Fråga 2024/25:671 Väntetider för utredning av neuropsykiatriska problem

av Sanna Backeskog (S)

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Radio P4 Gävleborg sände före jul ett inslag om en kvinna i Gävle som hade problem med att få ihop vardagen för sig och sina barn med vardagliga situationer som urartade i ”små världskrig”. Såväl kvinnan som barnen väntade på tid för en utredning om ADHD. Hon beskrev hur den hjälp hon skulle vilja kunna ge sina barn också var den hjälp hon själv var i behov av.

Kvinnan och hennes barn är inte ensamma. Runt om i landet hörs liknande berättelser om barn som inte får det stöd de behöver i skolan, barn som känner sig misslyckade och missförstådda. Allt vanligare är det också med berättelser om vuxna – ofta kvinnor – som drabbas av utmattningssymtom på grund av odiagnoserad npf och som har kämpat hela sitt liv utan att få rätt hjälp.

Trots de ökande behoven och den stora sjukvårdskrisen som råder har regeringen i sin budget för 2025 valt att inte öka de ekonomiska anslagen till regionerna alls. Samtidigt ökar den psykiska ohälsan och lidandet hos i synnerhet barn och unga i Gävleborg och i hela Sverige.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialminister Jakob Forssmed:

 

Vad avser ministern att vidta för konkreta åtgärder för att väntetiden för vuxna, barn och unga till utredning av neuropsykiatriska problem ska bli kortare?