av Karin Sundin (S)
till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)
Insatserna ledsagning och ledsagarservice är en grundläggande förutsättning för att många personer med synnedsättning ska ha möjlighet att delta i samhällslivet utanför det egna hemmet, sådant som för personer utan synnedsättningar är en självklar del av livet. Det kan vara att göra egna inköp i livsmedelsaffärer eller andra butiker, fritidsaktiveter som exempelvis träning eller att delta i föreningsliv eller kulturliv, det kan vara att helt enkelt kunna ta en promenad i vårsolen.
Rätten till ledsagning regleras i dels lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), dels socialtjänstlagen (SoL), beroende på vilken typ av ledsagningsinsats som krävs.
De senaste åren har många larm och rapporter kommit som visar att allt fler kommuner allt oftare nekar blinda och dövblinda ledsagarservice. Särskilt bör nämnas Socialstyrelsens rapport Förändringar av ledsagning över tid, som lämnades till regeringen i juni 2023.
Utifrån detta mycket allvarliga läge beslutade riksdagen den 12 juni 2024 om ett tillkännagivande som innebär att regeringen bör se över förutsättningarna dels för avgiftsfri ledsagning för personer med synnedsättning, dels för att reglera insatsen ledsagning i en särskild lag.
Nu har det gått åtta månader sedan riksdagens beslut, och inga andra besked har lämnats från regeringen än att ”ärendet bereds i Regeringskansliet”.
Jag vill därför fråga statsrådet Camilla Waltersson Grönvall:
Har regeringen påbörjat arbetet med att se över dels förutsättningarna för avgiftsfri ledsagning för personer med synnedsättning, dels förutsättningarna för att reglera insatsen ledsagning i en särskild lag?