Fråga 2024/25:490 Rättshjälp i LSS-ärenden

av Nadja Awad (V)

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Att få avslag på en ansökt LSS-insats slår ofta hårt mot den sökande. Det handlar i regel om insatser som utgör viktiga förutsättningar för att kunna leva ett liv som andra. För att överklaga och kunna få rätt i högre instans måste man driva en ofta komplicerad rättsprocess som ställer krav på juridisk kompetens för att ha någon chans att nå framgång. I dag avslås de allra flesta ansökningarna om rättshjälp för att överklaga beslut enligt LSS. Många har inte råd att anlita jurist för egna resurser och inte heller kunskap och ork att överklaga på egen hand. Rättsfall som hamnar i förvaltningsdomstolen täcks i regel inte heller av det rättsskydd som ingår i hemförsäkringar.

Oftast blir konsekvensen att den enskilde får företräda sig själv. Statistiken visar att den enskilde har mycket små möjligheter att vinna mot myndigheter och kommuner, som har tillgång till juridisk expertis. Statistik från Domstolsverket visar att bara omkring 10 procent av besluten som överklagas till förvaltningsrätten leder till ändrade beslut.

FN har i sin granskning (2024) av Sveriges efterlevnad av funktionsrättskonventionen lämnat skarp kritik. Det handlar bland annat om att personer med funktionsnedsättning har svårt att vidta rättsliga åtgärder, inge klagomål och få gottgörelse när kommuner och regioner inte uppfyller konventionen på ett tillräckligt sätt. Det handlar också om begränsningar i anpassningar under rättsprocesser, bristande kunskap, utbildning och kompetens om rättigheter för personer med funktionsnedsättning inom rättsväsendet och begränsad tillgång till rättshjälp.

För att åtgärda dessa brister rekommenderar FN att Sverige utvecklar en nationell rättsstrategi som gör det lättare för personer med funktionsnedsättning att överklaga beslut och utkräva sina rättigheter. Den ska bland annat innefatta en översyn av rättshjälpslagen som innebär att ekonomiska hinder för möjligheten att få ett rättsligt ombud undanröjs och tas fram i nära samråd med organisationer för personer med funktionsnedsättning.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer:

 

Avser ministern och regeringen att vidta åtgärder för att stärka tillgången till rättshjälp i LSS-ärenden?