Fråga 2024/25:840 Sjöfartsverkets neddragningar

av Per-Arne Håkansson (S)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Nyheten om att Sjöfartsverket tvingas till kraftiga neddragningar det närmaste året väcker av många skäl oro i en tid då beredskap och säkerhet behöver vara i fokus.

I Sjöfartstidningen och via TT tar jag del av att verket i en kommande treårsplan tagit beslut om att stänga av två av fem helikopterbaser, lägger upp en isbrytare, säljer ett sjösättningsfartyg och ett större underhållsfartyg samt minskar kostnaden för administration med 40 miljoner kronor.

Åtgärderna kommer enligt uppgifter som presenteras att få direkt påverkan på både kunder och medarbetare.

Det framhålls att om en isbrytare kalläggs riskerar det att leda till stängda farleder och hamnar, vilket i sin tur drabbar basindustrierna i norr. Att två helikopterbaser läggs ned innebär längre insatstider för räddningsarbete och att flygvapnet inte kommer att kunna öva som i dag. Till detta kan läggas att underhåll av infrastruktur och investeringar i nya fartyg och system skjuts på framtiden.

I en skriftlig kommentar till TT kan jag läsa att statsrådet Andreas Carlson menar att Sjöfartsverkets ekonomiska situation är mycket bekymmersam och att det i nuvarande säkerhetspolitiska läge är  av yttersta vikt att kärnan i verkets viktiga tjänster håller en fullgod nivå.

Min fråga till statsrådet Andreas Carlson är:

 

Avser statsrådet att ta initiativ för att säkerställa en fullgod nivå på säkerhet och beredskap för Sjöfartsverkets del, eller bedömer statsrådet att de neddragningar som planeras inte kommer att påverka dessa viktiga uppgifter?