av Anna Wallentheim (S)
till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
För över två år sedan föreslogs i utredningen En uppväxt fri från våld att Sverige bör ha en nationell strategi för att bekämpa och förebygga våld mot barn. Trots att vissa åtgärder och förslag från utredningen har presenterats saknas fortfarande ett sammanhållet, målinriktat och samordnat arbete på nationell nivå. Detta skiljer sig från hur Sverige hanterar andra allvarliga samhällsproblem – vi har exempelvis nationella strategier för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt ett nationellt brottsförebyggande arbete.
Rädda Barnens rapport Våld mot barn visar tydligt de brister som finns i samhällets ansvar när barn utsätts för brott. Trots att polis och åklagare enligt lag ska utreda allvarliga brott mot barn inom 90 dagar får många barn vänta betydligt längre än så. Rapporten visar att mer än vart tredje barn har fått vänta längre än 90 dagar på beslut om åtal. Dessutom pekar Rädda Barnen på stora regionala skillnader i utredningstider, tillgång till Barnahus samt adekvat stöd och behandling. Det är helt orimligt att barns rätt till skydd, stöd och upprättelse ska vara beroende av var i landet de bor. Att arbeta med barn som utsätts för brott kräver erfarenhet, kompetens, värme och evidensbaserade arbetsmetoder, något som också lyfts i utredningen En uppväxt fri från våld.
Forskning och internationella rekommendationer pekar på vikten av en sammanhållen strategi för att säkerställa att barn skyddas från våld och övergrepp. Sverige har en uttalad ambition att vara ett föregångsland i arbetet mot våld mot barn, men utan en nationell strategi riskerar insatserna att bli splittrade och otillräckliga.
Med anledning av detta vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer:
Vad avser ministern utifrån sitt ansvarsområde att göra för att Sverige ska få en nationell strategi för att bekämpa och förebygga våld mot barn?