Fråga 2024/25:842 Stöd till och finansiering av långsiktigt ekonomiskt hållbar myggbekämpning

av Lena Johansson (S)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Sveriges myggbekämpning är en viktig insats för att hantera de stora problem som översvämningsmyggan orsakar i vissa områden. I Sala vittnar kommunalrådet Amanda Lindblad om det mycket bekymmersamma läget.  Under 2024 genomfördes tre bekämpningsinsatser på sammanlagt 11 388 hektar till en kostnad av cirka 14,1 miljoner kronor. Detta var andra året i rad med sena översvämningar, vilket har ökat trycket på både bekämpningsinsatser och finansiering.

Inför 2025 är det dock fortfarande oklart hur de statliga medlen kommer att hanteras, trots att det i budgetpropositionen förmodligen finns avsatt 15 miljoner kronor. Den osäkerheten har lett till att flera kommuner nu tvingas ta ett stort ekonomiskt ansvar och utfärda garantier för att möjliggöra beställning av bekämpningsmedlet Vectobac i tid. Exempelvis har Sandvikens kommun redan garanterat 4 miljoner kronor, och fler kommuner överväger att bidra med ytterligare garantier på 5 miljoner kronor.

Detta innebär att kommunerna i praktiken agerar bank för att säkerställa att bekämpningen kan genomföras i tid. Eftersom beställningen av Vectobac måste göras långt innan eventuella statliga medel utbetalas riskerar den nuvarande ordningen att skapa en ohållbar ekonomisk belastning på kommunerna.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att säkerställa en långsiktigt hållbar finansiering av myggbekämpningen, och anser statsrådet och regeringen att det är rimligt att kommunerna ska behöva agera bank för att möjliggöra bekämpningen?