av Ulrika Westerlund (MP)
till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)
Svensk hjärtsjukvård har gjort stora framsteg, men hjärt-kärlsjukdomar är fortfarande den vanligaste dödsorsaken i Sverige. En av de största utmaningarna är att säkerställa att vården är jämlik och tillgänglig för alla. I dag finns tydliga skillnader i hur vården bedrivs beroende på kön, socioekonomisk status och geografisk plats, vilket påverkar både den akuta vården och uppföljningen efter hjärtinfarkt.
Flera aktörer, inklusive patientorganisationer som Riksförbundet Hjärt-Lung och experter inom hjärtvården, har nu börjat efterfråga en nationell strategi och samordning för hjärtsjukvården. Denna strategi skulle ge en strukturerad och samordnad nationell plan för att minska ojämlikheter och stärka vårdkedjan.
Förutom en nationell hjärtstrategi med en nationell samordnare har olika aktörer påpekat behov av att stärka primärvårdens kompetens att kunna genomföra kontinuerlig och strukturerad uppföljning av patienter med hjärtsjukdom samt behov av satsningar på förebyggande vård. Detta innefattar både medicinsk behandling och stöd för livsstilsförändringar. Fokus på förebyggande vård är en investering i en friskare befolkning och minskar de långsiktiga kostnaderna för hjärtsjukvården.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson:
Har regeringen planer på att ta fram en nationell hjärtstrategi eller genomföra några andra åtgärder på området?