Fråga 2024/25:636 Privata HVB

av Maj Karlsson (V)

till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

På en pressträff den 11 december beskrev företrädare för polisen, Ivo och regeringen – bland dem Camilla Waltersson Grönvall – situationen inom HVB med orden systemhotande brottslighet.

Kriminella aktörer äger, driver och arbetar inom HVB med direkt åtkomst till barn. Kriminella nätverk rekryterar allt yngre barn till att utföra grova våldsdåd. De kriminella gängen tar ut vinster från ungdomsvården, som därmed göder den kriminella ekonomin. Det är dessutom vanligt med hot, våld och övergrepp på HVB, mellan såväl placerade barn som mot personal och från personal.

Ivo har stängt 17 HVB i år. Orsakerna bakom stängningarna är bland annat att bolagen inte har kontrollerat anställda mot misstanke- och belastningsregister, att de anställt grovt kriminella personer, att personal varit drogpåverkad och att narkotika förvarats i lokalerna. Dessutom är flera bolagsföreträdare skyldiga till allvarlig och upprepad ekonomisk misskötsamhet som skattebrott, förskingring, bulvanupplägg och falska anställningar eller intyg. I flera fall har Ivo uppmärksammat missförhållanden som innebär allvarlig fara för liv och hälsa.

I somras pekade polisen i en underrättelserapport ut 18 HVB-bolag som kan kopplas till kriminella. Enligt Ekot hör mindre än en tredjedel av de 17 hem som Ivo stängt till den grupp som polisen larmat om. På pressträffen den 11 december fick frågor om hur många HVB som bedrivs av de 18 HVB-bolag som polisen pekat ut inte något svar. Inte heller hur många barn som var placerade i de 17 hem som stängts ned kunde redogöras för. Den 12 december rapporterade Ekot att Ivos ledning hindrat myndighetens inspektörer från att agera mot HVB med stora brister.

Delar av problemen finns inom både privata och kommunala HVB. Att HVB ägs av kriminella, drar in stora vinster till den kriminella ekonomin samt säljs öppet på Blocket och andra företagsmäklarsajter är dock unikt för den privata delen. Mellan 2017 och 2019 tog HVB-bolagen ut en vinst på närmare 25 procent av omsättningen – pengar som delvis hamnar i den kriminella ekonomin eller hos oseriösa företag i stället för att användas för att vårda barn och unga.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Camilla Waltersson Grönvall:

 

Anser statsrådet att värdet av att HVB kan drivas i privat regi är större än de problem och risker det medför och avser statsrådet att vidta några åtgärder utifrån sin ståndpunkt?