Fråga 2024/25:711 Översyn av EU:s ålförordning

av Emma Nohrén (MP)

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Situationen för ålen är kritisk. I Formas nya utvärdering av den svenska ålförvaltningsplanen framkommer det att Sverige gör för lite för att rädda den utrotningshotade ålen.

EU:s ålförordning är i dag inte i linje med målsättningen för den gemensamma fiskeripolitiken inom EU (CFP).

Inför jordbruks- och fiskerådets möte den 9–10 december angav regeringen i den skriftliga ståndpunkten inför mötet följande:

”Vad gäller ål förordar regeringen att EU:s ålförordning ses över som helhet eftersom förordningen täcker in hela ålens utbredningsområde, livsstadier och annan mänsklig påverkan på beståndet.”

Även den danska regeringen uttrycker en vilja att revidera EU:s ålförordning i den danska ståndpunkten inför samma ministerrådsmöte.

Det krävs en mängd åtgärder för att rädda ålen, inte minst behöver vattenkraften miljöanpassas. Det är en process som regeringen tyvärr har skjutit upp och försenat och som kommer att ta många år. Den åtgärd som skulle gå snabbast att genomföra i närtid är att stoppa ålfisket. Den vetenskapliga rådgivningen från Internationella havsforskningsrådet, ICES, är också tydlig på denna punkt: Inget fiske av ål bör tillåtas. Miljöpartiet anser att det svenska ålfisket ska stoppas helt. Den svenska regeringen har dock motsatt sig ett fullständigt stopp för det svenska ålfisket.

Mot denna bakgrund är det svårt att förstå vad regeringen avser med en översyn av EU:s ålförordning, vilka åtgärder man önskar se i stället och vad regeringen anser att en översyn skulle syfta till.

Jag vill med anledning av det ovanstående ställa följande fråga till landsbygdsminister Peter Kullgren:

Kommer ministern att agera i närtid, exempelvis genom att samla andra medlemsländer kring ett gemensamt initiativ, för att säkerställa att EU:s ålförordning ses över och att allt ålfiske inom EU stoppas när det gäller ålens alla livsstadier?