Fråga 2024/25:733 Titeln generalläkare

av Hanna Gunnarsson (V)

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

Generalläkare är en befattning inom Försvarsmakten med uppgift att kontrollera att myndigheten följer lagar och föreskrifter som gäller miljö- och hälsoskydd, livsmedelssäkerhet, djurskydd, djurhälsovård, djursjukvård, hälso- och sjukvård samt smittskydd.

För att få kalla sig läkare krävs enligt patientsäkerhetslagen en läkarlegitimation. Nuvarande generalläkare är inte utbildad läkare och saknar därför legitimation. Detta har lett till kritik från bland annat Läkarförbundet.

Försvarsmakten har avfärdat kritiken och menar att titeln generalläkare är oproblematisk eftersom generalläkarbefattningen är en administrativ tjänst utan patientkontakt och att patientsäkerheten därför inte kan riskeras.

Patientsäkerhetslagen är dock tydlig med vem som får använda yrkestiteln läkare och ger inte utrymme för några undantag. Som yrkesverksam på hälso- och sjukvårdsområdet får man heller inte använda en titel som kan förväxlas med en skyddad yrkestitel. Även om generalläkaren inte har någon patientkontakt är det olämpligt om en myndighet bidrar till att läkartiteln urholkas. Om Försvarsmakten i framtiden kommer att förhålla sig liknande till andra tjänster, såsom stabsläkare, finns en risk att det går ut över verksamheten.

Min fråga till försvarsminister Pål Jonson är därför:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att säkerställa att titeln generalläkare inom Försvarsmakten inte ska strida mot patientsäkerhetslagen?