av Rickard Nordin (C)
till Statsrådet Andreas Carlson (KD)
Boverket håller just nu på att se över sina byggregler. Det är ett viktigt regelverk för byggnationer i Sverige och sätter standarden för vilka krav som kan ställas.
En byggnad kommer att stå många decennier, ibland hela sekler. Att de byggs robust och hållbart är därför avgörande. Det gäller inte minst energianvändningen, då uppvärmningskällan kan bytas många gånger under byggnadens livslängd, vilket gör att klimatskalet på byggnaden är avgörande för dess energiprestanda.
I Sverige har vi sedan länge haft fokus på köpt energi snarare än tillförd energi (även benämnt som nettoenergi). Det gör att solceller på taket kan räknas in i klimatskalet och att värmepumpar får fördelar framför exempelvis fjärrvärme. Framförallt gör det att en byggnads klimatskal, isolering och liknande prioriteras ned när solceller eller värmepumpar kan eller kommer att användas.
Det är en väldigt kortsiktig lösning och hanterar ju inte det faktum att byggnader byter uppvärmningskälla under sin livslängd. Dagens byggregler förvärrar också effektsituationen, vilket är tydligt eftersom effekttoppen i det svenska elsystemet inträffar den kallaste vinterdagen. Att reducera uppvärmningens effektbehov är därför avgörande för att klara elektrifieringen av samhället.
När nu Boverket ser över byggreglerna finns därför en utmärkt chans att också göra om Boverkets byggregler så att de fokuserar på hur mycket energi som används, inte hur mycket som köps. Det är helt förenligt med EU-regelverken. Exempelvis har Finland strikta krav på energiförluster via klimatskalet och Estland kräver att beräkningar av nettoenergi görs. Norge har dessutom byggregler baserade på nettoenergi.
Med anledning av ovanstående blir därför min fråga till statsrådet Andreas Carlson:
Kommer statsrådet att ta några generella initiativ för att större hänsyn ska tas till den tillförda energin och inte bara den köpta energin vid Boverkets översyn av byggreglerna?