av Fredrik Lundh Sammeli (S)
till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)
Krig är alltid fruktansvärt, men genom historien har det funnits internationella regler och normer som syftat till att skydda civila, däribland patienter, vårdpersonal och vårdinrättningar. Enligt den humanitära rätten ska sjukvården skyddas i krig och konflikt.
Trots detta ser vi i dag en alarmerande ökning av attacker mot sjukvården globalt. Sjukhus bombas, ambulanser beskjuts och vårdpersonal utsätts för direkta angrepp. Dessa brott hotar inte bara enskilda liv, utan även möjligheten att bedriva livräddande humanitärt arbete.
Situationen är oacceptabel och kräver ett kraftfullt agerande från det internationella samfundet. Sverige bör ta en tydlig ledarroll i att fördöma dessa övergrepp, driva frågan inom EU och FN samt samarbeta med andra länder för att stärka skyddet av sjukvården i konflikter.
Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:
På vilka sätt avser ministern att agera för att tydligt och kraftfullt fördöma attackerna mot sjukvården, och vilka konkreta åtgärder kommer regeringen att vidta för att stärka det internationella arbetet mot dessa attacker?