av Angelica Lundberg (SD)
till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)
Uppdrag granskning rapporterade nyligen i en hjärtskärande dokumentär om en sjuårig pojke. Pojkens mamma utsatte honom för manipulation och lämnade falska påståenden till socialtjänsten i Helsingborg som gjorde att pojken förlorade kontakten med sin pappa i över fem år. Stora brister uppdagades i granskningen, och socialtjänsten har medgett att de gjort fel, men skadan är redan skedd.
Pojken och hans pappa är tyvärr långt ifrån de enda som drabbas. Föräldraalienation är när en förälder, genom påtryckningar och manipulation, får barnet att ta avstånd från den andra föräldern utan att det finns beaktansvärda skäl för det. Kunskapen hos socialtjänsten om detta fenomen är låg, och de många utsatta männen och kvinnorna berättar om hur socialtjänsten ensidigt tar parti för den förälder som utsätter barnet för manipulation och påverkan i stället för att se och utreda den psykiska misshandel som barnet utsätts för.
Specialkompetens i form av barnpsykologer används sällan i socialtjänstens utredningar när uppgifter om våld förekommer. Den vanligaste utbildningen för handläggare, förste socialsekreterare och chefer inom socialförvaltningen är socionomutbildningen, som är en grundutbildning. Tanken är att kommunerna sedan ska komplettera med riktad utbildning, vilket sällan sker. Socionomutbildningen saknar komplett innehåll för att utbilda inom våld i nära relation och föräldraalienation. Det finns alltså inte tillräckligt med kompetens på landets socialtjänster för att se skillnad på barns berättigade avståndstagande och avståndstagande utan skäl. Likväl som det finns föräldrar som utsätter sina barn för våld, finns det också föräldrar som ljuger om att den andra föräldern utsatt barnet för våld. Att påverka ett barn till att säga saker som inte är sanna är psykisk misshandel. Samhället måste kunna se skillnad på vad som är vad, och kompetensen inom socialtjänsten måste kompletteras för att säkerställa rättssäkerheten och skyddet för barnen.
Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Camilla Waltersson Grönvall:
Vad avser statsrådet att göra för att öka kunskapen hos landets socialtjänster gällande fenomenet föräldraalienation?