Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Civilutskottets betänkande nr 34 år 1973                         CU 1973:34

Nr 34

Civilutskottets betänkande i anledning av propositionen 1973:157 med förslag tUl ledningsrättslag m. m.

Propositionen

Kungl. Maj:t har i propositionen 1973:157 under åberopande av bilagt utdrag av statsrådsprotokollet över justitieärenden föreslagit riksdagen att antaga vid propositionen fogade förslag tUl

1.    ledningsrättslag,

2.    lag om ändring i jordabalken,

3.    lag om ändring i fastighetsbUdningslagen (1970:988),

4.    lag om ändring i lagen (1902:71 s. 1), innefattande vissa bestäm­melser om elektriska anläggningar.

I propositionen läggs fram förslag om ett nytt rättsinstitut, lednings­rätt, som skall kunna användas i stället för ordningen med avtal resp. expropriation. Ledningsrätten uppkommer efter särskild förrättning som skall handhas av fastighetsbildningsmyndigheten. F. n. upplåts i allmän­het utrymme för ledningar efter avtal mellan ledningsägaren och berörda fastighetsägare. Under vissa förutsättningar kan också expropriation komma i fråga.

Lagstiftningen föreslås träda i kraft den 1 juli 1974.

Utskottet

Utskottet ansluter sig till vad föredragande statsrådet anfört i fråga om lagstiftningens allmänna uppläggning och om ledningsrättens huvudsak-Uga innehåll.

Den rätt — ledningsrätt — som kan tillskapas även tvångsvis genom förrättning hos fastighetsbildningsmyndighet skall IU

TiU skydd för aUmänna intressen ges bl. a. regler i 8 och 9 §§ om krav på planöverensstämmelse och om planmässiga bedömningar utanför planområde. I 10 § finns en kompletterande generell bestämmelse om hänsyn tiU allmänna intressen. Konstruktionen ansluter till motsvarande regler i anläggningslagen. Vad utskottet anfört härom i betänkandet CU 1973:33 gäller även i detta sammanhang.

Efter mönster av anläggningslagen tas vidare upp en härtill anknytande

1 Riksdagen 1973. 19 saml. Nr 34


 


CU 1973:34                                                                             2

vetorätt för byggnadsnämnden (21 §). Denna vetorätt omfattar dock inte ledning vars sträckning fastställts i koncessionsbeslut. För sådan ledning gäller inte heller bestämmelserna y. 6 och 7 §§.

Linjekoncession för elektrisk ledning meddelas av Kungl. Maj:t eUer statens industriverk efter yttranden från bl. a. länsstyrelse och kommu­ner. Utskottet har förutsatt att koncessionsprövningen .sker med beak­tande även av bl. a. de riktlinjer för den fysiska riksplaneringen som riksdagen godtagit år 1972. Det bör i detta sammanhang erinras om Kungl. Maj:ts befogenheter att för tillgodoseende av ett riksintresse föreskriva att generalplan skall finnas. I remissyttrande över rappor­ten Hushållning med mark och vatten (SOU 1971:75) har statens planverk funnit det önskvärt att kunna undvika nybebyggelse i stråk avsedda för bl. a. kraftledningar för alt undvika planläggningskon­flikter. Utskottet utgår från att härmed sammanhängande frågor, som inte rör enbart koncessionspliktiga ledningar, uppmärksammas i ett samrådsförfarande som ger underlag för lösning av konflikter mellan motstående intressen i vissa faU redan inom den fysiska riksplaneringens ram. Vad utskottet anfört härom bör riksdagen som sin mening ge Kungl. Maj:t tiU känna.

Det anförda knyter an även Ull bestämmelsen i 6 § att ledningsrätt inte får upplåtas om ändamålet lämpligen bör tUlgodoses på annat sätt eller olägenheterna av upplåtelsen från allmän eUer enskild synpunkt överväger de fördelar som kan vinnas genom den. Som exempel på att man med stöd av bestämmelsen kan ta hänsyn till ett allmänt intresse har nämnts (s. 100) möjligheten att beakta naturvårdssynpunkter i samband med en lednings inplacering i terrängen. De angivna viUkoren gäller dock för planområde m. m. endast om särskilda skäl föranleder det. Enligt utskottets mening torde 6 § i vissa hänseenden få anses komplettera inte endast 8 § utan även 9 och 10 §§ i lagförslaget.

Förslaget innebär även att de ..icostnader som uppkommer på grund av ändring eller upphävande av ledningsrätt skall fördelas mellan de sakägare som har nytta av åtgärden. Del anförs (s. 117) att detta innebär att kostnaden för t. ex. flyttning av en ledning p. g. a. bebyggelse kommer att utgöra en kostnad för exploatering av marken i fråga.

Ledningsrätten är, som utskottet ovan nämnt, inte principiellt knuten till en härskande fastighet utan till ledningsägaren. Enligt 1 § andra stycket förslaget tUl ledningsrättsilag kan dock på begäran av ledningens umehavare förordnas att ledningsrätt skall höra till dennes fastighet eller inskrivna tomträtt. Ledningsrätl kan vidare (s. 129) medges i ledningsäga­rens fastighet. EnUgt det i propositionen ingående förslaget till lag om ändring i jordabalken kommer ledningar och vad därtill hör att efter ett sådant förordnande höra till den fastighet som ledningsrätten anknutits tiU.

Utskottei har uppmärksamnials på att dessa regler medför att ledning över ledningsägarens fastighet och som sålunda hör tiU denna fastighet, efter ett nämnt förordnande skulle övergå att höra till en annan ledningsägarens fastighet. Detta skulle medföra konsekvenser för pant-


 


CU 1973:34                                                                             3

rättshavarna.

Genom 14 § andra stycket förslaget till ledningsrättslag får man anse att det har getts uttryck för principen att borgenäremas rätt skall tryggas. Grunderna för detta lagrum ger enUgt utskottets mening vid handen, att även i ett i föregående stycke nämnt fall fordringshavarnas medgivande skall krävas, med undantag dock för det fall att åtgärden är väsentligen utan betydelse. Denna ståndpunkt torde kunna förenas även med föreslagen lydelse av 16 och 34 §§ ledningsrättslagen utan ändring i lagtexten.

Utskottet har i övrigt inte funnit anledning tUl erinran eller särskilt yttrande.

Utskottet hemställer

1.             att riksdagen antar vid propositionen fogade förslag till

a.                 ledningsrättslag,

b.                 lag om ändring i jordabalken,

c.                  lag om ändring i fastighetsbildningslagen (1970:988),

d.                 lag om ändring i lagen (1902:71 s. 1), innefattande vissa
bestämmelser om elektriska anläggningar,

2. att riksdagen som sin mening ger Kungl. Maj:t tUl känna vad
utskottet anfört om samordning med fysisk riksplanering
m. m.

Stockholm den 4 december 1973

På civilutskottets vägnar ERIK GREBÄCK

Närvarande: herrar Grebäck (c), Bergman (s), Tobé (fp), Petersson i Nybro (s), Andersson i Knäred (c), Lindkvist (s), Henrikson (s), fru Olsson i Hölö (c), herrar Högström (s), Wennerfors (m), Claeson (vpk), Jadestig (s), Ännerås (fp), Persson i Karlstad (s) och Adolfsson (m).

SärskUt yttrande

av herrar Wennerfors (m) och Adolfsson (m) som anför:

Med hänvisning till det vid betänkandet CU 1973:33 fogade särskilda yttrandet bör noteras, alt godtagandet av här behandlade lagförslag inte innebär ett godkännande för vår del av expropriationslagens ersättnings­principer.


 


GOTAB 73 5537 S    Stockholm 1973