Fråga 2024/25:783 Sveriges anseende som en trovärdig global partner

av Olle Thorell (S)

till Statsrådet Benjamin Dousa (M)

 

Sverige har historiskt sett varit en stark förespråkare för global hållbar utveckling och har genom omfattande forskningssamarbeten med låg- och medelinkomstländer byggt upp ett anseende som en pålitlig och engagerad partner. Vår investering i utvecklingsforskning har inte bara bidragit till global kunskapsutveckling utan också stärkt våra diplomatiska relationer och vårt inflytande i internationella forum.

De senaste årens betydande nedskärningar i finansieringen av utvecklingsforskning, inklusive halveringen av Sidas forskningsbudget och indragningen av Vetenskapsrådets stöd, har dock fått allvarliga konsekvenser. Många forskningsprojekt har avbrutits, och svenska forskare har tvingats ändra inriktning eller avsluta samarbeten med internationella partner. Enligt SweDev har dessa nedskärningar lett till att över hälften av forskarna inom hållbar utveckling har bytt forskningsfokus.

Utvecklingsforskning är avgörande för att förstå och adressera globala utmaningar såsom klimatförändringar, hälsokriser och fattigdom. Genom att investera i sådan forskning bidrar Sverige till att hitta lösningar på dessa problem och visar sitt engagemang för global solidaritet och hållbarhet. Nedskärningarna riskerar att underminera detta engagemang och skadar därmed Sveriges anseende som en ledande aktör inom internationellt utvecklingssamarbete.

Dessutom kan dessa nedskärningar påverka förtroendet hos våra internationella partner. Genom att dra tillbaka stöd och avbryta samarbeten kan Sverige uppfattas som en mindre pålitlig partner, vilket kan leda till minskat inflytande i internationella sammanhang och försvagade diplomatiska relationer.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Benjamin Dousa:

 

Vilka åtgärder avser statsårdet att vidta inom ramen för sin tjänsteutövning för att upprätthålla Sveriges anseende som en pålitlig och engagerad partner inom internationellt utvecklingssamarbete efter nedskärningar i utvecklingsforskningen?