Fråga 2024/25:502 Det globala jämställdhetsarbetet efter avskaffandet av den feministiska utrikespolitiken

av Olle Thorell (S)

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

Den nyligen publicerade rapporten Still We Dream: Girls and Young People Living Through Conflict från Plan International belyser de extrema utmaningar som flickor och unga kvinnor möter i konfliktområden världen över. Rapporten bygger på omfattande forskning med över 10 000 deltagare från tio olika konfliktområden och visar på en djupt oroande bild av hur könsdiskriminering förvärras under konflikter.

Dessa exempel visar hur avgörande det är att arbeta systematiskt och integrerat med jämställdhet i utrikespolitiken. Sverige var tidigare ett föregångsland med sin feministiska utrikespolitik, som inte bara satte kvinnors och flickors rättigheter i centrum utan också integrerade dessa perspektiv i alla delar av utrikesförvaltningen. Den feministiska utrikespolitiken har inspirerat flera andra länder, såsom Tyskland, Mexiko och Spanien, att anta liknande ansatser. Samtidigt som dessa länder tar steg framåt väljer Sverige att avskaffa denna framgångsrika politik.

Den feministiska utrikespolitiken skapade en modell där jämställdhet inte var en separat fråga eller en rubrik i ett projekt utan en självklar och systematisk del av allt från diplomati till handel och humanitärt arbete. Att överge en sådan ansats riskerar att medföra att jämställdhet reduceras till ett stuprör, där flickors och kvinnors rättigheter osynliggörs eller marginaliseras i det bredare utrikesarbetet. Detta sänder också en olycklig signal till omvärlden, där Sveriges tidigare ledarskap nu ersätts med en otydlig strategi.

Som socialdemokrater står vi fast vid att jämställdhet är en förutsättning för hållbar utveckling, fred och mänskliga rättigheter. Vi ser med stor oro på hur denna förändring riskerar att försvaga Sveriges röst för flickors och kvinnors rättigheter globalt, särskilt i ljuset av de allvarliga utmaningar som lyfts fram i rapporter som denna.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:

 

Hur avser ministern att i sin tjänsteutövning säkerställa att Sverige fortsatt har en integrerad och systematisk ansats för flickors och kvinnors rättigheter inom utrikespolitiken, särskilt med hänsyn till de allvarliga utmaningar som lyfts fram i Plan Internationals aktuella rapport?