Fråga 2024/25:594 Aktivitetskrav inom försörjningsstödet

av Maj Karlsson (V)

till Statsrådet Anna Tenje (M)

 

Nyligen presenterades promemorian Aktivitetskrav inom försörjningsstödet – för arbete, egenförsörjning och nationell likformighet (Ds 2024:29). Promemorian innehåller förslag på utformning av ett aktivitetskrav för vuxna som uppbär försörjningsstöd och är svaret på ett utredningsuppdrag från den tidigare regeringen. Ursprungligen var aktivitetskravet tänkt att rikta sig mot personer som står till arbetsmarknadens förfogande. Efter regeringsskiftet 2022 ändrades uppdraget så att aktivitetskravet ska rikta sig mot alla vuxna som uppbär försörjningsstöd. Den som inte uppfyller aktivitetskravet får inget eller nedsatt försörjningsstöd.

Förslagen i promemorian läggs fram i en tid då hjälporganisationer vittnar om ett kraftigt ökat behov av hjälp med mat och basala behov. De beskriver också att det inte längre endast är de mest utsatta som behöver hjälp och att en viktig förklaring bakom de ökade behoven är att de offentliga trygghetssystemen brister. Detta syns till exempel i att andelen mottagare av ekonomiskt bistånd sjunkit med över 30 procent mellan 2020 och 2023. Samtidigt ökade antalet fattiga människor i Sverige med över 200 000 personer mellan 2021 och 2023.

Pensionärer, personer med sjuk- eller aktivitetsersättning och ytterligare några grupper är undantagna från aktivitetskravet. Bland dem som får försörjningsstöd finns också personer som är sjukskrivna, har psykiska problem eller andra sociala hinder, exempelvis missbruk. Dessa är inte undantagna, även om undantag kan göras i individuella fall.

Om förslaget genomförs kommer det att leda till att människor som lever på mycket små resurser kommer att förlora det sista skydd de har. Det kommer därmed att leda till att antalet fattiga människor i Sverige kommer att öka ytterligare och att larmrapporterna från hjälporganisationerna kommer att fortsätta öka i kraft. Försörjningsstödet är det yttersta ekonomiska skyddet, så frågan är vad dessa människor ska leva av när de inte längre får ta del av det. Det är svårt att se ett bättre sätt att öka rekryteringen till kriminalitet än den politik som regeringen just nu bedriver.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Anna Tenje:

 

Hur anser statsrådet att de som inte längre får försörjningsstöd till följd av regeringens politik ska kunna försörja sig och avser statsrådet att vidta några åtgärder utifrån sin ståndpunkt?