Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Lagutskottets betänkande nr 21 år 1973            LU 1973: 21

Nr 21

Lagutskottets betänkande i anledning av i Kungl. Maj:ts proposition 1973: 23 framlagt förslag till lag om ändring i jordabalken (följd­ändringar till lagen om ogifta samboendes gemensamma bostad) jämte motion.

Fropositionen

Kungl. Maj:t har i propositionen 1973: 23 lagt fram förslag till änd­ringar i jordabalken m. m. Utskottet har behandlat lagförslagen med undantag för bestämmelserna i 12 kap. 33, 45 och 47 a §§ i sitt be­tänkande LU 1973: 13. Utskottets betänkande har godkänts av riks­dagen. Lagförslagen träder i kraft den 1 juni 1973 (SFS 1973: 187— 195).

Bestämmelserna i 33, 45 och 47 a §§ är beroende av att de genom propositionen 1973: 32 framlagda förslagen till lag om ändring i gifter­målsbalken, såvitt avser avskaffandet av hemskUlnads- och återgångs­instituten, samt lag om ogifta samboendes gemensamma bostad antas av riksdagen. Utskottet har i sitt betänkande LU 1973: 20, såvitt nu är i fråga, enhälligt tillstyrkt lagförslagen.

Lagförslagen

De berörda bestämmelserna har följande lydelse:

Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

12 kap. 33 § Bestämmelserna i 32 § äger motsvarande tUlämpning på hyresrättens övergång genom bodelning, arv, testamente, bolagsskifte eller liknande förvärv.

Har hyresrätten tUl lägenhet. Har hyresrätten till lägenhet,
som varit avsedd att uteslutande
som varit avsedd att uteslutande
eller huvudsakligen användas som
eUer huvudsakligen användas som
gemensam bostad för hyresgästen
gemensam bostad för hyresgästen
och hans make, tillagts maken ge-
och hans make, tillagts maken ge­
nom bodelning eller skifte med
nom bodelning eller skifte med
anledning av boskillnad, hem-
anledning av boskillnad, äkten-
skillnad, äktenskapsskillnad, äk-
skapsskillnad eller hyresgästens
tenskapets återgång eller hyres-
död, får dock maken träda i hy-
gästens död, får dock maken trä-
resgästens   eller   dödsboets   ställe.

1    Riksdagen 1973. 8 saml. Nr 21


 


LU 1973: 21                                                                             2

Nuvarande lydelse                        Föreslagen lydelse

da i hyresgästens eller dödsboets      Sådan rätt tillkommer även efter-
stäUe. Sådan rätt tillkommer även
      levande make som är ensam ar-
efterlevande make som är ensam
       vinge efter hyresgästen,
arvinge efter hyresgästen. .

För tid efter det att hyresvärden underrättats om att hyresrätten till­lagts hyresgästens make enligt andra stycket svarar hyresgästen eller hans dödsbo ej för sina förpliktelser enligt hyresavtalet. Hyresgästens make svarar jämte hyresgästen eller hans dödsbo för sådana förpliktel­ser enligt avtalet som hänför sig till tiden före underrättelsen.

Andra och tredje styckena äger motsvarande tillämpning, när lägen­heten hyrts av makar gemensamt.

Andra—fjärde    styckena    äger

motsvarande tillämpning, när nå-

.                  gon har övertagit hyresrätt enligt

lagen  (               '   )  om  ogifta

samboendes gemensamma bostad.

45§
Bestämmelserna    i   46—53   §§
   Bestämmelserna   i   46—53    §§
gäller vid upplåtelse av bostadslä-
gäller vid upplåtelse av bostadslä­
genhet, om ej
                             genhet, om ej

1.   hyresförhållandet upphör in- 1. hyresförhållandet upphör in­nan det varat längre än nio må- . nan det varat längre än nio måna-nader i följd,          der i följd,

2.   lägenheten utgör del av upp-  2. lägenheten utgör del av upp­låtarens egen bostad, eller          låtarens egen bostad, eller

3.   hyresförhållandet upphör på 3. hyresförhållandet upphör på den grund att hyresrätten är för-         den grund att hyresrätten är för­verkad eller förhållande som avses     verkad eller förhållande som av-i 28 § föreligger samt annat ej föl-       ses i 28 § föreligger samt annat ej jer av 47 g.       följer av 47 eller 47 a §.

Har hyresvärden och hyresgästen i särskilt upprättad handling över­enskommit, att hyresrätten icke skall vara förenad med rätt till för­längning, är överenskommelsen gällande. Har överenskommelsen träffats innan hyresförhållandet varat längre än nio månader i följd, gäller den dock endast om det godkänts av hyresnämnden. Hade make som ej har del i hyresrätten sin bostad i lägenheten när överenskommelsen träffades, gäller överenskommelsen mot honom endast om han godtagit den.

Vad i andra stycket tredje punk­ten föreskrives om make äger mot­svarande tillämpning på sådan samboende som enligt lagen ( ) om ogifta samboendes gemensam­ma bostad har rätt att övertaga hyresrätten vid upplösning av sam­levnaden.


 


LU 1973: 21

Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

47 a §

Bestämmelserna i 47 § om make
äger motsvarande tillämpning i
fråga om den som enligt lagen
(
                                                 )   om   ogifta   samboendes

gemensamma bostad har rätt att vid upplösningen av samlevnaden övertaga hyresrätten.

Motionen

I motionen 1973:1626 av fru Kristensson m. fl. (m) hemstäUs att riksdagen måtte besluta att bestämmelserna i 12 kap. 47 § JB om makes rätt till gemensam bostad skall äga tillämpning i fråga om ogifta sam­boende endast i det fall hyresgästen anmält samboende till hyresvärden före upplösningen av samlevnaden.

Förslaget till lag om ogifta samboendes gemensamma bostad

Förslaget tUl lag om ogifta samboendes gemensamma bostad behand­lar rätten till bostaden när ogift man och ogift kvinna som har sam­manlevt under aktenskapsliknande förhållanden upplöser samlevnaden. Lagen är utformad efter mönster av lagen med särskilda bestämmelser om makars gemensamma bostad. Den av parterna som inte har hyres-eller bostadsrätten får rätt att mot lösen överta denna, om han bäst behöver bostaden och det med hänsyn till omständighetema kan anses skäligt. Om parterna inte har eller har haft barn tillsammans får över­tagande dock ske endast om det föreligger synnerliga skäl. Den nya lagstiftningen föreslås träda i kraft den 1 januari 1974.

Beträffande tolkningen av uttrycket "synnerliga skäl" hänvisar ut­skottet tUl propositionen 1973: 32 s. 167—169.

Utskottet

I propositionen 1973: 23 har Kungl. Maj:t lagt fram förslag tiU änd­ringar i hyreslagstiftningen. Vid behandlingen av ärendet (LU 1973: 13) bordlade utskottet frågan om ändringar i 12 kap. 33 och 45 §§ samt tUlägg av 47 a §, vUka samtUga är beroende av att riksdagen antar de genom propositionen 1973: 32 framlagda förslagen till lag om ändring i GB i viss del och lag om ogifta samboendes gemensamma bostad. I be­tänkandet 1973: 20 har utskottet, såvitt nu är i fråga enhälligt tillstyrkt lagförslagen.

Paragraferna 33 och 45 innehåller vissa regler som berör make. I pro­positionen föreslås nu kompletteringar i lagtexterna så att dessa blir tillämpliga även på dem som har rätt att överta hyresrätten enligt la-

It   Riksdagen 1973. 8 saml. Nr 21


LU 1973: 21                                                                            4

gen om ogifta samboendes gemensamma bostad. Lagändringarna för­anleder ingen erinran från utskottets sida.

I 47 § meddelas bestämmelser om besittningsskydd vid hyra av bo­stad för bl. a. de fall att lägenheten också bebos av hyresgästs make som ej har del i hyresrätten. Sådan make har rätt till förlängning av hyresavtalet oberoende av om det är hyresgästen eller hyresvärden som har sagt upp avtalet och oberoende av granden för uppsägningen, un­der förutsättning att hyresvärden skäligen kan nöjas med honom som hyresgäst. Uppstår tvist mellan hyresvärd och maken om hyresrätten, skall hyresvärden lämna maken sådant avflyttningsmeddelande som sägs i 12 kap. 49 § JB. I syfte att förhindra att en hyresgäst skaU kunna om­intetgöra den rätt att överta hyresavtalet, som en med honom samle­vande part har enligt lagen om ogifta samboendes gemensamma bo­stad, genom att inte bevara sin förlängningsrätt, föreslås en särskild be­stämmelse i 47 a § av innehåll att bestämmelserna i 47 § om make äger motsvarande tillämpning i fråga om den som enligt lagen om ogifta samboendes gemensamma bostad har rätt att överta hyresrätten vid samlevnadens upplösning.

Den föreslagna nya 47 a § har föranlett ett motionsyrkande. I mo­tionen 1973: 1626 hemställs att paragrafen kompletteras, så att 12 kap. 47 § blir tillämplig endast i det fall att hyresgästen anmält samboende tiU hyresvärden före upplösningen av samlevnaden. Till stöd för yrkan­det anför motionärerna att det är en orimlig uppgift som enligt 47 a § läggs på hyresvärden. Denne bör enligt motionärernas mening befrias från att företa sådana åtgärder som av hyresgästen kan uppfattas som ett snokande i hyresgästens privatliv. Om lagen om ogifta samboendes gemensamma bostad antas, bör 47 a § därför erhålla en annan avfatt­ning. Motionärema anser att det naturliga är att hyresgästen vid inflytt­ningen eller senare anmäler ett samboendeförhållande till hyresvärden. Denne bör enligt motionärerna endast ha skyldighet att lämna avflytt­ningsmeddelande till sådan namngiven samboende. De rättigheter som tillkommer make enligt 47 § anser motionärerna böra således gälla en­dast samboende som anmälts till hyresvärden.

Utskottet vill för sin del anföra följande. Om hyresvärd inte kän­ner till huravida hyresgäst är gift och har sin make boende i lägen­heten torde det inte vara någon större svårighet för honom att ta reda på detta. Skyldigheten att skicka avflyttningsmeddelande innebär där­för i dessa fall ingen större belastning. Däremot kan det naturligtvis ställa sig betydligt svårare för honom att få kännedom om någon under aktenskapsliknande samlevnad bor hos hyresgästen. För hyresvärd är det emellertid av vikt att få reda på detta. Skulle han, när han sagt upp hyresgästen, hyra ut lägenheten till annan person utan att först i före­skriven ordning ha sänt avflyttningsmeddelande till den som enligt lagen om ogifta samboendes gemensamma bostad är berättigad att överta hy-


 


LU 1973: 21                                                             5

resrätten kan han drabbas av skadestånd. Motsvarande gäller om hyres­gästen säger upp hyresavtalet och hyresvärden inte förvissar sig om att det inte finns någon i lägenheten som är berättigad att överta hyres­rätten.

Lagen om ogifta samboendes gemensamma bostad är i första hand tillämplig på den som samlever under aktenskapsliknande förhållanden och som har eller haft bam tillsammans. Föreligger synnerliga skäl äger även annan som samlevt under aktenskapsliknande förhållanden att överta lägenheten. Som exempel på sådana fall nämner föredragande statsrådet i propositionen 1973: 32 (s. 167—169) att en av parterna har barn som inte är parternas gemensamma. Har samlevnaden varat rela­tivt kort tid — ett eller annat år — anser statsrådet att förekomsten av sådana barn knappast kan medföra att synnerliga skäl föreligger. Statsrådet anför vidare att kravet på synnerliga skäl torde föreligga om parterna vid upplösningen av samlevnaden inte har några gemensamma bam men kvinnan är gravid med barn som mannen är far till. Det bör understrykas att statsrådet framhåller att uttrycket synnerliga skäl bör tolkas restriktivt.

Naturligtvis måste det många gånger vara svårt för en hyresvärd att konstatera att ovannämnda fall inte är för handen. Fastighetsskötare, som har personlig kontakt med hyresgästerna, förekommer alltmer sällan. Särskilt för större fastighetsförvaltningsbolag torde svårighetema vara betydande.

Utskottet hyser därför viss förståelse för förslaget i motionen att an­mälan skall ske till hyresvärd om samlevnad för att lagen skall vara till­lämplig. Om inte hyresgästen gjort anmälan på ett tidigt stadium måste man emellertid räkna med att hyresgästen, när samlevnaden upphört, kanske inte längre är vUUg att underrätta hyresvärden om förhållande­na. Risk skulle sålunda uppkomma för att den inte får bostaden som la­gen vill skydda. Inom utskottet har även diskuterats möjligheten att ge även den samboende rätt att göra anmälan till hyresvärden. Även denna ordning har emellertid brister. Bl. a. förutsätter den att den samboende känner till denna möjlighet. Risken för att så inte är fallet torde dock vara uppenbar. Inte heller denna lösning anser utskottet därför kunna väljas. Med hänsyn till att förevarande lagstiftning fyller ett starkt so­cialt behov finner sig utskottet därför böra tillstyrka propositionens för­slag även om detta vid tillämpningen någon gång kan föra med sig svå­righeter för hyresvärden. Från såväl fastighetsägare- som hyresgästsyn­punkt anser utskottet att det skulle vara av värde för att undvika tolk­ningssvårigheter att i de fall där två samlevande flyttar in i lägenhet till­sammans de båda får sina namn på hyresavtalet. Enligt utskottets me­ning bör man heUer inte bortse från att lagen, såsom motionärema påpekar, kan komma att få vissa negativa effekter även för hyresgäs­terna. Det kan nämligen inte uteslutas att hyresvärdar i fortsättningen


 


LU 1973: 21                                                             6

kan känna sig nödsakade att genom tätare inspektioner eller på annat sätt söka hålla sig underkunniga om ogifta hyresgästers personliga för­hållanden. Utskottet vill därför erinra om att lagen om ogifta samboen­des gemensamma bostad endast är provisorisk och gäller tUl utgången av år 1979. I propositionen 1973: 32 s. 135 framhåller föredragande statsrådet att avsikten är att vid den slutliga utformningen av GB in­arbeta bestämmelserna i GB. Utskottet förutsäter därför att Kungl. Maj:t noga följer utveckUngen på området och i samband med inarbe­tandet av bestämmelserna i GB prövar om det är erforderligt med några ändringar.

På grand av det anförda avstyrker utskottet motionen 1973: 1626.

De av utskottet sålunda tillstyrkta ändringarna i JB har av utskottet infogats i en ny lag om ändring i jordabalken. Till lagen fogade över­gångsbestämmelser bygger på de i • propositionen intagna övergångsbe­stämmelserna.

Utskottet hemställer

att riksdagen i anledning av propositionen 1973: 23 och med avslag på motionen 1973: 1626 fÖr sin del antar följande av utskottet utarbetade och i bilaga 1 intagna förslag till lag om ändring i jordabalken.

Stockholm den 25 maj 1973

På lagutskottets vägnar DANIEL WIKLUND

Närvarande: herrar Wiklund i Stockholm (fp), Svedberg (s), fröken An­derson i Lerum (s), herrar Lidgard (m). Hammarberg (s), fru Äsbrink (s), herr Sjöholm (fp), fru Lundblad (s), fru Jonäng (c), herrar Anders­son i Södertälje (s), Winberg (m). Israelsson (vpk), Olsson i Sundsvall (c), Persson i Heden (c) och fru Nilsson i Sunne (s).

Reservation

av herrar Lidgard (m) och Winberg (m), som anser

dels att den del av utskottets yttrande på s. 5 som börjar med "Ut­skottet hyser" och som slutar på s. 6 med "motionen 1973: 1626" bort ha följande lydelse:

"Enligt utskottets uppfattning kan det med hänsyn till dessa svårig­heter inte accepteras att hyresvärden i händelse av ett förklarligt miss­tag i förevarande avseende skall vara tvungen att försöka rätta till sa-


 


LU 1973: 21                                                                             7

ken genom att anskaffa den samboende eller den nytillträdande hyres­gästen en annan lägenhet vid risk av att i annat fall drabbas av skade­ståndsskyldighet. Utskottet delar därför motionärernas uppfattning att anmälan skall ske till hyresvärd om samlevnad för att lagen skall vara tillämplig. Om inte hyresgästen själv gjort anmälan på ett tidigt stadium måste man emellertid räkna med att hyresgästen, när samlevnaden upphört, kanske inte längre är villig att underrätta hyresvärden om för­hållandena. Risk skulle således uppkomma för att den inte får bostaden som lagen vill skydda.

Ett sätt att förhindra att den samboendes rätt i en sådan situation blir åsidosatt, är enligt utskottets mening att införa möjlighet även för den samboende att göra anmälan till hyresvärden. En förutsättning för att en sådan lösning skall tjäna sitt syfte är att den samboende har känne­dom om att möjlighet till anmälan föreligger och om de rättsverkningar som är knutna till fullgjord anmälan. Med hänsyn till bl. a. att parterna på hyresmarknaden är mycket välorganiserade torde enligt utskottets mening behovet av information om de nya reglema i detta avseende kunna effektivt tillgodoses.

På grund av det anförda anser utskottet att 47 a § bör innehålla en bestämmelse om att de rättigheter som tillkommer make enligt 47 § endast skall gälla i fråga om samboende som av partema anmälts till hyresvärden."

dels att utskottets hemställan bort ha följande lydelse:

"att riksdagen i anledning av propositionen 1973: 23 och mo­tionen 1973: 1626 för sin del antar det av utskottet utarbetade förslaget till lag om ändring i jordabalken med den ändringen att 47 a § erhåller nedan angivna, såsom reservanternas förslag betecknade lydelse:

Utskottets förslag                         Reservanternas förslag

12 kap.
47 a §
Bestämmelsema i 47 § om make
    Bestämmelsema i 47 § om make

äger motsvarande tillämpning i äger motsvarande tiUämpning i
fråga om den som enligt lagen fråga om den som enligt lagen
(
           ) om ogifta samboendes     (       ) om ogifta samboendes

gemensamma bostad har rätt att gemensamma bostad har rätt att
vid upplösningen av samlevnaden vid upplösningen av samlevnaden
övertaga hyresrätten.
                   övertaga hyresrätten, såvida sam-

boendet av endera parten anmälts till hyresvärden."


 


LU 1973: 21

Bilaga 1

Förslag till

Lag om ändring i jordabalken

Härigenom förordnas i fråga om jordabalken, dels att 12 kap. 33 och 45 §§ skall ha nedan angivna lydelse, dels att i balken skall införas en ny paragraf, 12 kap. 47 a §, av nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse                        Av utskottet föreslagen lydelse

12 kap.

33 §

Bestämmelserna i 32 § äger motsvarande tiUämpning på hyresrättens övergång genom bodelning, arv, testamente, bolagsskifte eller liknande förvärv.

Har hyresrätten till lägenhet,  Har hyresrätten till lägenhet,
som varit avsedd att uteslutande
   som varit avsedd att uteslutande
eller huvudsakligen användas som
eller huvudsakligen användas som
gemensam bostad för hyresgästen
     gemensam bostad för hyresgästen
och hans make, tiUagts maken ge-
och hans make, tUlagts maken ge­
nom bodelning eller skifte med
   nom bodelning eller skifte med
anledning av boskiUnad, hem-
   anledning av boskillnad, äkten-
skillnad, äktenskapsskUlnad, äk-
    skapsskillnad eller hyresgästens
tenskapets återgång eller hyres-
   död, får dock maken träda i hy-
gästens död, får dock maken trä-
   resgästens eller dödsboets ställe,
da i hyresgästens eller dödsboets
  Sådan rätt tillkommer även efter-
ställe. Sådan rätt tillkommer även
  levande make som är ensam ar-
efterlevande make som är ensam
   vinge efter hyresgästen,
arvinge efter hyresgästen.

För tid efter det att hyresvärden underrättats om att hyresrätten till­lagts hyresgästens make enligt andra stycket svarar hyresgästen eller hans dödsbo ej för sina förpliktelser enligt hyresavtalet. Hyresgästens make svarar jämte hyresgästen eller hans dödsbo för sådana förpliktel­ser enligt avtalet som hänför sig till tiden före underrättelsen.

Andra och tredje styckena äger motsvarande tillämpning, när lägen­heten hyrts av makar gemensamt.

Andra—fjärde styckena äger
motsvarande tillämpning, när nå­
gon har övertagit hyresrätt enligt
lagen (
                                                                        ) om ogifta

samboendes gemensamma bostad.

45 §

Bestämmelserna   i   46—53   §§    Bestämmelserna   i   46—53   §§

gäller vid upplåtelse av bostadslä-     gäller vid upplåtelse av bostadslä­
genhet, om ej
                              genhet, om ej


 


LU 1973: 21

1.    hyresförhållandet upphör in- 1. hyresförhållandet upphör in­nan det varat längre än nio må-      nan det varat längre än nio måna-nader i följd,                               der i följd,

2.    lägenheten utgör del av upp- 2. lägenheten utgör del av upp­låtarens egen bostad, eller           låtarens egen bostad, eUer

3.    hyresförhållandet upphör på 3. hyresförhållandet upphör på den grund att hyresrätten är för-          den grund att hyresrätten är för­verkad eller förhållande som avses verkad eller förhåUande som av-i 28 § föreligger samt annat ej föl- ses i 28 § föreligger samt annat ej jer av 47 §. följer av 47 eller 47 a §.

Har hyresvärden och hyresgästen i särskilt upprättad handling överenskommit, att hyresrätten icke skall vara förenad med rätt till förlängning, är överenskommelsen gällande. Har överenskommelsen träffats innan hyresförhållandet varat längre än nio månader i följd, gäller den dock endast om det godkänts av hyresnämnden. Hade make som ej har del i hyresrätten sin bostad i lägenheten när överenskom­melsen träffades, gäller överenskommelsen mot honom endast om han godtagit den.

Vad i andra stycket tredje punk­ten föreskrives om make äger mot­svarande tillämpning på sådan samboende som enligt lagen ( ) om ogifta samboendes gemensam­ma bostad har rätt att övertaga hyresrätten vid upplösning av sam­levnaden.

47 a §

Bestämmelserna i 47 § om make
äger motsvarande tillämpning i
fråga om den som enligt lagen
(
                                                               ) om ogifta samboendes

gemensamma bostad har rätt att vid upplösningen av samlevnaden övertaga hyresrätten.

1.    Denna lag träder i kraft den 1 januari 1974.

2.    De nya bestämmelserna gäller även i fråga om hyresavtal som slutits före ikraftträdandet. Har hyresavtalet uppsagts före ikraftträdan­det, äger äldre bestämmelser dock fortfarande tillämpning, om ej avtalet har förlängts efter uppsägningen på grund av lag för tid efter ikraft­trädandet.

3.    Sker efter utgången av år 1973 bodelning med anledning av hem­skillnad eller äktenskapets återgång, tillämpas 12 kap. 33 § andra styc­ket i den äldre lydelsen.

MAKCUSBOKTR.STOCKHOLM 1973     730048