Fråga 2024/25:676 Gränsvärden för PFAS i alla livsmedel

av Magnus Manhammar (S)

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

PFAS är ett samlingsnamn för högfluorerade ämnen som är extremt svårnedbrytbara och har allvarliga konsekvenser för både miljö och människors hälsa. Dessa ämnen är kopplade till en rad hälsoproblem, såsom cancer, nedsatt immunförsvar och hormonstörningar. Samtidigt förekommer de i många livsmedel, vilket innebär att konsumenter dagligen kan utsättas för dessa farliga kemikalier.

Sverige följer i dag EU:s gemensamma gränsvärden för vissa PFAS-föreningar i kött, fisk, skaldjur och ägg, vilket är ett viktigt steg framåt. Vi har även gränsvärden för dricksvatten. Däremot saknas gränsvärden för alla andra livsmedel.

En nyligen publicerad studie från Örebro universitet har visat på mycket höga halter av ultrakorta PFAS-kemikalier, särskilt trifluorättiksyra (TFA), i apelsinjuice samt fruktpuréer avsedda för små barn. Den genomsnittliga nivån av TFA i apelsinjuice uppmättes till 34 000 nanogram per liter, med vissa prover som nådde över 80 000 nanogram per liter. Dessa nivåer är betydligt högre än riktvärdena som flera europeiska länder har antagit. Det är oacceptabelt att dessa livsmedel inte omfattas av gränsvärden i Sverige, trots att de kan vara en betydande källa till PFAS-exponering.

För att skydda folkhälsan och säkerställa att ingen, särskilt inte känsliga grupper som barn, exponeras för PFAS via livsmedel krävs skyndsamma åtgärder. Det är avgörande att regeringen arbetar för att införa bindande gränsvärden för PFAS i alla livsmedel, oavsett kategori.

Med anledning av detta vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

Hur avser ministern att agera för att införa gränsvärden för PFAS i alla livsmedel?