Fråga 2024/25:730 Produktionsincitament för film och tv

av Mats Berglund (MP)

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

 

I det senaste regleringsbrevet, inför 2025, till Kulturrådet framgår att medelstilldelningen för stöd till produktion av audiovisuella verk, så kallade produktionsincitament för film och tv, minskat från 100 miljoner till 87 miljoner kronor.

Produktionsincitament var ett initiativ som den förra regeringen genomförde i enlighet med förslag från den så kallade återstartsutredningen, Från kris till kraft – återstart för kulturen (SOU 2021:77), för att stärka svensk film och film som produceras i Sverige efter nedgången i samband med covid-19-pandemin samt för att skapa mer långsiktigt hållbara ekonomiska förutsättningar för branschen.

Utredningen konstaterade att liknande incitament sedan tidigare har funnits i många europeiska länder, vilket skapat en snedvriden konkurrens som skadar svenska kreativa branscher. När produktioner förläggs till länder med lägre kostnader än i Sverige leder det enligt utredningen till att “den svenska film- och tv-branschens utveckling försvagas, att arbetstillfällen försvinner och möjligheterna till utveckling av spetskompetens inom områden som till exempel ljussättning och klippning minskar”.

Syftet med stödet är enligt förordningen (2022:1386) om statligt stöd till produktion av audiovisuella verk att öka antalet audiovisuella verk som helt eller delvis produceras i Sverige.

Det innebär att staten – via Tillväxtverket – ersätter kostnader för upp till 25 procent av de utgifter som uppkommit i samband med en inspelning i Sverige. Behovet beräknades vara cirka 300 miljoner per år. 

Enligt förordningens § 10 ska stöd utlysas vid minst två tillfällen per år. Vårens ansökningsomgång, som var planerad till den 18 februari 2025, kommer dock enligt Tillväxtverket att tills vidare ställas in.

Hittills har produktionsincitamenten varit en framgång, och söktrycket har överskridit de avsatta medlen. Först-till-kvarn-modellen i ansökningsförfarandet har därför medfört att medlen tar slut närmast direkt, senast efter 66 sekunder. Miljöpartiet har därför dubblerat stödet i sin budgetreservation.

Man kan tänka sig ytterligare åtgärder. I ett tal i samband med invigningen av Göteborgs filmfestival kommunicerade kulturministern att det inte är en kulturministers uppgift att ”glatt acceptera att statliga medel fördelas enligt först till kvarnprincipen".

Även om produktionsincitamenten ingår i den filmutredning som ska presenteras i februari finns det anledning att redan nu dels skjuta till ytterligare medel och dels se över ansökningsförfarandet. 

Min fråga till kulturminister Parisa Liljestrand är därför:

 

Vilka justeringar avser ministern och regeringen att göra kring produktionsincitamenten, särskilt mot bakgrund av vårens inställda utlysning, de sänkta anslagen och ministerns uttalande i Göteborg?