Fråga 2024/25:548 Vilda bär

av Malin Larsson (S)

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Allt färre bär plockas i våra svenska skogar. Tidigare år har ungefär 4–5 procent av de vilda bären, hjortron, blåbär och lingon, plockats men i år plockades endast cirka 2 procent. Kvar i skogen blev alltså merparten av bären. Detta resulterade i ett mycket tufft år för våra näringsidkare inom skogsbärsnäringen. Brist på plockade bär har lett till uppsägningar i förädlingsledet, kraftigt höjda priser på bärprodukter samt minskande exportintäkter.

Vi har sett att dessa landsbygdsföretag har fått säga upp merparten av sin personal för att försöka överleva. Bärbranschen är en näring som sällan uppmärksammas i Sverige, trots att de svenska bären har hög kvalitet och är en naturtillgång som kan skördas varje år utan negativa miljökonsekvenser. Tyvärr har vi under åren sett exempel på bärplockningsföretag som misskött sig rejält då det gäller rimliga villkor för plockarna. Men majoriteten av företagen sköter sig faktiskt, och nu har myndigheter fattat beslut som har drabbat alla dessa företag hårt.

Vi har en enorm resurs i våra svenska skogsbär. Genom våra goda och hälsosamma vilda svenska bär kan landsbygden ha en nyckelroll som livsmedelsproducent via lokal förädling, försäljning, innovation och export. För att lyckas med detta måste mer bär plockas och tas in i livsmedelsproduktionen.

Den norrländska bärindustrin kan utvecklas och bidra till både en ökad försörjningsförmåga och en regional utveckling i skogslänen. En utveckling av värdekedjan för våra vilda bär kommer att bidra till vår livsmedelsstrategi och vår beredskap samt skapa nya jobbmöjligheter och nya svenska produkter. Då kan Sverige också bli en världsledande leverantör av innovativa produkter som gjorts av vilda bär.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till landsbygdsminister Peter Kullgren:

Hur tänker ministern agera för att bärnäringen snabbt ska återhämta sig och fler bär ska plockas i våra skogar?