Fråga 2024/25:489 En både rättvis och hållbar handelspolitik

av Olle Thorell (S)

till Statsrådet Benjamin Dousa (M)

 

Internationell handel är en kraftfull motor för ekonomisk utveckling och global tillväxt. Men handeln har också betydande sociala och miljömässiga konsekvenser som ofta inte adresseras i nuvarande avtal. För att säkerställa att handeln bidrar till en rättvis och hållbar global utveckling krävs reformer som integrerar bindande hållbarhetskrav i handelsavtal.

Rapporten A New Global Deal belyser att det globala handelssystemet behöver moderniseras för att möta vår tids utmaningar, särskilt genom att säkerställa att handelsavtal innehåller effektiva krav på miljöskydd, arbetsrätt och en rättvis fördelning av ekonomiska vinster. Detta är nödvändigt för att handelssystemet inte bara ska gynna tillväxt utan också bidra till minskade klyftor mellan länder, skydda planeten och främja social rättvisa.

Under den tidigare socialdemokratiskt ledda regeringen lanserades en handelspolitisk strategi med fokus på att integrera hållbarhet i alla delar av handelspolitiken. Strategin betonade vikten av bindande krav för miljö och arbetsrätt i handelsavtal och ambitionen att göra Sverige till en ledande kraft för rättvis och hållbar global handel.

Den nuvarande regeringen har tagit bort målet om att främja en “rättvis” handel, även om målet om hållbarhet finns kvar. Statsminister Ulf Kristersson har vid flera tillfällen uttryckt att regeringen vill att handelsavtal hålls “så rena som möjligt”, vilket tyder på en minskad vilja att inkludera bredare sociala och miljömässiga krav i avtal. Denna förändring riskerar att begränsa Sveriges roll som föregångare i att koppla samman handelspolitik med hållbar utveckling och rättvisa arbetsvillkor.

För att möta klimatutmaningar, säkerställa bättre arbetsvillkor och skydda planetens resurser är det avgörande att handelspolitiken fortsatt prioriterar hållbarhetskrav. Sverige bör vara en ledande röst i dessa frågor, och handelspolitiken måste utformas för att stärka sambandet mellan ekonomisk tillväxt, miljöskydd och social rättvisa.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Benjamin Dousa:

 

Vilka initiativ har statsrådet och regeringen tagit, eller avser att ta, för att säkerställa att Sveriges handelspolitik framåt inkluderar tydliga hållbarhetskrav och fortsatt verkar för internationella handelsavtal som stärker miljöskydd, arbetsrätt och rättvisa fördelningar av de ekonomiska vinsterna?