av Olle Thorell (S)
till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)
Sverige har under lång tid varit en föregångare i det globala arbetet för hållbar utveckling. Genom Agenda 2030 har vi tillsammans med FN:s medlemsländer förbundit oss att arbeta för att utrota fattigdom, bekämpa klimatförändringar, stärka demokrati och mänskliga rättigheter samt minska ojämlikheter i världen. Dessa mål har varit vägledande för svensk utrikes- och utvecklingspolitik, och Sverige har länge haft en stark röst i internationella forum när det gäller att driva på för samstämmighet i politiken för en hållbar global utveckling.
Den nuvarande regeringen har dock på kort tid kraftigt förändrat den svenska hållningen. Enligt en ny rapport från riksdagens utredningstjänst har kopplingen mellan svenska myndigheters arbete och Agenda 2030 kraftigt försvagats. År 2022 innehöll 19,5 procent av myndigheternas regleringsbrev återrapporteringskrav kopplade till Agenda 2030, men 2025 är motsvarande siffra endast 1 procent. Samtidigt har antalet direkta myndighetsuppdrag kopplade till agendan gått från sju till noll. SCB:s uppföljning av Sveriges genomförande av Agenda 2030 har avvecklats, och den nationella samordnaren för Agenda 2030 med tillhörande kansli har tagits bort utan att ersättas.
Utöver detta har regeringen avskaffat politiken för global utveckling (PGU), en samstämmighetspolitik som riksdagen antog 2003 med syftet att säkerställa att alla politikområden – inte bara biståndet – bidrar till en hållbar global utveckling. PGU innebar att Sveriges handelspolitik, miljöpolitik, migrationspolitik och utrikespolitik skulle utformas så att de inte motverkar målen för global hållbarhet. Genom att skrota PGU har regeringen också försvagat Sveriges möjligheter att samordna insatser för att hantera globala utmaningar på ett långsiktigt och effektivt sätt.
Samtidigt har regeringen helt utelämnat Agenda 2030 från årets utrikesdeklaration. Detta väcker frågor om Sveriges långsiktiga åtaganden och vår internationella trovärdighet i arbetet för en mer hållbar värld. I en tid av växande globala kriser – från klimatförändringar och livsmedelsosäkerhet till ökande konflikter och demokratisk tillbakagång – är det avgörande att Sverige fortsätter att vara en aktiv röst för global rättvisa och hållbarhet.
Vi socialdemokrater menar att Sverige måste fortsätta ta ansvar och driva på för att världens länder når de globala målen. Det handlar inte bara om bistånd – det handlar om att säkerställa att svensk politik på alla områden bidrar till en hållbarare och rättvisare värld. Det handlar också om Sveriges trovärdighet som en aktör i internationella sammanhang. När regeringen nedprioriterar Agenda 2030 och avskaffar PGU signalerar det att Sverige inte längre tar sitt globala ansvar på allvar.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari:
Hur avser statsrådet, inom ramen för sin tjänsteutövning, att säkerställa att Sverige fortsatt tar ansvar för Agenda 2030 och bedriver en samstämmig politik för global hållbar utveckling i de internationella forum där Sverige verkar?