av Björn Wiechel (S)
till Statsrådet Niklas Wykman (M)
De senaste dagarna har det i medierna skrivits om banker som ger ut så kallade pensionärslån. Det handlar om lån som riktas mot pensionärer som har den säkerhet som krävs för ett lån men som har för låga månatliga inkomster för att få ett vanligt banklån.
Tanken är i grunden god. Pensionärer med kapital – exempelvis en obelånad fastighet – som har låg pension ska med fastigheten som säkerhet kunna låna till renoveringar eller andra ändamål. Men resultatet blir ofta väldigt dyrt. Lånen kännetecknas av dubbelt så höga räntor som vanliga lån, ränta på ränta-effekter och sämre tillgång till avdrag. Finansinspektionen utrycker oro för att många inte förstår hur mycket krediterna egentligen kostar.
Uppkomsten av ofördelaktiga pensionärslån bygger på den orättvisa som ackumuleras under ett arbetsliv. De som arbetat med välbetalda jobb får en hög pension och kan få fördelaktiga lån från en vanlig bank. De som däremot haft lågbetalda yrken får ofta nej från banken och tvingas i stället ta dyra lån från en så kallad pensionärsbank. De kan hamna i en situation där den bostad de arbetat ett helt yrkesliv för att betala av går till dyra räntebetalningar i stället för att gå i arv till barnen.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Niklas Wykman:
Hur ser statsrådet på bankernas ansvar för den här situationen, och avser statsrådet att göra något åt de dyra pensionärslånen?