av Anna Vikström (S)
till Socialminister Jakob Forssmed (KD)
Personal slår larm om personalneddragningar inom psykiatrin och vilka konsekvenser det får för patientsäkerheten och möjligheterna att följa nationella riktlinjer. Hela femtio läkare skrev den 20 mars 2025 en insändare där de beskriver konsekvenserna för vården och patienterna av neddragningarna av personalstyrkan inom psykiatrin som minskat stort i Region Östergötland. De lyfter väldigt tydligt konsekvenser för suicidprevention, stöd i arbetsåtergång och meningsfull vardag, psykosvården, bup, beroendevården och ätstörningsvården. De nämner även kompetensförlusten när särskilt utbildad kliniskt erfaren personal sägs upp eller flyttas runt. De menar att patientsäkerheten är hotad och att delar av psykiatrin inte längre kan bedrivas enligt nationella riktlinjer.
Andra regioner har också dragit ned på anställda och/eller vårdplatser, till exempel Uppsala, Blekinge, Halland och Skåne. SVT granskade regioners besparingar inom psykiatrin under 2023 och/eller 2024 och fann då att 11 av 21 regioner har gjort besparingar. Region Norrbotten uppgav att det var resursbrist och inte besparingskrav som lett till neddragningar av vårdplatser inom psykiatrin. Tyvärr går vårdplatsutvecklingen åt fel håll. Socialstyrelsens statistik över vårdplatser generellt, inte bara inom psykiatrin, visade att vårdplatsantalet ökat med 70 platser totalt till 2024.
Med anledning av nedskärningarna i psykiatrin har statsrådet sagt till SVT att det behövs fler vårdplatser och det är någonting som vi behöver förändra. Det finns statsbidrag till psykiatrin, men de verkar inte ha tillräcklig effekt; regionerna verkar fortsatt ha problem med underskott i budgeten.
Min fråga till socialminister Jakob Forssmed är:
Vad avser ministern att vidta för ytterligare åtgärder för att öka kapaciteten i och stoppa neddragningar av psykiatrisk vård och vårdplatser?