Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Konstitutionsutskottets betänkande nr 31 år 1971        KU 1971:31

Nr 31

Konstitutionsutskottets betänkande i anledning av motion angående éöiegcring av beslutanderätt till komniunai företagsnämnd.

Ärendet

I detta betänkande behandlas motionen 1971: 86 av herr Helén m.fl. (fp) såvitt avser hemställan punkt 13.

Heinställan avser »att riksdagen i skrivelse till Kungl. Maj:t hem­
ställer -------- 13. att frågan om de legala förutsättningarna för dele-

gering av viss beslutanderätt inom en given budgetram till företags-iiämjid inom den kommunala sektorn bör utredas».

Frågans bcbandling vid 1970 års riksdag

Vid 1970 års riksdag väcktes tre motioner, vars syfte i huvudsak överensstämde med förevarande motionsyrkande, nämligen /. 21 av herr Helén m. fl. och II: 25 av herr Gustafson i Göteborg m. fl. (alla fp) samt II: 362 av herr Bengtsson i Landskrona fn. fl. (alla s).

1 motione.T II: 362 hemställdes, att riksdagen i skrivelse till Kungl. Muj:t skulle begära förslag till sådana ändringar i koinmunallagarna atl försöksverksamhet med företagsdemokrati kan genomföras även itiom de kommunala sektorerna. Bakgrunden härtill var motionärernas uppfattning, att den del inom den offentliga sektorn som omfattas av primär- och landstingskommunal verksamhet av formella skäl inte medger »sådana företagsdemokratiska försök som exempelvis att dele­gera beslutanderätt till företagsnämnderna i ärenden av exempelvis pcrsonalvårdande karaktär eller då det gäller atl besluta om belöningar för förbättringsförslag».

Motionen behandlades av konstitutionsutskottet (KU 1970: 35) till­sammans med motionen 11:75 av herr Hermansson m.fl. (alla vpk), som avsåg förslag till lagändring »så att hinder icke föreligger för re­presentation från personalorganisationerna inom offentlig verksamhet i de nämnder och styrelser som kan komma i fråga».

Utskottet lämnade i reciten en utförlig redogörelse för gällande be­stämmelser och ordning på området. Vidare redogjordes bl. a. för di­rektiven för två pågående utrednjngar angående försöksverksamhet med företagsdemokrati inom den statliga sektorn. I dessa delar hänvisas till 1970 års utlåtande.

Riksdagen 1971. 4 saml. Nr 31


 


KU 1971:31                                                         2

För egen del anförde utskottet följande:

Som framgått av den föregående redogörelsen har kommunförbunden och de kommunanstäUdas organisationer år 1968 träffat avtal om före­tagsnämnder och härefter inrättat två centrala råd för samarbetsfrågor, ett för det primärkommunala och ett för det landstingskommunala ar­betsområdet. Av redogörelsen har även framgått att råden uttalat ett positivt intresse för försöksverksamhet med fördjupad företagsdemo­krati. Det kan antas att sådan försöksverksamhet snart kommer igång i kommunerna. Det har vidare upplysts att inom råden pågår undersök­ningar rörande bl. a. frågan om beslutanderätt för företagsnämnderna.

De spörsmål som tas upp i motionerna är sålunda föremål för be­handling av parterna på det kommunala arbetsområdet. Enligt ut­skottets mening ligger det närmast till hands att avvakta resultaten av den väntade försöksverksamheten med fördjupad företagsdemokrati inom den kommunala förvaltningen. Även resultaten av försöksverk­samhet med fördjupad företagsdemokrati inom statsförvaltningen torde vara av intresse i sammanhanget. Något initiativ från riksdagens sida synes därför inte erfordras för närvarande.

På utskottets hemställan avslog riksdagen motionerna.

I motionerna /; 21 och II: 25 begärdes bl. a. en utredning av frågan om de legala förutsättningarna för delegering av viss beslutanderätt inom en given budgetram till företagsnämnd inom den kommunala sek­torn. Bankoutskottet behandlade yrkandet i ett utlåtande (BaU 1970: 70), som även tog upp åtskilliga andra motionsyrkanden angående företags­demokrati. I utlåtandet redovisade bankoutskottet tidigare riksdagsbe­handling av företagsdemokratiska frågor, innehållet i inhämtade remiss­yttranden från LO, SAF, SALF och TCO samt vad konstitutionsutskottet anfört i sitt ovan redovisade utlåtande (KU 1970: 35). I remissyttran­dena avvisades tanken att statsmakterna skulle gripa in på området med en allmän utredningsverksamhet. LO upplyste i sitt yttrande bl. a. att de kommunalrättsliga aspekterna på frågan om legala förutsättningar för delegering av beslutanderätt till företagsnämnder utreddes av Svenska kommunalarbetareförbundet. TCO uppgav bl. a. att en undersökning till­satts rörande frågan om ändringar i kommunallagarna för att möjlig­göra delegering till företagsnämnd av viss beslutanderätt inom en given kostnadsram. TCO ansåg att det fanns anledning att avvakta denna un­dersökning innan ytterligare åtgärder vidtogs.

För egen del uttalade bankoutskottet allmänt att utskottet i dagens läge inte ville rekommendera åtgärder som bröt mot den av organisa­tionerna angivna principen att statsmakterna skall lämna åt arbetsmark­nadsparterna att ta det huvudsakliga ansvaret för fortsatt reformverk­samhet på företagsdemokratins område. Utskottet underströk att par­tema inom de olika arbetsmarknadssektorerna ägnade stort intresse åt sådan reformverksamhet. Vad gällde det aktuella motionsyrkandet an­förde utskottet följande:

Ett ytterligare önskemål i samma motioner är att frågan om de legala


 


KU 1971: 31                                                             3

förutsättningarna för delegering av viss beslutanderätt inom en given budgetram tiU företagsnämnd inom den kommunala sektorn skall ut­redas. Ett liknande motionsyrkande har, som ovan redovisats, avslagits under vårsessionen på hemställan av konstitutionsutskottet, av vars ut­låtande framgick att frågan om beslutanderätt för företagsnämnderna undersöktes inom de centrala råd för samarbétsfrågor som inrättats för det primärkommunala och det sekundärkommunala arbetsområdet. 1 LO:s och TCO:s remissyttranden lämnas upplysningar om pågående ut­redningsarbete rörande de kommunalrättsliga aspekterna på den nämn­da frågan.

Under hänvisning till vad nu sagts avstyrker utskottet motions­yrkandet.

Två reservanter (fp) ansåg att utskottet borde ha förordat en parla­mentarisk utredning om beslutanderätt för företagsnämnd inom den kommunala sektorn. Riksdagen följde emellertid utskottet.

I detta sammanhang må slutligen nämnas, att det inhämtats ätt det utredningsarbete angående de legala möjligheterna att delegera be­slutanderätt till företagsnämnd inom den kommunala sektorn som om­nämnts i utlåtandena KU 1970: 35 och BaU 1970: 70 (utredningar inom de båda centrala råden för samarbetsfrågor resp. TCO och Korrimunal-arbetareförbundet) fortfarande pågår.

Utskottet

Den fråga som aktualiseras i förevarande motionsyrkande var före­mål för riksdagens prövning under föregående år. Under hänvisning till att spörsmålet behandlades av parterna på det kommunala arbets­området avslog riksdagen de då väckta motionerna. Utredningsarbete i saken pågår för närvarande inom de centrala råden för samarbetsfrågor inom det primärkommunala respektive det sekundärkommunala arbets­området, Svenska kommunalarbetareförbundet och TCO. I detta läge föreligger enligt utskottets mening inte tillräckliga skäl för att nu inta en annan ståndpunkt än förra året.

Utskottet hemställer att riksdagen avslår motionen 1971: 86 såvitt nu är i fråga.

Stockholm den 20 april 1971

På konstitutionsutskottets vägnar

GEORG PETTERSSON

Närvarande: herrar Larsson i Luttra* (c). Adamsson (s). Henningsson (s), Hernelius (m), fru Thunvall (s), herrar Johansson i Trollhättan (s). Moss­berg (s), Pettersson i Örebro (c), Andersson i Stockholm* (s), Werner i Malmö (m), Svensson i Eskilstuna (s), Bergqvist (s), Fiskesjö* (c), Norrby i Äkersberga (fp) och Molin (fp).

* Ej närvarande vid justeringen.


 


KU 1971: 31                                                                           4

Reservation

av herrar Hernelius (m), Werner i Malmö (m). Norrby i Äkersberga (fp) och Molin (fp), vilka ansett att utskottets yttrande och hemställan bort ha följande lydelse:

Frågan om beslutanderätten i kommunala företagsnämnder behand­las i de centrala samarbetsråden inom de primär- och sekundärkommu­nala arbetsområdena inom ramen för en pågående utrednings- och för­söksverksamhet. Det är enligt utskottets mening angeläget att statsmak­terna skapar vidgade ramar för denna försöksverksamhet bl. a. genom att klarlägga och öka förutsättningarna för delegering av beslutanderätt till företagsnämnd inom den kommunala sektorn.

I motionen 1971: 86 hänvisar motionärerna till en fylligare motive­ring i annan motion vid årets riksdag (1971: 108), i vilken bl. a. anförs följande: »För vår del vill vi givetvis inte innan en grundlig juridisk undersökning skett binda oss för vilken teknik som bör utnyttjas. Det väsentliga är att finna en lämplig form som gör det möjligt för par­terna på den primär- och sekundärkommunala arbetsmarknaden alt komma överens om en rätt till delegering av beslutanderätt till före­tagsnämnd likvärdig med den som finns inom företagssektorn.»

Eftersom det nu behandlade yrkandet inte innebär ett ingrepp i utan ett stöd för parternas strävanden bör den i motionen föreslagna utred­ningen komma till stånd.

Utskottet hemställer att riksdagen bifaller motionen 1971: 86 såvitt nu är i fråga.

K L BeckmansTryckerierAB. Stacichoim