av Markus Wiechel (SD)
till Utbildningsminister Johan Pehrson (L)
Den svenska värnplikten har ett starkt folkligt stöd, och den är avgörande för Sveriges försvarsförmåga. Den fyller dock också en rad andra väldigt viktiga funktioner i samhället, och de allra flesta som genomfört den kan vittna om att de fått nyttiga erfarenheter och kunskaper de inte hade haft annars. Vidare är det många värnpliktiga som kan skriva under på att den fungerat som en nationellt samlande institution, där människor med olika bakgrund knutits samman och sedan bildat varma vänskapsband.
Värnpliktens fostrande del gör att ungdomar förvandlats till vuxna, vilket underlättat för dem att bli förberedda inför arbetslivets olika krav och förväntningar. Ofta får man dessutom med sig en utbildning som kan vara användbar i det civila livet. Personer som legat i farozonen för att hamna i utanförskap får nya chanser genom försvaret. Mot bakgrund av detta råder det inget tvivel om att det gynnar såväl den personliga utvecklingen för en individ som hela vårt samhälle om många väljer att genomföra värnplikten – därtill behövs det sett till det mycket oroväckande säkerhetspolitiska läget globalt.
Trots alla dessa fördelar saknas det meritvärde i det civila som man hade kunnat förvänta sig efter att ha genomfört en värnpliktsutbildning. Hela eller delar av den militära utbildningen bör rimligtvis också kunna förvandlas till passande civila kompetensbetyg, vilket exempelvis kan ske genom att man får akademiska poäng för ledarskapsutbildningar alternativt utökar de yrkescertifikat för praktiska befattningsutbildningar som i viss utsträckning finns i dag.
Mot bakgrund av detta önskas utbildningsminister Johan Pehrson svara på följande fråga:
Avser ministern och regeringen att se över möjligheten för personer som genomfört värnplikten att kunna tillgodoräkna sig detta genom meritpoäng, i syfte att stärka incitamenten till att genomföra den?