av Ulrika Westerlund (MP)
till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) ska i sitt arbete vägledas av tre grundläggande principer. Dessa handlar om människovärde, att alla människor har lika värde och samma rätt; behov och solidaritet, att resurserna i första hand ska fördelas till de områden där behoven är störst; samt kostnadseffektivitet, det vill säga att eftersträva en rimlig relation mellan kostnader och effekt, mätt i förbättrad hälsa och höjd livskvalitet.
Under senare år har det blivit tydligt att dessa tre principer kanske inte är tillräckliga när det gäller vägledning för myndigheten. Det kan till exempel vara svårt att göra bedömningar om kostnadseffektivitet när det handlar om mycket dyra läkemedel som används av få.
På andra områden, till exempel när det gäller p-piller, verkar myndigheten inte ha möjlighet att ta hänsyn till aspekter som till exempel färre biverkningar utan fokuserar endast på effekt – vilken ju är densamma för alla godkända p-piller; alla är effektiva när det gäller att motverka graviditeter. Konsekvensen av detta är att modernare p-piller, lika effektiva men med för många användare färre biverkningar, inte lyckas bli godkända för subvention.
TLV har inte heller något uppdrag att ta hänsyn till miljöpåverkan. Detta innebär att nya mediciner, med samma effekt men med mindre miljöpåverkan, inte heller lyckas bli inkluderade i läkemedelssubventionen.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Acko Anckarberg Johansson:
Avser regeringen att ge ett nytt uppdrag till TLV för att möjliggöra för myndigheten att inkludera fler nya läkemedel, med färre biverkningar och mindre miljöpåverkan, i läkemedelssubventionen?