av Christofer Bergenblock (C)
till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)
Under årets första månader har virussjukdomen blåtunga drabbat allt fler lantbrukare i sydvästra Sverige, och allra värst drabbat är Halland. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (den 14 mars) har 160 djurbesättningar av får och nötdjur hittills drabbats i Halland, vilket utgör 37 procent av totalt 433 drabbade besättningar.
Blåtunga smittar huvudsakligen under sommarhalvåret via svidknott, och det som syns nu är konsekvenserna av smitta som spreds under förra sommaren. Detta tar sig framför allt uttryck i form av kalvar som föds med olika sorters missbildningar, bland annat på hjärnan, vilket gör att djuren i många fall inte är livsdugliga utan måste avlivas. Förutom det emotionella lidandet för lantbrukaren innebär det här en kännbar ekonomisk påverkan. Det handlar dels om förlusten när foster föds döda eller när kalvar måste avlivas, dels om kostnaden för vaccinering, provtagning, veterinärbesök, avlivning och kadaverhantering – detta i en bransch som redan tidigare har små marginaler och är oerhört viktig för Sveriges beredskap.
Från lantbrukarnas sida efterfrågas nu en tydlig strategi kring hur smittan ska motverkas och hur kostnaderna ska fördelas. Förslag har kommit om att regeringen bör tillföra omkring 100 miljoner kronor för att täcka kostnader för vaccinering och provtagning. Utifrån hur smittspridningen går till kan det även finnas anledning att besluta om undantag från de rådande beteskraven inför kommande sommarsäsong. Frågan är vad ansvariga myndigheter och ansvarig minister gör för att lösa situationen.
Med utgångspunkt i ovanstående vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren följande:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta strategiskt och ekonomiskt för att det pågående utbrottet av blåtunga ska kunna stoppas?