av Per-Arne Håkansson (S)
till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)
Södra Sverige har behov av ökad el- och energiproduktion. I takt med att vindkraften byggs ut kan vattenkraftens betydelse ses även ur reglerarperspektiv.
Undertecknad besökte nyligen på plats vattenkraftverk av olika karaktär. Det handlar om såväl lokala anläggningar som bedrivs mer eller mindre av enskilda hushåll eller föreningar som en mer industriellt anpassad anläggning i Laholm vid Lagan.
Då vattenkraften är vårt lands enskilt största energikälla genom storskaliga verk i framför allt de norra delarna av Sverige finns anledning att också se till den potential som finns i jämförelsevis mer småskaliga diton i Sydsverige.
Enligt beräkningar som Svensk vattenkraftförening hänvisar till kan klimatutsläppen minska. Det finns också anledning att framhålla motverkandet av extremflöden vid översvämningar.
I Laholm, på Statkrafts stora anläggning med hundraåriga anor, uppges en årlig produktion på 36 GWh. Där finns också en laxodling som bidrar till fiskbeståndets fortlevnad och utveckling. Det var på denna plats Sydkraft en gång startade, med energi som kunde försörja industri och utveckling i ett flertal närliggande städer, såsom Helsingborg och Halmstad, och på landsbygden runt omkring.
Projekt pågår just nu för investeringar i utökad kapacitet i ett nytt vattenkraftverk, Mittlagan, som beräknas kunna vara färdigt att tas i bruk inom fem till sju år efter tillståndshantering och med förutsättningar att ytterligare öka energiproduktionen och energiförsörjningen för industri och kommuner i regionen.
Vid besök nyligen på plats vid betydligt mindre anläggningar vid Vramsån i Tollarp, Kristianstads kommun, fick undertecknad information kring lokalt förankrande vattenkraftverk. De är förutom energikällor för närområdet också ett slags kulturarv, men de fyller alltjämt sin funktion i närområdet. Fiskpassager finns på plats. Dessa verk bedrivs av enskilda och närliggande hushåll eller byar och bidrar till den samlade energiförsörjningen.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet för en tid sedan framhöll Svensk vattenkraftförening att man inte motsätter sig att kraftverken ska få moderna miljötillstånd. Det ska dock ske på ett rättssäkert sätt där alla samhällsnyttor vägs in. EU:s vattendirektiv ska vara vägledande.
Varje kraftslag behöver, som jag ser det, tas till vara.
Mot bakgrund av det som har framförts vill jag fråga energi- och näringsminister Ebba Busch:
Hur ser ministern på vattenkraftens potential för att stärka energiproduktionen i Sydsverige och på så sätt även bidra till landsbygdsutveckling?