av Dzenan Cisija (S)
till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)
Under de senaste åren har Europeiska unionen uppvisat en eftergiven hållning gentemot Milorad Dodik, president i den bosnienserbiska entiteten i Bosnien och Hercegovina. Trots upprepade åtgärder från Dodik, som underminerat landets institutioner och hotat dess territoriella integritet, har EU – till skillnad från USA och Storbritannien – avstått från att införa effektiva sanktioner mot honom och i stället ofta intagit en passiv hållning.
Sverige, som en aktiv medlem av EU och en förespråkare för unionens utrikes- och säkerhetspolitik, har ett särskilt ansvar att verka för stabilitet och fred i Bosnien och Hercegovina. Enligt Daytonavtalet, där EU är en av garanterna, åligger det unionen att upprätthålla fred och säkerhet i landet.
Samtidigt har Ryssland ökat sitt inflytande i regionen, särskilt genom sitt stöd till Dodik, vilket underminerar EU:s och Natos säkerhetsintressen. Denna utveckling försvagar EU:s trovärdighet som geopolitisk aktör och riskerar att, vid sidan av Ukraina, skapa ytterligare en konfliktzon djupt inne på den europeiska kontinenten, inom EU:s direkta intressesfär. Om EU fortsätter att förhålla sig passivt till denna utveckling kan hela Balkan destabiliseras, med långtgående konsekvenser för europeisk säkerhet.
Situationen har under de senaste dagarna förvärrats ytterligare. Nyligen antog parlamentet i den bosnienserbiska entiteten lagar som avvisar den bosniska statens centrala rättsväsen och den statliga polisens auktoritet inom dess territorium, i strid med landets konstitution och med Daytonavtalet. Dessa lagar antogs som en direkt reaktion på att Dodik nyligen dömts till ett års fängelse och en sexårig politisk bannlysning. Lagarna utgör brott mot Daytonavtalet och har fördömts av både nationella och internationella aktörer som ett allvarligt angrepp på Bosnien och Hercegovinas konstitutionella ordning. Statliga åklagare har också inlett utredningar mot Dodik för att ha undergrävt landets konstitution.
Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:
Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta inom EU:s ram för att motverka Milorad Dodiks destabiliserande agerande och förhindra uppkomsten av en ny konflikt i Bosnien och Hercegovina?