Fråga 2024/25:726 Flytt av statliga arbetsplatser

av Anne-Li Sjölund (C)

till Statsrådet Benjamin Dousa (M)

 

I veckan offentliggjordes regeringens beslut att Folke Bernadotteakademin på Sandö i Kramfors samt Sida i Härnösand kommer att försvinna från Västernorrland och i stället helt förläggas till Stockholmsområdet. Två kvalificerade statliga arbetsplatser väljer regeringen alltså att centralisera. Tidigare har regeringen talat om vikten av statlig närvaro i hela landet. Detta är att göra precis tvärt om.

Detta sker dessutom i orostider, då myndigheterna borde ges möjlighet att fullt ut arbeta med sina uppdrag: Sida med biståndet och Folke Bernadotteakademin med sitt uppdrag för utveckling, fred och säkerhet.

Att dra igång en flyttkarusell i detta läge är på kort sikt oförståeligt med tanke på omvärldsläget, och blir på längre sikt en del i ett utarmande av statliga arbetstillfällen runt om i vårt land.

Ett av argumenten är ekonomi och att det inte ska slösas med skattemedel. Där är vi helt överens. Men frågan hur exempelvis lokaler i Stockholm kan vara billigare än i Västernorrland hänger fortsatt i luften.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Benjamin Dousa:

 

På vad grundar sig beslutet om en flytt av verksamheterna med tanke på kostnader, lokala arbetstillfällen och regional utveckling?