av Isak From (S)
till Statsrådet Andreas Carlson (KD)
Miljontals svenska körkortsinnehavare riskerar att klassas som högkonsumenter av alkohol, enligt Transportstyrelsens mätnivåer. Det räcker med att du dricker en och en halv flaska vin eller sex, sju folköl eller tio småburkar starköl en lördagskväll för att du vid en blodprovstagning på torsdagen veckan efter ska bli av med körkortet.
För en rad körkortsinnehavare har konsekvensen av detta nu blivit indraget körkort – trots att de inte kört en meter alkoholpåverkade.
Skånska Dagbladet har granskat systemet. Enligt tidningens granskning kan en persons konsumtion flaggas till Transportstyrelsen genom att en läkare tar ett vanligt blodprov där PEth-värdet mäts. Om det överstiger 0,3 tyder det på överkonsumtion. Då ska läkare skicka provsvaret till Transportstyrelsen, som då kan dra in körkortet utan att körkortsinnehavaren kört en meter.
Transportstyrelsens nivåer bygger på Socialstyrelsens riktlinjer för alkoholkonsumtion, men enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) ligger 41 procent av dem som konsumerar alkohol i Sverige över gränsen. Mätmetoden är också ifrågasatt av forskare, något som Skånska Dagbladet också redogör för i sin granskning.
Transportstyrelsen vill nu göra detta till praxis. Dessutom vill man enligt obekräftade uppgifter sänka nivåerna. Flera människor som aldrig har kört rattfulla skulle då bli av med körkortet. Det är inte rimligt.
Självklart ska folk inte köra med alkohol i blodet, men med det här arbetssättet riskerar vanligt folk som aldrig kört onyktra att bli av med körkortet. Dessutom riskerar ett sådant arbetssätt att leda till att de som verkligen behöver sjukvårdens hjälp väljer att inte söka hjälp.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:
Avser statsrådet att ta några generella initiativ för att säkerställa att Transportstyrelsens nya praxis och arbetssätt inte riskerar att drabba dem som varit på fest och druckit vin en lördagskväll men aldrig kört onyktra?