av Mathias Tegnér (S)
till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
Enligt ett inriktningsbeslut kommer polisstationen i Hallstavik att läggas ned redan i höst. Detta är väldigt olyckligt av en rad skäl.
Att känna en trygghet i sin vardag är helt grundläggande för oss människor. Känslan av att kunna lita på samhället är en del av det sociala kitt som håller individer och samhällen samman. Att polis, ambulans och brandkår kommer när du behöver det som medborgare.
I stora delar av landet har offentlig service koncentrerats till färre orter. I många kommuner är människor hänvisade flera mil bort för att få kontakt med myndigheter. Polisen är kanske det tydligaste exemplet. I dag saknas det i allt väsentligt en polisnärvaro utanför större städer och tätorter. Det har inneburit att många kommuner anställer ordningsvakter för att skapa trygghet och kunna upprätthålla ordning på lokalorten.
Vi socialdemokrater har det senaste decenniet kämpat för fler poliser i hela landet. Vi vet att polisens arbete är en avgörande faktor i arbetet med att bekämpa kriminaliteten. Detta var grunden till att vi socialdemokrater satte målet att Polismyndigheten skulle ha 10 000 fler anställda till 2024. Under våra år vid makten närmast fördubblades polisens budget, och effekten blev att vi har fler poliser än någonsin. Men för att polisen ska kunna utföra sitt uppdrag med full kraft behöver polistillväxten fortsätta. Socialdemokraterna har därför satt upp ett nytt mål. År 2032 vill vi att Polismyndigheten ska ha 50 000 anställda, varav minst 34 000 poliser.
För att klara upp brott, men också för det brottsförebyggande arbetet, krävs långsiktig och kontinuerlig närvaro. Polisens närvaro behöver byggas ut över hela landet. En ökad polisnärvaro är nödvändig för att polisen ska vara en del av samhället, identifiera problemområden och arbeta proaktivt för att förhindra brott. Personkännedom och relationer är en viktig del i det polisiära arbetet och måste prioriteras högt. Sådan information kan många gånger vara avgörande för att skapa ett tryggare lokalsamhälle för laglydiga invånare. Förutom att förstärka den lokala närvaron med fler områdespoliser måste polisen se till att möjligheterna att på plats få hjälp att upprätta anmälan eller ge information förbättras betydligt.
Vi socialdemokrater vill se fler lokala polisstationer. Därför är en nedlagd polisstation i Hallstavik ett katastrofalt beslut och ett beslut i helt fel riktning. Hallstavik behöver större polisiär närvaro och fler förebyggande insatser. Den nedlagda polisstationen kommer också att innebära längre utryckningstider och sämre samhällsservice.
Med stöd av ovanstående har jag följande fråga till justitieminister Gunnar Strömmer:
Avser ministern att vidta några generella åtgärder med anledning av det som anförs ovan om den aviserade nedläggningen av polisstationen i Hallstavik?