av Anna Vikström (S)
till Socialminister Jakob Forssmed (KD)
Den 29 november behandlades rådsslutsatser om förbättrad hjärt-kärlhälsa i Europeiska unionen i EU-nämnden, och dessförinnan i socialutskottet.
I rådsslutsatserna framgår det att hjärt-kärlsjukdomar erkänts som den främsta dödsorsaken i Europeiska unionen och att de är en viktig faktor för sjuklighet och funktionsnedsättning. De utgör ett hot mot de framsteg som gjorts inom hälso- och sjukvården.
I förslaget till rådsslutsatser lyfts ett flertal olika folkhälsoåtgärder. Bland annat uppmanar rådet den Europeiska kommissionen att fortsätta arbeta med åtgärder som rör bestämningsfaktorer för hälsa, inklusive socioekonomiska och kommersiella bestämningsfaktorer, och att detta bör inbegripa utvärdering och översyn av tobakslagstiftningen, särskilt genom hanteringen av farhågor som rör ungdomars tillgång till nya tobaks- och nikotinprodukter.
Det gjordes ingen gradering av dessa olika bestämningsfaktorer i rådsslutsatserna. Men regeringen ville i detta ärende som handlade om förbättrad hjärt-kärlhälsa i EU ha med att det är viktigt att belysa ”de gradskillnader av olika tobaks- och nikotinprodukters skadeverkningar som är vetenskapligt påvisade”.
Nikotinbruket ökar i Sverige i dag, framför allt bland unga. Det gäller både nikotinsnus och e-cigaretter. Folkhälsomyndigheten säger att det är angeläget att de inkluderar de nya nikotinprodukterna i sitt breda förebyggande arbete (intervju i DN).
Nikotin är ett giftigare ämne än vad som är allmänt känt, visar ny forskning. Forskning på Danderyds sjukhus upptäckte att rök av e-cigaretter gav omedelbara effekter med kärlstelhet och att blodproppsbildningen påverkades, samtidigt som luftvägarna blev trängre. Detta var forskning på unga personer. Enligt forskarna var det liknande skador av e-cigaretter som av vanlig tobaksrökning.
Mot bakgrund av dessa uppgifter vill jag fråga socialminister Jakob Forssmed:
Varför är det relevant att lyfta fram gradskillnader i olika tobaks- och nikotinprodukter i detta ärende som gällde hjärt-kärlhälsa i Europeiska unionen?