Fråga 2024/25:932 Sveriges hållning till Myanmar

av Olle Thorell (S)

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

Den 8 mars 2025 meddelade Myanmars militärjunta att allmänna val kommer att hållas i december 2025 eller januari 2026. Detta besked har mötts av stark kritik från människorättsorganisationer och demokratiaktivister, då valet väntas genomföras under omständigheter som omöjliggör en fri och rättvis process. Sedan kuppen i februari 2021 har juntan fängslat omkring 22 000 politiska fångar, inklusive den tidigare demokratiskt valda ledaren Aung San Suu Kyi. Flera av landets oppositionspartier har förbjudits, och militärens förtryck av oppositionella röster har fortsatt med oförminskad brutalitet.

Parallellt har Myanmar fördjupat sitt samarbete med auktoritära stater som Ryssland och Nordkorea. I mars 2025 undertecknade Ryssland och Myanmar ett avtal om att bygga ett småskaligt kärnkraftverk i Myanmar, ett samarbete som riskerar att ytterligare stärka militärens grepp om makten. Samtidigt rapporteras det om ökade vapensamarbeten med Nordkorea, vilket skulle kunna bryta mot FN:s sanktioner och förvärra säkerhetsläget i regionen.

Sverige har historiskt varit en stark röst för demokrati och mänskliga rättigheter i Myanmar, både genom EU och genom internationella forum som FN. Det är av yttersta vikt att Sverige fortsätter att stå upp för Myanmars demokratiska krafter och ser till att EU:s sanktioner mot juntan upprätthålls. Sveriges diplomatiska engagemang behövs också för att sätta press på grannländer i Asean att agera tydligare mot militärens människorättsbrott.

Med anledning av den senaste utvecklingen i Myanmar och de planerade valen under militärjuntans kontroll vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:

 

Hur avser ministern att agera inom ramen för sin tjänsteutövning för att säkerställa att Sverige fortsatt verkar för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen i Myanmar samt motverkar juntans ökade närmande till Ryssland och Nordkorea?