Fråga 2024/25:922 Skyddet av fri journalistik globalt

av Olle Thorell (S)

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

Under de senaste dagarna har det rapporterats att Trumpadministrationen har beslutat att avveckla flera USA-finansierade internationella mediekanaler, inklusive Voice of America (VOA), Radio Free Europe och Radio Free Asia. Dessa institutioner har under årtionden spelat en avgörande roll i att förse människor i auktoritära regimer med oberoende och tillförlitlig information, vilket har främjat yttrandefrihet och demokrati globalt.

VOA, som grundades 1942 för att motverka nazistisk propaganda under andra världskriget, har varit en pålitlig källa för nyheter i länder där fria medier är begränsade eller obefintliga. Genom att erbjuda objektiv rapportering har dessa mediekanaler gett röst åt demokrati- och människorättsaktivister samt försett förtryckta befolkningar med insikter om globala händelser och demokratiska värderingar.

Beslutet att stänga ned dessa kanaler har mötts av stark kritik från dissidenter, journalister och människorättsaktivister världen över. Kritiker menar att detta inte bara tystar viktiga informationskällor för miljontals människor utan också utgör en gåva till auktoritära regimer som nu får ökat utrymme att sprida sin propaganda oemotsagda.

Det finns starka skäl att se med oro på denna utveckling. Yttrandefrihet och fri journalistik är hörnstenar i en fungerande demokrati. När stora demokratier som USA drar tillbaka sitt stöd för oberoende medier sänder det fel signaler till världen och riskerar att underminera de framsteg som gjorts inom pressfrihet och mänskliga rättigheter.

Sverige har en lång tradition av att stödja yttrandefrihet och oberoende journalistik internationellt. Regeringen har tidigare beslutat att stödja initiativ som Reporters Shield med fem miljoner kronor under en tvåårsperiod för att ge rättsligt stöd till journalister i repressiva miljöer. Dessutom har Sverige utökat stödet till organisationer som European Endowment for Democracy och Prague Civil Society Centre, vilka arbetar för att stärka oberoende medier och skydda journalister i utsatta områden.

Med tanke på den senaste utvecklingen i USA och dess potentiella negativa inverkan på den globala yttrandefriheten vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Maria Malmer Stenergard:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta för att ytterligare stärka yttrandefriheten och den fria journalistiken globalt, och hur ämnar Sverige agera för att motverka den negativa utvecklingen som riskerar att följa av nedläggningen av USA:s internationella mediekanaler?