av Gunilla Svantorp (S)
till Statsrådet Andreas Carlson (KD)
Den 1 februari 2025 ändrades reglerna för att göra synprov till körkort. Tidigare var det möjligt att genomföra det hos den lokala trafikskolan, men nu måste det ske hos optiker eller läkare. Anledningen sägs vara att det frågeformulär som nu följer med måste bedömas av någon med mer kunskap än de trafiklärare som har gått en kurs för att kunna hantera synkontroller.
Samtidigt ser vi också ändringar hos provorter för teoretiska och praktiska körkortsprov; många blir av med det praktiska provet och har bara kvar det teoretiska.
Båda dessa exempel på förändringar är saker som särskilt påverkar boende i glesbygd oerhört mycket. Optiker finns inte på alla orter i vårt land, vilket innebär att målsmän kan behöva ta ledigt från jobbet för att följa med sina minderåriga barn till synkontroller – tidigare kunde den utan körkort promenera iväg och göra det i sin hemkommun. I dag ser vi exempel på orter där man måste resa 10–15 mil för att göra synkontrollen. Likaså blir det besvärligt för många om provorterna minskar, särskilt i glesbygdsområden, och milen till provorten blir många.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:
Har de förändringar som listas ovan skett med hänsyn tagen till det faktum att många bor i glesbygd som redan i dag har sämre tillgänglighet till service än boende i städer, och har någon konsekvensanalys gjorts med hänsyn till ökade utsläpp beroende på fler mil i bil?