av Denis Begic (S)
till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)
Under de senaste åren har installationer av solceller ökat markant i Sverige, vilket delvis kan tillskrivas statliga incitament som skattereduktionen för installation av solceller och ”60-öringen” för mikroproduktion av förnybar el. Regeringen har nu föreslagit en sänkning av subventionsgraden för installation av solceller från 20 till 15 procent från och med den 1 juli 2025 samt ett avskaffande av skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el från den 1 januari 2026. Dessa förändringar har väckt synpunkter från olika aktörer.
Branschorganisationen Svensk Solenergi har uttryckt oro för att förändringarna kan skapa osäkerhet och minska intresset bland villaägare och företag för att investera i solenergi. De påpekar att skattereduktionen på 60 öre per kilowattimme ofta ses som en kompensation för den skatt som mikroproducenter betalar vid återköp av el. Även Installatörsföretagen har kommenterat förslagen och framhållit att de kan påverka hushållens vilja att investera i solceller, vilket i sin tur kan få effekter på takten i klimat- och energiomställningen.
Med hänsyn till Sveriges klimatmål och vikten av att upprätthålla goda förutsättningar för investeringar i förnybar energi är långsiktiga och förutsägbara villkor centrala.
Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Romina Pourmokhtari:
Hur avser statsrådet att säkerställa att de föreslagna förändringarna i skattesubventioner för solceller inte påverkar investeringar i förnybar energi och därmed Sveriges möjligheter att nå sina klimatmål?