av Per-Arne Håkansson (S)
till Statsrådet Niklas Wykman (M)
Precis innan julhelgen presenterade regeringen sin avsikt att den statliga kontrollen över Aktiebolaget Trav och Galopp (ATG) ska upphöra.
Enligt eniga bedömare jag varit i kontakt med har just ATG utgjort en viktig faktor för att den svenska hästnäringen blivit framgångsrik såväl internationellt som i föreningsliv och uppfödning.
Sedan bildandet för snart 50 år sedan har verksamheten byggt på samarbete mellan sporten, hästnäring och samhälle och därmed ett ansvarsfullt spel på banor över hela landet. Den folkliga förankringen är värd att betona i sammanhanget.
Bolaget ägs av hästnäringen gemensamt. Genom avtalet med staten säkerställs att ekonomiska resurser ställs till hästnäringens förfogande. Det framhålls också att förbunden har att verka för att trav- och galoppsportens utveckling och geografiska spridning över landet tryggas. Därvidlag ska inte minst de mindre banornas särskilda behov tillgodoses.
Travsporten har cirka 90 procent och galoppsporten cirka tio procent i ägarandelar. Staten är representerad i bolagsstyrelsen.
I regeringens pressmeddelande från den 23 december framhålls att en förutsättning för att staten drar sig ur är att hästnäringens långsiktiga finansiering kan säkerställas. Samtidigt går det inte att komma ifrån att ett tillbakadragande från statens sida torde innebära att allmänhetens insyn och den demokratiska kontrollen kan te sig svår att upprätthålla på längre sikt.
Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Niklas Wykman följande:
Hur bedömer statsrådet att den långsiktiga demokratiska kontrollen och samarbetet med trav- och galoppsporten ska kunna säkerställas när statens avtal upphör, och avser statsrådet att ta initiativ för att den geografiska spridningen av trav- och galoppsporten över landet ska kunna säkerställas?