Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Trafikutskottets betänkande nr 9 år 1972             TU 1972:9

Nr 9

Trafikutskottets betänkande i anledning av Kungl. Maj:ts proposition 1972:19 med förslag till lag om ändring i luftfartslagen (1957: 297) jämte motioner.

Propositionen

Kungl. Maj:t har i propositionen 1972: 19 under åberopande av ut­drag av statsrådsprotokollet över kommunikationsärenden för den 25 februari 1972 föreslagit riksdagen att anta vid propositionen fogade och i bilaga till detta betänkande redovisade förslag till lag om ändring i luftfartslagen (1957: 297).

I propositionen föreslås att förbud mot civil luftfart i överljudsfart införs i luftfartslagen.

Vidare föreslås en allmän regel om att civilt luftfartyg som används för luftfart skall vara mUjövärdigt, dvs, stå i överensstämmelse med föreskrifter som meddelas i syfte att förebygga att luftfartyget vållar skada genom buUer, förorening eller hkartad störnmg, Kungl. Maj:t eller, efter Kungl. Maj:ts bemyndigande, luftfartsverket skall meddela sådana föreskrifter.

Motionerna

I detta sammanhang har utskottet behandlat

dels motionen 1972: 1496 av herr Strömberg m, fl, (fp) vari hem­ställts att riksdagen vid sin behandling av Kungl, Maj:ts proposition 1972: 19 måtte besluta att naturvårdsverket ges medansvar vid utfär­dandet av föreskrifter, som reglerar miljökraven för luftfartyg, samt att vederbörande utskott utformar härför erforderlig komplettering av be­rörda paragrafer i luftfartslagen,

dels motionen 1972: 1497 av fru Theorin m, fl. (s) vari hemstäUts
att riksdagen antager förslag till lag om ändring i luftfartslagen med
den ändringen att i 1 kap. 2 a §, andra stycket "När synnerliga skäl
------ bestämma villkoren därför," utgår,

1    Riksdagen 1972.15 saml Nr 9


 


TU 1972: 9                                                                              2

Utskottet

I propositionen framhålls att lagstiftning som innebär förbud mot luftfart i överljudsfart stöds av en bred opinion i vårt land. Det är näm­ligen befogat att räkna med risk för allvarliga skadeverkningar för män­niskan och hennes miljö till följd av den s. k. ljudknallen, dvs, den knaU som alstras av överljudsflygplanen. Nordiska rådet har rekommenderat de nordiska regeringarna att genom direkta lagbestämmelser förbjuda civilt överljudsflyg över land på sådant sätt att ljudknallen når ner till marken. Det finns emellertid anledning befara att överljudsflygningen kan vålla mUjöskador även i övrigt. Med hänsyn härtUI och då det är svårt att se vilka fördelar som skulle vara förenade med sådana flyg­ningar över Sverige finner utskottet i likhet med Kungl. Maj:t att lag­bestämmelser som förbjuder civil luftfart i överljudsfart inom svenskt område bör införas. Utskottet finner det vidare tillfredsställande att Sverige enligt vad departementschefen uppger avser att verka för att sädana överenskommelser kommer till stånd att det blir möjligt att skydda det svenska området också från ljudknall som härrör från flyg-, ning utanför svenskt område.

Frågan om det miljöhot flyget utgör kan vidare komma att aktuali­seras även i andra sammanhang. Luftföroreningsproblem kan sålunda uppkomma genom flygplanens avgasutsläpp. Starka skäl talar därför för att lagstiftningen redan nu utformas så att lämpliga åtgärder för att skydda miljön snabbt kan vidtas, I propositionen har med hänsyn härtiU föreslagits att en lagbestämmelse införs soin innebär att ett luftfartyg för att få registreras inte bara som f, n, skall vara luftvärdigt utan också så konstruerat att det inte utgör ett hot mot miljön. Bevis om miljö­värdighet bör även enligt utskottets uppfattning krävas för registrering av luftfartyget. Eftersom underlag saknas för att fordra bevis för alla luftfartyg skall miljövärdighetsbevis enligt lagförslaget dock krävas en­dast i den utsträckning Kungl, Maj:t eller, efter Kungl. Maj:ts bemyn­digande, luftfartsverket föreskriver.

När synnerliga skäl föreligger skall enligt 1 kap. 2 a § andra stycket i lagförslaget dispens från förbudet att flyga i överljudsfart kunna med­delas av Kungl. Maj:t eller, efter Kungl, Maj:ts bemyndigande, av luft­fartsverket.

I motionen 1972: 1497 har yrkats att bestämmelsen om dispens skall utgå. Genom möjligheten att meddela dispens synes intresset av en­hetlig lagstiftning i frågan i Sverige, Norge och Danmark tillgodosett. Inom utskottet har dock rått viss tveksamhet beträffande denna dis­pensmöjlighet, men utskottet har ej velat motsätta sig att en sådan in­föres. Utskottet vill emellertid kraftigt betona vikten av vad departe-. mentschefen anfört i propositionen, nämligen att dispens endast skall ges om det kan uteslutas att flygningen medför skador. Vidare förut-


 


TU 1972: 9                                                              3

sätter utskottet att största möjliga restriktivitet iakttas och att dispens bara beviljas i rena undantagsfall. Under hänvisning till det anförda avstyrks motionen,

I 3 kap, 1 § tredje stycket lagförslaget anges att luftfartyg är miljö-värdigt när det är konstruerat, byggt, utrustat och vidmakthållet i enUg-het med föreskrifter som meddelats av Kungl, Maj:t eller, efter Kungl; Maj:ts bemyndigande, av luftfartsverket för att förebygga att luftfarty­get vållar skada genom buller, luftförorening eller likartad störning, I anledning härav har i motionen 1972: 1496 hemställts att naturvårds­verket ges medansvar vid utfärdandet av föreskrifter som reglerar miljö­kraven för luftfartyg.

Utskottet finner det väl motiverat att naturvårdsverket — som det bl, a, åligger att som central förvaltningsmyndighet verka för att arbets­företag utförs med beaktande av miljön — får aktivt medverka vid bedömningen av luftfartygs miljövärdighet. Även om utskottet ej kan tillstyrka att naturvårdsverket ges medansvar förutsätter utskottet dock att verket bereds tUlfälle att deltaga vid bestämmelsernas utformning.

Utskottet tillstyrker sålunda Kungl, Maj:ts förslag i nu berörda delar. Vad i propositionen i övrigt anförts och förordats har ej gett utskottet anledning till ermran.

Med hänvisning tUl det anförda hemställer utskottet

1.  att riksdagen med avslag å motionen 1972: 1497 antar 1 kap, 2a § andra stycket i det vid propositionen 1972: 19 fogade förslaget till lag om ändring i luftfartslagen (1957: 297),

2.  att riksdagen med avslag å motionen 1972: 1496 antar 3 kap, 1 § tredje stycket i förslaget till lag om ändring i luftfartslagen, samt

3.  att riksdagen antar förslaget tiU lag om ändring i luftfartslagen i vad förslaget ej omfattas av utskottets hemställan under 1—2.

Stockholm den 18 aprU 1972

På trafikutskottets vägnar SVEN GUSTAFSON

Närvarande: herrar Gustafson i Göteborg (fp), Mellqvist (s), Lindahl (s), Persson i Heden (c), Rosqvist (s), Lindberg (s). Clarkson (m), Mag­nusson i Kristinehamn (vpk), Karlsson i Malung (s), Torwald (c), Taube (fp), Jonasson (c), Sundgren (s) och Komstedt (m).


 


TU 1972: 9

Kungl. Maj:ts                                                      Bilaga

Förslag till

Lag om ändring i luftfartslagen (1957: 297)

Härigenom förordnas i fråga om luftfartslagen (1957: 297),

dels att 2 kap. 4, 6 och 8 §§, 3 kap. 1 §, 13 kap. 1 och 3 §§ samt

rubriken närmast före 3 kap. 1 § skall ha nedan angivna lydelse, dels att i lagen skaU införas två nya paragrafer, 1 kap. 2 a § och 3

kap. 10 a §, av nedan angivna lydelse.


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse 1 KAP. 2a §

Luftfart må ej inom svenskt område äga rum i överljudsfart.

När synnerliga skäl föreligga, äger Konungen eller, efter Ko­nungens bemyndigande, luftfarts­verket medgiva luftfart utan hin­der av vad som sägs i första styc­ket så ock. bestämrria villkoren därför.


 


2 KAP.

4 §

6 §1

Luftfartyg må icke registreras, med mindre det har luftvärdig­hetsbevis som utfärdats eller god­känts här i riket.

Registret skall för varje luftfar­tyg innehålla fartyget tillkomman­de nationalitets- och registrerings­beteckning, de uppgifter som äro nödiga för att identifiera det, upp­lysning angående äganderätten tiU fartyget och ägarens fång samt huruvida fartyget är intecknat, hänvisning tUl fartygets luftvär­dighetsbevis ävensom anteckning om tiden, då fartyget införes i registret, ändring i äganderätten registreras eUer fartyget avföres ur registret, så ock i övrigt vad Konungen eller, efter Konungens bemyndigande, luftfartsverket fö­reskriver.

» Senaste lydelse 1969:201,


Luftfartyg må icke registreras med mindre det har luftvärdighets-bevis och, i den utsträckning Konungen eller efter Konungens bemyndigande luftfartsverket före­skriver, miljövärdighetsbevis. Be­vis skall ha utfärdats eller god­känts här i riket.

Registret skall för varje luftfar­tyg innehålla fartyget tUlkomman-de nationalitets- och registrerings­beteckning, de uppgifter som äro nödiga för att identifiera det, upp­lysning angående äganderätten till fartyget och ägarens fång samt huruvida fartyget är intecknat, hänvisning till fartygets luftvär­dighetsbevis och miljövärdighets­bevis ävensom anteckning om ti­den, då fartyget införes i regist­ret, ändring i äganderätten regist­reras eller fartyget avföres ur re­gistret, så ock i övrigt vad Ko­nungen eller, efter Konungens be­myndigande, luftfartsverket före­skriver.


 


TU 1972: 9                                                                              5

Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

8 §2

Luftfartyg skall avföras ur registret, om ägaren begär det.

Samma lag vare, om det i 2 § första stycket för registrering upp­ställda villkoret ej längre är uppfyllt och Konungen icke jämlikt andra stycket i samma paragraf medgiver att fartyget det oaktat må kvarstå i registret eller om medgivande, som Konungen lämnat enligt sist­nämnda stycke, återkallats eUer ock förfallit på den grund att i med­givandet föreskrivet vUlkor icke längre är uppfyllt, så ock om fartyget förolyckats, upphuggits eller annorledes förstörts eller om det efter an­trädd luftfärd ej avhörts under en tid av tre månader. Har omständig­het som nu sagts inträffat, åligger det ägaren att ofördröjligen göra anmälan därom till registret, såvida sådan ej skett på grund av vad i 7 § stadgas.

Har luftfartyg sedan tre år icke Har luftfartyg sedan tre år
haft gällande luftvärdighetsbevis, icke haft gällande luftvärdighets-
må fartyget avföras ur registret, bevis eller miljövärdighetsbevis,
där ägaren ej inom tid, som luft- må fartyget avföras ur registret,
fartsverket bestämmer, visar att där ägaren ej inom tid, som luft­
fartyget är luftvärdigt.
           fartsverket  bestämmer,   visar  att

fartyget är luftvärdigt och miljö-värdigt.

3 KAP.
Om luftvärdighet
                     Om luftvärdighet och miljövärdighet

1 §
Luftfartyg skall, när det nyttjas
  Luftfartyg skall, när det nyttjas

till luftfart, vara luftvärdigt.    tUl luftfart,  vara luftvärdigt och

mUjövärdigt.

Ej må luftfartyg anses luftvärdigt, med mindre det är så konstruerat, byggt, utrustat och vidmakthåUet samt äger sådana flygegenskaper, att säkerhetens krav äro tillgodosedda.

Ej må luftfartyg anses mUjövär­digt med mindre det är konstrue­rat, byggt, utrustat och vidmakt­hållet så att luftfartyget ej vållar skada genom buller, luftförore­ning eller likartad störning. När­mare föreskrifter för tillämpning­en av detta stycke meddelas av Konungen eller, efter Konungens bemyndigande, av luftfartsverket.

10 a §

Bestämmelserna i 2—9 §§ om luftvärdighet och luftvärdighets­bevis gälla i tillämpliga delar även miljövärdighet och miljö­värdighetsbevis. « Senaste lydelse 1969:201.


 


TU 1972: 9


Nuvarande lydelse


Föreslagen lydelse


13 KAP. 1 §8


Överträder någon förbud eller föreskrift som Konungen medde­lat med stöd av 1 kap. 3 §, dömes till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till dagsböter.

Överträder någon förbud enligt 1 kap. 2 a § eller villkor vid med­givande enligt detta lagrum eller förbud eller föreskrift som Ko­nungen meddelat med stöd av 1 kap. 3 §, dömes tUl fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, tiU dagsböter.

Överträdelse av förbud eUer föreskrift som eljest meddelats med stöd av 1 kap. 3 § straffes med dagsböter eller fängelse i högst sex månader.

3 §


Nyttjas luftfartyg utan lov tUl luftfart, ehuru det saknar luftvär­dighetsbevis eller eljest icke är luftvärdigt enligt vad i 3 kap. sägs, dömes till dagsböter eller fängelse i högst ett år.

Nyttjas luftfartyg utan lov tiU luftfart, ehuru det saknar luftvär- dighetsbevis eller miljövärdighets­bevis eller eljest icke är luftvär­digt eller mUjövärdigt enligt vad i 3 kap. sägs, dömes tUl dagsböter eller fängelse i högst ett år.

Samma lag vare, om luftfartyg utan lov nyttjas till luftfart ehuru det icke är bemannat enligt vad i 4 kap. sägs.


Denna lag träder i kraft den 1 juli 1972,

' Senaste lydelse 1964: 211.


MARCUS BOKTR. STHLM 197 2 720055