Fråga 2024/25:926 Sveriges varumärke och dess påverkan på näringslivet

av Johnny Svedin (SD)

till Statsrådet Benjamin Dousa (M)

 

Sveriges internationella anseende har länge varit en ovärderlig tillgång för svenska företag och entreprenörer. Det svenska varumärket har traditionellt förknippats med kvalitet, innovation, stabilitet och hållbarhet – egenskaper som varit avgörande för framgångar inom export, attraktion av utländska investeringar och förtroendet för svenska företag på den globala marknaden.

Under de senaste åren har dock flera faktorer utmanat Sveriges internationella rykte. Rapportering om ökande kriminalitet, energikriser, osäkerheter kring näringslivets konkurrenskraft och förändrade politiska prioriteringar har påverkat bilden av Sverige globalt. Detta har i sin tur skapat svårigheter för svenska företag i internationella affärsförhandlingar och minskat intresset för investeringar, vilket har försvagat Sveriges konkurrenskraft.

Jag är medveten om att regeringen redan har vidtagit vissa positiva åtgärder. En ny varumärkesstrategi har lanserats med fokus på att proaktivt lyfta fram Sveriges styrkor inom innovation och hållbarhet. Dessutom har brottsbekämpning prioriterats högt, vilket på sikt bör bidra till en mer positiv bild av Sverige.

Trots dessa insatser kvarstår dock utmaningarna för Sveriges internationella anseende. Organisationer som Svenskt Näringsliv och Business Sweden har vid upprepade tillfällen betonat behovet av en samlad strategi för att stärka och skydda Sveriges internationella varumärke. Samtidigt arbetar våra grannländer, såsom Danmark och Tyskland, aktivt med nationella kampanjer för att attrahera investeringar och stärka bilden av sina näringsliv.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Benjamin Dousa:

 

Hur ser statsrådet på den negativa utvecklingen av Sveriges internationella anseende, och vilka ytterligare åtgärder planeras, utöver de redan nämnda, för att skydda och stärka varumärket Sverige?