av Serkan Köse (S)
till Socialminister Jakob Forssmed (KD)
Riksidrottsförbundet har nyligen presenterat två rapporter: Smakar det så kostar det av forskare vid Högskolan i Halmstad och Karlstads universitet, samt Barn- och ungdomsidrottens prislapp av en forskare vid Marie Cederschiöld högskola. Rapporterna visar att kostnaderna för barn- och ungdomsidrott har ökat med i genomsnitt 68 procent sedan 2009. Föräldrar uppger att de i dag betalar i genomsnitt 9 400 kronor per år för ett barns idrottande, vilket motsvarar cirka 800 kronor per månad. Kostnaderna varierar kraftigt mellan olika idrotter och sträcker sig från 5 000 kronor till 25 000 kronor per år beroende på sport.
Rapporterna lyfter fram flera orsaker till kostnadsökningen, bland annat högre utgifter för resor, träningsavgifter, utrustning, läger och cuper. Andra betydande faktorer är professionaliseringen och kommersialiseringen av barn- och ungdomsidrotten samt att andelen barn som deltar i extra träningar eller individuella träningsprogram har fördubblats sedan 2015.
Med anledning av Riksidrottsförbundets rapporter vill jag fråga socialminister Jakob Forssmed:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att barn och ungdomar, oavsett ekonomisk bakgrund, har möjlighet att delta i idrottsverksamhet?