Fråga 2024/25:757 Kompetensförsörjningen inom energibranschen

av Kadir Kasirga (S)

till Utbildningsminister Johan Pehrson (L)

 

Elförsörjningen är en avgörande del av Sveriges infrastruktur och en förutsättning för samhällsviktig verksamhet. Regeringens beslut att aktivera civilplikten inom elförsörjningsområdet är i grunden positivt men riskerar att få begränsad effekt om det inte kombineras med en långsiktig strategi för kompetensförsörjning.

Energibranschen står inför en akut kompetenskris, där tusentals nya anställningar behövs de kommande åren för att upprätthålla kapaciteten. Pensionsavgångar och en åldrande infrastruktur ökar behovet av kvalificerad arbetskraft, men i dag finns det endast två skolor i landet som utbildar linjemontörer, vilket är långt ifrån tillräckligt. Svenska kraftnät är dessutom starkt beroende av externa aktörer för både underhåll och investeringar, vilket skapar sårbarheter.

Fackförbundet Seko har larmat om att bristen på utbildad personal hotar både elförsörjningen och beredskapen vid en krissituation. Det finns en uppenbar risk att civilpliktiga som utbildas inom elförsörjningen snabbt lämnar beredskapen för att fylla luckorna i den ordinarie energibranschen. Om detta sker saknas en långsiktig lösning på kompetensbristen, och Sveriges elförsörjning riskerar att bli än mer sårbar vid en kris- eller krigssituation.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utbildningsminister Johan Pehrson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att säkerställa en långsiktig och hållbar kompetensförsörjning inom energibranschen, i linje med de varningar som Seko och andra aktörer har framfört?