sig från för­värvsarbete och längst till etthund­raåttionde dagen efter förloss­ningsdagen eller efter den tidigare dag då sjukpenningen började ut­gå. Rätten till fortsatt sjukpenning upphör, om kvinnan under nämn­da tid utför förvärvsarbete under mer än trettio dagar. Därvid med­räknas ej dag då barnet åtnjuter sjukhusvård.

Från och med den trettionde dagen efter förlossningsdagen ut­går sjukpenning endast om kvin­nan har eller på grund av sjukdom är förhindrad att hava barnet i sin vård.

Sjukpenning för tid före för­lossningen utgår först från och med den dag kvinnan hos den all­männa försäkringskassan anmält sin önskan att erhålla sjukpenning, där ej hinder mött för anmälan eller särskilda skäl till annat föran­leda.

Till sjukpenning enligt denna paragraf utgår ej barntillägg.


Moder äger rätt till föräldra­penning tidigast från och med den sextionde dagen före den beräk­nade tidpiinkten för barnets födel­se. För tiden efter barnets födelse är den av föräldrarna som till hu­vudsaklig del ombesörjer vården om barnet berättigad till föräldra­penning. Moder äger dock rätt till föräldrapenning till och med den tjugunionde dagen efter förloss­ningsdagen även om hon ej har barnet i sin vård.

Föräldrapenning utgår under högst etthundraåttio dagar sam­manlagt för föräldrarna. Den får utgå längst till etthundraåttionde dagen efter den då barnet fötts eller, då föräldrarna till följd av barnets sjukdom under viss del av denna tid varit förhindrade att vårda barnet, däremot svarande längre tid, dock längst till två­hundrafyrtionde dagen efter bar­nets födelse.

I fråga om föräldrapenning sko­la bestämmelserna i 7 § första och andra styckena äga motsvarande tillämpning. Föräldrapenning får ej utgå i den mån den försäkrade uppbär sjukpenning enligt denna

lag-Föräldrapenning utgår ej till båda föräldrarna för samma dag. Utan hinder härav får dock halv föräldrapenning utgå till båda för­äldrarna för samma dag, när de avlösa varandra i vården av bar­net.


' Senaste lydelse 1969: 203.


 


SfU 1973:19


Nuvarande lydelse

14 Försäkrad, som äger rätt till moderskapspenning, må ej åtnjuta grundsjukpenning eller barntill-lägg för tiden från och med för­lossningsdagen till och med den tjugunionde dagen därefter.


Föreslagen lydelse

§

Fosterföräldrar likställas vid till-lämpningen av bestämmelserna om föräldrapenning med föräldrar.

Föräldrapenning till foster- eller adoptivföräldrar utgår ej för tid innan de fått barnet i sin vård och får utgå längst till tvåhundrafyr­tionde dagen efter den då barnet fötts.

I den mån föräldrapenning ej utgått till dem enligt bestämmel­serna i 13 § äga adoptivföräldrar i anslutning till att de få adoptiv­barn som ej fyllt tio år i sin vård rätt till föräldrapenning under sammanlagt tjugu dagar. Detsam­ma skall gälla fosterföräldrar som mottaga barn i avsikt att adoptera det.


 


8 kap. 5 §*

Rätt till folkpension i form av
barnpension
             tillkommer

barn, vars fader eller moder eller båda föräldrar avlidit och som icke fyllt sexton år.

Rätt till barnpension föreligger ej för barn utom äktenskap, där­est den avlidne enligt avtal, som är bindande för barnet, åtagit sig att till dess underhåll utgiva visst be­lopp en gång för alla.


Rätt till folkpension i form av
barnpension
             tillkommer

barn, vars fader eller moder eller båda föräldrar avlidit och som icke fyllt aderton år.

Har avliden förälder enligt av­tal, som är bindande för barn utom äktenskap, åtagit sig att till dess underhåll utgiva visst belopp en gång för alla, föreligger rätt till barnpension endast i den mån pensionen överstiger en efter un­derhållsskyldigheten lämpad liv­ränta, vilken inköpes åt barnet för erlagt engångsbelopp.


6 §5


Barnpension utgör för år räknat tjugufem procent av basbeloppet. För barn, vars båda föräldrar av­lidit, utgör dock barnpensionen trettiofem procent av basbeloppet.


Barnpension utgör för år räknat tjugufem procent av basbeloppet. Barnpension skall dock alltid utgå med sådant belopp att pensionen, i förening med pensionsförmåner, som enligt bestämmelserna i andra stycket skola beaktas, utgör


« Senaste lydelse 1971: 887. ' Senaste lydelse 1964:146.


 


SfU 1973:19                                                                           7

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

1.   för barn, vars båda föräldrar avlidit, trettio procent av basbe­loppet efter envar av föräldrarna,

2.   för barn, som samtidigt upp­bär bidragsförskott enligt lagen (1964:143) om bidragsförskott, trettio procent av basbeloppet samt

3.   för barn, som i annat fall uppbär barnpension efter en av föräldrarna, fyrtio procent av bas­beloppet.

Vid tillämpning av bestämmel­serna i föregående stycke beaktas barnet tillkommande tilläggspen­sion i form av barnpension samt, i fall som avses i punkt 3, folkpen­sion i form av änkepension, vilken utgår till kvinna som är moder till barnet eller varit gift med barnets fader eller har eller har haft barn med denne, under förutsättning att barnet och kvinnan stadigvarande sammanbo. Äro flera barn berät­tigade till barnpension fördelas vid avräkning änkepensionen lika mel­lan barnen.

9 kap.

3 §«

Försäkrad äger för tid före den månad då han fyller sexton år rätt till vårdbidrag i form av inval i-ditetsersättning, därest han på grund av sjukdom, psykisk efterblivenhet, vanförhet eller an­nat lyte för avsevärd tid och i av­sevärd omfattning är i behov av särskild tillsyn och vård.

Åtnjuter försäkrad som avses i Åtnjuter försäkrad som avses i 2 § första stycket andra punkten 2 § första stycket andra punkten eller andra stycket icke pension eller andra stycket icke pension enligt denna lag, äger han, därest enligt denna lag, äger han, därest han fyllt sexton år, rätt till inva- han fyllt sexton år, rätt till in-liditetsersättning för tid före den validitetsersättning för månad då han fyller sextiosju år,        tid före den månad då han fyller

sextiosju år.

Invaliditetsersättning må vara begränsad till viss tid.

Vad i 2 § tredje stycket stadgas .<-kall äga motsvarande tillämpning

• Senaste lydelse 1966: 236.


 


SfU1973:19


Nuvarande lydelse

beträffande invaliditetsersättning. Konungen må dock förordna att sådan ersättning skall utgivas för tid då den försäkrade vistas utom anstalten utan att vårdas genom dess försorg.

Invaliditetsersättning enligt förs­ta stycket och sådan ersättning en­ligt andra stycket till försäkrad, som avses i 2 § första stycket and­ra punkten, utgör för år räknat sextio procent av basbeloppet. In­validitetsersättning i annat fall ut­gör, allt "efter hjälpbehovets om­fattning eller merutgifternas stor­lek, för år räknat sextio eller tret­tio procent av basbeloppet.


Föreslagen lydelse

Invaliditetsersättning till försäk­rad, som avses i 2 § första stycket andra punkten, utgör för år räknat sextio procent av basbeloppet. In­validitetsersättning i annat fall ut­gör, allt efter hjälpbehovets om­fattning eller merutgifternas stor­lek, för år räknat sextio eller tret­tio procent av basbeloppet.


4 §


Vid tillämpning av 2 och 3 §§ skall såsom blind anses den vars synförmåga, sedan ljusbrytningsfel rättats, är så nedsatt att han sak­nar ledsyn.


Försäkrad förälder äger för vård av barn som ej fyllt sexton år rätt till vårdbidrag om barnet på grund av sjukdom, psykisk ut­vecklingsstörning eller annat han­dikapp för avsevärd tid och i avse­värd omfattning är i behov av sär­skild tillsyn och vård.

Vårdbidrag utgår med belopp motsvarande hel förtidspension till ensamstående jämte pensionstill­skott.

Vårdbidrag beviljas att utgå tills vidare. Behovet av bidrag skall omprövas vart tredje år, såvida ej skäl föreligga för omprövning med kortare mellanrum.


5 §T


Om pensionstillskott, hustrutill-lägg och kommunalt bostadstillägg förordnar Konungen med riksda­gen.


Vid tillämpning av 2 och 3 §§ skall såsom blind anses den vars synförmåga, sedan Ifusbrytnings-fel rättats, är så nedsatt att han saknar ledsyn.

Vad i 2 § tredfe stycket stadgas skall äga motsvarande tillämpning beträffande invaliditetsersättning och vårdbidrag. Konungen äger dock förordna att sådana förmå­ner skola utgivas för tid då någon vistas utom anstalten utan att vår­das genom dess försorg.


Senaste lydelse 1969: 206.


 


SfU 1973:19

Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


6 §

Om pensionstillskott, hustrutill-lägg och kommunalt bostadstillägg förordnar Konungen med riksda­gen.

10 kap. 4 § Är någon för samma månad berättigad till flera änkepensioner, utgives endast den största av dem eller, om de äro lika stora, pensionen efter den sist avlidne mannen.


Föreligger för samma månad rätt till förtidspension samt änke­pension eller hustrutillägg, utgives endast en av förmånerna. Utgives i enlighet härmed änkepension el­ler hustrutillägg, skall vid tillämp­ning av 3 kap. 3, 5 och 8 §§ samt 4 kap. 3 § anses som om den för­säkrade kommit i åtnjutande av förtidspension.


Föreligger för samma månad rätt till två eller flera av förmå­nerna barnpension, förtidspension, änkepension eller hustrutillägg, ut­gives endast en av förmånerna. Ut­gives i enlighet härmed änkepen­sion eller hustrutillägg, skall vid tillämpning av 3 kap. 3, 5 och 8 §§ samt 4 kap. 3 § anses som om den försäkrade kommit i åtnjutande av förtidspension.


16 kap. 5 §8 Ålderspension utgår från och med den månad varunder den försäk­rade fyller sextiosju år eller, om han önskar att pensionen skall börja utgå tidigare eller senare, från och med den månad som angives i pen­sionsansökningen.


Förtidspension, barntillägg, in­validitetstillägg och invaliditetser­sättning utgå från och med den månad, varunder rätt till förmånen inträtt. I fall som avses i 1 § andra stycket utgår dock förtidspension från och med månaden näst efter den, då beslutet om pension med­delats.


Förtidspension, barntillägg, in­validitetstillägg, invaliditetsersätt­ning och vårdbidrag utgå från och med den månad, varunder rätt till förmånen inträtt. I fall som avses i 1 § andra stycket utgår dock för­tidspension från och med månaden näst efter den, då beslutet om pen­sion meddelats.


Familjepension utgår från och med den månad då den försäkrade avlidit eller, om han vid sin död åtnjöt ålderspension eller förtidspension, från och med månaden näst efter den, varunder dödsfallet inträffat.

Pension må ej utgå för längre tid tillbaka än tre månader före an­sökningsmånaden.

Vid utbetalning av folkpension för förfluten tid till försäkrad, vars make uppbär folkpension, skall pensionen så minskas, att det samman­lagda beloppet för båda makarna motsvarar vad som skall utgå enligt 6 kap. 2 § eller 7 kap. 4 §.

' Senaste lydelse 1972:166.


 


SfU 1973:19                                                                          10

Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

20 kap.
2 §9
Vid tillämpning av bestämmelse Vid tillämpning av bestämmelse
i 3 kap. 2, 4 och 9 §§ samt 21 kap. i 3 kap. 1 och 9 §§ samt 21 kap.
1 § om försäkrad, som sammanbor 1 § om försäkrad, som samman-
med barn, skall med barn som bor med barn, skall med barn som
där sägs likställas fosterbarn.
  där sägs likställas fosterbarn.

Med förälder skall vid tillämp­ning av bestämmelserna i 3 kap. 9 och 12—14 §§ samt 9 kap. 4 § lik­ställas den, med vilken förälder är eller varit gift eller har eller har haft barn om de stadigvarande sammanbo.

1.    Denna lag träder i kraft den 1 januari 1974.

2.    Moderskapspenning får efter ikraftträdandet utbetalas i anledning av bamsbörd som inträffat dessförinnan. Har kvinna före utgången av år 1973 uppburit förskott på moderskapspenning får hon uppbära åter­stående del av moderskapspenningen utan hinder av att barnsbörden inträffat efter den 1 januari 1974.

3.    Har kvinna i anledning av barnsbörd uppburit moderskapspen­ning eller förskott därå, skall från föräldrapenning som utgår i anled­ning av barnets födelse avräknas ett belopp av sex kronor för dag.

4.    Tid då tilläggssjukpenning utgått enligt bestämmelserna i 3 kap. 13 § i nuvarande lydelse avräknas från den tid föräldrapenning får ut­gå enligt de nya bestämmelserna i sagda paragraf.

5.    Rätt till vårdbidrag i form av invaliditetsersättning upphör med ut­gången av år 1973. Utan hinder av att lagen icke trätt i kraft får allmän försäkringskassa under år 1973 besluta att förmån enligt de nya be­stämmelserna i 9 kap. 4 § skall utgå fr. o. m. den 1 januari 1974.

6.    Förekommer i lag eller annan författning hänvisning till föreskrift som ersatts genom bestämmelse i denna lag, tillämpas i stället den nya bestämmelsen.

2    Förslag till

Lag om ändring i lagen (1945: 844) om förbud mot arbetstagares av­skedande i anledning av äktenskap eller havandeskap m. m.

Härigenom förordnas, att 2 § lagen (1945: 844) om förbud mot ar­betstagares avskedande i anledning av äktenskap eller havandeskap m. m. skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

2 § Kvinnlig arbetstagare, som sedan minst ett år haft stadigvarande an­ställning hos arbetsgivaren, må icke skiljas från anställningen på den grund att hon blivit havande eller fött barn.

• Senaste lydelse 1971: 887.


 


SfU1973:19


11


Nuvarande lydelse

Ej heller må arbetsgivaren, där han har vetskap om havande­skapet eller barnsbörden, skilja ar­betstagaren från anställningen på den grund att hon i samband med havandeskapet eller barnsbörden avhåller sig från arbetet under skä­lig tid, högst sex månader. Vad sålunda stadgas skall dock ej gälla, därest arbetstagaren underlåter att, på förfrågan av arbetsgivaren, utan dröjsmål underrätta denne om att hon önskar återinträda i arbetet ef­ter bortovaron. Arbetsgivaren är ej pliktig att låta återinträdet ske tidigare än tre veckor från det han mottagit meddelande om den dag, då återinträdet kan äga rum, eller från det arbetstagaren utan före­gående meddelande inställt sig hos honom.

Föreslagen lydelse

Arbetsgivare må ej med vetskap om havandeskapet eller barnets födelse skilja arbetstagare, som sedan minst ett år haft stadigva­rande anställning hos honom, från anställningen på den grund att ar­betstagaren i samband med havan­deskap eller barns födelse avhåller sig från arbetet under högst sex månader eller den längre tid för­äldrapenning utgår till honom en­ligt 3 kap. 13 § andra stycket and­ra punkten lagen (1962:381) om allmän försäkring. Vad sålunda stadgas skall dock ej gälla, därest arbetstagaren underlåter att, på förfrågan av arbetsgivaren, utan dröjsmål underrätta denne om att han önskar återinträda i arbetet efter bortovaron. Arbetsgivaren är ej pliktig att låta återinträdet ske tidigare än tre veckor från det han mottagit meddelande om den dag, då återinträdet kan äga rum, eller från det arbetstagaren utan före­gående meddelande inställt sig hos honom. Förbudet mot avskedande gäller ej, därest arbetstagaren av­håller sig från arbetet i mer än två perioder.

Avhåller sig arbetstagare från arbetet i samband med att han i sitt hem mottager barn såsom fos­terbarn eller adoptivbarn äga be­stämmelserna i andra stycket mot­svarande tillämpning, dock längst till den tvåhundrafyrtionde dagen efter barnets födelse.

Överlåtelse av företag eller fartyg må icke inverka på den rätt som enligt denna paragraf tillkommer arbetstagare.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1974.

t2   Riksdagen 1973. 11 saml. Nr 19


 


SfU 1973: 19                                                           12

3    Förslag till

Lag om ändring i lagen (1964: 143) om bidragsförskott

Härigenom förordnas, att 2 och 4 §§ lagen (1964: 143) om bidrags­förskott skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

2 §

Bidragsförskott utgår icke därest

a)    barnet bor tillsammans med den underhållsskyldige;

b)   det föreligger grundad anledning antaga att den underhållsskyl­dige i vederbörlig ordning betalar fastställt underhållsbidrag icke under­stigande vad som skulle utgå i bidragsförskott enligt 4 § första och andra styckena;

c)    det finnes uppenbart att den tmderhållsskyldige atmorledes sörjt eller sörjer för att barnet erhåller motsvarande underhåll;

d) den underhållsskyldige gent­
emot barn utom äktenskap enligt
avtal, som är bindande för barnet,
åtagit sig att till dess underhåll ut­
giva visst belopp en gång för alla;
eller

e) vårdnadshavaren utan giltigt    d) vårdnadshavaren utan giltigt
skäl underlåter att vidtaga eller skäl underlåter att vidtaga eller
medverka till åtgärder för att få medverka till åtgärder för att få
underhållsbidrag eller faderskap underhållsbidrag eller faderskap
till barnet fastställt.                             till barnet fastställt.

4 §1

Bidragsförskott utgör för år räknat fyrtio procent av det i 1 kap. 6 § lagen om allmän försäkring omförmälda basbeloppet.

Skall bidragsförskott utgå i för- Skall bidragsförskott utgå i för­
hållande till såväl fader som mo-
hållande till såväl fader som mo­
der eller är barnet berättigat till
der eller är barnet berättigat till
barnpension enligt 8 kap. 5 § la-
barnpension enligt 8 kap. 5 § la­
gen om allmän försäkring, utgör
gen om allmän försäkring, utgör
dock bidragsförskottet i förra fal-
dock bidragsförskottet trettio pro-
let, i förhållande till varje under-
cent av basbeloppet, i förra fallet
hållsskyldig, tjugofem och i senare
i förhållande till varje underhålls­
fallet tio procent av basbeloppet,
                         skyldig.

Föreligger grundad anledning antaga att fastställt underhållsbidrag betalas i vederbörlig ordning, utgör bidragsförskott skillnaden mellan förskottsbelopp enligt första eller andra stycket samt underhållsbidra­gets belopp.

Bidragsförskott utgår ej med högre belopp än underhållsbidraget, därest vårdnadshavaren utan giltigt skäl underlåter att vidtaga eller medverka till åtgärder för att få underhållsbidraget höjt.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1974. > Senaste lydelse 1970: 147.


 


SfU 1973:19                                                            13

Motionerna

A. i anledning av propositionen väckta motioner:

motionen 1973: 1647 av fru Hjelm-Wallén (s) vari hemställs att riks­dagen

1.   uttalar att adoptivföräldrar och fosterföräldrar som mottar barn i adoptionsavsikt principiellt skall likställas med biologiska föräldrar, var­vid adoptivbarns ankomst till familjen jämställs med andra barns fö­delse,

2.   uppdrar åt Kungl. Maj:t att — sedan erfarenheter vunnits av den nya stödformen och av avgränsningsmöjligheterna — återkomma med förslag i enlighet med vad som i motionen anförts angående föräldra­penning och anställningstrygghet för adoptivföräldrar och fosterför­äldrar som mottar barn i adoptionsavsikt;

motionen 1973: 1648 av fru Lundblad m. fl. (s) vari hemställs "att det är angeläget vid framtida förbättringar i familjestödet i samband med barns födelse vad beträffar längden av den tid föräldrapenning kan ut­betalas att särskild hänsyn tages till de familjer där modern måste av­bryta sitt förvärvsarbete tidigare än strax före barnets födelse av skäl som anknyter till moderns arbetsförhållanden eller hälsa";

motionen 1973: 1686 av fröken Andersson i Stockholm (c) och fru Olsson i Hölö (c) vari hemställs att riksdagen vid behandlingen av pro­positionen 1973: 47 beslutar

1.   att föräldrapenning skall utgå under sammanlagt 12 månader till endera av föräldrarna dock att där båda föräldrarna förvärvsarbetar ingen av dem ensam får uppbära föräldrapenning mer än 8 månader,

2.   att anställningsskyddet för förälder utsträcks till 12 månader;

motionen 1973: 1687 av herr Carlshamre m. fl. (m) vari hemställs att riksdagen

1.   hos Kungl. Maj:t anhåller om ett samlat utbyggnadsprogram för familjestödet, innefattande en utsträckning av ersättningstiden inom föräldraförsäkringen till tolv månader,

2.   beslutar att förälder eller annan vårdnadshavande som på läkares rekommendation vistas hos barn under sju års ålder som vårdas på sjukhus skall ha rätt till sjukpenning och rätt att vistas på sjukhuset på samma ekonomiska villkor som gäller för patienter;

motionen 1973: 1688 av herrar Gustavsson i Alvesta (c) och Hamrin (fp) vari hemställs att riksdagen vid behandling av propositionen 1973: 47

I. beslutar

1. ge möjlighet till ett förskottsuttag av föräldrapenning med 500 kr.


 


SfU1973:19                                                                           14

och motsvarande reduktion av den löpande dagersättningen eller ersätt­ningstiden,

2. likställa foster- och adoptivföräldrar med biologiska föräldrar i fråga om rätten till föräldrapenning och anställningsskydd vid adoption eller fosterhemsplacering av barn före skolåldern,

II. ger Kungl. Maj:t till känna vad som i motionen anförts rörande
sjukpenning vid vård av sjukt barn och vårdbidrag för svårt handikap­
pat barn,

III.   uppdrar åt vederbörande utskott att utarbeta erforderlig lagtext;

motionen 1973: 1689 av herr Åkerlind (m) vari hemställs att riksda­gen vid behandlingen av propositionen 1973: 47 beslutar att barnpen­sion från folkpensioneringen skall utgå med 40 % av basbeloppet även i de fall då änkepension utgår, samt att vederbörande utskott vidtar er­forderliga konsekvensändringar i föreliggande förslag till lagtext.

B, vid riksdagens början väckta motioner:

motionen 1973: 73 av herr Börjesson i Falköping (c) vari hemställs att riksdagen hos Kungl. Maj:t anhåller om förslag till vårdnadsbidrag för hörselskadat barn som för sitt handikapp vistas på skola utanför hemmet att utgå till föräldrarna för all den tid barnet vistats i sitt hem under veckoslut, helger m. m.;

motionen 1973: 151 av herr Bengtsson i Landskrona (s) vari hem-stiills att riksdagen i skrivelse till Kungl. Maj:t hemställer om sådan ändring i lagen om allmän försäkring att tilläggssjukpenning till kvinn­lig försäkrad i fall av för tidig födsel enligt vad i motionen anförts kan utgå efter etthundraåttionde dagen efter förlossningsdagen;

motionen 1973: 154 (jfr 1973: 163) av herrar Fälldin (c) och Helén (fp) vari hemställs att riksdagen hos Kungl. Maj:t anhåller om förslag angående rätt för hemarbetande att tillgodoräkna sig pensionsår inom tilläggspensioneringen för bamavårdande insatser i hemmet;

motionen 1973: 639 av fröken Andersson i Stockholm m. fl. (c) vari hemställs att riksdagen hos Kungl. Maj:t begär förslag till sådan änd­ring i 3 kap. lagen om allmän försäkring, att tilläggssjukpenning vid barnsbörd utgår om kvinnan på grund av barnets sjukdom är förhind­rad att ha det i sin vård och under förutsättning att läkare styrker bar­nets behov av kontakt med och närhet till modern;

motionen 1973:643 (jfr 1973:241) av herr Bohman m. fl. (m) vari hemställs att riksdagen hos Kungl. Maj:t anhåller om utredning och förslag syftande till att arbete med vård av egna barn skall grunda pensionsrätt inom ATP enligt i motionen 1973: 241 angivna riktlinjer;


 


SfU 1973:19                                                            15

motionen 1973: 843 (jfr 1973: 241) av herr Bohman m. fl. (m) vari hemställs att riksdagen hos Kungl. Maj:t anhåller om utredning och förslag angående rätt till utsträckt tjänstledighet med bevarad anställ­ningstrygghet för föräldrarna i samband med barnsbörd och vård av små barn i enlighet med vad som anförts i motionen 1973: 241;

motionen 1973:1133 av herr Hamrin m. fl. (fp) vari hemställs att riksdagen hos Kungl. Maj:t anhåller om ändrade bestämmelser angå­ende vårdbidrag från allmänna försäkringen i enlighet med vad som an­förts i motionen;

motionen 1973: 1153 av herrar Romanus (fp) och Möller (fp) vari hemställs

1.    att riksdagen beslutar att moderskapspenning eller föräldrapen­ning skall utgå vid adoption av barn under skolåldern, varvid barnets ankomst till familjen likställs med barnets födelse vid biologiskt för-äldraskap,

2.    att vederbörande utskott utarbetar erforderlig lagtext;

motionen 1973: 1154 av fröken Pehrsson (c) och herr Andersson i Nybro (c) vari hemställs att riksdagen beslutar

1.    att den som adopterar barn som är i späd ålder får ekonomiskt stöd genom allmänna försäkringen i samma omfattning som det som utgår vid barnsbörd,

2.    att i anslutning till adoption föräldrapenning utgår för vardera föräldern under 10 dagar i anslutning till barnets ankomst till familjen;

motionen 1973: 1156 av herr Romanus m. fl. (fp, c, m, vpk) vari hem­ställs

1.    att riksdagen beslutar om rätt till uppskjuten havandeskapsledig­het inom moderskapsförsäkringen eller föräldraförsäkringen på det sätt som beskrivits i motionen,

2.    att vederbörande utskott utarbetar erforderligt förslag till lagtext;

motionen 1973: 1160 av herrar Werner i Malmö (m) och Komstedt (m) vari hemställs att riksdagen hos Kungl. Maj:t anhåller om sådan ändring av gällande lagstiftning att vård av anhörig och tillsyn av min­derårigt barn skall få tillgodoräknas vid beräkning av tilläggspension;

motionen 1973: 1540 (jfr 1973: 1154) av fröken Pehrsson (c) och herr Andersson i Nybro (c) vari hemställs att adoptivföräldrar tillförsäkras rätt till anställningstrygghet i samma mån som biologiska föräldrar.


 


SfU 1973:19                                                                          16

Utskottets yttrande

Inledning

Den i propositionen föreslagna omläggningen av samhällets ekono­miska stöd till barnfamiljer avser i första hand att bereda dessa lättnader vid barns födelse och vid vård av sjukt eller handikappat barn. Ändring­arna innebär i huvudsak följande.

Den nuvarande moderskapsförsäkringen omvandlas till en föräldra­försäkring, innefattande en ekonomisk ersättning i form av föräldrapen­ning med en garantinivå för alla föräldrar om 25 kr. om dagen under sex månader t samband med och under tiden närmast efter barnets fö­delse. Till försäkrade med rätt till högre sjukpenning än garantinivån skall föräldrapenningen utgå med samma belopp som sjukpenningen. Föräldrapenningen kommer således — förutsatt att riksdagen antar det i prop. 1973: 46 framlagda förslaget till omkonstruktion av sjukpenning­försäkringen — i dessa fall att utgå med belopp som motsvarar 90 % av den försäkrades sjukpenninggrundande inkomst i den mån denna inte understiger 4 500 kr. eller överstiger 7,5 basbelopp. Föräldrapenningen skall för tid efter barnets födelse uppbäras av den av barnets föräldrar som ombesörjer den huvudsakliga vårdnaden. Därvidlag gäller att för­äldrarna själva kan avgöra vem av dem som skall stanna hemma och sköta barnet. Ersättning skall kunna utgå under högst 180 dagar sam­manlagt för föräldrarna och i regel längst till 180:e dagen efter den då barnet fötts. Som viktigt undantag föreslås emellertid gälla att denna gräns, om föräldrarna under viss del av ersättningstiden varit förhindra­de att vårda barnet, skall kunna i motsvarande mån förskjutas, dock längst till 240:e dagen efter födelsen. Det anställningsskydd som f. n. gäller för modern under 6 månader i samband med barns födelse ut­sträcks att omfatta även fadern, varjämte foster- och adoptivföräldrar jämställs med biologiska föräldrar i fråga om skydd mot inkomstbortfall och om anställningsskydd.

Tvåförälderfamiljer där båda makarna förvärvsarbetar och ensam­stående förälder som förvärvsarbetar skall ha rätt till sjukpenning under 10 dagar per år for vård av sjukt barn under 10 år. Rätt till motsvarande ledighet skall tillkomma fader som i anslutning till barns födelse eller då hustrun till följd av missfall kräver särskild vård behöver ta vård om familjens äldre barn under tio års ålder.

Vårdbidraget för svårt handikappat barn, f. n. 60 % av basbeloppet, skall utgå med samma belopp som hel förtidspension frän folkpensione­ringen inkl. pensionstillskott.

Barnpensionen slutligen skall ligga på en garantinivå motsvarande 40 % eller, om båda föräldrarnna avlidit, 60 % av basbeloppet. Pen­sionens åldersgräns höjs från 16 till 18 år.


 


SfU 1973:19                                                            17

Såväl föräldrapenningen som sjukpenningen och vårdbidraget skall utgöra skattepliktig inkomst och därigenom bli ATP-grundande.

Reformerna skall träda i kraft den 1 januari 1974. De beräknas med­föra en kostnadsökning för den allmänna försäkringen med sammanlagt ca 275 milj. kr.

Kraven på ökad jämställdhet mellan män och kvinnor har under se­nare år vuxit sig allt starkare. Betydelsefulla reformer inom arbets­marknadspolitiken och på utbildningsområdet har bidragit till att ut­jämna skillnaderna mellan mäns och kvinnors möjlighet att erhålla en produktiv sysselsättning. Övergången till individuell beskattning av in­komst av förvärvsarbete har ökat kvinnornas benägenhet att ta anställ­ning. Särskilt under senare år har förvärvsfrekvensen blivit särskilt mar­kant i fråga om yngre gifta mödrar med barn i förskoleålden. Den snabba utvecklingeri mot ett familjemönster med två familjeförsörjare har medfört ökade krav pä en samhällsservice som kan bidra till att till­godose funktioner vilka tidigare sköttes helt eller så gott som helt inom familjen.

Propositionen bygger på familjepolitiska kommitténs betänkande Fa­miljestöd (SOU 1972: 34), som vid remissbehandlingen rönt ett i huvud­sak positivt mottagande. Utskottet kan i allt väsentligt ansluta sig till de i propositionen framförda förslagen om förstärkning av stödet till barn­familjerna och vill uttala sin särskilda tillfredsställelse över att föräldra­försäkringen givits en utformning som ger inte bara kvinnan utan också mannen en möjlighet att i samband med ett barns ankomst till familjen stanna hemma och ta vård om barnet. Starka principiella och praktiska skäl talar enligt utskottets mening för en sådan ordning.

Av de motioner utskottet behandlar i det följande innehåller flertalet i huvudsak endast yrkanden om marginella ändringar i propositionens förslag. Även om utskottet har förståelse för vissa av de i motionerna framförda kraven på ytterligare förbättringar av familjestödet är det enligt utskottets mening av bl. a. statsfinansiella skäl f. n. inte möjligt att gä utöver förslagen i propositionen.

Föräldrapenn ing

Den nuvarande moderskapsförsäkringen omfattar dels en moderskaps­penning om 1 080 kr. jämte visst tillägg vid flerbarnsfödsel, dels en till-läggssjukpenning, motsvarande sjukpenningen vid sjukdom med avdrag för grundsjukpenning. Tilläggssjukpenning utgår tidigast fr. o. m. 60:e dagen före den beräknade nedkomsten, senast fr. o. m. förlossningsdagen och längst till den 180:e dagen efter denna eller den tidigare dag då sjuk­penningen börjat utgå. Vidare gäller att, om kvinnan under nämnda tid utför förvärvsarbete under mer än 30 dagar, hennes rätt till fortsatt till-läggssjukpenning upphör.

Den föräldrapenning som enligt förslaget i propositionen skall er-


 


SfU 1973:19                                                            18

sätta den nuvarande moderskapsförsäkringen kan utgå under högst 180 dagar sammanlagt för föräldrarna och i princip längst till 180:e dagen efter den då barnet fötts. Som tidigare nämnts skall emellertid ersätt­ningstiden kunna förskjutas i de fall då föräldrarna under viss del av de 180 dagarna varit förhindrade att vårda barnet och därvid gått miste om föräldrapenning. Ersättning skall dock inte kunna utgå för tid efter den 240:e dagen efter barnets födelse. Förslaget innebär också att föräldrar­na har frihet att byta av varandra i omvårdnaden av barnen utan någon begränsning av antalet ledighets- eller förvärvsarbetsperioder. Detta innebär att 30-dagarsregeln skall upphöra att gälla.

De vid riksdagens början väckta motionerna 1973: 151 av herr Bengtsson i Landskrona, 1973: 639 av fröken Andersson i Stockholm m. fl. och 1973: 1156 av herr Romanus m. fl. tar alla upp frågan om förskjutning av ersättningstiden .1 motionen 1973: 151 yrkas sådan änd­ring i AFL att tilläggssjukpenning till kvinnhg försäkrad i fall av för tidig födsel skall kunna utgå även efter 180:e dagen från förlossnings­dagen. Enligt motionärerna i motionen 1973: 639 bör •— under vissa för­utsättningar — tilläggssjukpenning vid barnsbörd kunna utgå om kvinna p. g. a. barnets sjukdom är förhindrad att ha det i sin vård, och motio­närerna i motionen 1973: 1156 anser att mödrar, vilkas barn måste stan­na på sjukhuset en längre tid efter förlossningen, bör få rätten till ha-vandskapsledighet utsträckt, så att de kan vara hemma totalt sex må­nader även om de förvärvsarbetar under den tid då barnet är på sjukhus.

Den regel om förskjutning av ersättningstiden för föräldrapenning till längst 240:e dagen efter barnets födelse som tidigare omnämnts har enligt uttalande i propositionen tillkommit för att föräldrar, då de till följd av barnets sjukdom inte kunnat ha det i sin vård efter förloss­ningen, i möjligaste mån skall kunna disponera föräldrapenningen fr. o. m. barnets hemkomst till familjen. Yrkandena i samtliga de nämn­da motionerna får enligt utskottets mening genom den berörda regeln anses vara i huvudsak tillgodosedda.

I de med anledning av propositionen väckta motionerna 1973: 1648 av fru Lundblad m. fl., 1973: 1686 av fröken Andersson i Stockholm och fru Olsson i Hölö samt 1973: 1687 av herr Carlshamre m. fl. tar motio­närerna upp frågan om en förlängning av ersättningstiden. Yrkandet i motionen 1973: 1686 går ut på omedelbar lagstiftning om sådan förläng­ning till ett är och en motsvarande utvidgning av föräldrarnas anställ­ningsskydd, medan motionärerna i motionen 1973: 1687 anser att riks­dagen hos Kungl. Maj:t bör begära ett samlat utbyggnadsprogram för familjestödet, innefattande en till 12 månader utsträckt ersättningstid med en ersättning som under senare hälften av året bör begränsas till ga­rantinivån eller 25 kr. per dag. I motionen 1973: 1648 begärs riksdagsut­talande av innebörd att man vid framtida förbättringar av föräldrapen­ningen bör beräkna ersättningstidens längd med särskilt hänsynstagande


 


SfU 1973:19


19


till familjer där modern av arbetsmarknads- eller hälsoskäl måste av­bryta sitt förvärvsarbete tidigare än strax före barnets födelse.

Familjepolitiska kommittén, som ingående prövade frågan om läng­den av den tid för vilken föräldrapenning skall kunna utgå, konsta­terade bl. a. att en kvinna, som utnyttjar sin rätt till tilläggssjukpenning redan två månader före nedkomsten, står utan sjukpenning när barnet hunnit bli endast fyra månader gammalt. I kommitténs treårsprogram för utbyggnad av familjestödet ingick även förslag om en förlängning av ersättningstiden till åtta månader. Detta förslag bemöttes i allmänhet positivt vid remissbehandlingen, och flera remissinstanser förordade eller ifrågasatte en förlängning av tiden till 12 månader. Av uttalande i pro­positionen framgår att enbart en förlängning av ersättningstiden för för­äldrapenningen från sex till åtta månader kan beräknas öka sjukförsäk­ringens kostnader med drygt 300 milj. kr. om året. Med hänsyn härtill och vid en avvägning mellan olika angelägna reformkrav har föredra­gande statsrådet ansett det inte vara möjligt att i detta sammanhang ta upp frågan om en förlängning av ersättningstiden.

Med hänsyn till vad som anförts i propositionen och dä vissa av de nackdelar som är förbundna med den nuvarande 180-dagarsgränsen får anses eliminerade med den möjlighet till förskjutning av ersättningstiden som förslaget i propositionen innebär, har utskottet, som noterar att riks­dagen tidigare i år (jfr SfU 1973: 2 och SfU 1973: 8) prioriterat en lös­ning av vissa pensionsfrågor av stor ekonomisk räckvidd, ansett sig inte kunna i delta sammanhang förorda en förlängning av ersättningstiden enligt yrkandet i motionen 1973: 1686.

Utskottet kan heller inte biträda yrkandet i motionen 1973: 1687. Ut­skottet avstyrker därför bifall till motionen 1973: 1687 i nu berörda del samt till motionen 1973: 1686.

Beträffande yrkandet i motionen 1973: 1648 förutsätter utskottet att Kungl. Maj:t vid det fortsatta reformarbetet kommer att beakta de fram­förda synpunkterna och framlägga förslag till ändring när så befinns möjligt. Synpunkterna i motionen 1973: 1648 kan härmed anses till­godosedda. Något särskilt uttalande i denna fråga finner utskottet inte vara erforderligt och avstyrker därför bifall till motionen.

Några motioner tar upp frågan om förslaget i propositionen om adoptivföräldrars ersättningsrätt. Adoptivföräldrar skall enligt försla­get vara berättigade till föräldrapenning och åtnjuta anställningskydd i samma mån som biologiska föräldrar, vilket innebär att de kan uppbära föräldrapenning under högst 180 dagar och längst till 240:e dagen efter den då barnet fötts.

1 motionen 1973: 1647 av fru Hjelm-Wallén yrkas — förutom prin­ciputtalande om jämställdhet mellan adoptivföräldrar och fosterföräld­rar — att Kungl. Maj:t, sedan närmare erfarenheter vunnits av den nya stödformen, skall förelägga riksdagen förslag om att den tid under vilken


 


SfU 1973:19                                                            20

adoptivföräldrar skall vara berättigade till föräldrapenning och åtnjuta anställningsskydd skall räknas — inte från barnets födelse — utan från den dag då barnet ankommer till familjen. Liknande yrkanden har framställts i motionerna 1973: 1153 av herrar Romanus och Möller samt 1973: 1688 av herrar Gustavsson i Alvesta och Hamrin, medan motionerna 1973: 1154 och 1973: 1540 — båda väckta vid riksdagens början av fröken Pehrsson och herr Andersson i Nybro — innehåller yrkanden som numera blivit tillgodosedda genom förslaget i propo­sitionen.

Enligt utskottets mening finns det skäl som talar för att man i fråga om föräldrar som tar emot barn i adoptionssyfte ger ett stöd för att underlätta anpassningen även i de fall då barnet är över åtta månader. 1 propositionen föreslås en ersättningstid på 20 dagar, vilket överens­stämmer med familjepolitiska kommitténs förslag. I motionerna aktuali­seras en ersättningstid på 180 dagar även i dessa fall. Enligt utskottets mening kan det finnas skäl för en längre ersättningstid än 20 dagar. En förlängning aktualiserar emellertid ersättningsfrågan i andra öm­mande fall där föräldrarna måste vara hemma för att ta hand om barn med särskilda anpassningsproblem.

Mot denna bakgrund anser utskottet sig inte kunna för närvarande biträda yrkandena i motionerna. Utskottet vill erinra om att förslaget i propositionen innebär en avsevärd förbättring av adoptivföräldrarnas situation. De kommer att vara principiellt jämställda med biologiska föräldrar i fråga om rätt till föräldrapenning och om anställningsskydd och får härutöver en rätt till föräldrapenning under sammanlagt 20 dagar i samband med att barnet kommer till familjen. Enligt utskot­tets mening bör den i motionen aktualiserade frågan tas upp till närmare prövning när erfarenheter vunnits av de nya bestämmelsernas tillämpning i praktiken och bl. a. de gränsdragningsproblem som be­rörts i det föregående kunnat närmare klarläggas. Utskottet avstyrker därför bifall till motionerna 1973: 1153, 1973: 1647 och 1973: 1688, sistnämnda motion i nu berörda del.

Frågan om anställningstrygghet vid barnafödsel berörs också i motionen 1973: 843 av herr Bohman m. fl. Denna innehåller yrkande om utredning av frågan om rätt till utsträckt tjänstledighet med beva­rad anställningstrygghet för föräldrarna i samband med barnsbörd och vård av små barn. Av motiveringen, vilken återfinns i motionen 1973: 241, framgår att motionärerna menar att föräldrarna bör tillerkännas lagstadgad rätt till full tjänstledighet tills barnet fyllt ett år och att — efter denna tid — möjligheterna till deltidsarbete bör underlättas.

Ett motionsyrkande av liknande innebörd prövades och avvisades av riksdagen förra året på förslag av inrikesutskottet i dess betän­kande InU 1972:23. Inrikesutskottet hänvisade till familjepolitiska kommitténs nyligen framlagda betänkande, enligt vilket såväl kvinn-


 


SfU 1973:19                                                           21

liga som manliga arbetstagare borde vara berättigade till åtta månaders tjänstledighet i samband med barnsbörd. Frågan om möjligheterna till deltidsarbete ansåg inrikesutskottet vara av den art att det kunde ifrågasättas om den borde generellt lösas genom lagstiftning. Utskot­tet ansåg det lämpligare att den reglerades via arbetsmarknadens par­ter.

Socialförsäkringsutskottet biträder den av inrikesutskottet uttalade uppfattningen. Vad särskilt angår frågan om anställningsskydd i sam­band med barnsbörd vill utskottet, som tidigare i detta betänkande av­styrkt bifall till motionsyrkanden om förlängning av den tid varunder föräldrapenning skall kunna utgå, erinra om att båda föräldrarna en­ligt förslaget i propositionen är tillförsäkrade anställningsskydd under sex månader och att skyddet gäller två sammanhängande perioder för vardera föräldern.

Enligt utskottets mening bör ersättningstiden och den tid då anställ­ningsskydd åtnjuts lämpligen sammanfalla, och utskottet avstyrker följ­aktligen bifall också till motionen 1973: 843.

I motionen 1973: 1688 av herrar Gustavsson i Alvesta och Hamrin har framställts ett lagstiftningsyrkande, innebärande att den försäkrade skall ha rätt till förskottsuttag av föräldrapenning med 500 kr. Med anledning härav vill utskottet erinra om att familjepolitiska kommittén prövade denna fråga och därvid fann att olägenheterna med förskotts­uttag av föräldrapenning vägde tyngre än den fördel som ett engångs­belopp kunde erbjuda. Enligt utskottets mening är föräldrapenningens syfte i första hand att kompensera föräldern för inkomstbortfall i samband med barntillsyn. Med hänsyn härtill och då införandet av en rätt till förskottsuttag av föräldrapenning är ägnat att avsevärt kom­plicera ersättningsreglerna avstyrker utskottet bifall till motionen 1973: 1688 i denna del.

Utskottet behandlar i detta sammanhang också vissa vid riksdagens början väckta motioner som tar upp frågan om rätt för hemarbetande att tillgodoräkna sig pensionsår inom tilläggspensioneringen för vård av barn i hemmet. Enligt motionen 1973: 154 av herrar Fälldin och Helén bör sådan rätt föreligga, och motionärerna begär att förslag i ämnet föreläggs riksdagen. Ett Uknande yrkande har framställts av herrar Wer­ner i Malmö och Komstedt i motionen 1973: 1160. Enligt dessa mo­tionärer bör emellertid även vård av anhöriga grunda rätt till pensions­poäng. Även enligt motionen 1973: 643 av herr Bohman m. fl. bör vård av egna barn grunda pensionsrätt inom ATP. Motionärerna föreslår i särskild motion (1973: 241) att denna pensionsrätt utformas så att varje inkomstlöst år grundar rätt till pension så länge barnet är under tre år och att därefter och till barnets tioårsdag varje inkomstlöst år bör grunda rätt till ett halvt pensionsår.

De i motionerna aktualiserade frågorna har tidigare upprepade gång-


 


SfU 1973:19                                                           22

er prövats av riksdagen. Mot ett förslag om pensionsrätt för hemarbe­tande har riksdagen bl. a. invänt (jfr SfU 1972: 15) att det är förenat med svårigheter att göra en rättvisande uppskattning i pengar av vär­det av husmödrars arbete i hemmet och att inom ett obligatoriskt pensionssystem bestämma generell pensionsålder för hemarbetande husmödrar. Riksdagen har också framhållit att avgifterna för en så­dan pensionering skulle komma att drabba familjens kontantinkomster bl. a. under den tid då i många fall familjens kostnader för barnens underhåll och uppfostran är stora.

De skäl som riksdagen tidigare åberopat mot en självständig pensions-ratt för arbete som utförs i hemmet äger enligt utskottets mening allt­jämt giltighet. Härtill kommer att föräldrapenningen liksom sjukpen­ningen och vårdnadsbidraget enligt förslaget i propositionen skall ut­göra skattepliktig inkomst och räknas som pensionsgrundande inkomst. Detta innebär att ersättningen i samband med barns födelse och vid vård av sjukt eller handikappat barn i fortsättningen kommer att medver­ka till att upprätthålla förälderns ATP-skydd. Utskottet avstyrker där­för bifall till motionerna 1973: 154, 1973: 643 och 1973: 1160.

Sjukpenning vid vård av sjukt barn

AFL innehåller f. n. inga bestämmelser om rätt till sjukpenning vid vård av sjukt barn. Enligt särskilda föreskrifter i anställningsavtalen för stats- och kommunalanställda har dessa under vissa förutsättningar rätt till tjänstledighet för sådan vård.

Enligt förslaget i propositionen skall tvåförälderfamiljer där båda makarna förvärvsarbetar och ensamstående förälder som förvärvs­arbetar ha rätt till sjukpenning under tio dagar per familj och år för vård av sjukt barn under tio år. Rätten till ledighet i tio dagar skall också kunna utnyttjas av fader som i samband med förlossning behöver ta vård om äldre barn i familjen vilka inte fyllt tio år.

Herrar Gustavsson i Alvesta och Hamrin vill i motionen 1973: 1688 att riksdagen ger till känna att man vid den fortsatta utbyggnaden av familjestödet — särskilt i fråga om familjer med flera barn — bör överväga en förlängning av denna ersättningstid. Utskottet vill med anledning av detta yrkande erinra om att fördragade statsrådet i proposi­tionen begränsat ersättningstiden till tio dagar med hänvisning i första hand till att den föreslagna stödformen innebär en principiell nyhet ge­nom att ersättning skall kunna utgå när det är en annan än den försäk­rade som drabbats av sjukdom. Även utskottet är av den uppfattningen att antalet ersättningsdagar — i varje fall till dess närmare erfarenheter vunnits av den nya lagstiftningen — bör hållas relativt lågt. Enligt ut­skottets mening finns det dock skäl som talar för att ersättningstiden bör vara något längre i familjer som har flera barn, och utskottet förut­sätter därför att man i det kommande reformarbetet ägnar uppmärk-


 


SfU1973:19                                                             23

samhet också åt denna fråga. Med det anförda avstyrker utskottet bi­fall till motionen 1973: 1688 även i denna del.

I motionen 1973: 1687 av herr Carishamre m. fl. framställs ett yrkan­de om lagstiftning av innehåll att förälder eller annan vårdnadshavare vilken på läkares rekommendation vistas hos barn, som vårdas pä sjuk­hus och som inte fyllt sju år, skall ha rätt till sjukpenning utan tidsbe­gränsning och rätt att vistas på sjukhuset på samma ekonomiska vill­kor som gäller för patienter.

Utskottet, som i det föregående framhållit att ersättningstiden för sjukpenning vid vård av sjukt barn i vart fall i ett inledningsskede bör hållas relativt lågt, är inte berett medverka till att förälder som vistas hos barn på sjukhus skall ha rätt att uppbära sjukpenning utan tidsbe­gränsning. Av uttalande i propositionen framgår att förälder som måste avstå från förvärvsarbete för att vistas hos barn på sjukhus skall ha samma rätt till sjukpenning som förälder som vårdar sjukt barn i hem­met. Vad särskilt angår yrkandet om rätt för förälder med sjukt barn att vistas på sjukhus på samma ekonomiska villkor som gäller för patien­ter torde detta beröra en fråga som närmast angår sjukvårdshuvudmän­nen. Med det anförda avstyrker utskottet bifall till motionen 1973: 1687 även i denna del.

Vårdbidrag för svårt handikappat barn

Enligt 9 kap. 3 § AFL utgår vårdbidrag i form av invaliditetsersätt­ning till barn som inte fyllt 16 år och som p. g. a. sjukdom, psykisk efter­blivenhet, vanförhet eller annat lyte för avsevärd tid och i avsevärd om­fattning är i behov av särskild tillsyn och vård. Om den försäkrade stadigvarande vårdas på statlig, kommunal eller statsunderstödd en­skild anstalt har han inte rätt till värdbidrag för tid då han vistas på antalten eller genom dess försorg vårdas utom anstalten. Från denna regel gäller enligt föreskrift i kungörelsen (1966: 238) om invaliditets-ersättning till barn som vistas utom anstalt det undantaget att vård­bidrag skall utgå om barnet minst två veckor i en följd vistas utom an­stalten utan att vårdas genom dess försorg.

Förslaget i propositionen innebär att vårdbidrag till svårt handikappat barn skall utgå med belopp som motsvarar hel förtidspension från folkpensioneringen inklusive pensionstillskott. Detta innebär att bi­draget, då pensionstillskotten är fullt utbyggda, kommer att utgå med 120 procent av basbeloppet. Vårdbidraget skall utgöra skattepliktig inkomst hos föräldern och räknas som pensionsgrundande inkomst.

Motionerna 1973: 73 av herr Börjesson i Falköping och 1973: 1133 av herr Hamrin m. fl. innehåller yrkanden av innebörd att vårdbidrag skall utgå även då barnet vistas kortare perioder i hemmet. I sist­nämnda motion yrkas också att åldersgränsen för rätt till vårdbidrag höjs till 18 år. Enligt den med anledning av propositionen väckta mo-


 


SfU 1973:19                                                                         24

tionen 1973: 1688 av herrar Gustavsson i Alvesta och Hamrin bör riksdagen i skrivelse till Kungl. Maj:t tillkännage att avgränsningen av den till vårdbidrag berättigade kretsen av barn liksom åldersgränsen noga bör prövas och att möjligheterna till vårdbidrag till barn på in­ternatskolor bör vidgas.

Frågor av samma eller liknande innebörd som de vilka aktualiserats i motionerna prövades av riksdagen förra året. I samband därmed in­hämtade socialförsäkringsutskottet yttrande från riksförsäkringsverket som uppgav bl. a. att frågan om vidgad rätt till vårdbidrag för hörsel­skadat barn som vårdas på anstalt skulle komma att beaktas av verket vid dess undersökning angående tillämpningen av gällande regler om bl. a. vårdbidrag. I den nu aktuella propositionen har föredragande statsrådet uppgivit att riksförsäkringsverkets utredning främst gäller kretsen av vårdbidragsberättigade och frågan om graderade vårdbidrag men att utredningen avser att också beröra frågan om åldersgränsen för rätt tUl vårdbidrag och reglerna om vårdbidrag för barn som vårdas på internat. Statsrådet anser mot bakgrund härav att ett ställningstagan­de till dessa frågor inte bör ske förrän verkets utredning avslutats. Av det anförda framgår att flertalet av de i motionerna aktualiserade frå­gorna f. n. är föremål för prövning inom riksförsäkringsverket. Förslag i ämnet kan väntas under innevarande år. Vad särskilt angår yrkandet om en höjning av åldersgränsen för rätt till vårdbidrag till 18 år vill utskottet erinra om att de barn det här är fråga om regelmässigt är be­rättigade till förtidspension inom folkpensioneringen fr. o. m. 16 års ålder. På grund av det anförda avstyrker utskottet bifall till motionen 1973: 1688 även i nu berörda del.

Barnpension

Barnpension från folkpensioneringen utgör enligt gällande bestäm­melser 25 procent av basbeloppet om en förälder avHdit och 35 procent av samma belopp om båda föräldrarna avlidit. Åldersgränsen är 16 år.

Barnpension från folkpensioneringen skall enligt förslaget i pro­positionen kunna utgå till dess barnet fyllt 18 år. Den skall utgöra 40 procent av basbeloppet för varje barn då en förälder och 60 procent av samma belopp om båda föräldrarna avlidit. Den 40-procentiga pen­sionen skall utgå endast då inte barnpension från tilläggspensioneringen eller änkepension från folkpensioneringen utgår. I annat fal! skall barn­pensionen liksom nu utgå med 25 procent av basbeloppet eller med det högre belopp som erfordras för att det sammanlagda stödet skall uppgå till 40 procent per barn.

I motionen 1973: 1689 yrkar herr Åkerlind att barnpensionen skall utgå med 40 procent av basbeloppet även i sådana fall då änkepension utgår.

Den i propositionen föreslagna konstruktionen av barnpensionen har


 


SfU 1973:19                                                           25

tillkommit som ett led i strävandena att i ökad utsträckning inrikta de ekonomiska stödåtgärderna på barnen. Förslaget innebär att olikheterna i behandlingen av skilda grupper efterlevandeföräldrar minskar och att barnstödet ökar för änklingar liksom för frånskilda och ogifta efter­levande kvinnor. Förslaget ligger således i linje med de överväganden i fråga om inriktningen av ett framtida familjepensionssystem som redo­visats av pensionsförsäkringskommittén i dess slutbetänkande Familje­pensionsfrågor m. m. (SOU 1971: 19) och som riksdagen i andra sam­manhang uttalat sin anslutning till.

Enligt utskottets mening kan berättigade invändningar knappast rik­tas mot att man vid stödets utformning tar hänsyn till familjens sam­manlagda förmåner. Utskottet avstyrker därför bifall till motionen 1973: 1689.

Den omläggning av familjestödet som föreslås i propositionen kom­mer att bli av genomgripande betydelse för ett stort antal familjer. Det är med hänsyn härtill och till att de nya bestämmelserna på vissa punk­ter kan förutses bli relativt svårtillämpade i praktiken givetvis ange­läget att Kungl. Maj:t noga följer upp verkningarna av lagstiftningen som i väsentliga delar innebär en nyhet för Sverige.

Mot de delar av propositionen som i det föregående inte upptagits till särskild behandling har utskottet inte funnit anledning till erinran. Inte heller har en granskning av den föreslagna författningstexten föran­lett någon erinran i sak. Dock har utskottet ansett sig böra förorda vis­sa smärre ändringar av redaktionell art.

Utskottets hemställan

Under förutsättning att riksdagen bifaller utskottets hemställan i be­tänkande 1973: 21 hemställer utskottet

A.  beträffande 3 kap. 13 § lagen om ändring i lagen (1962: 381) om
allmän försäkring (biologiska föräldrars och med dem jämställdas rätt
till föräldrapenning)

att riksdagen med bifall tUl propositionen 1973: 47, med avslag på motionerna 1973: 1648, 1973: 1686 och 1973: 1687, de båda sistnämnda i motsvarande del, samt med anledning av motio­nerna 1973: 151, 1973: 639 och 1973: 1156 antar den i pro­positionen föreslagna lydelsen av nämnda författningsrum;

B.  beträffande 3 kap. 14 § lagen om ändring i lagen (1962: 381) om
allmän försäkring (adoptivföräldrars och med dem jämställdas rätt till
föräldrapen n ing)

att riksdagen med anledning av propositionen 1973: 47, med av­slag på motionerna 1973:1153, 1973:1647 och 1973:1688, de båda sistnämnda i motsvarande del, samt med anledning av


 


SfU 1973:19                                                                            26

motionen 1973: 1154 antar följande såsom utskottets förslag betecknade lydelse av nämnda författningsrum:

Kungl. Maj:ts förslag                     Utskottets förslag

14 §

Fosterföräldrar likställas---------------- med föräldrar.

Föräldrapenning till foster- el-        Föräldrapenning till foster- eller

ler adoptivföräldrar utgår ej för adoptivföräldrar utgår ej för tid tid innan de fått barnet i sin vård innan de fått barnet i sin vård och och får utgå längst till tvåhundra- får utgå längst till tvåhundrafyr-fyrtionde dagen efter den då bar- tionde dagen efter barnets födelse, net fötts.

I den------------------------------- adoptera det.

C. beträffande 3 kap. 9 § lagen om ändring i lagen (1962: 381) om allmän försäkring (sjukpenning vid vård av sjukt' barn)

att riksdagen med anledning av propositionen 1973: 47 samt med avslag på motionerna 1973: 1687 och 1973: 1688, båda i mot­svarande del, antar följande såsom utskottets förslag beteck­nade lydelse av nämnda författningsrum:

Kungl. Maj:ts förslag                      Utskottets förslag

9                                                 §

Hos allmän försäkringskassa in- Hos allmän försäkringskassa in­
skriven försäkrad förälder som för
skriven förälder som för vård av
vård av barn, vilket ej fyllt tio år,
    sjukt bam, vilket ej fyllt tio år,
under barnets sjukdom behöver
behöver helt eller delvis avstå från
helt eller delvis avstå från för-
förvärvsarbete, äger rätt till sjuk-
värvsarbete, äger rätt till sjukpen-
perming om hans sjukpenning-
ning om hans sjukpenninggrun-
gnmdande inkomst uppgår tUl i 1 §
dande inkomst uppgår till i 1 §
första stycket angivet belopp. Där-
första stycket angivet belopp. Där-
vid äga bestämmelserna i 7 § förs­
vid äga bestämmelserna i 7 § förs-
ta och andra styckena motsvaran-
ta och andra styckena motsvaran-
                        de tillämpning,
de tillämpning.

Även om--------------------------------- nämnda förutsättningarna.

Sjukpenning enligt------------------------------- första punkten.

D.    beträffande 8 kap. 6 § lagen om ändring i lagen (1962: 381) om
allmän försäkring (barnpension)

att riksdagen med bifall till propositionen 1973: 47 och med avslag på motionen 1973: 1689 antar den i propositionen före­slagna lydelsen av nämnda författningsrum;

E.     beträffande föräldrars rätt till anställningsskydd i samband med
bamsbörd

att riksdagen med bifall till propositionen 1973: 47 och med av­slag på motionerna 1973: 1647, 1973: 1686 och 1973:1688,


 


SfU 1973:19                                                            27

samtUga i motsvarande del, samt med anledning av motionen 1973: 1540 antar det vid propositionen fogade förslaget till lag om ändring i lagen (1945: 844) om förbud mot arbetstagares avskedande i anledning av äktenskap eller havandeskap m. m.;

F.    beträffande rätt till förskottsuttag av föräldrapenning

att riksdagen avslår motionen 1973: 1688 i motsvarande del;

G.   beträffande författningsförslagen i övrigt

att riksdagen med anledning av propositionen 1973: 47 och med avslag på motionerna 1973: 73,1973:1133 och 1973: 1688, sist­nämnda motion i vad den behandlar frågan om vårdbidrag för svårt handikappat bam, antar

1. de delar av det vid propositionen fogade förslaget till lag m ändring i lagen (1962: 381) om allmän försäkring, vilka inte behandlats under A—D ovan, med den ändringen att 8 kap. 5 § erhåller följande såssom utskottets förslag betecknade ly­delse:

Kungl. Maj:ts förslag              Utskottets förslag

5                                      §

Rätt till----------------- --- aderton år.

Har avliden förälder enligt av- Har avliden förälder enligt av­
tal, som är bindande för bam utom
tal, som är bindande för bam utom
äktenskap, åtagit sig att till dess
äktenskap, åtagit sig att till dess
imderhåll utgiva visst belopp en
underhåll utgiva visst belopp en
gång för alla, föreligger rätt till
gång för alla, föreligger rätt till
barnpension endast i den mån
barnpension endast i den mån pen-
pensionen överstiger en efter un-
sionen överstiger en livränta, som
derhållsskyldigheten lämpad liv-
köpts eller kunnat inköpas ål bar­
ränta, vilken inköpes ät barnet för
net för engångsbeloppet,
erlagt engångsbelopp.

2. det vid propositionen fogade förslaget till lag om ändring i lagen (1964: 143) om bidragsförskott

H. beträffande rätt för hemarbetande att tillgodoräkna sig pensionsår inom tilläggspensioneringen för bamavårdande insatser i hemmet m. m. att riksdagen avslår

1.   motionen 1973: 154,

2.   motionen 1973: 643,

3.   motionen 1973: 1160;

I. beträffande rätt till tjänstledighet för föräldrar i samband med vård av bam under ett är m. m.

att riksdagen avslår motionen 1973: 843;

J. att riksdagen avslår

1.  motionen 1973: 151,

2.  motionen 1973: 639,


 


SfU 1973:19                                                            28

3.  motionen 1973: 1154,

4.  motionen 1973: 1156,

5.  motionen 1973: 1540,

i den mån de inte kan anses besvarade genom vad utskottet ovan anfört och hemställt.

Stockholm den 12 april 1973

På socialförsäkringsutskottets vägnar TORSTEN FREDRIKSSON

Närvarande: herrar Fredriksson (s), Lundberg (s), fröken Sandell (s), herrar Ringaby (m), Karlsson i Ronneby (s), Magnusson i Nennesholm (c), Mundebo (fp), fru Håvik (s), fröken Pehrsson (c), herrar Marcusson (s), Olsson i Stockholm (vpk), Andersson i Nybro (c), fröken Bergström (fp), herrar Signell (s) och Andersson i Ljung (m).

Reservationer

1. av herr Mundebo (fp) och fröken Bergström (fp), vilka ansett att det
avsnitt av utskottets yttrande på s. 17 som börjar med "Av de" och
slutar med "i propositionen" bort ha följande lydelse:

Av de motioner utskottet behandlar i det följande innehåller fler­talet främst yrkanden som berör delar av propositionens förslag. I några motioner framförs allmänna synpunkter rörande familjepolitikens ut­formning. Utskottet har på några punkter förordat förändringar gent­emot propositionens förslag, pä andra uttalat att en närmare prövning bör ske sedan erfarenheter vunnits av de nya bestämmelserna och på andra måst konstatera att det av statsfinansiella skäl f. n. inte är möj­ligt att genomföra önskvärda förbättringar. Utskottet förutsätter emel­lertid att en fortsatt utbyggnad av familjepolitiken kommer att ske, med utgångspunkt bl. a. i familjepolitiska kommitténs förslag.

2. av herrar Mundebo (fp) och Olsson i Stockholm (vpk) samt fröken
Bergström (fp), vilka ansett

dels att det avsnitt av utskottets yttrande på s. 18 som börjar med "Den regel" och slutar med "huvudsak tillgodosedda" bort ha föl­jande lydelse:

Den regel om förskjutning av ersättningstiden för föräldrapenning till längst 240:e dagen efter barnets födelse som propositionsförslaget innehåller medför en förbättring jämfört med nu gällande regler. Den kommer dock fortfarande att innebära att en del försäkrade förlorar en del av sin rätt till föräldrapenning, eftersom sjukperioden ibland kan vara längre än nämnda tid. Det finns därför enligt utskottets me-


 


SfU 1973:19                                                            29

ning skäl för att mödrar, vilkas barn måste stanna pä sjukhus en längre tid efter förlossningen, får rätten till havandeskapsledighet utsträckt så att de kan vara hemma totalt sex månader även om de förvärvsarbetar under den tid då barnet är på sjukhus. Det torde vara i ett begränsat antal fall som ett barn vistas mer än sex månader på sjukhus i anslut­ning till födelsen. När bamet i sådana fall kommer hem fiims det alla skäl för samhället att på ett generöst sätt möjliggöra för föräldrarna att ägna det erforderiig tid och omvårdnad. Utskottet biträder därför för­slaget i motionen 1973: 1156.

dels att utskottet under punkten A bort hemställa

att riksdagen med bifall till motionen 1973: 1156 och med an­ledning av motionerna 1973: 151, 1973: 639, 1973: 1648, 1973: 1686 och 1973: 1687, de båda sistnämnda i motsvarande del, antar följande såsom motionärernas förslag betecknade lydelse av 3 kap. 13 § lagen om ändring i lagen (1962: 381) om allmän försäkring:

Kungl. Maj:ts förslag              Motionärernas förslag

3 kap. 13 §

Moder äger--------------------- sin värd.

Föräldrapenning    utgår   under  Föräldrapenning   utgår   under

högst etthundraåttio dagar sam- högst etthundraåttio dagar sam­manlagt för föräldrarna. Den får manlagt för föräldrarna. Den får utgå längst till etthundraåttionde utgå längst till etthundraåttionde dagen efter den då barnet fötts dagen efter den då barnet fötts eller, då föräldrarna till följd av eller, då föräldrarna till följd av barnets sjukdom under viss del av barnets sjukdom under denna tid denna tid varit förhindrade att eller viss del av denna tid varit vårda bamet, däremot svarande förhindrade att vårda barnet, där-längre tid, dock längst till två- emot svarande längre tid. hundrafyrtionde dagen efter bar­nets födelse.

I fråga------------------- denna lag.

Föräldrapenning utgår---------- av barnet.

3. av herr Mundebo (fp) och fröken Bergström (fp), vilka ansett

dels att den del av utskottets yttrande på s. 20 som börjar på rad 15 uppifrån med "Enligt utskottets" och slutar med "berörda del" bort ha följande lydelse:

Utskottet anser att det finns skäl för en längre ersättningstid än 20 dagar. Detta är en mycket kort tid. Många barn har redan hunnit uppnå åtta månaders ålder vid placeringen. Det är väsentligt att under­lätta barnets inväxande i det nya hemmet. Särskilt de många barn som kommer frän andra länder behöver en längre anpassningsperiod. Detta


 


SfU 1973:19                                                            30

gäller i synnerhet barn i förskoleåldern. Utskottet anser därför att för­äldrapenning bör utgå i 180 dagar vid adoption av barn under sju år, varvid barnets ankomst till familjen skall hkställas med barnets födelse vid biologiskt föräldraskap. Då det gäller bam mellan sju och tio år kan utskottet biträda propositionens förslag. En förlängning av ersätt­ningstiden i dessa fall aktualiserar också ersättningsfrågan i andra fall där föräldrarna måste vara hemma för att ta hand om bam med sär­skilda anpassningsproblem. Detta spörsmål bör närmare övervägas se­dan erfarenheter vuimits av de nya bestämmelserna.

dels att utskottet under punkten B bort hemställa

att riksdagen med anledning av motionema 1973: 1153, 1973: 1154, 1973: 1647 och 1973: 1688, de båda sistnämnda i mot­svarande del, antar följande såsom motionärernas förslag be­tecknade lydelse av 3 kap. 14 § lagen om ändring i lagen (1962: 381) om allmän försäkring:

Kungl. Maj:ts förslag                      Motionärernas förslag

3 kap. 14 §

Fosterföräldrar likställas-----                      med föräldrar.

Föräldrapenning till foster- eller Föräldrapenning till foster- eller

adoptivföräldrar utgår ej för tid adoptivföräldrar utgår ej för tid

innan de fått bamet i sin vård och innan de fått barnet i sin vård och

får utgå längst till tvåhundrafyr- får såvitt avser barn som ej fyllt

tionde dagen efter den då barnet sju år utgå längst till tvåhundra-

fötts.                                  fyrtionde dagen efter barnets an­
komst till familjen.

I den mån föräldrapenning ej I den mån föräldrapenning ej ut-
utgått till dem enligt bestämmel-
gått till dem enligt bestämmelser-
serna i 13 § äga adoptivföräldrar
na i 13 § äga adoptivföräldrar i
i anslutning till att de få adoptiv-
anslutning till att de få adoptiv­
barn som ej fyllt tio år i sin vård
bam som fyllt sju men ej tio år i
rätt till föräldrapenning under
sin vård rätt till föräldrapenning
sammanlagt tjugu dagar. Detsam-
under sammanlagt tjugu dagar,
ma skall gälla fosterföräldrar som
Detsamma skall gälla fosterföräld-
mottaga barn i avsikt att adoptera
rar som mottaga barn i avsikt att
det.
                                                        adopera det.

4. av herr Mundebo (fp) och fröken Bergström (fp), vilka ansett

dels att det avsnitt av utskottets yttrande på s. 21 som börjar med "I motionen" och slutar med "denna del" bort ha följande lydelse:

Föräldraförsäkringen är avsedd att ersätta den nuvarande moder­skapsförsäkringen. Den senare består av två förmåner. Den ena förmå­nen är moderskapspenningen som tillkommer alla mödrar (ett engångs­belopp på 1 080 kronor vid enbarnsbörd). Den andra förmånen är till-läggssjukpenning som utgår till mödrar med viss lägsta klassplacering inom sjukförsäkringen.


 


SfU 1973:19                                                            31

Enligt familjepolitiska kommittén har moderskapspenningen från början varit tänkt att till ungefär halva sitt belopp avse anskaffningar och andra merutgifter med anledning av barnsbörden.

Ett engångsbelopp av moderskapspenningens storlek har utan tvekan haft stor betydelse för många familjer vid bestridandet av de kostnader som är förenade med anskaffning av utrustning för barnet. För närva­rande kan 300 kronor av moderskapspenningen lyftas så tidigt som 120 dagar före den beräknade nedkomsten, vilket innebär möjlighet att börja dessa förberedelser i god tid och underlättar planeringen.

Propositionen innehåller inte förslag att någon del av föräldrapen­ningen skall kunna utbetalas som förskott. Även om föräldraförsäk­ringen blir en kraftig ekonomisk förbättring jämfört med moderskaps­försäkringen är det enligt utskottets mening en brist att inte någon del av föräldrapenningen avses kunna utgå som förskott.

I motionen 1973:1688 föreslås att den försäkrade skall ha rätt till förskottsuttag av föräldrapenning med 500 kronor. Ett sådant förskott skulle enligt motionen reducera den löpande dagersättningen från 25 till 22 kronor eller ersättningstiden med 20 dagar.

Utskottet delar motionäremas uppfattning att ett förskott på föräldra­penningen bör kimna utgå till blivande moder på framställning från henne. Det föreslagna förskottsbeloppet på 500 kronor är enligt utskot­tets mening en väl avvägd summa. Förskottet skall kunna utbetalas ti­digast på den sextionde dagen före den beräknade tidpunkten för ned­komsten, vilket är den dag då föräldrapenning tidigast kan utgå. Sär­skilt för moder som måste ta ut föräldrapenning relativt lång tid före den beräknade dagen för barnets födelse torde det vara värdefullt att samtidigt kunna disponera en större summa för anskaffning av utrast-ning. Dock bör enligt utskottets mening förskottsbelopp kunna utgå oberoende av om föräldrapenning tas ut före den beräknade förloss­ningsdagen eller inte.

För att reglera sådant förskottsuttag bör enligt utskottets mening för­äldrapenningen (garantinivån) reduceras från 25 till 22 kronor per dag. Då en reduktion på 3 kronor är något för hög för att reglera förskotts­uttaget på 500 kronor skall resterande del av den sammanlagda för­äldrapenningen utbetalas i samband med havandeskapsledighetens upp­hörande.

dels att utskottet under punkten F bort hemställa

att riksdagen med bifall till motionen 1973:1688 i motsvarande del antar följande såsom motionärernas förslag betecknade ly­delse av 3 kap. 13 § lagen om ändring i lagen (1962: 381) om allmän försäkring:


 


SfU 1973:19


32


Kungl. Maj:ts förslag              Motionärernas förslag

3 kap.

13 §

Moder äger------------------ sin vård.

Föräldrapenning utgår------------ barnets födelse.

I fråga------------------- denna lag.

Föräldrapenning utgår------------ av barnet.

Av föräldrapenningen äga för­äldrarna lyfta femhundra kronor före barnets födelse, dock tidigast å sextionde dagen före den beräk­nade tidpunkten därför. Har för­älder lyft nämnda belopp före bar­nets födelse skall därefter utgå­ende föräldrapenning minskas med tre kronor per dag. 1 den mån summan av de verkställda av­dragen överstiger femhundra kro­nor skall överskjutande del utbe­talas till föräldern då föräldrapen­ningen upphör alt utgå. Uppgår summan av avdragen icke till fem­hundra kronor skall den till för­äldern utgående föräldrapenning­en minskas med belopp som sam­manlagda motsvara skillnaden mellan femhundra, kronor och nämnda summa.

5. av herrar Ringaby (m), Magnusson i Nennesholm (c), Mundebo (fp), fröken Pehrsson (c), herr Andersson i Nybro (c), fröken Bergström (fp) och herr Andersson i Ljung (m), vilka ansett

dels att det avsnitt av utskottets yttrande som börjar på s. 21 med "De i" och slutar på s. 22 med "1973: 1160" bort ha följande lydelse:

Utskottet delar den i motionerna framförda uppfattningen att den barnavårdande insats som görs i henunen är av stor betydelse inte minst for samhället. Den är därför i hög grad förtjänt av samhällets stöd. Det är otillfredsställande att de hemarbetande har en så missgynnad ställning i ATP-systemet. Som ett huvudskäl mot att införa en själv­ständig pensionsrätt för hemarbetande har vid flera tillfällen fram­förts att det är svårt att göra en rättvisande uppskattning i pengar av värdet av arbete i hemmet. Utskottet finner inte detta skäl bärande. Det bör vara möjligt att finna en formel för en värdering av detta ar­bete.

Den vid 1970 års riksdag beslutade skattereformen syftade bl. a. till att främja de hemarbetandes valfrihet mellan yrkesarbete och fortsatt hemarbete. Om detta syfte skaU tillgodoses fordras att föräldrar med


 


SfU 1973:19                                                            33

små barn bereds möjlighet att få vård och tillsyn för barnen under arbetstiden. Eftersom samhällets barntillsynsresurser är otillräckliga måste ett stort antal föräldrar avstå från förvärvsarbete för att vårda sina barn i hemmet. Det är då rimligt att man i ATP-systemet inför en möjlighet att jämställa barnavård i hemmet med förvärvsarbete. Ett led i valfriheten och samhällets uppskattning av de barnavårdande upp­gifterna är enligt utskottets uppfattning att den som värdar barn i hem­met får tillgodoräkna sig ett visst antal pensionsår inom tilläggspen­sioneringen.

Föräldrapenningen liksom sjukpenningen och vårdbidraget kommer att innebära att ersättning i samband med barns födelse och vid vård av sjukt eller handikappat barn ger ett visst ATP-skydd. Detta är emellertid otillräckligt och gäller bara begränsad tid. Utskottet biträder därför den i motionerna framförda uppfattningen att hemarbetande bör få rätt att tillgodoräkna sig pensionsår inom tilläggspensioneringen för vård av barn i hemmet. Hur pensionsrätten bör utformas bör bli föremål för utredning. Härvid bör även prövas om samma system kan tillämpas vid vård av annan nära anhörig i hemmet.

dels att utskottet under punkten H bort hemställa

att riksdagen med anledning av motionerna 1973: 154, 1973: 643 och 1973: 1160 hos Kungl. Maj:t anhåller om utredning och förslag angående rätt för hemarbetande att tillgodoräkna sig pensionsår inom tilläggspensioneringen för barnavårdande in­satser i hemmet.

6. av herrar Ringaby (m), Mundebo (fp), fröken Bergström (fp) och herr Andersson i Ljung (m), vilka ansett

dels att det avsnitt av utskottets yttrande på s. 21 som börjar med "Socialförsäkringsutskottet biträder" och slutar med "1973: 843" bort ha följande lydelse:

Socialförsäkringsutskottet anser i enlighet med vad som anförts i motionerna 1973: 843 och 1973: 241 att frågan om rätt till utsträckt tjänstledighet med bevarad anställningstrygghet för föräldrarna i sam­band med barnsbörd bör utredas. Utskottet fiimer emellertid mot bak-gmnd av vad som uttalats i familjepolitiska kommitténs betänkande att sådan tjänstledighet i avvaktan på erfarenheter av föräldraförsäkringen tills vidare bör begränsas till åtta månader. Socialförsäkringsutskottet ansluter sig därjämte till den av inrikesutskottet uttalade uppfattningen rörande underlättande av möjligheterna till deltidsarbete. Enligt utskot­tets mening bör riksdagen således med anledning av motionen 1973: 843 hos Kungl. Maj:t hemställa om utredning och förslag rörande frågan om rätt till åtta månaders tjänstledighet med bevarad anställningstrygg­het för förälder i samband med barnsbörd.


 


SfU 1973:19                                                            34

dels att utskottet under punkten I bort hemställa

att riksdagen med anledning av motionen 1973: 843 hos Kungl. Maj:t hemställer om utredning och förslag rörande frågan om rätt till åtta månaders tjänstledighet med bevarad anställnings­trygghet för förälder i samband med bamsbörd.

MARCUSBOKTR. STOCKHOLM 1973     730051